12. lokakuuta 2012

Lukudiplomia mä metsästän!

Hyönteisdokumentti-blogissa pantiin rattaat pyörimään lasten ja nuorten (ja aikuisten!) lukuharrastuksen puolesta oikein toden teolla uuden ja erinomaisen hauskan lukuhaasteen muodossa. Tarkoituksena on kiinnittää huomiota kirjallisuuden arvostamiseen koulutyössä. Jo nyt on mahdollista (ainakin osassa kouluista) suorittaa kirjallisuus/lukudiplomi kuviksen ja muiden oppiaineiden tapaan, mutta aivan vakiintunut se ei vielä ole. Pitäisi olla! 

Kyseessä on siis:

LUKUDIPLOMI-HAASTE

kaikille innokkaille lukijoille ikävuosista riippumatta.

Haasteen säännöt ovat seuraavat: 

1. Valitse vapaasti luokkatasosi ja diplomi jonka haluat suorittaa. Pohjana suosittelen tuota Opetushallituksen Kunnaria, mutta vastaavat paikkakuntakohtaiset diplomiohjelmat hyväksytään myös. Ilmoita valintasi tämän bloggauksen kommenttiosiossa.

2. Seuraa diplominsuorituksen ohjeita. Tyypillisesti tarjolla on useita temaattisia lukulistoja joista kustakin valitaan luettavaksi yksi kirja niin että yhteensä luetaan 6-10 kirjaa.Luetuista kirjoista joko tehdään normaali bloggaus oman tyylin mukaan tai tehdään jokin diplomiohjeissa annetuista tehtävistä, tai mieluiten tietysti molemmat (kannattaa lukea ne tehtävälistat läpi, siellä on lukuisia mielikuvitusta kutkuttavia tehtäviä...)
Mahdolliset elokuvatehtävät ovat vapaaehtoisia, tällä kertaa keskitymme kirjoihin ja ajoittaisiin sarjakuviin. 


3. Haaste alkaa nyt, ja kouluvuoden mukaisesti päättyy lauantaina 25.5.2013. Tuosta viikon päästä, 1.6.2013 kevätjuhlissa jaetaan diplomit ja saatetaanpa jakaa stipendeinä myös muutama kirjapalkinto arvottuna suorittajien kesken (myös hyvällä yrityksellä pääsee mukaan arvontaan vaikkei koko diplomia saisikaan suoritettua).
Myös jo luetuilla kirjoilla voi osallistua, kunhan ne on lukenut 1.8.2012 jälkeen.

4. Jos lähipiirissäsi on lukeva lapsi, ota selvää olisiko hän kiinnostunut lukudiplomista ja onko hänen koulussaan mahdollisuutta sen suorittamiseen. 

(Vinkiksi jos lasten tai nuorten kirjallisuus ei suuremmin kiinnosta, yläasteen listoista löytyy jo runsaasti kirjoja myös aikuiselle lukijalle. Haaste sopii suoritettavaksi myös yhdessä oman tai muuten tutun kouluikäisen lapsen kanssa). 


Itse lähden suorittamaan tätä haastetta tuolta Opetushallituksen Kunnarista valitsemallani Sinuhe-kokonaisuudella. Koska olen itsekin tällainen märkäkorvamopo (opettajana, tai siis tulevana), valitsen omaksi luokkatasokseni 7. luokan. Luen siis ensi vuoden kevätjuhlaan mennessä kymmenen eri teemakokonaisuudesta valittua kirjaa, kirjoitan niistä bloggaukset ja teen kustakin kirjasta vielä jonkin tarjolla olevan Kunnarin tehtävän. Pidän ajantasaista listaa diplomia varten tuolla Lukuhaasteita-välilehdellä. Ihan vielä en tiedä, mitä kirjoja tulen lukemaan, mutta ideoita on jo paljon.

Haastan kaikki muutkin mukaan lukudiplomia suorittamaan! Ei muuta kuin tutustumaan Kunnariin (ja/tai muihin olemassaoleviin diplomipohjiin) ja ilmoittautumaan Hyönteisdokumenttiin! Ei kai ihmisellä voi koskaan liikaa diplomeita olla, vai mitä?

10 kommenttia:

 1. Ihan mahtava haaste! Kiitos kun vinkkasit tästä, löysin tieni juuri Hyönteisdokumenttiin ja pakkohan tähän haasteeseen on osallistua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että innostuit! Tää on todellakin aivan mahtava haaste!

   Poista
 2. Tämä on loistava haaste, mukana ilman muuta! Aivan kutkuttavia nuo kirjatarjottimet, itse aion suorittaa Sinuhen ja ehkä jonkun muunkin jos aikaa ja jaksuja riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, sinäkin! Siellä on todellakin paljon kiinnostavaa luettavaa, todella mahtavan systeemin ovat Opetushallituksessa saaneet aikaan.

   Poista
 3. Tämä tosiaan ON mahtava idea, minä teen myös Sinuhen mutten vielä päättänyt millä luokalla olisi kivoimmat tehtävät. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 7. luokalla on ainakin jotain pienoismallin rakentamisia, mutta ehken ihan niihin taivu. ;) Mutta tää on aivan huippujuttu!

   Poista
 4. Mukana ollaan :) http://www.lily.fi/juttu/lukudiplomihaastetta

  VastaaPoista
 5. Huippua, että lupaudut tekemään vielä diplomitehtävätkin! Laiskimuksena en moista uskalla luvata, mutta ehkä into kasvaa tässä pikkuhiljaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, innostuin niistä ihan tosissani. Heh. Ensimmäistä olen jo vähän alkanut katsellakin... ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!