5. tammikuuta 2017

Bjørn Berge: Kartalta kadonneet – 1800– ja 1900–luvun unohdetut maat




Ihmiset kiinnostuvat kyllä erikoisista asioista! Kuten nyt vaikka autoista tai elektroniikasta tai kirjallisuudesta. Tai postimerkeistä. Etenkin postimerkeistä, jotka ovat sellaisista maista, joita ei enää ole olemassa. Niistä kiinnostui norjalainen Bjørn Berge (kaikenlaisen muun ohella, kuten kirjan esipuhe paljastaa).

Kartalta kadonneet – 1800– ja 1900–luvun unohdetut maat on sotien ja siirtomaiden historiikki, anekdoottikokoelma ja ulkoisesti erittäin kaunis kirja. Se käy siis läpi maita ja hallintoalueita, joilla on painettu oma postimerkki ja jotka ovat olleet toiminnassa ja elossa vuoden 1840 jälkeen. Luvut ovat lyhyitä, parin aukeaman mittaisia. Mukana on tietolaatikko alueen olemassaoloajasta, asukasluku ja pinta-ala. Kuvituksena on kyseisen alueen postimerkin kuva Bergen kokoelmasta.


Neuvostoliitto ei kuulu unohdettuihin maihin, mutta on silti tunnetusti mennyttä.

Berge on koonnut alueista kiinnostavaa tietoa ja saanut sen mahtumaan yllättävän pieneen pakettiin. Osasta alueista on kirjoitettu lähinnä niiden yleensä jossain määrin erikoisen historian faktatiedot, joistakin taas on lisäksi esimerkiksi aikalaiskuvausta tai tunnelmia fiktiivisistä lähteistä kuten elokuvista tai kirjallisuudesta. Lisäksi Berge kuvaa kokoelmansa postimerkkiä paikoin turhankin yksityiskohtaisesti ottaen huomioon, kuinka vähän käsittelytilaa kullekin alueelle on lopulta varattu.

Monet esitellyistä alueista ovat olleet sanalla sanoen persoonallisten hallitsijoiden käsissä, kuten nykyisen Intian alueella vuosina 1818–1949 sijainnut islamilainen Bhopal, jonka neljä peräkkäistä hallitsijaa olivat naisia tai Ranskan Indokiinan alueella vuosina 1888–1890 ollut Sedang, joka oli ranskalaisen rehvastelijan Charles-Marie David de Mayrénan henkilökohtainen suuruudenhullu kuningaskuntatavoite.


Riukiusaaret löytyvät karttapalloltani.

Sodilla ja valtioiden välisellä valtataistelulla on ollut olennainen merkityksensä myös kartalta jo kadonneiden alueiden historiassa, kuten odottaa sopii. Siirtomaajärjestelmän purkautuminen on muuttanut maailmankarttaa olennaisesti, myös pienten ja häilyväisempien alueiden osalta. Riukiusaaret Japanin eteläpuolella ovat yksi esimerkki alueesta, johon sota – tässä tapauksessa toinen maailmansota – on olennaisesti vaikuttanut. Saaret olivat vuosisatojen ajan itsenäinen kuningaskunta ennen kuin siirtyivät Japanin vallan alle 1879, mistä alkoi paikallisen kulttuurin alistaminen ja tuohoaminen. Toisessa maailmansodassa Yhdysvallat puolestaan valloitti alueen väkivaltaa kaihtamatta. Suurimmalla saarella Okinawassa on edelleen 30 000 Yhdysvaltojen armeijan sotilasta.

Kartalta kadonneet on kiehtova ja näyttävä kirja, joka sopii eräänlaiseksi hakuteokseksi ja uusien kiinnostuksenkohteiden etsimiseen. Kovin syvällisesti se ei aihettaan käy läpi, vaan luvut ovat pintaraapaisuja. Berge on kyllä koostanut uteliaita varten lisätiedonlähteitä ja kirjallisuuslistan.

Kirjan ongelma on sen sirpaleisuus: vaikka luvut ovat lyhyitä ja teksti nopealukuista, yleistajuista ja sujuvaa, lukeminen itsessään on hidastempoista, sillä kirjaa ei jaksa lukea kovin pitkiä pätkiä yhteen menoon. Toisteinen rakenne palvelee kirjan aihetta, mutta hidastaa lukemista, sillä siihen kyllästyy helposti. Itse luin kirjaa varsin pitkän aikaa, muutaman luvun päivässä.

Bergen teos on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Sen aihepiiri on mielenkiintoinen ja käsittelytapa helpostilähestyttävä. Ohimennen oppii paljon uutta, jos ei muuta niin ainakin sen, etteivät maailman ja historian ihmeellisyydet koskaan lakkaa hämmästyttämästä.


Bjørn Berge: Kartalta kadonneet – 1800– ja 1900–luvun unohdetut maat
Suomentaja: Taija Votkin
Ulkoasu: Ville Laihonen / Sisko Honkala
Art House 2016
236 s.
Landene som forsvant. 1840–1970 (2016)

Arvostelukappale.

_______

Toisaalla: Kirjasta kirjaan

16. luettu kirja 100 kirjaa vuodessa -haasteeseen (ja viimeinen bloggaamatta ollut vuonna 2016 lukemani kirja, nyt uutta vuotta kohti!).

4 kommenttia:

  1. Juuri kirjoittelen tästä itsekin postausta, kun sain tämän luettua. Tykkäsin paljon! Hauskasti lähtenyt idea liikkeelle tuosta postimerkkikokoelmasta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli kyllä monenlaista kiinnostavaa tietoa, ja kirjan syntyprosessi on kiinnostavaa. Hauskaa, että sinäkin luit!

      Poista
  2. Tätä kirjaa katselin kirjamessuilla, ja vaikutti kiinnostavalta...

    Sinänsä nämä "kadonneet" maat ovat kiinnostavia ja voi myös pohtia miten ne vaikuttavat historiakäsitykseenkin, olenhan lukenut kritiikkiä siitä kuinka antiikin ja keskiajan historiatutkimuksessa tavataan vähätellä Bysanttia, koska se ei ole osa minkään nykyisen maan "omaa" kansallishistoriaa ja niinpä "Euroopan historia" tapaa hypätä länsi-Rooman tuhosta suoraan Kaarle Suureen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä on ihan kiinnostavaa luettavaa, paljon kylläkin yksityiskohtia, eikä suurinta osaa pysty painamaan mieleensä, mutta yleistunnelma on hyvä ja sivistävä.

      Tuo on aivan totta, että valtioiden omat historiat ovat kovasti rajattuja ja vaikuttavat hyvin vahvasti käsitykseen siitä, mikä on kenenkin historiaa ja kenen kuuluu mistäkin tietää. Bysantti hypätään helposti yli vain pintaraapaisulla ihan kouluopetuksessakin, ja varmasti juuri tuosta syystä, ettei se kuulu enää "kellekään". Muistelisin, että jopa yliopistossa tehtiin tuo hyppäys Länsi-Roomasta Kaarle Suureen, mutta toisaalta muistikuvani alkavat jo hapertua... mutta ainakaan en muista juuri lainkaan opiskelleeni mitään Bysanttiin liittyvää edes pakollisissa perusopinnoissa. (Ja toki on monia muitakin aiheita, jotka eivät niihin kuuluneet, on tuo "historia" sen verran laaja käsite kuitekin, heh.)

      Poista

Kiitos kommentistasi!