22. kesäkuuta 2015

Rhonda Byrne: SalaisuusTämä kirja on kenties käsittämättömintä kuraa, mitä olen lukenut. Se päätyi Tätä kirjaa tuskin muuten lukisin -lukupiirimme kevään kirjaksi. Onneksi sain kirjan lainaan ystävältä, en olisi ehkä kehdannut hakea tätä kirjastosta... Lukuprosessi oli nopea, ja tunneskaala vaihteli naurusta epäuskoon ja lopulta ärtymykseen ja jopa pelkoon (miten tällaista kehdataan tarjoilla hyväuskoisille lukijoille?). Aika paljon ahdettuna parin tunnin sessioon.

Mietin myös, miten tästä kirjasta kirjoittaisin. Päätin luottaa alkuperäiseen sanaan, joten tällä kertaa käytän tavallista enemmän suoria sitaatteja kirjasta.

Ette te muuten edes uskoisi.

Rhonda Byrne paljastaa siis Salaisuudessa universumin suuren, no, Salaisuuden. Sen mukaan ilmeisesti kenestä tahansa Salaisuuden omaksuvasta tulee yltäkylläisen onnellinen ja tyytyväinen. Ihminen ansaitsee kaiken hyvän, mitä itselleen haluaa saada. Toki.

Salaisuus perustuu vetovoiman lakiin:

Vetovoiman laki on saanut alkunsa jo aikojen alussa. Se on aina ollut olemassa ja tulee aina olemaan.

Tämä laki määrää koko universumin järjestyksestä, elämäsi jokaisesta hetkestä ja aivan kaikesta, mitä elämässä koet. Kuka oletkin, missä oletkin, vetovoiman laki muovaa kaikki elämänkokemuksesi, ja sen tämä kaikkivoipa laki tekee sinun omien ajatustesi avulla. Sinä itse panet vetovoiman lain liikkeelle, ja teet sen omilla ajatuksillasi. (s. 21)

Onhan se nyt uskottava, kun kirjassa näin sanotaan!

Samankaltaisuus vetää puoleensa, joten positiivinen vetää positiivisuutta, negatiivinen negatiivisuutta, raha rahaa, läski läskiä jne. Miten helppoa!

No, ihan pelkällä lailla homma ei hoidu. Jos haluat jotain, esim. rahaa, prosessi on kolmiportainen:
1) Pyydä
2) Usko
3) Ota vastaan.

Näillä mennään.

Kirja kannustaa ihastuttavan vastuuttomaan rahankäyttöön ja -hankintaan:

Jos olet aiemmin luullut, että voit saada rahaa vain työstäsi, sinun on nyt vapauduttava tästä käsityksestä. Ymmärräthän, että niin kauan kuin uskot niin, se on väkisinkin myös kokemuksesi? Sellaisista ajatuksista ei ole hyötyä. 

Nyt alat varmasti ymmärtää, että rikkaudet odottavat sinua, mutta ei ole sinun asiasi miettiä, "miten" ne sinulle tulevat. On sinun tehtäväsi pyytää, uskoa että saat ne ja olla onnellinen nyt. (s. 117)

Huh huh. Kirjan mukaan postilaatikkoon tulevat laskut johtuvat siis siitä, että ihminen ajattelee laskuja, jolloin hän vetovoiman lain mukaan houkuttelee ne luokseen. Ilmeisesti esimerkiksi kulutustottumuksilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Kirjan käsittelemien raha-asioiden ja laihduttamiseen liittyvien vinkkien osalta vielä hymähtelin suupielestäni. Salaisuuden mukaan esimerkiksi ylipaino johtuu siitä, että ihminen ajattelee ylipainoa ja "lihavia ajatuksia".

Yleensä ihmiset luulevat, että lihominen johtuu ruuasta, ja niin minäkin luulin. Sellaisesta käsityksestä ei ole mitään hyötyä, ja nyt olen ymmärtänyt, että se on täyttä roskaa! Ei lihominen ruuasta johdu. Se, että ruoka lihottaa, johtuu siitä, että ajattelee sen lihottavan. (s. 75)

Niinpä niin. Terveysasioilla leikkiminen saa kuitenkin minussa aikaan kylmiä väreitä. Byrnella on pokkaa kirjoittaa esimerkiksi seuraavanlaisia aivopieruja: "Rakkaus ja kiitollisuus voivat parantaa minkä tahansa sairauden" (s. 144) ja "Epätäydelliset ajatukset ovat syynä kaikkiin ihmiskunnan vitsauksiin, kuten sairauksiin, köyhyyteen ja kaikkeen muuhunkin surkeuteen" (s. 146). Salaisuuden avulla (ja mitä ilmeisimmin hervottoman hauskoja elokuvia katsellen) voi parantua esimerkiksi rintasyövästä. Byrne itse pääsi eroon ikänäöstään puhtaasti tahdonvoimalla.

Tällaisten asioiden kirjoittaminen kirjaan ja tuputtaminen hyväuskoisille pitäisi määrätä jotakuinkin rikolliseksi. Kirjan alkulehdellä sentään tajutaan irtisanoutua kaikesta vastuusta ja painottaa, että kirja on tarkoitettu yleissivistäväksi (tirsk!), eikä sitä tule käyttää minkäänlaisen sairauden määrittämiseen, lääkitsemiseen tai hoitamiseen. Itse tekstistä tämä ei kyllä käy ilmi. Päin vastoin: voisi luulla, että salaisuuden avulla ja parantumista ajatellen lähtee niin halvaus, syöpä, kihti kuin HIV:kin. Kuvottavaa.

Täysin omiin sfääreihiinsä mennään kirjan lopulla, kun Byrne kertoo lukijalle, että

Mikään ei ole rajallista – eivät luonnonvarat eikä mikään muukaan. (s. 165)

Huokaus. En ole varma, haluanko elää samalla planeetalla ihmisten kanssa, jotka uskovat tuohon.

Salaisuus on kirjana helppolukuinen, jos ei lasketa sitä, että se tekee aika ajoin mieli heittää seinään. Se on näpsäkän kokoinen, värikäs, selkeä ja graafiselta ilmeeltään laskelmoitu ja tuotteistettu. Jokaisen luvun lopussa on kätevä tiivistys ranskalaisin viivoin, joten niin sanottu pikaomaksuminenkin onnistuu helposti tarpeen vaatiessa.

Eri asiantuntijat on näppärästi kuvattu erilaisin symbolein, ja mukana on tietenkin paljon "tapahtui tosielämässä" -todistuksia ja omakohtaisia kokemuksia jutustelevaan tyyliin kirjoitettuna. Ihan kuin kirja puhuisi suoraan minulle! Ihan tosi!

Tekstin välissä on myös lyhyitä tietoiskuja jo keskuudestamme poistuneista "salaisuuden kantajista" ja sitaatteja heidän puheistaan tai teksteistään. Jäin tosin miettimään, eikö kuolleita suojaa mikään: ovatko Albert Einstein, Winston Churchill ja Alexander Graham Bell satunnaisine sitaatteineen tosiaan käytettävissä aivan kaikkeen, kun seteleitä aletaan kääriä?

Ehkä joku joskus kaivaa minunkin timanttiset bloggaukseni internetin syövereistä ja käyttää niitä suurten elämäntaitojen opettamiseen.

Tai ehkä sittenkään ei. Suojelkoon jokin voima tulevia sukupolvia siltä. Itse pidän omat salaisuuteni mielellään ihan vain itselläni. Tuskin niistä kukaan mitään maksaisikaan.


Rhonda Byrne: Salaisuus
Suomentaja: Kaisa Luntinen
Ulkoasu: Gozer Media P/L
WSOY 2008
214 s.
The Secret (2006)

Lainattu.

_________

Itseoikeutetusti Kirjan vuoden lukuhaasteen kohta 42. Kirja, jonka lukeminen hieman nolottaa sinua. (Ai hieman?! Meinasin jättää kokonaan bloggaamatta, koska en toivo tälle kuralle yhtään lisää mainostilaa.)

16 kommenttia:

 1. Hui! Kuulostaa kammottavalta 'oppaalta'. Miten ihmeessä sait luettua loppuun? Sitaatit kertovat kyllä kaiken, mitä et saanut ilmaistua, ja aika paljon sait. Ja WSOY on kustantanut ja joku on suomentanutkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuon kanssa paria tuntia kauempaa mennyt. Nappailin pahimpia paloja muistiin samalla kun luin, siitä sitä polttoainettakin sai mukavasti. Tämä kirja ja sen ympärille tehty tuoteperhe on takonut aivan mielettömästi rahaa tekijälleen. Onnittelen häntä siitä.

   Poista
 2. Ohhoh ja hohhoijaa. En tiennytkään, että kirja sisältää ihan näin lennokkaita ajatuksia, todellakin pelottavaa. Positiivinen ajattelu ja sen sellainen on mielestäni joskus ihan hyvästä, mutta finanssineuvot kuulostavat vähän samalta kuin äänikirjassani jutustelevan himoshoppaajan ja sairauksista en edes puhu. Hatunnosto ja hyvää lukupiiriä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, positiiviseen ajatteluun kannustaminen on ilman muuta hyvästä, mutta tällaisessa paketissa se kääntyy itseään vastaan. Nuo vinkit ovat kaikkinensa niin vastuuttomia, että näin punaista lukiessa.

   Poista
 3. Just tuommosta kirjallisuutta en pysty lukemaan. Ajattelin ensin, että enkelikirjoittaja on siirtynyt salaisuuksiin, mutta näitä näköjään riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin saa riittää tätä lajia tämä opus. Eiköhän kaikki olennainen tullut tässä jo ilmi. Tosiaan, se enkelikirjailija... taidan pysytellä kaukana.

   Poista
 4. :D

  Hahaa paras postaus pitkään aikaan.
  Tosin itsekin mietin, että tuntuu höhlältä kirjoittaa kirjoista, joita ei toivo kenenkään lukevan. Onneksi niitä osuu eteen harvoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä osasin jotenkin arvella jo etukäteen, mitä tuleman pitää, mutta se olikin vielä pahempaa... Huhhuh.

   Poista
 5. Heh :) Luin tuon kirjan joku vuosi sitten. Sen jälkimmäinen puolisko oli mielestäni lähestulkoon vastenmielistä, mutta alkupuoli sisälsi asiaa jota olen omakohtaisesti kokenut - vaikkakin se oli esitetty luotaantyöntävän huuhaamaisesti. Positiivisuus vetää positiivisuutta puoleensa ja negatiivisuus negatiivisuutta, se on täyttä totta ja elämän realismia. Vetovoiman laki ja omien ajatustemme voima säätelevät pitkälti sitä miten arki sujuu. Kuten Positiivaritkin sanovat: "Asenne ratkaisee - aina." :)

  Negatiivinen postaus veti puoleensa neljä negatiivista kommenttia. Siinä meille vetovoimaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En sinänsä kiellä, etteikö siinä voisi olla perää, että juurikin positiivinen ihminen kokee saavansa enemmän positiivisia asioita kuin negativiinen (ihmisen kokemuksethan sen määrittävät ja niitä on hurjan vaikea mitata), jolloin voisi ajatella jonkinlaista "vetovoimaa" olevan olemassa, mutta minusta se on kyllä ihmisen omassa päässä eikä missään objektiivisessa universumissa. :) Tämän kirjan toteutus on vaan niin höttöinen ja huuruinen, että sain kylmiä väreitä kauttaaltaan.

   Poista
 6. Olet melkoinen selviytyjä, Suketus! Oli aivan tuntematon"suuruus" tämä myyntimenestys, jollaisia on ilmeisesti paljon markkinoilla...

  Olen yrittänyt miettiä kohtaan 42 jotain luettavaa, mutta pelkään, etten pysty lukemaan mahdollista kirjaa loppuun. Etsinnät jatkuvat, mutta tämän vinkin ohitan suosiolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä riittää mitä ilmeisimmin. Tätä muistan Samanthan lukeneen tuskaisena jossain Sinkkuelämän jaksossa (vaiko leffassa, sitä en muista), eikä onni tullut luokse. ;)

   Tämä on niin käsittämätöntä skeidaa, että en voi kyllä suositella. Joku muu elämäntaito-opas ehkä sen sijaan...? (Yritän saada jonkun muunkin mukaan tähän skeneen edes yhden postauksen ajaksi, ettei olisi niin yksinäistä!)

   Poista
 7. Kaikenlaista huuhaata sitä painetaan kirjaksi asti. Tuosta toipumiseen tarvitaan jokin mukava viihdyttävä kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! Onneksi olen sitä jo aloittanut: Reko Lundánin Rinnakkain. Puolivälissä mennään ja aivan mainio kirja!

   Poista
 8. Tämän postauksen jälkeen huomasin kirjastossa että nuortenkirjahyllyssä oli teiniversio tästä, siniset kannet ja eri tekijä mutta sama logo ja tyyli (ja nimi oli joku Nuoruusiän salaisuus tai Teiniajan salaisuus tai jotain).
  En lainannut mutta eikös se olisi noinniinku opettajalle hyvä...? :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!