25. lokakuuta 2014

Helsingin Kirjamessuilla oli mukavaa (ja muistathan tonniarvonnan)Tänä viikonloppuna Helsingin Messukeskuksessa on tohistu kirjojen ympärillä, sillä Kirjamessut ovat olleet käynnissä torstaista alkaen. Huomenna sunnuntaina on vielä mahdollista osallistua kemuihin, sillä messut ovat auki kello 10–18. Saatanpa itsekin vielä kertaalleen suunnata Pasilaan.

Kävin messuilla torstaina ja perjantaina. Sisäänpääsy tarjottiin Kirjamessujen puolesta, kiitos siitä järjestävälle taholle. Torstaina keskityin ottamaan tarjoomuksia haltuun ja nuohoamaan antikvaarisella osastolla. Tein muutaman mukavan löydön: Alice Munron Kerjäläistyttö ja Viha, ystävyys, rakkaus pomppasivat silmiin kovakantisina painoksina ja koska niiden yhteishinta oli kohtuullinen, en jäänyt turhaan arpomaan, vaan kuljin onnellisena kassan kautta. Nyt minulta puuttuu kovakantisena painoksena enää Hyvän naisen rakkaus – sitten Munro-suomennoskokoelmani on täydellinen. Näiden lisäksi bongasin Savukeitaan kojusta Charlotte Perkins Gilmanin Herlandin vitosella ja Niina Within hauskan Sikin sokin -lorukirjan samoin vitosella Myllylahden ständilta. Ensinmainittu itselle, jälkimmäinen on joululahja sukulaisskidille.

Yläkerran Ruoka, viini ja hyvä elämä -messuilla tuli käytyä maistelemassa juustoja ja kuolaamassa oliiveja. Herkut ja kirjathan kuuluvat kaikki hyvään elämään, joten kombo on erinomainen. Esiintymisiä tai haastatteluja en käynyt torstaina kuuntelemassa.

Perjantaina suuntasin Messukeskukseen töiden jälkeen iltapäivällä. Kävimme seuralaisekseni lähteneen ystäväni kanssa kuuntelemassa Esko Valtaojan haastattelua, jossa käsiteltiin Valtaojan uusinta kirjaa, kolumnikokoelmaa Ensimmäinen koira kuussa. Pidän paljon Valtaojan tavasta popularisoida tiedettä ja ottaa rohkeasti kantaa ajankohtaisiin asioihin. Haastattelussa hän korosti pitävänsä tärkeänä, että ihminen suhtautuu kohtaamiinsa ilmiöihin Onks totta ja? -asenteella: tiedonvälityksen pursutessa joka puolella on olennaista, että osaa epäillä ja asettaa asioita oikeisiin mittasuhteisiin. Olen samaa mieltä.

Kustantamojen pisteissä oli tarjolla paljon kiinnostavaa luettavaa, mutta olosuhteiden pakosta pidin itseni kurissa. Perjantain kirjasaalis rajoittuu vain yhteen kirjaan. Löysin Simone de Beauvoirin Mandariinit I -kirjan härskiin kahden euron hintaan, ja pakkohan se oli itselle ostaa. Kirja oli minulla keväällä lainassa kuukausikaupalla, mutten saanut sitä luettua. Nyt se on sitten omassa hyllyssä odottelemassa vuoroaan.

Kirjamessujen tunnelma on aina ollut hauska: hallillinen kirjanystäviä, lukijoita, kirjailijoita, kirja-alan ihmisiä ja satunnaisia matkailijoita yhtä aikaa kirjojen äärellä. Kymmenittäin keskusteluja, haastatteluja, paneeleja, esiitymisiä ja signeerauksia. Kohtaamisia ja tunnelmahetkiä. Hieno tapahtuma kokonaisuudessaan, en voi muuta sanoa.

Tämän vuoden teemamaa Italia ei korostunut omassa messuilussani, mutta sain kuitenkin kunnian tavata kirjailija Cristina De Stefanon, jolta on juuri julkaistu suomeksi italialaisen toimittajatähti Oriana Fellacin elämäkerta Nainen ristitulessa. Miten kiinnostava nainen ja elämä!

Harkitsen vielä, menenkö messuille huomennakin. Menen tai en, menovinkeiksi nostan ehdottomasti ainakin Kirsi Kunnaksen haastattelun kello 13 (Aleksis Kivi) ja Kunnaksen lukutilaisuuden kello 14.30 (Takauma), Esikoiset lavalla kello 13.30 (Aleksis Kivi), Kun fakta vaihtuu fiktioon – Tiina Raevaaran ja Kaari Utrion haastattelu kauno- ja tietokirjoittamisen eroista kello 12.00 (Takauma) sekä bloggarikollegoiden Aino-Maria Savolaisen ja Katja Jalkasen esiintymisen Linnasta humisevalle harjulle – 50 parasta kirjaa -aiheesta kello 11.00 (Wine Corner).

Kävitkö messuilla? Teitkö löytöjä? Sana on vapaa!

Ps. Vielä ehtii osallistua Tonniarvontaani.

11 kommenttia:

 1. Hyvännäköiset messulöydöt! Minulla lähti messuilla taas vähän lapasesta, tassuun tarttui muun muassa tuo Valtaojan kolumnikokoelma jonka lukemista kovasti odottelen.

  Jos tulet huomenna niin toivottavasti törmätään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein tänään lisää löytöjä... mutta ihan lapasesta ei mielestäni kuitenkaan lähtenyt. Ehkä. (Kotijoukot saattavat olla muuta mieltä...)

   Poista
 2. Miten ei perjantaina törmätty? Hyvin pysyit kohtuudessa noiden kirjahankintojen kanssa. Minulla vähän karkasi käsistä.. Tosin aika monta kirjaa ostin lahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin perjantaina aika haahuilevalla tuulella, joten tiet vain menivät ristiin. :) Tänään jatkoin messuilua, joten lisää löytöjä tuli tehtyä.

   Poista
 3. Oi - pääsit kuuntelemaan Valtaojaa, minä en mahtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seisomapaikalla, mutta kuuntelemassa kuitenkin! Oli jälleen ansiokas esiintyminen Valtaojalta. Hän osaa ottaa yleisönsä.

   Poista
 4. Olen kyllä vähän (tai paljon) kateellinen kirjalöydöistäsi! Itse pongasin samat kirjat Turun messuilla, mutta hinta oli kaikkea muuta kuin kohtuullinen! No, ehkä joskus ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vain olla silmä tarkkana ja mieli valppaana. Välillä käy tuuri. Toisessa pisteessä Munrojen hinta oli huomattavasti korkeampi ja ylitti kipurajan selvästi. Onneksi tein tämän löydön.

   Poista
 5. Löysit kaikkien aikojen lempikirjani kahdella eurolla. Koitan olla pakahtumatta kateuteeni. (Olen siis vilkuillut kyseistä de Beauvoiria nettiantikvariaateista ja huutonetistä enemmän tai vähemmän aktiivisesti jo muutaman vuoden ajan, mutta en ole raaskinut ostaa, kun mielestäni on ollut kallis. Olen ehkä vähän epälooginen myös, kai lempikirjastaan pitäisi raaskia 15 euroa pulittaa... Mutta kaksi osaa tekee yhteensä jo 30 euroa.)
  Kirjamessuista: jätin suosiolla väliin tänä vuonna. Viimeksi olen käynyt muistaakseni kolme vuotta sitten. Tavallaan oli kivaakin, mutta huomasin myös, että ahdistus tungoksesta voitti kivan. Ehkä vielä joskus, mutta tavallaan ihan mielelläni jätän messuilut muiden iloksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Älä pakahdu, Sonja! Tämä oli ainoa kappale, jonka bongasin (kyse oli Vantaan Antikvariaatin tms. isosta 2 euron kirja-alueesta, kaikki myytin tuolla hinnalla). Vilkuile ahkerasti edelleen, omakin kappaleesi tulee vielä kyllä vastaan.

   Minä jätin tänä vuonna lauantain väliin, sillä olen viime vuosina ahdistunut silloin vellovasta ihmismäärästä. Tämän vuoden kokemukseni perusteella torstai ja sunnuntai ovat parhaat päivät, taidan pitää niistä kiinni jatkossa. Messut eivät varmastikaan sovi kaikille, mutta onneksi niille ei ole pakko osallistua, vaikka kirjaihminen onkin.

   Poista
  2. Muistaakseni viimeksi kävin ehkä juuri lauantaina, ehkä toinen päivä tosiaan olisi helpompi..

   Juu, en minä enää pakahdu, kun hetken aikaa hengittelin. ;) Kiva, että löysit edullisesti, toivottavasti tykkäät kirjasta. Minulle tuo on tosiaan Kaikkien Aikojen Kirja, ja on aina ilo, jos joku muukin sen löytää. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!