23. maaliskuuta 2017
Jukka Laajarinne: Pinnan alla pimeä
Jukka Laajarinteen uudessa romaanissa Pinnan alla pimeä paneudutaan ihmismielen syövereihin. Se on jännitysromaani, psykologinen trilleri, eräänlainen tieto-opuskin. Kirja pohtii ihmisten psykologista yhteyttä toisiinsa, tieteen ja tutkimuksen etiikkaa, tietoisuuden moninaisuutta.
Tapahtumien vyöry lähtee liikkeelle hukkumisunesta, jonka psykoterapeutti Kaarlo Nuortevan potilas on nähnyt. Pian sen jälkeen Korkeasaaressa tapahtuu onnettomuus, joka myötäilee potilaan unta. Nuorteva aistii vaaran: MPI (mass psychogenic illness) on nurkan takana ja voi levitä laajalle.
Yhteistyö Epidemologian laitoksen kanssa on välttämätöntä. Laitoksen johdossa on Doris Lumme, jonka kanssa Kaarlo on opiskeluaikanaan seurustellut. Yhdessä he pyrkivät vakuuttamaan poliittiset päättäjät nopeiden ja radikaalien toimenpiteiden välttämättömyydestä. Ihmiset on saatava turvaan ja MPI:n leviäminen estettävä.
Varsinaisen tarinan etenemisen ohella romaanissa on pätkiä Kaarlon bestselleriksi nousseesta tietokirjasta Haamuraaja ja muita tapauskertomuksia, jonka luvuissa hän kertoo yksityiskohdat häivyttäen kohtaamistaan potilaista ja näiden psykologisista pulmista. Mitä pidemmälle edetään, sen selvempää on, että tieteen etiikka on joustavarajainen käsite, jos niin haluaa tai sallii itsensä ajatella.
Pinnan alla pimeä tuntuu monella tapaa kahden ja puolensadan sivunsa mittaa laajemmalta romaanilta. Aineksia on paljon, ja Laajarinne kiepauttelee niistä seoksen, joka tarjoaa erilaisille lukijoille omanlaisiaan koukkuja. Itse viehätyin ja hämmennyin huomattavan paljon kuvitellessani psykologisen epidemian, massahurmoksen tai -kaaoksen, joka leviää ihmisestä toiseen pelkän katseen ja yhdessä jaetun todellisuudensiivun kautta. Emmekö elä sellaisten keskellä jo nyt? Netissä on helppo velloa omanlaisessaan kuplassa ja viiteryhmässä, helppoa ruokkia itselle mieluisaa maailmakuvaa ja ajattelua, helppoa väärinymmärtää, hämääntyä, kadota, hajota. Tietoisuus on vaarallinen, sekä yksityisenä että jaettuna.
Laajarinteen kerrontatyyli on pääosin toteava, mutta paikoin olo on kuin luennon jäljiltä. Aihepiiri on toki haastava, ja on syytä laittaa päähenkilöt kertomaan lukijalle, mistä on kyse, mutta lukukokemusta tunne opetustuokiosta ajoittain hieman latistaa. Kokonaisuutena romaani on kuitenkin hyvin herkullinen, moneen suuntaan kurottava ja paljon avointa jälkeensä jättävä. Pureskelun saa kukin lopulta tehdä omin voimin tykönään, kuten hyvien romaanien kanssa aina.
Oletko valmis venyttämään tietoisuuden ja todellisuuden rajoja – tai käsitystäsi niistä? Sukella rohkeasti suoraan pinnan alle!
Jukka Laajarinne: Pinnan alla pimeä
Ulkoasu: Timo Mänttäri
Atena 2017
263 s.
Kirjastosta.
________
Toisaalla: Reader, why did I marry him?, Rakkaudesta kirjoihin, Usva
Haasteet: 47. luettu kirja 100 kirjaa vuodessa -haasteeseen
Tunnisteet:
100 kirjaa,
2000-luku,
Atena,
Jukka Laajarinne,
Kirjastosta,
Kotimaista,
Pelko,
Psykologia,
Yhteiskunta,
Yhteisö
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Pidin tästä vallan paljon. Ihailen aina, kun pystyt tekstissäsi tiivistämään niin hienosti olennaisimman. En kokenut olevani tätä lukiessani luennolla, joka varmaan johtuu siitä, että ne osat, joihin viittaat luennolla oli just niitä juttuja, joista olen niin innostunut ja ihastun aina, kun joku mulle selkeästi kertoo.
VastaaPoistaKyllä tässä tosiaan kärryllä pysyi, juuri siksi, että "luennointiakin" oli haastavammista teemoista. Kokonaisuus laittoi hyvällä tavalla pään pyörälle. Hyvää luettavaa!
PoistaHypistelin tätä kirjakaupassa, mutta teos ei saanut itseään myytyä sillä kertaa. Kuulostaa kovin raskassoutuiselta... Ehkä joskus myöhemmin voisin koettaa. Tai sitten en :D
VastaaPoistaOletko muuten lukenut Laajarinteen romaaneja? Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, 72 ja Kehys ovat olleet erinomaisia lukukokemuksia.
Poista