19. tammikuuta 2014

Vastauksia kysymyksiinMinut on haastettu! Kiitos MarikaOksa, Kaisa ja Annami. Haasteessa vastataan kysymyksiin, joita voitaisiin esittää vaikkapa kahvikupin äärellä. Lisäksi voi laittaa eteenpäin kymmennen uutta kysymystä. Olen tällä kertaa laiska, ja vain vastaan saamiini kysymyksiin. Täältä pesee:


MarikaOksan kysymykset:

1. Selviätkö aamusta lukematta mitään? Vai onko pakko pyöräyttää esille vaikka maitopurkin kylki, jotta päivä lähtee käyntiin?

Kyllä tuota yleensä tulee luettua. Sanomalehteä tai nettiä. Tällä hetkellä tosin Hesari on tilaustauolla, joten nettiä sitten. 

2. Ärsyynnytkö, jos kirjastossa muutellaan hyllyjärjestystä, etkä enää löydä tiettyjä kirjoja tietystä paikasta?

En. Vakkarikirjastossani Rikhardinkadulla ei tällaista juuri harrasteta, joten tilaisuutta ärsyyntymiseenkään ei ole ollut.

3. Pidätkö erityisesti jostain tietystä vuodenajasta? Ihastuttaako kesän kuumuus, syksyn väriloisto, talven valkea kylmyys tai kevään orastava vihreys? Vai onko kelillä mitään väliä - satoi mummoja tai ei, eteenpäin mennään?

Pidän yleensä ottaen kaikista vuodenajoista. Alkusyksy on kaikkein mieluisin, syys-lokakuu. Kesästä pidän vuosi vuodelta enemmän. Marraskuu ei ole ihmiselle hyväksi.

4. Onko blogisi luonnoksissa useita tekstejä idea-asteella tai odottamassa loppuviilausta? Vai kirjoitatko tekstin kerrallaan ja sitten vasta on seuraavan vuoro?

Hyvin harvoin. Korkeintaan yksi luonnos, jos sitäkään. Yleensä roiskaisen tekstin kasaan yhdeltä istumalta.

5. Oletko koukussa kahviin, teehen tai johonkin muuhun juomaan?

Juon kyllä kahvia päivittäin ja teetäkin lähes. Päivä käynnistyy kahvilla, tai muuten!

6. Oletko sisustusintoilija? Huomaatko esimerkiksi, jos työpaikalla ovat verhot vaihtuneet tai sisustus jotenkin muutoin muuttunut?

En ole. Viihdyn toki hyvin sisustetuissa tiloissa, mutta oma silmä on varsin harjaantumaton. Visioita uudistuksia varten ei juurikaan ole, eikä kyllä tosiaan aikaansaavuuttakaan. Harrastan enemmänkin poissulkevaa tekniikkaa: tuollaista sisustusta en ainakaan halua.

7. Onko retrobuumi ollut/on edelleen sinun juttusi/? Vai pidätkö enemmän modernista?

Molempi parempi. 

8. Oletko sanoma-, naisten- tai -harrastelehtien lukija (irtonumerot/kotiintilaus)?

Kyllä. Lehtiä tulee kotiin kannettuna (liikaakin), mutta aikaa niiden lukemiselle ei tunnu juuri koskaan olevan. Ainakin MeNaiset, Mondo, Image ja Maailman Kuvalehti kolahtavat säännöllisesti postiluukusta. Hyvin säännöllisesti ne myös jäävät lukematta ja kasautuvat pinoiksi nurkkiin. Hesari on juuri nyt tauolla.

9. Otatko elokuviin mukaan kaverin lisäksi mieluiten poppareita, karkkia, limsaa tai kenties jotain terveellistä naposteltavaa?

Poppareita, ehdottomasti!

10. Bravuurisi keittiössä? Tiskikoneen tyhjennys, pöydän kattaminen, ranskalainen illallinen kahdelle...?

Meillä mies on varsinainen master chef. Olen vahvoilla vain suolaisissa piirakoissa ja salaateissa ja silloin harvoin kun jaksan leipoa, makeissa leivonnaisissa. Mies hoitaa kaiken muun ja tekee sen hyvin.

***

Kaisan kysymykset:

1. Minkä kirjan ostit viimeksi lahjaksi?

Joululahjaksi ostin äidille uuden Tove Jansson -elämäkerran. 

2. Minne suuntaat yleensä ensimmäisenä kirjastossa?

Palautustiskille, jonka jälkeen tsekkaan BestSeller-hyllyn.

3. Jos sinun pitäisi nyt valita luettavaksesi kirja epämukavuusalueeltasi, minkä valitsisit?

Runoja voisin kokeilla. Vaikkapa joltain Nobel-palkitulta runoilijalta, niin pääsisin eteenpäin Jokken Nobel-haasteessa.

4. Mistä kirjasta pidit ennen paljon muttet enää nykyään? Miksi?

Onpa vaikea kysymys, itse asiassa. Mennään helpolla vastauksella: luin varhaisteininä The Babysitters Club -kirjoja, joista kovasti diggailin. Nyttemmin ne tuntuvat hyvin köykäisiltä, liukuhihnalla tuotetuilta ja teemoiltaan naiiveilta. Jos pääsisin juttelemaan silloiselle minälleni, vinkkaisin, että parempaakin luettavaa on tarjolla.

5. Jos joutuisit jonnekin kirjallisuuden rinnakkaismaailmoista, minne mieluiten menisit? 

Apua, en tiedä. Tykkään tästä maailmasta. No, ehkä voisin lähteä Philip Pullmanin Universumien tomu -trilogian Lyran ja Willin kanssa seikkailemaan universumien välille. 

6. Kuka Sormuksen ritareista olisit ja miksi?

Apua, ketäs niitä oikein onkaan? En ole lukenut TSH:ta, aloittanut kyllä kymmenkunta kertaa... Saanko olla Gandalf?

7. Ketä kirjallisuuden hahmoa pelkäät tai olet pelännyt?

En ole lukenut kovin pelottavia kirjoja, luulen, sillä en muista koskaan pelänneeni mitään hahmoa. 

8. Mitä kirjaa lukiessa nauroit viimeksi ääneen?

Apina pulpetissa herätti paikoitellen hörähdyksiä.

9. Mitä tietokirjaa suosittelisit luettavaksi?

Ville Kivimäen Murtuneet mielet on jäänyt syksyltä erittäin vaikuttavana lukukokemuksena mieleen. Esko Valtaoja on tiedon popularisoijana idolini, joten hänen kirjojaan suosittelen mielelläni. Samoin kaikki Jaakko Hämeen-Anttilan kirjat, jotka olen lukenut, ovat olleet erinomaisia.

10. Mikä kirja on saanut sinut matkustamaan, leipomaan, kokeilemaan uutta harrastusta tai innostamaan johonkin muuhun?

Minuun kirjat vaikuttavat useimmin niin, että saan yhtä lukiessani idean seuraavasta: teema, aihepiiri, aikakausi, henkilö... Mikä tahansa saattaa laukaista ketjun.
***

Annamin kysymykset:

1. Millainen on suhteesi kauhukirjallisuuteen? Rakastatko pelotella itseäsi kirjojen avulla vai sivuutatko kauhukirjat liian pelottavina?

Olen lukenut elämässäni ehkä yhden kauhukirjan joskus teininä, eli voisi sanoa, ettei juuri minkäänlaista suhdetta ole. Jotenkin genre ei vain houkuttele. Ehkä joskus kokeilen.

2. Mikä kirja on sinulle elämäsi merkittävin?

John Irvingin Oman elämänsä sankari sai lopullisesti rakastumaan kirjallisuuteen. Ja Johniin.

3. Menetkö kirjastoon aina tarkan kirjalistan kanssa vai harrastatko herätelainaamista?

Minulla on ryppyinen lista lompakossa, jota usein käytän bongailuapuna. Yleensä kuitenkin olen herätelainaaja. Paitsi nyt, kun olen kirjastolakossa (käytännön syistä, jotta muutto sujuu kivuttomasti ja oman hyllyn kirjoja tulisi luetuksi), enkä mene kirjastoon ollenkaan. (Vieroitusoireita muuten on!)

4. Kehen kirjan henkilöön samaistut eniten?

Anu Jaantilan Sannan jenkkivuoden Sanna on aina ollut jotenkin sympaattinen ja monissa asioissa aika samantyyppinen kuin minä.

5. Jos et bloggaisi kirjoista, mistä bloggaisit? Vai bloggaisitko yhtään mistään?

Blogini on syntynyt päiväkirjablogiksi ja kirjat ovat tulleet kuvaan vasta myöhemmin. Tuntuisi hassulta lopettaa kirjoista bloggaaminen, mutta sitten kirjoittaisin enemmän elämästä ja työstä.

6. Mikä on rakkain lapsuuden kirjasi?

Koiramäet ja muut Mauri Kunnaksen kirjat ovat olleet tärkeitä.

7. Mitä kirjallisuusgenreä kartat parhaasi mukaan vai oletko täysin kaikkiruokainen lukija?

En lue kauhua enkä chick litiä. Runoja yritän aina välillä, mutta vaikeaa on. Fantasia ja scifi ovat myös harvinaisia tuttavuuksia. 

8. Mikä on paras kirjan pohjalta tehty elokuva?

Tykkään hirveästi Pikku naisten elokuvasovituksesta vuodelta 1994. Olen nähnyt sen tolkuttoman monta kertaa.

9. Oletko ikinä haaveillut kirjailijuudesta vai onko lukijan rooli ollut aina sinulle omempi?

Nuorena kirjoitin novelleja ja kuuluin kirjoittajaryhmäänkin, jossa sai vertaiskritiikkiä. Lukioikäisenä kirjoittaminen sitten hiipui. Sen jälkeen olen kirjoittanut vain asiatekstejä. Toisinaan mietin, pitäisikö yrittää jälleen proosaakin. Mies aina sanoo, että pitäisi.

10. Mikä on suosikkisi lukemistasi klassikkokirjoista?

Pikku naisia ja Saatana saapuu Moskovaan.

8 kommenttia:

 1. Hups, en yhtään huomannut, että MarikaOksa haastoi sinutkin. Kiva, että jaksoit vastata minunkin kysymyksiini. :)

  Gandalf kuuluu sormuksen saattueeseen, joten saat olla Gandalf. :) Minä en pystynyt olemaan kirjastolakossa silloinkaan, kun muutin vaan raahasin kymmenen kirjaston kirjaa omien kirjojeni lisäksi uuteen asuntoon. Ajattelin, että eivät ne kymmenen lainkaan tunnu satojen omien kirjojen rinnalla. Tuon klassikkokysymyksen taustalla oli sellainen salakavala suunnitelma, että halusin saada klassikkosuosituksia. Pikku naisia olen lukenut, mutta Saatana saapuu Moskovaan on vasta lukulistalla. Pitäisi varmaan joskus vihdoinkin yrittää lukea se. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mitään. Aina tykkään vastailla!

   Tämä lakko tuntuu todella oudolta. Jotenkin jalat meinaavat aina kuitenkin kuljettaa kohti Rikhardinkatua... En ole käynyt kirjastossa sen jälkeen, kun palautin kaiken ja päätin aloittaa lakon. Sormet syyhyävät jo päästä sinne takaisin. Pari viikkoa vielä! ;)

   Suosittelen lämpimästi Saatana saapuu Moskovaan. Itse aion lukea sen uudelleen.

   Poista
 2. Kiitoksia vastauksista, sinulla olikin tässä hieman urakoitavaa. :) Kirjastolakko aiheuttaa pahoja tuntemuksia, toivottavasti minun ei koskaan tarvitse mennä niin pitkälle. :) Marraskuu pitäisi kieltää, toden totta kammottava kuukausi. Tänä talvena myös joulukuu meni säiden puolesta aika marraskuu-fiiliksillä, joten marraskuun ankeus on tuoreessa muistissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, pitää aina välillä haastaa itsensä extreme-kokemuksiin, jollainen tämä kirjastolakko epäilemättä mitä suurimmissa määrin on. Mutta kyllä jo toivon, että voisin sen lopettaa...

   Kyllä, marraskuu tuntui jatkuvan tänä talvena ikuisuuden. Onneksi nyt on jo toisenlainen keli.

   Poista
 3. Voi, olipa kiva lukea vastauksiasi! Nostan hattua kirjastolakon suhteen. Olen mukamas lakossa, koska kodin kirjapinot huojuvat, mutta silti olen hupsis-varannut ja bestseller- sekä uutuushyllyt pitää aina tsekata. Huokaus.

  Saatana saapuu Moskovaan on mainio!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, juuri tuosta syystä oli pakko olla itselleen ehdoton. Mutta ei tarvitse enää kauaa kärvistellä, pari viikkoa vielä, niin voin alkaa kasata pinoja uuteen kotiin. ;)

   Poista
 4. Kiitos, kun vastailit. Näitä oli kivaa lukea. :) Mullakin on jonkinlainen kirjastolakko tällä hetkellä, ainakin kovasti yritän ja haluankin keskittyä oman hyllyn antiin. Tosin työhön liittyviä kirjoja ja Tove Janssonia olen antanut luvan lainata. Mutta hups, en voinut kyllä vastustaa onneani, kun Adichien uusin romaani oli tänään hyllyssä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin on kiva vastata. ;) Kirjastolakko ottaa kyllä naisesta mittaa, ja ihmeen hyvin on mennyt, mutta kovin pian en taida uusiksi ottaa....

   Poista

Kiitos kommentistasi!