15. lokakuuta 2014

Talvisotaa selkosuomeksi



Pertti Rajala: Talvisota – Talvisodan arkea selkosuomeksi
Ulkoasu: ?
Avain 2014
141 s.

Arvostelukappale.


Pertti Rajalan kirjoittama Talvisota – Talvisodan arkea selkosuomeksi antaa juuri sitä, mitä lupaa. Kirja on käsiin mainiosti sopiva, selkeästi taitettu, runsaasti kuvitettu ja ennen kaikkea ymmärrettävästi kirjoitettu kooste talvisodan tapahtumista niin valtiollisella tasolla kuin rivisotilaan ja kotirintaman näkökulmasta.

Talvisodan syttymisestä tulee pian kuluneeksi 75 vuotta. Sota kesti 105 päivää ja vaikutti merkittävästi Suomen poliittiseen tilanteeseen ja tietenkin niihin ihmisiin, jotka sotaa joutuivat elämään ja kokemaan. Kaatuneita oli 21 396 ja haavoittuneita 43 557 henkilöä. Rauhansopimuksen ehdot olivat kovat, mutta itsenäisyys säilyi.

Rajala ei ole ensimmäistä kertaa selkosuomea kirjoittamassa. Kokonaisuus toimii mielestäni hienosti, kieli on huoliteltua alusta loppuun ja lukijan kiinnostus pysyy yllä. Kirjassa on runsaasti kuvia, jotka ovat pääosin SA-kuva-arkistosta. Varsinainen teksti etenee kronologisesti, ja sen ohella on selkeästi eri tavalla taitettuja infosivuja, joilla kerrotaan esimerkiksi keskeisistä henkilöistä (Mannerheim, Kyösti Kallio, Stalin). Lisäksi mukana on tavallisten ihmisten muistoja isän lähdöstä sotaan, sotilaan kokemuksista rintamalla ja niin edelleen. Monta erilaista näkökulmaa on otettu huomioon ja ne tasapainottavat kirjaa onnistuneesti.

Kirjan asiasisältö on asianmukainen ja selkeä, se on turhista sivupoluista ja yksityiskohdista riisuttu. Sotatapahtumat ja sotaan liittyvät yleiset ilmiöt tulevat käsitellyiksi, ja kirja on hyvä ja tiivis esitys talvisodasta. Sitä voi hyvin käyttää esimerkiksi aiheen yleiseen kertaamiseen, vaikkei koko kirjaa lukisikaan.

Selkosuomen lukeminen on pidemmän päälle hieman puuduttavaa, mutta toisaalta kirja ei ole liian pitkä, joten kyllästymään ei pääse. Kyse on myös tottumuksesta. Selkosuomi ei ole minulle tuttua mitenkään virallisena järjestelmänä, vaikka toki pyrin töissä puhumaan mahdollisimman selkeää kieltä tilanteessa kuin tilanteessa. Se ei tosin ole sama asia kuin hallita selkosuomi säännönmukaisena kirjallisena ja suullisena ilmaisuna.

Kiitän Pertti Rajalaa siitä, että hän on nähnyt tämän vaivan. Erityisopettajana kohtaan monenlaisia oppijoita, ja hyvin usein mielessä käy pohdiskelu siitä, miksi esimerkiksi oppikirjat ovat niin monimutkaisia ja vaikeaselkoisia. Ne eivät ehkä tunnu siltä oppikirjan kirjoittajista tai keskimääräisestä oppilaasta, mutta jos lukemisen ja kielen kanssa on vähänkin haastetta, etenkin reaaliaineiden kirjat voivat vähitellen muodostaa melkoisen vuoren, jonka valloittaminen ei niin vain sujukaan.

Selkosuomella ei vielä ole kirjoitettu mitenkään valtaisaa määrää kirjoja, mutta kysyntää niille varmasti on. Eikä edes pelkästään oppimateriaalina, vaan ilman muuta ihan kulutuskäytössä. En myöskään rajaisi  tämän kirjan lukemista vain selkosuomea käyttäviin tai tarvitseviin, vaan esimerkiksi tiivistelmäkohdat sopivat opetuskäyttöön ihan kaikille vaikkapa peruskouluun.

Rohkeasti tutustumaan selkosuomeen, hopi hopi!

_____

Osallistun kirjalla Ihminen sodassa -haasteeseen ja avaan Ullan luetut kirjat -blogin Talven lukuhaasteen, jonka ideana on lukea ensi helmikuun loppuun mennessä kirjoja, joiden nimi tai kansikuva liittyy syksyisiin ja talvisiin teemoihin.

12 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa! Selkokieliset kirjat eivät ole minullekaan oikein tuttuja, mutta juuri viime viikolla niistä oli puhetta maahanmuuttaja-asiakkaideni kanssa. Tällainen tietoteos sopii varmasti hyvin myös heille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta! Sen lisäksi, että kirjan kieli sopii hyvin sellaiselle, joka ei puhu suomea äidinkielenään, se on tiivis esitys aiheesta, jota ei tässä maassa pääse pakoon, vaikka yrittäisi.

      Poista
  2. Hienoa että nostit aihetta esille. Oppimisvaikeuksien kanssa kamppailevia on yllättävän paljon, selkokielisille oppikirjoille olisi todellakin tarvetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, ja hyvässä lykyssä oppimisvaikeuksien ohella on vielä sekin pulma, että joutuu opiskelemaan eri kielellä, kuin jota puhuu äidinkielenään. Se vaikuttaa voimakkaasti ja aiheuttaa joskus ihan turhia väärinymmärryksiä tai sisällön haastetta.

      Luulen, että oppikirjakustantamot ovat vähitellen havahtumassa tähän. Valitettavasti vain koulujen rahatilanne taitaa kaikkialla olla niin huono, että materiaalia ei ole varaa hankkia, vaikka tarvetta olisi.

      Poista
  3. "En myöskään rajaisi tämän kirjan lukemista vain selkosuomea käyttäviin tai tarvitseviin, vaan esimerkiksi tiivistelmäkohdat sopivat opetuskäyttöön ihan kaikille vaikkapa peruskouluun." Olen iloinen tuosta huomiosta. :) Muuten olen vähän jäävi kommentoimaan tätä kirjaa, mutta selkokielisten kirjojen tarve kasvaa koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että niitä myös kustannetaan. Vaikka suomen kieli onkin kaunis ja sen rikasta käyttöä kannatan, toisinaan yksinkertaisuus on valttia ja ajaa asiaa kuten kuuluu.

      Poista
  4. Tosi hienoa, että tällaista tehdään! Satu Itkonen kävi viime kuussa kouluttamassa museopalveluiden väkeä selkosuomesta, ja hyvä koulutus olikin. Hän on itse tehnyt töitä Ateneumissa ja kirjoittanut esim. nykytaiteesta ja kultakaudesta selkosuomeksi. Ei mikään huono juttu vähemmän taidetta tuntevalle! Kotisivut löytyy täältä: http://satuitkonen.nettisivu.org/selkokieli-tekstit-ja-koulutus/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiinnostavasta linkistä, Jenni. Täytyy itsekin laajentaa aihepiirin tuntemusta, koska etenkin nykyisessä työssäni tarvitsisin taitoa ja tietoa selkosuomesta varsin paljon.

      Poista
  5. Selkokielisiin kirjoihin voisi tutustua.
    Varasin kirjan joka koskettaa työtäsi, kirjassa erityisopettaja kertoo työstään.
    Kirja on, Sabelström Hanna - Leena Enkelikellolapset

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Oppii paljon uutta, kun joutuu kohtaamaan kielen hieman uudesta näkökulmasta.

      Erityisopetuksesta on kyllä tarjolla monenlaista luettavaa. Oman arjen päälle en ihan kauheasti jaksa aiheesta lukea, vaikka hyvää se tekisi. Yleensä valitsen tosin mielummin ronskia fiktiota.

      Poista
  6. Tämähän vaikuttaa kiinnostavalta tavalta pikakerrata koko talvisota. Ja tutustua selkokieliseen tekstiin samalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, siihen tarkoitukseen tämä sopii myös tosi hyvin. Selkeä ja tiivis esitys aiheesta.

      Poista

Kiitos kommentistasi!