2. tammikuuta 2022

Kirjallinen vuosi 2021 ja kohti uutta alkavaa

Kuva: Pixabay


Hyvää uutta vuotta! 

Olipa tervetullutta saada heivata vuoden 2021 kalenteri ja koko vuosi muutenkin menneisyyteen ja siirtyä uusille lukemille. Viime vuosi ei ollut mikään varsinainen menestystarina elämässäni, todettakoon se. Oli paljon hyvää: oma mainio perheeni ja muut ystävät ja läheiset, pääsy pois kotoa takaisin työelämään, joitakin seikkailuja ja reissuja, hyviä lukuelämyksiä. Mutta niiden vastapainona oli paljon väsymystä, apeutta, vaikeuksia jaksaa, sumuisia ajatuksia, lähellä roikkuvaa uupumusta ja tietenkin kaiken kruununa edelleen jatkuva koronapandemia.

Toivoa siis sopii, että alkanut vuosi 2022 olisi edes joiltakin osin hieman hellävaraisempi.

Ainakin ajattelin lukea taas enemmän ja nauttia lukemisestani. Siinäpä haastetta!

Aion osallistua Helmet-haasteeseen, kuten aina ennenkin ja lisäksi pienen tauon jälkeen Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaasteeseen, jossa vieraillaan kirjojen avustuksella mitä erilaisemmissa paikoissa. Saa vinkata muitakin haasteita! Noin ylipäätään haluan lukea (taas) enemmän oman hyllyn kirjoja, hillottuja aarteita, ja toki kaikenlaista muuta, mitä vain eteen tulee.

Viime vuonna luin hieman epäselvien laskujeni mukaan seuraavasti:

yhteensä 86 kirjaa,

joista 15 oli äänikirjoja.

joista 62 oli kotimaisia kirjoja.

joista 21 oli jotain muuta kuin tavanomaisempaa proosaa.

joista syntyi 29 bloggausta.

joista liian monesta jäi kirjoittamatta, vaikka olisin halunnut.

joita lukemalla osallistuin Helmet-lukuhaasteeseen (45/50 luettua), Kirjoja ulapalta -haasteeseen (3 luettua) ja Kirjan kannet auki -lukuhaasteeseen (14 luettua), kas näin:

 


kirja, jonka kannet vetävät puoleensa

Aura KoivistoEi mikä tahansa metsä (22.6.2021) - Kansien tekijä: Emmi Kyytsönen       

kirja, jonka kannet hymyilevät

Karolina KouvolaPohjolan jumalattaret (11.4.2021) - Kansien tekijä: Apila Pepita

kirja, jonka kannet on sävyltään siniset

Katja KaukonenSaari, jonne linnut lentävät kuolemaan (14.1.2021)

kirja, jonka kannessa on ihmiskasvot

Anna JärvinenUni viime yönä: (10.3.2021) - Kansien tekijä: Anna Järvinen

kovakantinen kirja

Jhumpa LahiriMissä milloinkin (16.1.2021)

kirja, jonka kansissa on villieläimiä

Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys (21.6.2021) - Kansien tekijä: Arla Kanerva / Safa Hovinen

kirja, jonka kansien tekstifontti on erikoinen

Maisku MyllymäkiHolly (15.8.2021) - Kansien tekijä: Anna Makkonen

pehmeäkantinen kirja

Rami Kangas, Marko Nenonen & Mari Välimäki: K niin kuin katastrofi. Länsimaiden seitsemän tulevaisuutta (18.2.2021)

kirja, jonka kannet on suunnitellut nainen

Evie WyldMe olemme susia (22.1.2021) - Kansien tekijä: Emmi Kyytsönen

kirja, jonka kannen on suunnitellut mies

Helena ImmonenOperaatio Punainen kettu (31.1.2021) - Kansien tekijä: Jussi Jääskeläinen

kirja, jonka kannet kätkee salaisuuden

Emmi ItärantaKuunpäivän kirjeet (16.4.2021) - Kansien tekijä: Jussi Kaakinen

kirja, jonka kannet luo avaran tilan

Ville-Juhani SutinenArktis - Likaista lunta (8.3.2021) - Kansien tekijä: Tommi Tukiainen

kirja, jonka kannet vie sinut tuntemattomaan paikkaan

Judith Schalansky: Kaukaisten saarten atlas (2.4.2021) - Kansien tekijä: Judith Schalansky

kirja, jonka kansissa on vettä

Marja AhoLasienkeli (2.6.2021) - Kansien tekijä: Kaisu Sandbergjoista kaikista parhaimmistoon nousivat

suurimmaksi osaksi jo vuoden 2020 puolella lukemani David Foster Wallacen Päättymätön riemu, Evie Wyldin Me olemme susia, Ville-Juhani Sutisen Arktis – Likaista lunta, Judith Schalanskyn Kaukaisten saarten atlas, Emmi Itärannan Kuunpäivän kirjeet, Venla Hiidensalon Suruttomat, Colson Whiteheadin Maanalainen rautatie ja Nickelin pojat, Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys, Joonas Kallosen Giljotiini, Mariana Enriquezin Mitä liekit meiltä veivät, Jouni Tikkasen Lauma – 1880-luvun lapsensurmat ja susiviha Suomessa, Maisku Myllymäen Holly, Jenni Räinän Kulkijat – Naisia metsissä, soilla ja tuntureilla, Anu Lahtisen Ebba – Kuningattaren sisar, Eeva Joenpellon Lohja-sarja sekä vuoden viimeiseksi romaaniksi päässyt Emma Puikkosen Musta peili.

Kaikesta huolimatta olen jopa hämmentynyt, kuinka paljon ja hyviä kirjoja lopulta luinkaan, vaikka jossain vaiheessa paikoittain tuntui, ettei mikään maistu tai tunnu miltään eikä lukeminenkaan maita. Onneksi lukutoukkuus on niin syvällä minussa, että se aina kuitenkin palaa, joskus, vaikka taukoakin tulisi.

Kiitokset teille (kovasti harveneville) ihmisille, jotka blogiani vielä jaksatte ja viitsitte käydä lukemassa ja kiitos suuresti edelleenkin kommentoiville.

Blogini täyttää nyt tammikuun alkupuolella jo 16 vuotta. Se on aika hurjaa, ja kurjaa on se, että intoa ei ole enää lainkaan samoin kuin joskus ennen. Mutta ehkä blogi kannattaa kuitenkin koettaa pitää hengissä edelleen – ties vaikka tällainen hidas ja epäseksikäs viestinnän muoto vielä joskus palaisikin takaisin muotiin!

Hyvää uutta vuotta juuri sinulle, olkoon se toiveidesi mukainen.

18 kommenttia:

 1. Onnea uuteen lukuvuoteen! Minullakin parhaimmistoon nousivat mm. Maanalainen rautatie ja Pienen hauen pyydystys. Lukulistalla on Mitä liekit meiltä veivät. Sitä on moni kehunut. Minulla ei ole ollut onneksi apatiaa, mutta väsymys tuntuu kyllä, en esim. ole juurikaan käynyt lukemassa teidän muiden postauksia koko syksynä. Toivottavasti siihen tulee muutos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin, Kaisa! Hyviä lukukokemuksia osui siis molemmille, niin sitä pitää. Suosittelen Liekkejä, häiritsevä ja vähän pelottava mutta tosi voimakas kokemus!

   Minulla on ollut samaa vaivaa, olen ollut kaiken muun lisäksi huono lukemaan muiden bloggauksia jo pidemmän aikaa. Aion tsempata!

   Poista
 2. Onnittelut monipuolisesta lukemisesta. En tiedä, mistä johtuu, mutta nuo kirjalinkkisi vievät minun blogini hallintasivulle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kiitos huomiosta! Täytyypä korjailla ne. Mikä lie syynä.

   Ja kiitos sinulle haasteesta!

   Poista
 3. Mainiota alkanutta vuotta Sinulle! Monia yhtymäkohtia löytyy listauksestasi, josta Maanalainen rautatie oli huippu!

  Samaa mieltä kuluneesta, jouti mennä kaikkine takkuiluineen ja mielialan heilahteluineen, joten olkoon alkanut vuosi kaikin tavoin selkeämpi ja armollisempi. kevään kirjasadossa ainakin riittää valinnanvaraa;)

  Sama tilanne kuin Ainolla yllä, vievät omalle kirjautumissivulleni sivulleni eli jotain häikkiä kirjalinkeissäsi nyt on!?

  Iloisiin lukemisiin ja kommetoimisiin sekä palatkoon lukuilo viimeistään muuttolintujen myötä luoksemme:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin, Takkutukka! Nyt saa vanha mennä ja uutta kohti porskutetaan. Hyvin on ainakin oma uusi vuoteni lähtenyt käyntiin Johanna Venhon Syyskirjalla.

   Hyvä, kun huomasitte linkkiviat. Nyt pitäisi niidenkin toimia.

   Kyllä, lukuiloa ja bloggausvauhtia toivotellen!

   Poista
 4. Toivottavasti pidät blogisi hengissä, siinähän on täysi vapaus joustaa kirjoittamisen kanssa. Sinulta olen saanut monet hyvät vinkit, mm löytänyt David Foster Wallacen! Hyvää Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena. Kyllä nyt taas tuntuu, että intoa voisi löytyäkin. Pitää vain muistaa napata se aikakin jostakin, eikä aina vain aikoa vaan myös toteuttaa. Onnea uuteen vuoteen!

   Poista
 5. Minä käyn aina lukemassa bloggauksesi! Blogi viehättää minua edelleen tekstimuotona, vaikka se jo epämuodikas onkin. Instassa taas en yleensä jaksa lukea ainakaan pidempiä tekstejä, hassua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anki, sinä oletkin ihanan aktiivinen kommentoija. Kiitos siitä, vaikka välillä minulla kestää kauhean kauan vastata kommentteihin. Minustakin hitaassa kirjoittamisessa ja bloggaamisessa on sitä jotain, edelleen, kaikesta huolimatta. Olkoon niin!

   Poista
 6. Kyllä meitä sisukkaita blogien kirjoittajia ja lukijoita vielä on! Kuunpäivän kirjeet, Maanalainen rautatie ja Pienen hauen pyydystys kuuluivat minunkin lukemisiini viime vuonna. Ja Lohja-sarja silloin kun se ilmestyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet aktiivinen bloggaaja, Margit, se on hienoa! Minun pitäisikin taas tsempata sekä bloggaamisessa että muiden blogien lukemisessa. Kyllä se tästä taas!

   Poista
 7. Kannustusta täältäkin blogiharrastuksen jatkamiseen.
  Nämä kaksi kulunutta vuotta ovat koetelleet meitä monin tavoin. Tunnen ihmisiä, jotka ovat joutuneet sairauslomalle ahdistuksen vuoksi.
  Jospa 2022 muodostuisi helpommaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjatta! Kyllä tämä mielessä on silloinkin, kun ei mitään edes jaksa lukea saati kirjoittaa. Omat bittini internetissä, hitaat ja laiskat, mutta silti.

   Toivotaan parempaa tulevaa vuotta!

   Poista
 8. Kiva kuulla, että pidit Kuunpäivän kirjeistä. Se oli tosi hieno, hieman erilainen ja mieleenjäävä. Wyldin kirja on minulla lukulistalla, odotan kyllä paljon siltä.

  Tsemppiä alkaneeseen uuteen vuoteen! Jospa tulevat kuukaudet olisivat hieman keveämpiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tykkäät Wyldista! Hänen esikoisensa Kaikki laulavat linnut on vielä parempi!

   Kiitos ja samoin, kyllä me tästä selvitään!

   Poista
 9. Ihanaa että jaksat vielä blogata, sillä näistä kirjoituksista saa kyllä paljon lukuvinkkejä :) Itse en ole ikinä oikein viehättynyt instan nopeatempoisempaan menoon vaan nautin juuri pidempien blogitekstien lukemisesta, sillä ne avartavat koettua lukukokemusta aivan eri tavalla.

  Omallekin 2021 suosikkilistalle nousi Kuunpäivän kirjeet ja edelleen olen vakaasti päättänyt jossain kohtaa tarttua tuohon Päättymättömään riemuun.

  Tsemppiä uuteen vuoteen ja toivotaan että se tuo mukaneen paljon hyviä asioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti sanottu, Heidi, kiitos! Minullekin on jotenkin kovin luontaista raapustella ja luonnostella blogijuttuja, niiden kanssa ei ole samalla lailla kiire kuin Instassa tai vastaavissa.

   Lämmin suositukseni Päättymättömälle riemulle, kuten varmaan arvaatkin!

   Oikein hyvää uutta vuotta sinulle myös!

   Poista

Kiitos kommentistasi!