31. joulukuuta 2015

Hyvin meni mutta menköön

Budapestilainen porraskäytävä.

Mietin, miten tiivistäisin vuoden 2015 sen ansaitsemalla tavalla. Tiivistäminen on iloni, joskaan ei aina vahvin taitoni.

On ollut hyvä vuosi.

Olen tehnyt paljon töitä, pitänyt hieman palkallista lomaa ja ollut vajaat kaksi kuukautta työttömänä. Olen miettinyt tulevaa, harkinnut täydennyskoulutusta ja lopulta todennut, että kaikkea en voi hallita kuitenkaan, antaa virran viedä. Keväällä oli vapauttavaa, kun ei tarvinnut hakea töitä, sillä jatkoin samassa pestissä elokuussa. Ensi keväänä lienee toisin. Mutta se on vasta ensi kevät. Palkkatyön ohella olen ollut mukana eräässä apurahalla tuetussa tiedeprojektissa, joka on antanut valtavasti iloa (ja vaatinut hurjasti työtä, sillä vuorokaudessa on tunnetusti varsin rajallinen määrä tunteja). Se jatkuu edelleen.

Wienin luonnonhistoriallinen museo.

Olen päässyt matkustelemaan. Vappuna Bratislavaan ja Wieniin, juhannuksena Budapestiin ja heinäkuussa Berliiniin. Kaikki reissut olivat onnistuneita kaupunkilomia, minun tyylistäni touhua. Mihin lie ensi vuonna pääsisi...

Kotimaassa olen käynyt keikoilla ja teatterissa (Mestari, Nummisuutarit, Jälkeenjäävät, Slava!, Mielipuolen päiväkirja, Olipa kerran minä, Eduskunta III, Vaginamonologeja), Kirjamessuilla ja muissa kirjatapahtumissa, museoissa ja muuten vaan hillumassa. On riittänyt puuhaa, ja on ollut onneksi aikaa myös makoilla kotosalla. Niin, ja hölkätä. Kymppiin pääsin niin että kolahti! Ensi kesän juoksusäitä odotellessa...

Ja parvekkeella on kasvanut puutarha, jota kovasti ikävöin. Tullapa jo ensi kesä uusine kirvoineen!


Lilja

Chili

Ja tietysti olen lukenut, kirjoittanut ja blogannut.

Jos ensin lukuhaasteet. Otin taas osaa aika moneen. Tykkään lukuhaasteista, mitä sitä kieltämään!

Alkuvuodesta oli Talven lukuhaaste, kesän korvalla päättyi oma Pojat lukemaan! -haasteeni, kesän ajan bongailin Kirjankansibingoa, joulukuun alussa päättyi Kirjallinen retki Pohjoismaissa ja nyt vuoden lopulla on paketoitu Agatha Christie 125 vuotta -lukuhaaste ja Idän pikajuna -haaste. Lisäksi paikkasin aukkoa sivistyksessäni Klassikko, jota en häpeäkseni ole lukenut -haasteessa.

Ihan omin päin päätin lopettaa TBR-listani lukemisen 54. luetun kirjan kohdalla. Lista ei vain napannut enää tarpeeksi, joten oli syytäkin heittää se menemään.

Maailmanvalloitusta olen jatkanut sinnikkäästi mutta nahkeasti: tänä vuonna nappasin vain neljä uutta maata. Mutta ei se mitään, jatketaan tästä. Samoin Pulitzer-lista etenee hyvin hitaanlaisesti. Antaa senkin kypsytellä itseään rauhassa.

Ehkä monipuolisin kuluneen vuoden lukuhaasteista oli Helmet-kirjaston Kirjan vuoden lukuhaaste, jossa oli 50 kohdan kirjalista varsin vapaasti tulkittavissa. Luin listalle yhteensä 42 kirjaa, ei ollenkaan huono! Uusi haaste on jo julkistettu eli Helmet-lukuhaaste 2016 alkaa vuoden vaihtuessa. Uusi välilehti on jo luonnosasteella, eli mukaan lähden taas ilman muuta.


Hyvin kasvaa pelargonia vielä joulukuussa.

Ja ne lukemiset sitten?

Olen lukenut 129 kirjaa (ja jotain vielä nappaisen tälle päivälle, että tulee kaunis pyöreä luku ja Goodreads-haastekin täytyy, hahaa!), ja nauttinut paljon lukemisestani. Jokunen pettymys ja töräys on matkalle sattunut, mutta yhtä lailla olen saanut upeita lukuelämyksiä.

Vuoden parhaita ovat olleet (aakkosjärjestyksessä):

Lena AnderssonVailla henkilökohtaista vastuuta
Margaret AtwoodUusi maa
Jonathan FranzenPurity
Emmi ItärantaKudottujen kujien kaupunki
Leena KrohnErehdys
Laura LindstedtOneiron
Siri PettersenOdininlapsi
Asko SahlbergHerodes
George SaundersJoulukuun kymmenes
Satu TaskinenTäydellinen paisti
John Williams: Stoner


Blogikissa katsoo tyynen hyväksyvästi vuoden kirjavalintoja.

Kuten sanottua, on ollut hieno vuosi.

Toivon hyvää seuraavaa sekä itselleni että teille kaikille blogini lukijoille. Palataan taas vuonna 2016!


Loppuun vielä muutama kaino ehdotukseni toimenpiteistä hyvän vuoden tuomiseksi kuvallisessa muodossa:ja


20 kommenttia:

 1. Oi ihana Wien, siellä minäkin pääsin käymään tänä vuonna. Vaikuttavia tuo sinun vuoden parhaiden kirjojen lista sekä lukemasi kirjamäärä! Suosikeistasi löytyy monta, jotka olin ajatellut lukea tänä vuonna mutta jotka jäävät ensi vuoteen. Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät kuuluu mieleenpainuvimpiin lukukokemuksiini tänä vuonna. Oikein hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wien on niin ihana! Haaveilen jo seuraavasta matkasta sinne.

   Suosittelen vilpittömästi kaikkia listani kirjoja, ovat aika erilaisia keskenään mutta kukin jollain tapaa hyvin vaikuttava.

   Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 2. Hyvältä vaikuttaa vuotesi ja kääk olet ehtinyt lukea paljon. Minä niin odotan sitä vuotta, kun saisin itsekin edes sen 100 täyteen. Olen jumahtanut tuohon 60-70 kirjan vuosivauhtiin (ja tuon lauseen kirjoitettuani aloin tosiaan miettiä, että onpa sitä ihmiselläkin mietteet ja ongelmat haha). :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, niinpä. Kyllä tässä tiettyjä kummallisia piirteitä itsestään löytää, mitä kauemmin kirjablogia pitää ja lukemisiaan tarkemmin funtsailee. ;)

   Poista
 3. Oletpa ollut tarmokas ja aktiivinen sekä lukenut ison kasan hyviä kirjoja. Kiitän blogistasi. Olen kauttasi löytänyt hienoja kirjailijoita, mm. Saunders, Wallace ja muita.

  Hyvä ehdotus tuo 'dance on the table'. Olen viimeksi tanssinut pöydällä Hamlet-nimisessä kapakassa Helsingissä aika kauan sitten. Se oli tosi hauskaa. Rymy-Eetussa voi kuulemma nykyään harrastaa samaa. Hyvää Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena, on hienoa, että on tullut uusia suosikkeja vanhojen joukkoon. Maailma on niin pullollaan upeaa kirjallisuutta, onneksi blogeissa pääsee jakamaan löytöjään.

   Hehe, veikkaan että tänään jää tanssit sellaiselle henkiselle asteelle, mutta kieltämättä konkreettinen pöydillä tanssiminen on toisinaan ihan poikaa... Omastakin edellisestä kerrasta on jo hetki. Se taisi olla Tampereella...

   Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 4. Ei muuta kuin Hyvää uutta vuotta ja kohti uusia seikkailuja!

  VastaaPoista
 5. Paljon olet vuodessa ehtinyt saada aikaan :)
  Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva vuosi, toivottavasti seuraava on edes puoliksi yhtä mainio. :)

   Poista
 6. Hyvää Uutta Vuotta! Olet reilun tuntuinen tyyppi.

  Kuvasi tuossa yllä ovat kivoja, tykkäsin erityisesti tuosta kuvasta, jossa muuriin on kirjoitettu 'Save Our ...' En saanut pienestä kuvasta selvää mitä piti pelastaa, ajattelin, että olet tahallasi ottanut kuvan siten, että jokainen voisi kuvitella itse mitä haluaisi pelastettavan. Sitten arvelin, että siinä ehkä lukee turistia ajatellen 'Save Our Feet'. No, kyllä Earthinkin on ihan hyvä valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ketjukolaaja, sinulle samoin!

   Hahaa, totta, tällä alustalla kuva ei ehkä pääse ihan oikeuksiinsa tai itse asiassa ehkä juuri vielä paremmin, kun sen voi tulkita monella tapaa. ;) Joskus on kaupunkilomilla kyllä ollut semmoinen olo, että jalat pitäisi kyllä pelastaa. Kesän Berliinin-matkalla kävelin kengät puhki...

   Poista
 7. Hieno kirjasaldo! Suosikeissasi on joitakin minunkin suosikkejani (Erehdys, Ikuisuusvuonon profeetat, puhumattakaan Stonerista) ja sellaisiakin, jotka kiinnostavat. Saundersin Joulukuun kymmenennen otan pian lukuun.

  Lukuisaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, toivota sinulle hyviä lukuhetkiä Saundersin kanssa, siinä vasta tapaus! Ja muitakin hienoja lukuhommia tälle vuodelle!

   Poista
 8. Hienoja teoksia listallasi. Omastanikin löytyvät Stoner (ah, mikä kirjarakkaus!), Joulukuun kymmenes, Kudottujen kujien kaupunki ja Erehdys (vielä joudun miettimään, miten äänestän blogistanian Finlandiassa, kun upeita kotimaisia oli viime vuonna niin paljon). Listallasi on myös teoksia, jotka haluaisin lukea ensi vuonna: Kim Leineä, lisää Asko Sahlbergia, Satu Taskista ja Valtonenkin on vielä lukematta. Franzen kiinnostaa, kun se tuntuu olevan monen lemppari - Vapaus löytyisi omasta hyllystä.

  Tuo lukemasi kirjamäärä vetää sanattomaksi. :-)

  Kirjarikasta ja huikeaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en vielä ole ihan varma äänestyksistä... Katsotaan, katsotaan. Minä haluan lukea lisää Sahlbergia, Taskista... Oi voi. Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 9. Viime vuotesi kuulostaa hienolta, ja tälle juuri alkaneelle toivotan mukavia yllätyksiä ja onnea tietysti! Vuoden 2015 suosikeissasi on monta lukulistallani olevaa (Stoneria en oo vieläkään ehtinyt!), ja itsekin listasin Atwoodin vuoden parhaisiin lukukokemuksiini.
  T. Meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stoner täytyy ehdottomasti itse kokea, se joko kolahtaa tai sitten ei. Atwood on aina luotettava, lukemattomia häneltäkin on vielä paljon. Iloa uudelle vuodelle!

   Poista
 10. Hui, mistä kaikki muut löytävät energian ja ajan lukea näin paljon! Itse hyydyn lukemisessa aina opiskelujen alkaessa... Yliopisto-opinnot eivät kyllä ole naurun asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään opiskeluaikana lukenut näin paljon. Työelämä säännöllisessä päivätyössä on siitä mukavaa, että virka-aikana käyn töissä ja kun työpaikan ovi sulkeutuu takana, on aikaa kaikelle muulle. Ja työmatkalla pystyy myös lukemaan rauhassa.

   Onneksi lukeminen ei ole kilpailu. Luku- ja opiskeluiloa sinulle, Anki!

   Poista

Kiitos kommentistasi!