10. tammikuuta 2017

11 vuotta bloggausta – 11 parasta kirjaa

Budapestilaisia ilmapalloja kesällä 2015.

Huh, niin vain on vuosi taas vierähtänyt ja Eniten minua kiinnostaa tie täyttää jo 11 vuotta. Varhaisteini, ah. Mikä elämänvaihe! Hieman epämääräinen, väistämättä hämmentävä, kaikenlaisia muutoksia alkaa tapahtua, päässä hyrrää ja toisinaan haluaa vielä olla ihan pieni.

Edelleenkään en ole saanut tehtyä minkäänlaisia muutoksia blogini ulkoasuun. Facebook-sivua ei ole. (Twitter on, hahaa!) Kuvat ovat mitä ovat, kamera alkaa vedellä viimeisiään ja kännykällä kuvaaminen ei aina nappaa. Tekstiä pukkaa milloin nopeammin, milloin hitaammin. Pääsääntöisesti se käsittelee luettuja kirjoja. Takana oleva syksy oli niin tyrmäävä, ettei mistään henkilökohtaisemmasta kirjoittaminen tuntunut yhtään luontevalta. Ehkä nyt keväällä taas.

Teitä lukijoita riittää, se on mahtavaa! Kiitos kaikille klikkailijoille ja kommentoijille! Joskus silloin aikoinaan blogin ensimmäisinä vuosina kommentit ja lukijat olivat vähissä, enkä kumpaakaan ehkä osannut edes kaivata. Kirjoittelin mitä sattuu ja mistä sattuu, se oli ihan toisenlaista blogiaikaa kuin tämä nykyinen. Ei tarvittu kuvia, ei omaa nimeä, ei selkeitä teemoja. Julkiset päiväkirjat olivat yleisin blogimuoto.

Pitkä tie on internetissäkin kuljettu vuodesta 2006 alkaen. Olen tainnut silti jäädä vähän jumiin siihen alkuperäiseen tyyliin – ainakin nimimerkin taakse, jos ei muuta. Reliikki, hah.

Viime vuonna blogini täyttäessä pyöreitä kysyin aiheideoita teiltä. Yksi oli lempikirjojeni esittely. Olen liikkeissäni toisinaan sangen verkkainen, niinpä ideoihin ei ole tullut vielä oikein tartuttua.

Joten blogisynttäreideni kunniaksi: tässä tulee suosikkikirjojeni TOP11!


pexels.com CC0

Koskettavin
Aki Ollikainen: Nälkävuosi

Klassisesti kolahtavin
Väinö LinnaTäällä Pohjantähden alla


pexels.com CC0


Kieleltään ja tunnelmaltaan mykistävin
Asko Sahlberg: Pimeys

Tarinallisin
Jeffrey EugenidesMiddlesex


pexels.com CC0


Taiturimaisin
David Mitchell: Pilvikartasto

Pyörteisin
Eleanor Catton: Valontuojat

Jykevin
Jonathan Franzen: VapausWikimedia Commons (Public Domain)

Ylevin ja kasvattavin
Louisa M. Alcott: Pikku naisia

Lohduttavin
Anu Jaantila: Sanna & Sam -sarja


Wikimedia Commons (Public Domain)


Historian rakastamiseen pyytelemättä tyrkkäävä
Kjell Westö: Missä kuljimme kerran


By Rob Bogaerts (ANEFO)
(GaHetNa (Nationaal Archief NL))
CC BY-SA 3.0

Ja se yksinkertaisesti vain kaikkein paras
John Irving: Oman elämänsä sankari______________________


Salaisuudet on siis paljastettu, uusien timanttien etsiminen jatkuu. Kiitos matkaseurastasi tähän asti, lukijani. Tie kiinnostaa, aina vain, vieköön se meidät uusiin seikkailuihin edelleen.

51 kommenttia:

 1. Oi, onnea! ♥ Blogisi on pari viikkoa nuorempi kuin esikoiseni. :)

  Ja miten hienot kirjat. Irvingiltä minunkin mielestäni hänen parhaansa. Pikku naisia, Sanna ja Sam -sarja, Täällä Pohjantähden alla, Nälkävuosi, Middlesex - niille kaikille tuhat sydäntä ja/tai tähteä.

  T. Lumiompun Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tosiasia saa ymmärtämään, kuinka iso siivu 11 vuotta oikeasti onkaan! Kiitos, Katja!

   Poista
 2. Onnea varhaisteinille! Ollaan muuten aloitettu kirjabloggaaminen samana vuonna. Oli todellakin hieman erilainen meininki silloin kuin nyt. Mutta sellaista se on: ajat muuttuvat ja muuttavat. Ihan hyvä niin. :)

  Sinun top-11-listalta olen lukenut vain kaksi: Ollikaisen Nälkävuoden (vaikuttava!) ja Alcottin Pikku naisia (joskus aikoja sitten). Kaikki kirjalijat ovat kyllä nimenä tuttuja paitsi ehkä Eleanor Catton, en muista hänestä kuulleeni aiemmin. Alkoi kyllä nyt kiinnostaa, kun käväisin lukemassa kirjoistuksesi hänen kirjastansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Elegia! Minä en tosin kirjoittanut kirjoista alkuun, vaikka aina olenkin niistä ja lukemisesta pitänyt. Kaikenlaista yleislätinää vain. ;) Nolottaakin, mitä kaikkea tuolta blogin arkistoista löytyy. En ole sensuroinut, vaikka voisi olla syytäkin.

   Voi, ehdottomasti sinun pitää lukea Eleanor Cattonia!

   Poista
 3. ONNEA! Olet uranuurtajia, kuten myös Elegia. Itselläni tulee keväämpänä vasta neljä vuotta täyteen.

  Varhaisteini... ♥!

  Minulla myös Aki Ollikaisen Nälkävuosi on blogiaikani koskettavin. Ja kaunein. Se on kirja, jolla aloitin blogini ilman mitään avaussanoja. Luin kirjan sen ilmestyttyä loppuvuodesta ja ostin sen kaikille kolmelle pojalleni joululahjaksi. Näin nuorimman lukevan sitä joulupäivänä silmät kosteina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjatta! Ihan ensimmäisiä kirjabloggaajia en kyllä voi myöntää olevani, sillä kirjat tulivat mukaan blogiini ehkä kuutisen vuotta sitten. Ne ensimmäiset viisi kirjoitin kaikenlaista mieleen tulevaa, kuten silloin joskus blogeissa oli tapana.

   Nälkävuosi ON mahtava. Hienoa, että olet levittänyt sitä eteenpäin.

   Poista
 4. Upeaa, jo 11 vuotta, onnea!! Itse olen blogannut vasta reilun vuoden enkä ole tiennytkään, että kirjablogeja on ollut jo noin kauan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minun blogini oli ensimmäiset viisi vuotta ihan vain henkilökohtainen tilitysalusta, kirjat tulivat mukaan ehkä kuutisen vuotta sitten. Reilusta vuodesta on hyvä ponnistaa eteenpäin!

   Poista
 5. Onnea varhaisteinille!
  Huh, tuo on jo pitkä aika. Eipä sitä muutoksia tarvitsekaan tehdä, blogisi ulkoasu on oikein silmää miellyttävä ja simppeli. Blogimaailma on kyllä muuttunut noista ajoista, muistan blogisi alkuaikoihin itse ehkä ensimmäisiä kertoja nähneeni blogin, silloin tosin ei vielä netti ollut ainakaan meillä niin iso juttu, että olisi tullut notkuttua netissä päivät pääksytysten. Oman tietokoneen sain v.2007 ja ensimmäisen blogini aloitin vuonna 2010, siitäkin on jo ajat bloggaamisen suhteen muuttuneet. Saati vuodesta 2006, jolloin blogit olivat nimenomaan julkisia päiväkirjoja.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia! Näin se meni, 2006 ei vielä tullut vietettyä näin paljoa aikaa netissä, some oli vasta ihan alkutekijöissään jos sielläkään (IRC-galleria, ah!), älypuhelimet taisivat olla vasta tuikkeena insinöörien silmäkulmissa ja moni muu asia oli ihan toisin kuin nyt. Paremmin tai huonommin, se on tulkintakysymys.

   Poista
 6. No onpas ehtinyt kertyä vuosia sinun ja Elegian blogeille. Hurjan paljon onnea <3

  Top11 olen lukenut Nälkävuoden, Pikku naisia, Täällä Pohjantähden alla ja uskomattoman hienon Pilvikartaston, joka näistä lukemistani on mielestäni paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! Niin ne vuodet vierivät, ihan huomaamatta, tälläkin alalla.

   Pilvikartasto on tosiaan aivan uskomaton, sanat loppuvat kesken kun sitä kuvailee.

   Poista
 7. Onnea syntymäpäivän johdosta!

  Internet-teknologialle yksi internetvuosi on kolme kuukautta, joten blogisi on selvästi keski-iässä. Pitäisikin kysyä: mikä on blogisi pitkäikäisyyden salaisuus? :-)

  Onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Juha!

   Hahaa, kiinnostava laskukaava. En kyllä tunne blogiani vielä keski-ikäiseksi... hmm. Viidenkympin villityskö sitten pian alkaa? Pitkäikäisyyden yksi salaisuus on ainakin kirjabloggauksen puolelle hyppääminen: pelkkää omakohtaista tilitystä tuskin enää jaksaisin kirjoittaa, eikä sitä kukaan varmaan lukisikaan. Kirjabloggaamisessa on sentään yhteisöllisyyttä.

   Poista
 8. Suuret onnittelut 11-vuotiaalle!
  Olet blogannut todella pitkään - oma blogini on vasta taaperoikäinen ja minusta on hatunnoston arvoista, että on olemassa yli vuosikymmenen vanhoja blogeja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Hande!

   Onhan tässä aika monta litraa vettä virrannut jos missäkin vesistöissä tänä aikana. Ja omassa elämässä tapahtunut mielettömän paljon juttuja näinä vuosina. Historia-alan ihmisenä hyrisen tyytyväisenä säilömäni ajankuvan äärellä, vaikka nolottaakin, mitä kaikkea tänne on tullut etenkin alkuvuosina kirjoitettua.

   Poista
 9. Lämpimät onnittelut Suketus! Listaltasi olen lukenut kuusi, mikä ei yllätä :) Mutta en parasta. John Irving on kaikesta huolimatta minulla jostain syystä jäänyt väliin. Usein se runsas ylistys toimii vastamainoksena. Esim samoin kuin moni Knausgårdia lukematon vieroksuu häntä. - Samaa mieltä Ollikaisesta kuin sinä ja Marjatta, koskettava ja kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena! Runsas ylistys voi todella kääntyä itseään vastaan, sen huomaa omassa suhtautumisessa etenkin uutuuskirjoihin. Minä olen juuri noita Knausgårdin vieroksujia... ;)

   Poista
 10. 11 vuotta! Hyvänen aika, sehän on jo suorastaan taival! Ihan mahtavaa, että intoa yhä edelleen piisaa. Paljon onnea synttäripäivänä ja hyvää matkaa kohti aikuisuutta (missäs iässä se alkaa?)

  Sulla on kiinnostavia juttuja, vaikka aina en kommenttia saakaan aikaan. On ollut mukavaa tavata myös oikeassa elämässä. Kaikille tiedoksi, että Suketus on ihan mahtava tyyppi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Omppu! En oikein tiedä, milloin aikuisuus alkaa. Toivottavasti ei ihan vielä, nuorena ja villinä on paljon hauskempaa!

   Äläpäs nyt siellä, laitat bloggaajan punastelemaan. Mutta kyllä, on ollut todella mukavaa tavata ja tutustua myös livenä!

   Poista
 11. Onnea! 11 vuotta - olet blogikonkari.

  Täällä Pohjantähden alla ja Oman elämänsä sankari ovat klassikoita, ja ansiosta. Ehkä minunkin pitäisi jo lukea Nälkävuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit! Onhan tässä tullut monenlaista jo nähtyä blogimaailmassa kieltämättä. Ja toivottavasti on kaikenlaista kiehtovaa vielä tulossa!

   Lue ehdottomasti, se on hieno.

   Poista
 12. Suuret onnittelut ihanalle blogille ja bloggaajalle! <3

  VastaaPoista
 13. No wautsiwau, onhan blogillasi ikää! Onnea, ja yhtä monta vuotta vielä edessä - vähintään. Tekstejäsi on kiinnostava lukea, ja tänään pääsin sun vuoden haasteeseen mukaan. Kiitos myös lukuhaasteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näinhän sitä on päässyt kertymään. Toivottavasti kertyy jatkossakin. Nyt ainakin siltä tuntuu! Mukavaa, että hyppäät Muuttoliikkeen mukaan.

   Poista
 14. Onnea onnea! 11 vuotta on blogi-iäksi jo aika iäkäs. Kunnioitettava veteraani.

  Hienoja kirjoja parhaissasi. Olen lukenut muut paitsi Pimeyden, Pilvikartaston ja Valontuojat. Ja koska Nälkävuotta lukuunottamatta pidän kovasti kaikista suosikeistasi, voisin veikata että nuo kolme lukematontakin olisivat makuuni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Niinhän se on jo melkoinen määrä vuosia. Toivottavasti en vielä aivan jäykisty, vaikka veteraani-ikä kolkuttaa. ;)

   Luonnollisesti suosittelen kaikkia listani kirjoja, ja usein makumme osuukin yksiin.

   Poista
 15. Oi vau, miten huikea blogi-ikä! Onnea paljon! :-)

  Aiai, miten ihania kirjoja listaltasi löytyy: Westöä, Ollikaista ja Linnaa. Tiedätkös mitä, lainasin juuri tänään suositteluistasi vakuuttuneena Sahlbergin Pimeyden. Vapaus on hyllyni lukemattomien joukossa jostain syystä, kenties tänä vuonna tartun siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Onhan se kieltämättä jo melkoinen määrä vuosia.

   Oh, ihanaa, että Sahlberg saa lisää lukijoita. En kyllästy hänen hehkuttamiseensa. Pilatuksesta pitäisikin pian blogata, se oli tämän vuoden ensimmäinen lukemani kirja ja priimatavaraa sekin.

   Poista
 16. Onnittelut 11 vuodesta! Olenko edes tajunnut, että blogillasi on näin paljon vuosia takanaan. Hieno saavutus! Minullekin Nälkävuosi on koskettavin ja Pohjantähti kyllä kolahti. Kaikkea hyvää blogisi jatkolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula! Blogin historia jää varsin helposti huomaamatta, sillä tämä on kuitenkin julkaisumuoto, jossa uuden tavaran päivittyminen vie vanhaa yhä kauemmas. Ihan koko blogini ikää en ole kirjoittanut kirjoista, ensimmäiset vuodet tämä oli jotain ihan muuta... Nyt ainakin jatko näyttää innokkaalta, kiitos!

   Poista
 17. Huuuuurjasti onnea!
  Ja uskaltaako tässä edes tunnustaa, että ko. Irvingin kirja on vielä lukematta.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiiiiiitooos!

   Mutta arvaa mitä: paras on siis vasta tulossa...!

   Poista
 18. Suuronnea! <3 Kyllä tää blogistania on huikea paikka kun siellä voi tutustua sunlaisiin tommoisiin.

  Otan tavoitteekseni lukea tänä vuonna PIlvikartaston ja Sahlbergia (mistä aloitan apua?), hyviä valintoja sulla listallasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurkiitokset! Sanopa muuta, sitä en ainakaan olisi silloin 11 vuotta sitten uskonut, että täällä voisi niinkin käydä. :)

   Erittäin kannatettava tavoite! Sahlbergilta suosittelen vaikkapa tuota Pimeys-trilogian ensimmäistä osaa Pimeän ääni. Se toimii jo sellaisenaankin, eikä vaadi ehdottomasti kahden seuraavan osan lukemista ainakaan heti perään. Tai jos historiallinen uppoaa niin Herodes.

   Poista
 19. Onnittelut! Yksitoista vuotta on kunnioitettava ikä blogille. En väitä, että nuoremmissakaan blogeissa olisi jotain vikaa. Yllättäen olen lukenut listaltasi muutamia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Onhan se, netissä moni asia on kuitenkin elinkaareltaan varsin paljon lyhyempi. Mutta ikä ei tosiaan kerro kaikkea, eikä tarvitsekaan.

   Poista
 20. Hyviä blogisynttäreitä! 11 vuotta on kunnioitettava aika! Mukavaa, että olet löytänyt näin pitkäikäisen ja ilmeisen rakkaan harrastuksen. Luku ja bloggaus intoa tulevillekin vuosille! Saa nähdä, kuinka tietotekniikka muuttuu seuraavien 11 vuoden aikana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katriina! Tämä on kyllä harrastusteni joukossa niitä kaikkein pisimpiä. Partioura ehti kestää pidempään, mutta se on jo päättynyt, joten voi olla, että tämä (kirja)bloggaus menee siitä heittäen ohi.

   Minuakin kiinnostaa tietotekniikan kehitys ja se, jääkö tällainen teksti+kuva-muotoinen formaatti joskus ihan totaalisesti sivuun. Tulisiko jotain sellaisia täysin interaktiivisia blogeja, jotka lukija saisi suoraan johonkin älylaseihinsa katseltavaksi tms... Toivon kyllä, ettei perinteikäs blogimuoto aivan katoa. Minulle tämä on niin mieluisa.

   Poista
 21. Onnittelut hienon merkkipaalun johdosta. :) Mahtavaa, että bloggausintoa riittää edelleen! Onpa vaikuttava top-lista. Olen lukenut sen kirjoista vain Pikku naisia, mutta esim. Pilvikartasto ja Valontuojat ovat keikkuneet TBR-listallani ties miten pitkään. Jospa tänä vuonna... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MarikaOksa! Kyllä sitä tuntuisi piisaavan toistaiseksi ainakin. Luepa kuule Pilvikartasto ja Valontuojat, kannattaa!

   Poista
 22. Wau, 11 vuotta! Komeaa! Onnittelut ja hyviä blogivuosia jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna! Kyllä olen ihan tyytyväinen siihen, että näin pitkälle on tultu. Ja jatkoa päin vaan!

   Poista
 23. Oikein paljon onnea mahtavan suuresta iästä! Näiden kolmen vuoden aikana on kyllä tullut hurahdettua bloggaamiseen oikein kunnolla, joten toivottavasti omakin innostukseni riittäisi näinkin pitkälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jassu! Tähän kyllä hurahtaa ihan huomaamattaan, eikä haittaa, vaikka välillä olisi hieman hiljaisempaakin. Sieltä se taas aina nousee, se into...

   Poista
 24. Onnea! Mahtavaa, että olet blogannut jo 11 vuotta, ja onneksi tää vaan jatkuu! Sun blogissa on mielenkiintoisia juttuja, ja nytkin pitää laittaa muutama kirjavinkki muistiin... Ihana määritelmä Westön teoksesta tuo "Historian rakastamiseen pyytelemättä tyrkkäävä", oih, niin kuin on kirjakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ihania kehuja. :) Laita ihmeessä muistiin, nämä eivät syyttä listallani ole. Pitäisikin lukea tuo Westö uudelleen...

   Poista
 25. ONNEA, Suketus! Olen vähän myöhässä onnitteluissa, ja vielä hitaampi kiitoksissa, mutta on aika sanoa, että kirjoitustesi merkitys tälle kirjailijalle on ollut hyvin tärkeä. Ja kiitos hyvistä kirjavinkeistä! Tutkin heti kun töiltä liikenee aikaa. Lähetän lähipäivinä sinulle s-postia.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!