22. marraskuuta 2017
Anni Saastamoinen: Depressiopäiväkirjat (Mielenterveysviikko)
Anni Saastamoinen tekee omaelämäkerrallisella teoksellaan Depressiopäiväkirjat keskustelunavauksen, jota on hankalaa ohittaa olankohautuksella. Saastamoinen kirjoittaa rehdin karusti siitä, miltä masennukseen sairastuminen tuntuu, miten se näkyy elämässä ja kuinka sen kanssa on mahdollista elää.
F32.9 Määrittämätön masennustila. Työkyvyn selvä aleneminen. Itkuherkkyys. Univaikeudet. Vaikeus, jopa mahdottomuus nähdä tulevaan, nähdä siinä jotain tavoittelemisen ja odottamisen arvoista. Mistä sellainen olo tulee? Miksi se tulee?
Saastamoinen elää elämää, josta moni voisi olla kateellinen. Hän asuu trendikkäästi kantakaupungissa, työskentelee sisällöntuottajana ja toimittajana, elää parisuhteessa, harrastaa ja juhlii halutessaan. Kaikki on hyvin. Ei sellainen ihminen voi masentua!
Vaan kyllä voi. Masennus on sairaus, joka ei pyydä lupaa tulla, vaan iskee päälle hyökynä tai hivuttautuen. Se oireilee salakavalasti, hieman liekaa antaen. Voi tulla pieniä varoitusmerkkejä, outoja oireita, jotain omaan arkeen ja elämään kuulumatonta. Ja sitten mennään.
Depressiopäiväkirjat on sairauskertomus, itseanalyysi, raportti ja tiivis tietopaketti masennuksesta. Se on suorin sanoin kerrottu henkilökohtainen tilitys, ruumiinavaus sairaudelle, joka on vähitellen valtaamassa paikkaansa suomalaisten kansantautien joukossa. Saastamoinen kirjoittaa vimmatulla tyylillä, kirosanoja, caps lockeja ja tunneilmauksia välttelemättä.
Tätä kirjaa lukiessa on paljas olo. Sen kirjoittaja tykittää asiansa pelottomasti ja avoimesti – lukijana on annettava virran kuljettaa. Tyyli voi herättää vastareaktion, sillä jos ei pidä ronskista kielenkäytöstä ja suoraan sanomisesta, Depressiopäiväkirjat voi olla vastenmielistä luettavaa. Toisaalta aihe on niin vereslihainen, ettei siihen välttämättä sievistely ja lyyrisyys toimisikaan. Vaikka totta kai jokainen masennus ja jokainen masentunut on erilainen, jokaisen sairauskertomus henkilökohtainen, tavat reagoida, tuntea ja ajatella erilaiset.
Depressiopäiväkirjat antaa vertaistukea, mutta se toimii myös oppaana masennukseen sairastuneen läheisille. Kirjan lopussa on listat siitä, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä, jos läheinen on masentunut. Olen masennuksen osalta ihan samaa mieltä kuin itsemurhateemankin: puhuminen on hyvästä, vaikeneminen ei. On parempi ottaa puheeksi ja kysyä, vaikkei olisi ihan varma, miten toinen vastaa. En kannusta mihinkään puoskarointiin ja tee-se-itse-terapiaan, vaan toisen ihmisen kohtaamiseen, suun avaamiseen ja avun tarjoamiseen. Vilpittömin mielin tehtynä silloin ei voi astua pahasti harhaan.
Anni Saastamoinen: Depressiopäiväkirjat
Kosmos 2017
157 s.
Kirjastosta.
________
Toisaalla: Tekstiluola, Pieni kirjasto, Mitä luimme kerran, Rakkaudesta kirjoihin, Lukupino, Kirjojen keskellä, Kujerruksia, Bibbidi Bobbidi Book, Usva, Kirjojen kauneudesta
Haasteet: Kirja on osa Mielenterveysviikon postaussarjaani. Osallistun sillä myös Suomi(ko) 100 -haasteeseen teemalla mielenterveyden vaikeudet ja niiden hoito.
Tunnisteet:
2000-luku,
Anni Saastamoinen,
Elämäkerrat,
Kirjastosta,
Kosmos,
Kotimaista,
Masennus,
Mielen sairaudet,
Mielenterveysviikko,
Sairaus,
Suomi(ko) 100
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kuuntelin tämän joku aika sitten äänikirjana hyvin intensiivisesti: intensiivinen on kirjakin. Tosiaan paljas, henkilökohtainen ja silti sellainen, josta moni saa varmasti kiinni. Ronskiuskin toimi hyvin.
VastaaPoistaMinustakin se toimii hyvin tässä yhteydessä. Toki muunkinlaisia tapoja puhua masennuksesta on, mutta Saastamoisen tyyli ei ainakaan jätä mitään arvailujen varaan.
PoistaOstin kirjan omakseni ja sen myös printistä luin, mutta aloin pohtia, että äänikirjankin voisi vielä kuunnella. Pidin kovasta Saastamoisen Depressiopäiväkirjat-podcastista, joten odotukseni myös äänikirjan suhteen ovat korkealla.
PoistaMinä olen viime aikoina varovaisesti innostunut podcasteista, uskon tämän tosiaan toimivan hyvin äänikirjanakin, vaikka se onkin minulle vielä uusi kirjallisuuden muoto.
PoistaTämä kirja on kirjaston varauslistalla ja odotan sitä kiinnostuneena.
VastaaPoistaRaikas lukukokemus, vaikka aihe onkin raskas. Toivottavasti saat tämän pian.
PoistaTämä on kyllä tärkeä teos. Mulle se hyvin suora sanomisen tapa toimi jopa lukemista helpottavana. Kirjoittamisen vimma todella välittyi, ja se on mun mielestä aina kirjassa vaikuttavaa.
VastaaPoistaTotta, se on vaikuttavaa. Minäkin pidän suoraan sanomisesta, ihan siis oikeassakin elämässä, joten ei ollut mitään ongelmaa vastaanottaa tietoa tässä muodossa.
PoistaJuuri tuosta kirjoittamisen vimmasta ja rajuudesta välittyi minusta hyvin se, että nämä olivat itse koettuja asioita eikä mitään teoriaa. Kirjassa oli tunnetta! Todella hyvä ja tärkeä kirja.
VastaaPoistaKyllä. tässä ei anteeksipyydellä tunteita, ajatuksia ja olotiloja. Aitous on käsinkosketeltavaa.
Poista