31. joulukuuta 2011

Vuosi pakettiin ja uutta kohti

Alkaa tämä vuosi olla vähitellen nähty.

Ainakin tämä on ollut parempi vuosi kuin edellinen. Olen ollut onnellisempi. Alkuvuodesta elämä mullistui, kun muutin avovaimoksi meren rannalle Helsinkiin. (Identiteetti)kriiseiltä ei vältytty, mutta aina ne kai kuuluvat taitekohtiin. Olen viihtynyt pääkaupungissa hyvin, joskin välillä kaipaan Tamperetta ja erityisesti mahtavia ihmisiä siellä. Toki on tullut rampattua opiskelujen perässä Pirkanmaalla etenkin keväällä ihan kyllästymiseen asti, mutta tottakai sitä joutuu silti eroon normaalisti arkeen kuuluvista tyypeistä, kun asuu eri kaupungissa. Harmi.

Kevään lopuksi sain valmiiksi opettajan pedagogiset opinnot. Syksyn tullen aloin tosissani tehdä gradua. Nyt näyttää ihan hyvältä, joskin paaaaaaljon on vielä tekemistä. Kirjoittamista. Tutkimista. Lukemista. Mutta pidän siitä, sillä haluan tehdä niitä kaikkia. Valmistumisella ei enää tunnu olevan paniikinomaista kiirettä, vaikka tavoite ensi keväässä onkin. Katsellaan. En halua pakottaa itseäni. (Hellä piiskaus käy kyllä.)

Kesällä murehdin liian pientä palkkaani ja tylsäksi osoittautunutta työtä. Syksyllä työolot hieman paranivat, mutteivät edelleenkään vastanneet sitä, mihin minut puheiden mukaan palkattiin. Tilanne saattaa muuttua hieman keväällä, mutta siitä tarkemmin, jos asiat etenevät. Matalapalkkaisena eläminen on vaikeaa, eikä tilannetta helpota se, että tämän vuoden tienestit ylittävät juuri ja juuri opintotuen tulorajat, joten joudun palauttamaan yhden kuukauden opintotuen, kunhan jostain kiskaisen rahaa siihen tarkoitukseen. Tämä on kyllä ihan omaa syytäni, sillä ilmeisesti on liikaa vaadittu osata laskea yhteentoista. Kymmeneen laskeminen sujuu kyllä... Pääsisipä jo näistäkin vaivoista. Voisi siirtyä murehtimaan jotain muuta.

Olen päässyt tänä vuonna katselemaan hieman maailmaakin. Maaliskuussa olimme Marin ja Jennin kanssa Edinburghissa, josta en sitten koskaan kirjoittanutkaan mitään matkamerkintää, vaikka niin uhosin. Hauskaa siellä joka tapauksessa oli, ja kaupunki oli upea. Erityisen hyvin mieleen jäi keskustan vanha hautausmaa, sinne tehdyt yökävelyt ja siellä tavattu orava. Opettelin matkalla juomaan viskiä, rakastuin Edinburghin linnaan ja täytin 26 vuotta. Huhti-toukokuun vaihteessa olin Itävallassa opettajankoulutukseen liittyvällä ERASMUS-kurssilla kaksi viikkoa. Ihan mielenkiintoinen reissu, jonka aikana käytiin myös päivämatkalla Italiassa ja Sloveniassa. 

Elokuussa pyöräilimme V:n kanssa Pellinkiin ja takaisin. Kolmen päivän kesäloma teki hyvää ja saaristo paljastui minulle sopivaksi mielentilaksi. Uudestaan pitää joskus mennä. Ehkä sillä kertaa näemme edes vilauksen Toven Haru-saaresta... Syyskuussa kävin Rovaniemellä tapaamassa ystäviä ja lokakuussa sain iloa Suomenlinnasta.

Marraskuussa matkustimme Kööpenhaminaan, missä vietimme erinomaisen hyvän pitkän viikonlopun, vaikka Tanskan hintataso hieman hirvittikin. Toinenkin pohjoismainen pääkaupunki tuli tutuksi, kun seilasimme Jennin kanssa meren yli Tukholmaan yhden päivän minilomalle. Itsenäisyyspäivää edeltävänä viikonloppuna oli vuorossa surullisenkuuluisa Pietarin-matka, jota en edelleenkään pysty muistelemaan kovin suurella lämmöllä. Ehkä joskus viiden vuoden päästä nauran sille kuin mille tahansa hupaisalle sattumukselle. Ehkä.

Olen käynyt tänä vuonna seitsemässä eri maassa, mikä on aika huima määrä! Samalla linjalla on tarkoitus jatkaa, mutta ei ehkä ihan heti alkuvuodesta muun muassa mainittujen taloudellisten haasteiden takia ja siksi, että ehkä saan sitä gradua tehtyä, jos lupaan itselleni jonkin matkapalkinnon kun se on valmis. 

Tämä on ollut hyvä vuosi. Toivottavasti seuraavasta tulee vähintään yhtä hyvä. Ainakin minusta tulee sen kuluessa filosofian maisteri, eikä se olekaan ihan mikään sivuseikka. Ennen maisteri- tai muita mullistuksia vietetään kuitenkin vuodenvaihdetta ja vuosipäivää. Ollaan tuon miehen kanssa tallailtu samaa polkua tai ainakin sen vierustaa seitsemän vuotta. Aika kiva. 

Ja illalla koti täyttyy ystävistä, joiden kanssa kelpaa heittää hyvästit menneelle vuodelle ja rynnätä kohti uusia seikkailuja.

Hyvää uutta vuotta itse kullekin!

8 kommenttia:

 1. Kävin lukemassa Pellinki-juttusi. Olette varmaan pyöräilleet meidän kodin ohi matkallanne. Kävin itse ensi kertaa Pellingissä viime juhannuksena pikaisesti. Olisi hauskaa joskus tutkia paikkaa tarkemmin, ehkä ehdotankin miehelleni pyörämatkaa saarelle ensi kesänä...

  Köpikseen lähdemme helmikuussa, oli halpoja lentoja tarjolla. Odotan matkaa kovasti.

  Oikein mukavia uuden vuoden vastaanottajaisia ja hyvää tulevaa vuotta.

  VastaaPoista
 2. Voi että olisi ihana matkustaa Edinburghiin. Keväällä olimme mieheni kanssa melkein menossa sinne, mutta paremmat lentoajat (pikkulasten vanhempina on pakko olla kellontarkka viikonloppulomien aikataulujenkin suhteen) päättivät matkakohteeksemme Pariisin. Edinburgh on kuitenkin haaveena...

  Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
 3. Matkustaminen on kyllä ihanaa.. Edinburgh houkuttaisi minuakin ja näihin kahteen saarivaltioon kyllä tutustuisi mielellään lisää.

  Hellää tsemppiä siihen graduun, täälläkin tarpeeseen sitä piiskausta tulee olemaan jos meinaan valmistua. Huomenna pitäisi aloittaa. Toisaalta kivaa ja toisaalta.. ;)

  VastaaPoista
 4. Vuosi kuulostaa hyvältä, ja pienet mullistukset sekä hämmennykset kuuluvat varmaankin kaikkiin vuosiin. :)

  Minäkin ihastuin Edinburghiin siellä ollessani, mutta visiitti oli pikainen ja siitä on jo kymmenen vuotta, joten uusintakäynti ei haittaisi yhtään. Kööpenhaminassa olen ollut viimeksi 25 vuotta sitten (ellei lentokenttää välilaskujen aikana lasketa, hih), mutta ensi viikolla teemme miehen kanssa sinne pienen loppiaismatkan, joka oli joululahjani hänelle.

  Hyvää alkanutta vuotta 2012!

  VastaaPoista
 5. Matkapalkinto gradusta ei kuulosta ollenkaan hassummalta! Pitääpä laittaa korvan taakse heti kun selviää se, kirjoitanko omaa riippakiveäni keväällä, syksyllä vai kenties kesällä. En yhtään pidä siitä, että suunnitelmat on näin levällään, mutta kaipa niiden on pakko jossain kohtaa selvitä.

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 6. Jaana: Voi hyvinkin olla! Pellinki herätti kiinnostukseni jostain ihmeellisestä syystä, sillä tunnen Suomen saaristoalueita todella huonosti. Siitä oli hyvä aloittaa siis sekin aluevaltaus. Hauskaa Kööpenhaminan matkaa jo näin reilusti etukäteen ja hyvää uutta vuotta!

  Katja: Eipä se Pariisikaan huono ole ;) Edinburghissa ihastuin vahvaan historialliseen henkeen, joka kaupungissa vallitsee: 700 vuotta vanha hautausmaa coolisti modernin ostoskadun ja rautatien välissä. Ja tunnelma oli Skotlannissa muutenkin mukava, haluan joskus sinne uudestaan niin, että pääsisi kiertelemään isommalla alueella ja nimenomaan tutkimaan linnoja. Ehkä pyöräillen... Uudenvuodentoivotukset myös sinulle!

  Linnea: Matkustaminen on ihan huippua! En vielä ole keksinyt, mikä on seuraava kohde, jonne lähden, mutta haaveiluvaihe on melkein yhtä kiva kuin itse matkakin. Kiitos gradutsempistä ja sitä samaa – minäkin aloitan/jatkan huomenna. Tai viimeistään ylihuomenna ;)

  Karoliina: Niinpä. Onneksi viime vuoden mullistukset olivat positiivisia. Katsotaan mitä kaikkea uusi vuosi tuo tullessaan! Kivaa että pääsette matkalle, Kööpenhaminasta jäi minulle todella positiivinen maku suuhun. Hyvää uutta vuotta ja mukavaa matkaa!

  Tuulentunto: Joku tsemppauskeino pitää ihmisellä olla, että jaksaa puurtaa. Minullakin on vähän aikataulut levinneet, mutta yritän nyt taas tiivistää tahtia, koska mitään oikeaa syytä lykkäämiselle ei ole. Kyllä se tästä! Hyvää uutta vuotta ja onnea uuteen kotiin myös!

  VastaaPoista
 7. Minunkin tekee hirveästi mieli Edinburghiin...Ja kyllä siellä varmaan single malt maistuisi.

  Olenko jo toivottanut uutta vuotta...ellen niin:

  Lumoavaa, seikkailullista vuotta 2012!

  VastaaPoista
 8. Leena: Minullekin maistuisi, jopa kaksi ;) Kiitos toivotuksista ja samoin sinulle!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!