3. joulukuuta 2017

Suomi(ko) 100 -haaste valmis

Klassikkojen lumoissa -blogin Lukumato haastoi viime vuoden joulukuussa lukemaan sellaista kirjallisuutta, joka kertoo ihmisistä, ihmisryhmistä ja elämäntyyleistä, jotka eivät pääse ääneen kovin usein tai jotka vaiennetaan täysin. Tarkoituksena oli tarkastella, millaisia ääniä 100-vuotiaan Suomen kamaralle mahtuu juhlapuheiden ulottumattomiin.

Haaste on päättymässä 5.12., ja teen tässä nyt koosteen vuoden aikana lukemistani, teemaan sopivista kirjoista.

Luin vuoden aikana yhteensä 13 kirjaa, jotka kertovat haasteen mukaisista ihmisistä ja elämäntyyleistä.

Aviottomat äidit
Tiina MiettinenPiikojen valtakunta. Nainen, työ ja perhe 1600–1700-luvuilla

Maahanmuuttajat
Zinaida LindénKirjeitä Japanista
Zinaida LindénNuorallatanssija
Zinaida LindénRakkaus kolmeen appelsiiniin

Vammaiset
Iida RaumaSeksistä ja matematiikasta

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt
Siri KoluKesän jälkeen kaikki on toisin
Iida RaumaSeksistä ja matematiikasta
Hellevi SalminenHello, I love you

Mielenterveyden vaikeudet ja niiden hoito
Jenni LinturiJälleenrakennus
Katja KallioYön kantaja
Nadja SumanenTerveisin Seepra
Hanna HauruJääkansi
Anni SaastamoinenDepressiopäiväkirjat

Työttömyys
Ossi NymanRöyhkeys


Kaikkein paras lukukokemus tämän haasteen puitteissa oli Ossi Nymanin huikea Röyhkeys, jonka ympärillä käyty keskustelu ja kohu kertovat selväsanaisesti siitä, kuinka suuria tabuja työttömyys ja palkkatyön ulkopuolella oleminen Suomessa ovat.

Toinen erityisen hyvin mieleenpainunut romaani oli Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta, jonka kautta tarkastellaan niin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen elämää ja asemaa kuin vammaisten ihmisten kohtelua Suomessa.

Lisäksi ihastuin tämän haasteen myötä Zinaida Lindéniin, jonka tapa kirjoittaa maahanmuuttajan elämästä, maailman liikkeestä ja ihmissuhteista pyöräyttää jotakin hyrrää sisälläni. Suosittelen sekä hänen romaanejaan että novellikokoelmiaan mitä lämpimimmin.

Kiitän Lukumatoa haasteesta, joka tarjosi uusia näkökulmia ja ääniä lukemistooni ja antoi myös tilaa huokailla rauhassa etenkin nyt syksyn mittaan entisestään hysterisoituneelle Suomi100-hulabaloolle, joka on onneksi pian ohi.

2 kommenttia:

  1. Onpa todellakin innostava ja monipuolinen haaste. Näitä teemoja voisi myös jatkossa yrittää ujuttaa lukulistalleen, monet niistä ovat sellaisia, joita lukemistani kirjoista ei löydy melkein koskaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukeutuu kyllä tämän vuoden haastesuosikkeihini. On aina virkistävää saada uutta näkökulmaa lukemisen kautta, ja vaikeita ja vieraita aiheita pystyy lähestymään avoimin mielin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!