12. toukokuuta 2015

Emma Hooper: Etta ja Otto ja Russell ja JamesSiinä missä viimeistä edellinen lukukokemukseni tuntui lähinnä pohjaanpalaneelta siirapilta, nyt esiin nostamani kirja on kuin kirpeä hedelmäkarkki, joka jättää kielen kirvelemään, vaikka sokeria pohjimmiltaan onkin.

Emma Hooperin Etta ja Otto ja Russell ja James on aikuisten satu. Etta tajuaa 82-vuotiaana, ettei ole koskaan nähnyt merta. Nyt tai ei koskaan on aika. Niinpä Etta lähtee merelle – kävellen. Hän asuu nimittäin miehensä Oton kanssa keskellä Kanadan preeriaa. Matkaa tulee yli 3000 kilometriä.

Otolle jää vastuu kodinhoidosta, mutta onneksi Etta jättää jälkeensä reseptikortteja. Kyllä Otto pärjää, sodankäynyt mies. Etan ja Oton naapuri Russell joutuu hämmennyksiin Etan lähdöstä ja lähtee seuraamaan tätä. Otto luottaa vaimoonsa.

Matkan varrelta Etta löytää kojootin, Jamesin, joka on paljon parempaa matkaseuraa kuin kukaan kaksijalkainen voisi olla. Ja vaikka muistot ovat jokaisella vahvat ja niitä on vuosikymmenien ajalta, ei Etan taskuunsa laittama lappunen elossaolevista ja jo kuolleista omaisista mene hukkaan.

Etta ja Otto ja Russell ja James on kirja, jota ei kannata juonen osalta liiaksi ruotia. Kirjan viehätys on sen yllätyksissä ja erikoisissa käänteissä. Tarinan vietäväksi on ihanaa heittäytyä, Hooper antaa siihen mahdollisuuden.

Kirja on loppujen lopuksi aika erikoinen. Hooperin kirjoitustyyli on yhtä aikaa lakoninen ja runsas. Onko se edes mahdollista, en tiedä, mutta siltä lukiessa tuntuu. Vaikka aihepiirit ovat suuria – sota, ihmissuhde, suru, vanhuuden väistämättömyys – kirjailijalla on pilke silmäkulmassaan, eikä lukija luuhistu tarinan painon alle. Pikemminkin sen pinnalla saa kellua ja samalla ihailla valoa laineilla.

Kaikesta lukemastaan ei ole ihan varma. Kuka lopulta muistaa mitäkin ja millä tavoin? Ja onko sillä edes väliä? Pitkään jaettu elämä sekoittuu toiseen väistämättä, omasta tulee yhteistä. Kirja jättää melankolisen mutta tyytyväisen olon. Näinkin voi kokonaisen elämän kuvata. Kaikesta tästä se voi koostua. Tätä kaikkea se on.


Emma Hooper: Etta ja Otto ja Russell ja James
Suomentaja: Sari Karhulahti
Ulkoasu: ?
Gummerus 2015
333 s.
Etta and Otto and Russell and James (2015)

Kirja kustantajalta.


Emma Hooper esiintyy reilun viikon kuluttua, 22.–23.5.2015 ensimmäistä kertaa järjestettävillä Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla. Osallistuin kyseisen tapahtuman järjestäjien tarjoamiin bloggari-iltamiin muutama viikko sitten, ja voin hyvillä mielin todeta, että tapahtuman konsepti on sen verran noheva, että sitä voi mieluusti mainostaa kaikille kiinnostuneille. Menkää siis ja nauttikaa kirjallisuudesta, niin minäkin aion tehdä!

______

Luettu toki muuallakin: Kirjakaapin kummitus, Lumiomena, Lukuisa, Leena Lumi, Tuijata. Kulttuuripohdintoja, Nannan kirjakimara, Sivutiellä, Kirjasähkökäyrä

Kirjan vuoden lukuhaasteesta kohta 24. Kirja, joka tapahtuu paikassa, jossa olet aina halunnut käydä. En panisi pahakseni pientä Kanadan-matkaa.  

10 kommenttia:

 1. Helsinki Litiin suuntaan minäkin :) Siellä on mielenkiintoisia esiintyjiä luvassa. Pidin myös matkastani Hooperin tarinan vietävänä - kiitos linkityksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, ohjelma on todella kiinnostava ja monipuolinen. En pääse perjantaina, mutta lauantaille on kova yritys.

   Poista
 2. Tämä on minullakin tulossa lukuun ihan näinä päivinä, sillä minulla on kirjaston kappale, ja siitä on varaus seuraavalle - kirja on siis pakko lukea pian. :) Mutta jee, arviosi lupaa hyvää. Uskon että tämä maistuu minullekin.

  Kiitos viimeisestä, ja Helsinki Litissä nähdään taas! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä kirjasta jää hyvä olo. Melankolinen, mutta hyvä. Isoja aiheita käsitellään: menetystä, luopumista, sairautta, sotaa.

   Oli kiva nähdä viime viikolla, pian taas!

   Poista
 3. Tämä kuulostaa ihanalta kirjalta! (eikä vain siksi, että kirpeät hedelmäkarkit ovat suosikkejani) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on aika ihana. Ei ällösöpö, vaan juuri sopiva. Lukujonoon!

   Poista
 4. Pitäisiköhän nyt vaan luovuttaa sen kirjastolakon kanssa ja varata tämä? Kuulostaa ihanalta.

  Helsinki Lit kiinnostaa ihan sikana, ärsyttää että työ saattaa taas haitata harrastusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat tämän kappaleen, jos haluat, niin ei tarvitse kirjastossa jonottaa. Pyrin laittamaan kirjoja taas vauhdilla eteenpäin, jotteivät hyllyt täyty.

   Minä en tosiaan pääse perjantaina, mutta onneksi lauantaillekin on paljon kiinnostavaa ohjelmaa.

   Poista
 5. Tämä oli ihana kirja :) Vieläkin hengästyttää 3000km matka Kanadan halki... onneksi oli mukavaa matkaseuraa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hyvä kirja ja mukava matkaseura, oikein mainio yhdistelmä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!