6. huhtikuuta 2013

Viisi plus yksitoista

Sain Olgalta Olgan lukupäiväkirjasta vitoshaasteen. Kiitos paljon! Ja Annami Anna minun lukea enemmän -blogista heitti 11 kysymyksen haasteella. Kiitos sinnekin! Tykkään näistä haasteista ja kaipaan ikuisesti ala-asteen slämäreitä ja ystäväkirjoja, oih!


5 asiaa, joita tarvitsen päivittäin

hammasharja
korvakorut (joka päivä pitää olla eri korvikset!)
silmälasit
migreenin estolääke
jonkinlainen kontakti johonkuhun

Yhdet ehdottomista suosikkikorviksistani ovat nämä!

5 kirjaa, joita suosittelen muille

John Irving: Oman elämänsä sankari
Kjell Westö: Missä kuljimme kerran
Michael Cunningham: Samaa sukua
Margaret Atwood: Orjattaresi
Aki Ollikainen: Nälkävuosi

5 materialistista lahjatoivetta

kirjoja!! kirjoja!!
Kindle tai muu sähköinen lukulaite
jokin muumimuki, jota ei kokoelmassani vielä ole
uusi olkalaukku töihin
kevättennarit (ehkä nämä)

5 paikkaa, joissa haluan käydä

Uusi-Seelanti
Chile
Islanti
Irlanti
saaristo missä tahansa

5 adjektiivia, jotka kuvaavat minua

rauhallinen
huumorintajuinen
luotettava
stressiherkkä
muuten vain herkkä

5 lempiruokaani

juusto!
fetasalaatti
tulinen linssikeitto
uunilohi
puikkopotut ja kuppisoosi

5 elämänohjetta

Tee niin kuin itse haluat ja pidä siitä kiinni. (Mummi)
Pue aina tarpeeksi vaatetta, ettei palella. (Äiti)
Susta tulee kuule vielä hyvä opettaja. (Auskultointia ohjannut opettaja)
Älä aivasta käsiisi! (Tämän opin viimeistään sairaalassa työskennellessäni.)
Ota varmuuskopioita. (Riitti se yksi kerta, kun melkein valmis 15-sivuinen essee katosi kuin pieru Saharaan. Tosin silti olen tässä asiassa laiska.)

5 haastamaani blogia

Pitkospuut
Kissankehto
Kaalinkäärijä
Sankaritar
Muuttolintu muutti pohjoiseen

***


Liebster Award-tunnustuksen säännöt:

1. Kiitä ihmistä, jolta sait tunnustuksen.
Kiitos Annami!
2. Vastaa sinulle esitettyihin 11 kysymykseen.
3. Keksi 11 kysymystä.
4. Jaa tunnustus 11 blogille, joilla on alle 200 lukijaa.1. Jos saisit opiskella tai olla ammatiltasi ihan mitä tahansa muuta kuin mitä nyt olet, mitä valitsisit?

Hmm, ammatinvalintatestit näyttävät puskevan minulle usein lääkärin ammattia. Ja olisihan se toki hieno ammatti. Valitsisin sen.

2. Mikä kirja on saanut sinut itkemään?

Vaikka kuinka moni! Olen todellinen itkupilli. Viime aikojen kovin itkettäjä on ollut Laura Saven Paljain jaloin.

3. Mikä on parasta keväässä?

Se, että talvi päättyy. Pidän kaikista Suomen vuodenajoista, mutta tänä vuonna talvi on ollut aivan tolkuttoman pitkä ja pimeä. Ja raskaskin, muttei lannistavalla tavalla. Kevät itsessään on ihana siksi, että valo lisääntyy ja muuttuu ihan toisenlaiseksi kuin talvella, se on tavallaan kovakin, mutta saa sielun kuitenkin kuplimaan. 

4. Mikä kirja on jostakin käsittämättömästä syystä pölyttynyt pitkään kirjahyllyssäsi?

Valitettavan moni. Olen kirjahamsteri (kuten niin moni muukin siellä ruutujen takana on) ja ahmin kirjoja kotiin paljon enemmän kuin ehdin niitä lukea. Yksi pisimpään hyllyssäni notkunut teos on Taru Sormusten Herrasta, jonka sain joululahjaksi vuonna 1995. Olen aloittanut sen kyllä noin viisi kertaa, mutta aina se on jäänyt kesken viimeistään sadan sivun jälkeen. Ehkäpä jossain vaiheessa yritän taas. 

5. Mikä on suosikkisi nuortenkirjallisuuteen luokiteltavista kirjoista?

Anu Jaantilan Sanna & Sam -kirjat. Aivan ehdottomasti! Pitäisikin taas pitkästä aikaa lukea ne.

6. Kuka on suosikkirunoilijasi?

Yritän päästä eroon runoangstistani, mutta hitaanpuoleisesti se tapahtuu. Muutama runoilija on kuitenkin vakuuttanut minut pysyvästi ja he ovat Walt Whitman, Anni Sinnemäki ja Juice Leskinen. 

7. Mikä kirja on sinulla kesken tällä hetkellä?

Neljä kirjaa on kesken. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla (jep, aloitin sen lukemisen marraskuussa, nyt ollaan jossain toisen osan keskivaiheilla...), Teemu Keskisarjan Kyynelten kallio, Juha Pihkalan & Esko Valtaojan Tiedän uskovani, uskon tietäväni sekä Yvonne Veran Palava perhonen

8. Minkä kirjan jonkun sivuhenkilön kenkiin haluaisit astua yhden päivän ajaksi?

Haluaisin nähdä Oman elämänsä sankarin orpokodin ja elämää siellä. Voisin olla vaikka toinen orpokodin hoitajattarista.

9. Mikä oli lapsuuden suosikkikirjasi?

Pikku naisia.

10. Mikä on huonoin puoli kirjablogin pitämisessä?

Välillä ärsyynnyn, jos en keksi jostakin kirjasta mitään kunnollista kirjoitettavaa. Päätin nimittäin tämän vuoden alussa, että yritän kirjoittaa jotakin kaikista lukemistani kirjoista, jotta muistan ne myös myöhemmin. Hyvät ja selvästi huonot kirjat ovat yleensä helpommin käsiteltäviä, mitäänsanomattomat haastavia. Tosin blogini ei edelleenkään ole puhtaasti kirjablogi, vaan suloinen sekamelska kaikenlaista.

11. Minkä kirjan ilmestymistä odotat tällä hetkellä eniten?

Koska John Irvingin Minä olen monta ilmestyi juuri, suurin tämän vuoden kirjatoiveeni on jo täyttynyt. Olen vilkaissut ohimennen uusia kirjakatalogeja, mutta tällä hetkellä tuntuu siltä, että uutuuskirjojen massiivinen määrä enemmänkin ahdistaa. Niin paljon hyvää vanhempaakin on lukematta koko ajan. Mutta yksi ylittämätön kuitenkin on: Kjell Westön uusi romaani Kangastus 38 ilmestyy elokuussa, ja sitä odotan kyllä kovasti!


***

Tätä mukavaa haastetta en tällä kertaa laita eteenpäin, sillä se on kiertänyt jo niin paljon. 

13 kommenttia:

 1. Haa! Enpä tiennytkään/muistanutkaan, että et ole koskaan lopulta lukenutkaan TSH:ta! Muistan sen kyllä yläasteelta selvästi kirjahyllystäsi:) Minäkin mielelläni sen JOSKUS vielä lukisin, mutta kun ne leffat on nähnyt niiiin monta kertaa, enkä varmaan jaksaisi kohtauksia, joiden lopputuloksen muistan. Ja sen hämähäkin kohtaaminen siellä luolassa - sitä en varmaan kestäisi muutenkaan, vaikka tiedän ettei lukki ole kuolemaksi kenellekään tärkeälle.

  Täällä Pohjantähden alla -sarjasta luin kolme neljä vuotta sitten ensimmäisen osan, ja jotenkin lannistuin. Pitäisihän se JOKU PÄIVÄ lukea, mutta ehkä jopa ennemmin tarttuisin uudelleen Seitsemään veljekseen tai Tuntemattomaan sotilaaseen, jos klassikoista puhutaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä hyllyssä se on tosiaan nököttänyt kohta 20 vuotta. :D Minäkin olen katsonut leffat pari kertaa ja pidän niistä kyllä, enkä ymmärrä, miksi kirja ei vedä minua mukaansa. Joskus vielä, joskus vielä...

   Minä olen kyllä tykännyt TPA:sta, mutta nyt lukeminen on jumissa ihan käytännön syistä: kappale, jolla lukemisen aloitin, piti palauttaa varauksen vuoksi kirjastoon, enkä ole saanut käsiini sitä tai muitakaan versioita sen jälkeen. Nyt täytyy kyllä ryhdistäytyä, muuten se jää vielä nolosti kesken!

   Tuntemattoman luin nolon huonosti joskus lukioaikoina, ehkä pitäisi palata siihen fiksummalla otteella. Ja Seitsemän veljestä on tosiaan minulla aina jäänyt kesken...... (poistuu nurkkaan häpeämään....)

   Poista
 2. Kiva, kun jaksoit vastata kysymyksiin. :) Minulla on vähän sama juttu tuon kirjablogin pitämisen huonoimman puolen suhteen. Pari kertaa on ärsyttänyt todella, kun olen kirjoittanut niin mitäänsanomattoman arvostelun, mutta koska yritän myös kirjoittaa kaikista lukemista kirjoista (opiskeluun liittyviä kirjoja lukuun ottamatta), niin ei kaikista kirjoista vain ole niin paljon sanottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai, hyviä kysymyksiä!

   Omille teksteilleen tulee sitten jälkikäteen vielä liian kriittiseksi, ja niitä tekee mieli poistaakin joskus... Vielä en ole niin tehnyt, ajattelen mielummin, että ne kasvattavat. ;)

   Mutta mitäänsanomattomat kirjat ovat vaikeita.

   Poista
 3. Onpa ihanan erilaiset korvikset, tykkään! Ja täällä muuten toinen juustoaddikti, jonka lempparisalaatti on kreikkalainen juurikin fetan takia :D

  Kiva lukea vastauksiasi muutenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pomonikin on kehunut niitä. ;)

   Juustoa, juustoa, juustoa – voisin elää pelkällä juustolla. (Ja verisuonet huutaisivat hoosiannaa.)

   Näitä vastauksia on aina kiva kirjoitella, olin joskus oikeasti aivan addiktoitunut slämyihin ja muihin vastaaviin.

   Poista
 4. Oi, kivoja vastauksia!

  Ja edelleen virtuaalisesti hipeltelen noita ihania korviksiasi. Muistan silloin vilkuilleeni sitä noiden valmistajan putiikkia ja siellä oli useammatkin tosi kivat mutta silloin minulla ei ollut rahaa. Ehkä nyt kevään kunniaksi uudet korvikset? Itselläni on järjetön määrä äidin vanhoja eriparisia korviksia, niitä on kiva yhdistellä. :)

  Täällä Pohjantähden alla on sellainen jonka haluaisin lukea mutta en ole saanut aikaiseksi. Ehkä joskus. Tosin meidän oli myös siipan kanssa tarkoitus aloittaa se Alastalon salissa -projektikin. Niin paljon kirjoja.

  Päheet tennarit muuten!

  Ja slämyt! Ja ystäväkirjat! Ja miksi minulla ei ole sellaista aikuisystäväkirjaa? Huutomerkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo joo, minulta uudet korvikset saavat aina kannatusta!

   Ooh, etkö sinäkään ole lukenut sitä? Helpottava tieto. Olen luullut olevani ehkä viimeinen ihminen Suomessa, jolta tämä kulttuuriteko on tekemättä. ;)

   Mun mielestä siitä aikuisystäväkirjasta on jo useampi eri versiokin, eli nyt sitten hankkimaan vaan!

   Poista
 5. Ihanat korvikset! Ja kiitos haasteesta, uusia on aina kiva tehdä (koska ystäväkirjat ja muut <3 ). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Jollakin se huomio pitää itseensä aina silloin tällöin kiinnittää. ;)

   Kiva että vastasitkin, nämä on niin hauskoja!

   Poista
 6. Täällä toinen hamsteri. :) Olipa mukava lukea vastauksiasi, olen seurannutkin goodreadsissa, ettäTPA on vielä kesken. Ja näin muuten, luet ihailtavan paljon tietokirjoja. Kiitos niiden esittelystä.

  VastaaPoista
 7. Hamsteri ei pääse karvoistaan, vaikka miten yrittää. Minä hankin tänään (taas!) uuden kirjan, vaikka olin vannonut, että huhtikuusta tulee kirjahankintavapaa kuukausi! Mutta puolustus: se on se Siperian kansojen satukirja, josta teitte sen ihanan trailerinkin, ja kehun itseäni jo etukäteen hienon kirjan hankkimisesta. Jospa innostuisin lukemaan siitä itselleni iltasadun joka ilta.

  Olen aina (aikuisiällä) tykännyt tietokirjoista, ja nyt kun vähitellen on uskottava, että opiskeluajat ovat takanapäin, haluan pysytellä kumminkin jonkun verran tutkimuksen kyydissä. Toki siis tulee luettua paljon enemmän ns. yleistajuista tietokirjallisuutta (ja muiltakin aloilta kuin historiasta), mutta lasken sen tässä asiassa samaan kategoriaan kuin opiskeluaikana luetut kovempaa tiedettä olevat kirjat. Kiva kuulla, että niistä kirjoitettuja juttuja luetaankin! :)

  VastaaPoista
 8. Olet valmistujaidolini! Voi, kunpa saisin kesällä gradun miltei valmiiksi. Luen tietokirjajuttuja erittäin mielelläni, enemmän kuin tietokirjoja. heh.

  Ilahduin kirjaostoksestasi todella paljon!!!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!