13. helmikuuta 2013

Lukudiplomi V: Vadelmavenepakolainen



Miika Nousiainen: Vadelmavenepakolainen
Kansi: Rasmus Snabb
Otava 2007
270 s.

Omasta hyllystä.


Mikko Virtanen on erikoinen mies. Hän saattaa päälle päin näyttää tavalliselta insinööriltä, mutta ulkokuori pettää. Oikeasti Virtanen on väärään kehoon, väärään identiteettiin ja ennen kaikkea väärään maahan syntynyt kansallisuustransu. Hän haluaa olla, ja häen kuuluisi olla ruotsalainen.

Virtanen tarttuu toimeen, jota on tavallaan valmistellut koko ikänsä ja päättää tulla ruotsalaiseksi. Hän ei tosin ole asunut Ruotsissa päivääkään, mistä syystä Ruotsin maahanmuuttoviranomaiset eivät lämpene ajatukselle kansallisuuden vaihtamisesta noin vain. On siis otettava ronskimmat keinot käyttöön.

Virtanen alkaa soluttautua ruotsalaisen yhteiskunnan jäseneksi yhä mielikuvituksellisemmin keinoin. Hän on suorastaan ilmiömäinen ruotsalaisuuden ja ruotsalaisten tarkkailija, eikä metamorfoosi lopulta ole niin vaikea kuin voisi luulla. Mikko Virtasesta tulee kuin varkain – joskin vaivannäköä se vaatii – Mikael Andersson, melkein aito ruotsalainen perheenisä ja sosiaalidemokraattisen kansankodin tukipilari. Tosin ruotsalaisesta hyvinvoinnista on lopulta maksettava, minkä päähenkilömme joutuu väistämättä huomaamaan...

Olen aina pitänyt Miika Nousiaista jotenkin erityisen hurmaavana henkilönä, hauskana ja nokkelana, sopivasti itseironisena. Hän on tuntunut kirjailijana hyvin tutulta, ihan kuin vanhalta tutulta, vaikken ole koskaan aiemmin hänen kirjojaan lukenut. Nyt tuli korkattua, sillä Vadelmavenepakolaisen pokkariversio päätyi hyllyymme viime kesänä jostain alelaarista ja siellähän se mukavasti huuteli tarttumaan itseensä hieman raskaampien lukukokemusten jälkeen.

Viihdyin oudon Mikko Virtasen matkassa varsin hyvin. Tarina etenee päähenkilön päiväkirjamerkintöinä, joiden kieli on nasevaa ja sujuvasti kulkevaa. Teksti on sekoitus vinksahtaneen miehen ajatuksen virtaa, todellisia tapahtumia ja teräviä huomioita. Nousiainen tietää mitä tekee.

Omaksi ongelmakseni muodostui se, että olin valmistautunut lukemaan hupaisaa huumoria, mutta päädyinkin seuraamaan valmiiksi sairaan mielen sairastumista entisestään. Vadelmavenepakolaisen pohjavire on minun tulkintani mukaan lopulta aika synkkä ja surullinen, vaikka pinta on kevyttä ja jouhevaa. Paikoin Virtasen Ruotsi-hulluus pikemminkin ahdisti syvästi kuin nauratti, vaikka ymmärtääkseni kirjan tarkoitus on olla hauska eikä surullinen.

Toki meillä kullakin on omanlaisemme huumorintaju, eikä kaikki naurata kaikkia – ei tarvitsekaan. Ja ilman muuta Vadelmavenepakolainen heittää teräviä ja osuvia piikkejä useampaan suuntaan, se oli lukiessa selvää. Taustatyötä on tehty paljon, ja ruotsalaisuus tuli kaikista (mainioista) ylilyönneistään huolimatta (vai juuri siksi?) kuvatuksi varsin aidon tuntuisesti. Minusta vaan hieman tuntui, että vitsistä katkesi terä jossain vaiheessa, ja yhä tragikoomisemmaksi käyvä farssi alkoi jossain määrin toistaa itseään ennen tarinan loppuhuipennusta. Päähenkilön vaikeudet veivät huomioni tarinan muilta tasoilta, mikä harmitti minua jälkeenpäin, sillä luultavasti osa terävistä havainnoista meni minulta ohi, kun keskityin päähenkilön pahenevaan mielentilaan.

Lopputuomioni siis on, että kirja oli mukava välipala, mutta ei sen enempää. Tosin aion kyllä lukea Nousiaiselta vielä muutakin, ainakin kehutun Metsäjätin. Eli traumaa ei tullut, vaikka en hurmioon päässytkään.


Lukudiplomi-haaste, suoritus V
Matkalla

Tehtävä 3. Mitä esineitä päähenkilö ottaisi matkalle mukaansa? Perustele viisi.

Abban Greatest Hits -albumi. Mikko Virtanen elää ja hengittää tämän musiikin tahtiin – ilman sitä matkalle lähteminen olisi pelkästään tyhmää.

Tuubi Kallen mätitahnaa. Tämä on yhdistelmä aitoa ruotsalaisuutta ja sydän- ja verisuonitautien riskiä. Joskus on elettävä reunalla.

Muistiinpanovälineet. Koskaan kun ei tiedä, milloin saattaa joutua neuvottelemaan mistä tahansa asiasta missä tahansa seurassa. Jollain on hyvä olla muistiinpanovälineet aina valmiina.

Kuningasperheen kuva (jossa on mielellään vain ns. alkuperäisjäsenet). Kyllä kunnon ruotsalaisella on aina kuninkaallinen perhe jollain tapaa mielessään, vähintään suojelevana talismaanina.

Ruotsin passi. Kauniimpaa esinettä ei maailmassa olekaan.

___

Osallistun kirjalla Lukudiplomi-haasteen lisäksi Lukemattomat kirjailijat -haasteeseen.

16 kommenttia:

  1. Kirja jäi minulta kesken, en yleensä kauheasti pidä kirjoista joiden pääpointti on että päähenkilö on hullu ja sen minä tästä kirjasta sain...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin ymmärtää keskenjättämispäätöksen. Jos tämä ei kiinnosta aluksi, tilanne tuskin muuttuu lukemisen aikana. Mutta tuossahan tuo tuli hotkaistua.

      Poista
  2. Mä kyllä tykkäsin tästä ja muistakin Nousiaisen kirjoista. taitaa olla juuri oikeanlainen huumorintaju tähän kirjaan.

    Ihanat noi sun tehtävät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä muakin hekotutti paikoin ja pidän kyllä Nousiaista terävänä havainnoijana. Mutta pohjavire ei riittänyt viihdyttämiseen.

      Tehtävät on melkein parasta tässä haasteessa!

      Poista
  3. Mainio haastepostaus! Minä luin juuri diplomia varten Metsäjätin. Se on lempeä, tai ainakin lempeämpi kuin maanisuuksiin menevä Maaninkavaara. Tätä en ole vielä lukenut, haluaisin kyllä. Nousiainen on hurmaavan symppis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se Maaninkavaara mua hieman mietityttää, että onkohan se jotenkin ihan samanlainen kuin tämä, mutta eri kehyksellä. Ehkä täytyy joskus vilkaista. Mutta Metsäjätti nyt ensisijaisesti. Ja kirjailijaa pidän edelleen hurmaavana. ;)

      Poista
  4. Mun lukukokemus tästä oli vähän samanlainen, aluksi olin kovinkin huvittunut, mutta myöhemmin Mikko Virtasen hulluus ei jaksanut enää naurattaa. Meni jotenkin liian pitkälle. Kokonaisuudessaan kuitenkin varsin mainio lukuelämys, varsinkin kun olin muutamaa kuukautta aiemmin muuttanut Ruotsiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, uskon! Minä mietiskelin kirjaa lukiessa paljon Ruotsissa asuvia sukulaisiani ja oli jotenkin helppoa nähdä tarinan laajempi kehys varsin todenmukaisena. ;) Mutta tosiaan stoorin juju ei viihdyttänyt minua koko kirjan mitalla.

      Poista
  5. Minäkin koin tämän vähän samoin: ei naurattanut, ei. Vaikka pidin kyllä ruotsalaisuuden kuvauksesta ylilyönteineen. Just hyvät kamppeet ottaisi Virtanen matkalle mukaansa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvaus oli minustakin onnistunut, mutta päähenkilö alkoi ahdistaa.

      Mun alkoi tehdä heti mieli mätitahnaa, kun kirjoitin jutun. Vielä en käynyt ostamassa. ;)

      Poista
  6. Luin kirjan Göteborgissa asuessani ja se osui ja upposi alkuun. Minäkin kyllästyin aika pian ihan yli menevään hulluuteen. Toisaalta kirja oli kyllä hauska ja vieläkin huvittaa yksinäiset kalaasit alttaritaulun ympärillä punssipöhnissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan, että puhuit tästä jotakin silloin vaihtoaikanasi! Ja oli tässä kyllä tosi osuvia ja hauskojakin juttuja, ilman muuta. Nimenomaan yksityiskohdat tekivät sen, että kuvaus tuntui ylilyönteineen aidolta.

      Poista
  7. Minusta kirjassa oli mainio idea, mutta minua lopuksi vain ahdisti Virtasen hullu maanisuus ja siksi ajattelin, että Nousiainen ei ole minua varten. Jostainsyystä päädyin kuitenkin lukemaan Metsäjätin, joka oli, kuten Linnea tuossa ylempänä sanoo, paljon lempeämpi: kirja josta pidin paljon.

    Mainiot matkaeväät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni muun muassa sinun postauksesi Metsäjätistä lisäsi lukuintoani entisestään, mutta vielä se saa luvan odottaa vuoroaan. Jotain muuta tähän väliin. Hullu maanisuus voi olla myös kiehtovaa, mutta kyllä se yleensä pääasiassa ahdistaa.

      Poista
  8. Olen niin samaa mieltä kaikesta tuon kirjan kohdalla! (Kirjoitin lyhyen tekstin Vadelmavenepakolaisesta http://pitkospuut.wordpress.com/2012/11/25/vadelmavenepakolainen/ )

    Jos miettii Nousiaisen kaikkia kolmea teosta, niin minusta Vadelmavenepakolainen ja Maaninkavaara ovat aika lähellä toisiaan (ainakin jotenkin tyylillisesti), ja Metsäjätti on sitten vähän erilainen. Metsäjätti on minun ehdoton suosikkini noista kolmesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kiva kuulla sinultakin, että Metsäjätti on lukemisen arvoinen. Nappaan sen käsiini, kun se jossain kävelee vastaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi!