22. elokuuta 2019

Robert McLiam Wilson: Eureka Street, Belfast1990-luvun Pohjois-Irlanti ja etenkin pääkaupunki Belfast on levoton, repaleinen ja oluenhuuruinen. Kolmekymppisten miesten kaveriporukka tapaa toisiaan tuopin äärellä ja puuhaa mitä milloinkin. Jake toipuu edelleen kuukausia sitten tapahtuneesta erostaan ja tienaa rahansa velkojana. Chuckie asuu äitinsä nurkissa ja haluaa maailmassa eniten vain yhtä asiaa: rahaa. Eikä seksikään ole pahitteeksi. Muutkin kaverukset ovat bisneksissään ja ihmissuhteissaan välillä pinnalla, välillä pohjalla.

Belfast on vähitellen toipumassa verisestä sisällissodasta protestanttien ja katolisten välillä. Tuntuu, että rauha on ehkä mahdollinen, vaikka edelleen terrorismin äärellä on oltava varpaillaan. Koskaan ei voi tietää, missä ja milloin räjähtää. Pahinta on, että kaikki ovat tottuneet epävarmuuteen ja epävakauteen. Vain tavallista isompaa pamausta pysähdytään kuuntelemaan hetkeksi pidempään ennen kuin sekin vaipuu muun hälyn alle.

Robert McLiam Wilsonin romaani Eureka Street, Belfast on yllättävä, upeasti kerrottu ja suomennettu kertomus ajasta ja paikasta, jota ei enää ole, mutta jonka aikalaiset muistavat liiankin elävästi. Vaikken ole koskaan käynyt Pohjois-Irlannissa, Belfast on kirjan sivuilla niin elävä, että on helppoa luulla sittenkin olleensa siellä joskus, ja etenkin 1990-luvulla.

Kirjan tarina polveilee sukurasitteista ja pieleen menneistä suhteista henkisiin painolasteihin ja unohdettuihin haaveisiin. Miesporukan jäsenet ovat kolhuistaan huolimatta keskenään solidaarisia, vaikka heidän on joskus vaikea ymmärtää toisiaan ja tehtyjä valintoja. Ystävyys kantaa, etenkin silloin kun ympärillä on levotonta ja haurasta.

Kirja on ollut vuosikaudet hyllyssäni lukematta. Onneksi ei ole enää: tämä romaani todella kannatti lukea. Se avartaa, ilahduttaa, viihdyttää ja koskettaa. Kirjan merkittävä käännekohta on niin vavahduttavan hienosti kerrottu, että se jää mieleeni pysyvästi. Mitä kerronnan juhlaa!


Robert McLiam Neeson: Eureka Street, Belfast
Suomentaja: Markku Päkkilä
Otava 1998
560 s.
Eureka Street (1996)

Omasta hyllystä.

Haasteet: Kirjahyllyn aarteet

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tämä kirja taitaa tosiaan olla monelle hurjan rakas. Ihanaa, että niin on!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi, monipuolinen romaani, jossa pääsee tutustumaan hyvin miehiseen ja siksi inhimilliseen maailmaan ja elämään.

   Poista
 3. Hieno kirja, kovin irlantilainen. Pidin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irlantilaisuus vaikuttaa kovin kiehtovalta. Pitäisi tutustua paremmin!

   Poista
 4. Oi ihanaa, sinä luit tämän!!! Tämä oli yksi lempikirjoistani juuri silloin v. 1998 aikoihin. Olen jo kauan aikonut lukea tämän uudestaan, ja löysinkin sen kerran ihan omaksi kirpputorilta, joten omassa hyllyssä se on odotellut jo pitkään... Jospa innostuisin nyt lukemaan. Kiitos muistutuksesta siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna palaa! Ihanaa, että löytää suursuosikkeja, joiden luokse voi halutessaan palata. Minullakin on menneisyydessä monta sellaista kirjaa, jotka haluaisin suurella intohimolla kohdata uudelleen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!