4. helmikuuta 2018

Ja ääneni menevät... (Blogistanian kirjapalkinnot 2017)Kirjabloggarit ovat äänestäneet vuoden parhaista teoksista (kotimaisesta, käännöskirjasta, lasten- ja nuortenkirjasta sekä tietokirjasta) jo monena vuonna, niin nytkin. Ihan joka kerta en ole itse osallistunut äänestykseen, mutta tällä kertaa on ehdottomasti jälleen aika. Osallistun kaikkien kategorioiden äänestykseen.Blogistanian Finlandia

3 pistettä: Marianna Kurtto: Tristania

"Kurtto hallitsee käyttämänsä kielen kuin ruhtinatar, pitää tarinansa langat ja jännitteen kohdillaan, paljastaa ihmisyydestä jotain niin raastavan tuttua ja silti uutta ja raikasta, omalla tavallaan kerrottuna."
2 pistettä: Ossi Nyman: Röyhkeys

"Nymanin kirja Röyhkeys on huikea ajankuva. Romaani kertoo juuri tästä ajasta, tästä maailmasta ja yhteiskunnasta jossa elämme. Se haastaa lukijansa, keikuttelee omaa perustustaan, saa epäilemään ja hämmentymään. Hieno, tärkeä romaani, jonka on ollut aikakin tulla jo kirjoitetuksi."

1 piste: Annastiina Storm: Me täytytään valosta

"Stormin teksti on elävää, moniuloitteista ja hiottua. Hän on rohkea sanankäyttäjä, eikä mikään tekstilaji tunnu olevan vieras tai varottava. Tarinan sisään mahtuu satumukaelmia, lyriikkaa, leikkiä, unikuvia ja sitä aivan tavanomaista kerrontaa, joka sitoo langanpäitä yhteen, kannattelee kirjan ydintä ja herkistää lukijaa tulkitsemaan kerrottua."


Kisaa emännöi Hurja Hassu Lukija.Blogistanian Globalia

3 pistettä: David Mitchell: Luukellot

"David Mitchellin Luukellot nousee siis Suketuksen ykköskirjaksi vuoden 2017 lukuelämysten joukossa. Se on romaani, jonka kanssa lukemisen ilo nousee ylimmilleen ja mieli löytää yhä uusia väyliä, joita pitkin virrata. "Mitchell pitää kokea itse", bloggari toteaa. "Ei tätä pysty toiselle selittämään!"

2 pistettä: Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja

"Voinee myöntää, että Lucia Berlin livahti suosikkinovellistieni listalle. Novellit eivät ole yksioikoisia, vaan ne jättävät myös paljon kysymyksiä, aukkoja ja tulkinnanvaraa. Osa niistä ärsytti olemalla niin anteeksipyytelemättömiä ja räkäisiä – ja sitäkin suuremmin ne minua lopulta ilahduttivat."

1 piste: Nathan Hill: Nix

"Tämän kirjan lukeminen oli lukemisen iloa parhaimmillaan. Runsas, moni-ilmeinen, eri näkökulmista, eri aikoina, eri tyylein kerrottu mehevä tarina. Kirjallisuutta juuri minulle, ja vieläpä, tai tietenkin, Yhdysvalloista, joka on minuun kovasti kolahtava kirjallisuusmaa noin yleisesti. Ja teemoja, joita rakastan: perhe- ja muissa ihmissuhteissa tehtyjä virheitä, kapinointia, kivistävää ymmärrystä elämän hallitsemattomuudesta ja arvoituksellisuudesta."


Kisaa emännöi Oksan hyllyltä.
Blogistanian Kuopus

3 pistettä: Elina Rouhiainen: Muistojenlukija

"Tarina on jäntevä, perusteltu ja huolella rakennettu. Se tarjoaa pohdinnan aiheita, herättää uteliaisuutta, viihdyttää ja koskettaa. Voiko muuta vaatiakaan hyvältä lukukokemukselta?

Ainoa vaatimukseni Rouhiaiselle onkin, että jatkoa on saatava ja pian!"


2 pistettä: Holly Bourne: Oonko ihan normaali? (Am I Normal Yet?, suom. Kristiina Vaara) 

"Oonko ihan normaali? onnistuu käsittelemään ystävyyttä, ihastumista, seksuaalisuutta, itsetuntoa, yhteiskuntaa ja terveyttä kaikkea samaan aikaan ja ilman, että mikään osa-alue saa liian suuren painolastin."
1 piste: Helena Waris: Linnunsitoja

"Tarinan tunnelma on kiehtova ja ahdistava samaan aikaan, ja tarkkana saa olla, jottei menetä olennaisia langanpätkiä. Toimintaa on paljon, eikä laimeita hetkiä tai jaarittelua ehditä kokea. Wariksen visioima maailma on harmaa ja synkkä, mutta silti se sykkii elämää."


Kisaa emännöi Yöpöydän kirjat.
Blogistanian Tieto

3 pistettä: Maija Salmi & Meeri Koutaniemi: Ilopangon vankilan naiset

"Maija Salmi ja Meeri Koutaniemi ovat tehneet suuren työn Ilopangon vankilan naisia valmistellessaan. Kirjana se on yllättävän helposti lähestyttävä ja sujuvaksi luettavaksi kirjoitettu, ja vaikka aihe kalvaa sydäntä, tämä kirja on helppo saada luettua. Se saa miettimään, mistä eriarvoisuus kumpuaa ja pohtimaan, kuinka maailmaa voi koskaan saada muutettua, jos se on jossain tällainen.

Sillä ei, tällaista ei saisi olla missään.""Partanen on tehnyt työnsä laadukkaasti. Pohjoinen teoria kaikesta on kirja, jonka haluaisin iskeä kaikkien suomalaisten poliittisten päättäjien luettavaksi. Vastaansanomattomalla tavalla se todistaa, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on puutteistaan huolimatta paras mahdollinen vaihtoehto, jonka erinomaisten rakenteiden heikentämisessä ja alasajamisessa ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä."


"Ihastelen Jani Kaaron harkittua, hiottua ilmaisutapaa ja kirkasta ajattelua, jonka hän tekstiensä kautta lukijalle välittää. Esseistä näkee, että niitä varten on tehty paljon tausta- ja ajatustyötä: mikään ei ole hutaistua tai sinne päin heiteltyä. Tekstien rakenne on selkeä ja looginen, niissä ei ole ylimääräisiä rimpsuja tai mitään muutakaan sellaista, jolla ei olisi paikkaansa ja merkitystään kokonaisuudessa.

Laadukasta, mietityttävää asiatekstiä, joka herättää muistoja, mielikuvia ja puheenaiheita – myös vastaväitteitä."


Kisaa emännöi Hannan kirjokansi.

33 kommenttia:

 1. Hienoja kirjoja olet äänestänyt! Strom & Berlin meillä oli samat, tänä vuonna oli vaikeahko päättää ketkä ääniä saavat kun viimevuotiset uutukaiset olivat kautta linjan vallan hienoja lukukokemuksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli paljon tunkua Finlandiaan, luin monia vahvoja kotimaisia romaaneja. Hieno juttuhan se vain on, että on vaikeuksia päättää!

   Poista
 2. Piti tulla tarkistamaan, onko Ilopangon vankilan naiset sun listalla ja olihan se. En itse saanut sitä äänestykseen mukaan, kun parhaillaan kirjoitan siitä postausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, se jysähti tosissaan. Mutta missä on kaikki sen ansaitsema näkyvyys? Kysynpä vain! (Mahtavaa, että sinulta on tulossa bloggaus!)

   Poista
 3. Tulipas monta hyvää lukuvinkkejä lukulistalle (siellä kun tungosta ei juurikaan ole). Nix on meillä sama, annoin sille täydet kolme pistettä.
  Ihanaa sunnuntaita ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, niinpä, meillä kaikilla on niin väljää lukusuunnitelmissa muutenkin. ;) Mutta mahtavaa, että sait vinkkejä. Nix oli kyllä elämys!

   Poista
 4. Minulta sai myös Muistojenlukija pisteen, olisin myös halunnut Oonko ihan normaali? -kirjalle antaa pisteitä, mutta oli niin monta hyvää lanua tänä vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin oli monta erinomaista vaihtoehtoa. Luin enemmän nuortenkirjoja kuin ennen, joten nyt oli varaa mistä valita – kaikkina vuosina ei ole ollut niin helppoa.

   Poista
 5. Meiltä ei samoja löydy. Röyhkeys oli kyllä hyvä, mutta moni rynnisti kuitenkin sen edelle. Siivoojan käsikirjaa on kehuttu niin paljon, että lisäsin sen lukulistalleni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä, siinä on paljon, mistä ottaa kiinni. Hienoja novelleja todellakin!

   Poista
 6. Pah, mulle tarjottiin a-kappaletta Nixistä, mutta lukuruuhkan takia oli pakko kieltäytyä. Harmi! Siivoojan käsikirja <3 JEE! Ja Luukelloista kiinnostuin sun juttusi takia, on nyt lukulistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nix vaati kyllä aikansa, se on melkoinen järkäle. Luukellot oli minulle viime vuoden The Kirja, David Mitchell on nero!

   Poista
 7. Tässä on tämä listailun kitkeränsuloinen suola: löytää yllätyksiä, tuttuja, lukemattomia ja kiinnostavia valinyoja. Ja muten: Röyhkeys on ehdottomasti TOP10-listallani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ei ollut aivan helppo tehdä valintoja, sillä niin paljon piti jättää pois sellaisia, jotka olisivat pisteensä ansainneet.

   Poista
 8. Tristania sai täydet pisteet minultakin :) Tuo Ilopangon vankilan naiset on mennyt minulta ihan ohi, täytyypä tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on järkyttävä ja tärkeä kirja, joka on ehdottomasti syytä lukea.

   Tristania <3

   Poista
 9. Tässä kun käy äänestyslistoja läpi, tulee sellainen olo, että miksi minulla on näin monta kiinnostavan kuuloista kirjaa lukematta! Sinunkin listoiltasi olen lukenut vain Nixin (joka tosin ei iskenyt minuun), mutta kiinnostaisi lukea ainakin Luukellot ja Siivoojan käsikirja ja Tristania ja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta, ja on se kyllä hienoakin tajuta, miten paljon hyvää kirjallisuutta on, kun ei ole mitään mahdollisuutta ehtiä kaikkea sitä itse lukemaan.

   Poista
 10. Tristania mulla kolmas, ei näköjään muita samoja...

  VastaaPoista
 11. Tieto-kategorian äänet poimittu mukaan ääntenlaskuun. Kiitos osallistumisesta.

  Ihanaa, että äänestit Kaaroa. Minäkin meinasin, mutta viime hetkellä se jäi pois listaltani. Kiitos myös muistutuksesta - bloggauksesi lukemisesta lähtien minun on pitänyt laittaa tuo Ilopangon naiset varaukseen kirjastosta, nyt sain sen tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On katkeransuloista joutua jättämään hyviä pois. Koska kuitenkin on subjektiivisista valinnoista kyse, ne saa onneksi tehdä täysin omalla mututuntumalla.

   Poista
 12. Melkein alkaa jo nolottaa, kun tajuan, miten vähän olen lukenut muiden äänestämiä kirjoja - olen lukenut listaltasi vain Nixin. Lukulista venyy entisestään... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin venyy – maailma on täynnä niin loistavaa kirjallisuutta!

   Poista
 13. Mainiot listat! Finlandia-listasta kaikki lukematta mutta aikomuksena kyllä. Kuopuksesta olen lukenut kaikki, peukutan!

  VastaaPoista
 14. And the Oscar goes to... Niin paljon valinnanvaraa, niin vähän pisteitä jaettavaksi! Ja kiitos, tässä on hyviä lukuvinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi niin päin. Hienoa kirjallisuutta Suomessa julkaistaan, kerta kaikkiaan.

   Poista
 15. Muistojenlukija ja Oonko ihan normaali? päätyivät minunkin listalleni. Hillin ja Berlinin teokset kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi, niin kuin tästä yhteydestä varmasti selväksi käy.

   Poista
 16. Storm sinullakin - niin ihanaa! Ossi Nymanin jouduin jättämään pois, ja se on kamalaa, koska suorastaan imaisin kirjan. Mutta johonkin oli raja laitettava, joten suljin silmät ja annoin mennä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stormin kirja on hieno, todella vahva esikoinen, joka jysähti saman tien.

   Poista
 17. Luukellot odottelee minulla hyllyssä, todennäköisesti seuraavaa loma-aikaa. Mitchell on niin upea, että hänen kirjoihinsa haluan aina syventyä ajan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, sinulla on se kaikki vielä edessäsi! Hyviä lukuhetkiä!

   Poista

Kiitos kommentistasi!