9. kesäkuuta 2012

Lukumaratonin valmisteluja


Kuten kuvan lintu, joka oli muuttanut mummin naapuriin, huomenna minäkin sulkeudun pesäkolooni vuorokaudeksi lukemaan. Aion aloittaa lukumaratonin kello 13. Saapi tulla seuraamaan! Evästys on vielä suunnittelematta, mutta en ole koskaan ollut erityisen huono herkkujen hyötykäytössä, joten asiasta ei tule varmaankaan kovin suurta ongelmaa.

Tällä hetkellä kirjapinossa on seuraavanlaisia vaihtoehtoja:

Tove Jansson: Näkymätön lapsi
Louisa M. Alcott: Tytöistä parhain
Marie Darrieussecq: Kummitusjuttu
Horace McCoy: Ammutaanhan hevosiakin
Juhani Aho: Yksin
Anne Swärd: Kesällä kerran
Jane Austen: Uskollinen ystävänne
Annelies Verbeke: Nuku
Arvid Järnefelt: Onnelliset
Hella Wuolijoki: Enkä ollut vanki
Essi Tammimaa: Paljain käsin
Ian McEwan: Vieraan turva
Rajaa Alsanea: Riadin tytöt
Satu Grönroos: Lumen syli
Imre Kertész: Lopetus

Kolmea viimeistä lukuunottamatta kirjat ovat omasta hyllystä. Otannan perusteena on pitkälti ollut kirjan paksuus (en halua jurnuttaa minkään tiiliskivien kanssa iäisyyksiä tällä maratonilla, vaikka toki nekin voivat olla vetäviä ja nopealukuisia), en lähtenyt erikseen suunnittelemaan minkä tyyppisiä kirjoja lukisin. Lisäksi tämä suoritusajankohta tuli aika lyhyellä varoitusajalla, sillä alunperin meillä oli suunnitteilla muutamien ihanien naisten (esim. Sonjan) kanssa mökkireissu tälle viikonlopulle, mutta se jouduttiin ikävien yllätysten vuoksi siirtämään toiseen ajankohtaan. Poistin pinosta jo etukäteen Marilynne Robinsonin Gileadin Marian vinkistä, sillä hitaasti makusteltavat kirjat eivät nyt sovi tähän hektiseen elämään. Myös Annie Proulxin Lyhyt kantama jäänee muihin lukuhetkiin, sillä tajusin, etten halua holtittomasti ahmia hänen hienoja novellejaan ilman, että voin antaa niille aikaa hautua.

Saattaa olla, että jotain muitakin vielä luettavaksi päätyy, sillä hyllyni ovat täynnä (hmph) lukemattomia kirjoja, kuten TBR-listanikin osoittaa. (Sen laatimisen jälkeen hyllyt ovat saaneet jo uusia asukkaita, jännä.)

Onko vinkkejä? Kannattaako joku listan kirjoista jättää suosiolla vielä pois? Onko siellä sellaisia, jotka saattavat toimia erityisen hyvin tällaisen pitkänmatkanjuoksun energiapiikkeinä? Ja tärkeimpänä tietenkin: millaiset eväät kannattaa hankkia?

12 kommenttia:

 1. Hieno pino! Näkymätön lapsi kannattaa lukea silloin kun ei oikeastaan jaksaisi lukea mitään, esim. vimppana illalla tai ekana aamulla. Lumen syliä en ehkä lukisi nukkumaanmenoa vasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Luotankin kyllä Toveen siinä suhteessa. Muitakin muumikirjoja hyllyssäni on, joten niitä saattaa kertyä tähän hätään useampikin. Luulen, että Lumen syli tulee lukuun aika varhaisessa vaiheessa, jos on tullakseen.

   Poista
 2. Kesällä kerran on hyvä ja nopealukuinen. Ja Riadin tytöt myös hyvä! Vieraan turva taas välillä aika jännäkin, eli ei varmaan kannata yöllä lukea jos on minunlaiseni pelkuri ;). Tsemppiä maratoniin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin melkein alkaneen kesän kunniaksi aloittaa sillä. Minulla on yöllä onneksi turvahenkilö vieressä nukkumassa, jos paha paikka tulee. ;) Kiitos! (Sinuhe jää nyt kyllä ihan jalkoihin hetkeksi, voi toista...)

   Poista
 3. Näkymätön lapsi on tosiaan hyvä piristäjä. Ammutaanhan hevosiakin on temaattisesti lukumaratoniin sopiva kirja, mutta älä sillä ainakaan aloita, voi masentaa liikaa...loppusuoralla sen sijaan voi olla hyvinkin vastaanottavainen sen tunnelmalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, hyvä! Jääköön se siis loppupuserrukseen.

   Poista
 4. Onnea lukumaratoniin, ihanaa!

  Blogistani löytyy muuten ihan kohta sinulle haaste kunhan saan tuon kirjoitettua loppuun!

  VastaaPoista
 5. Upeaa! Tsemppiä lukuhaasteeseen. En osaa muuta sanoa kuin että kannattaa varmaan lukea aika erilaisia kirjoja peräkkäin, niin et pääse kyllästymään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siihen pyritään, ettei ala liikaa väsyttää.

   Poista
 6. Tsemppiä :) Mukava päästä kurkkaamaan miten projekti sujuu!

  VastaaPoista
 7. Kiva pino, hauska kun kaikki maratoonarit kyhää keskenään ihan erilaisia kirjapinoja!:) Sulla on selkeästi vähän paksumpiakin kirjoja mukana. Ensimmäinen maraton ainakin osoitti minun olevan niin hidas lukija, että lyhyissä tarinoissa kannatti pidättäytyä. Siksi nyt onkin hauska seurata muita maratoonareita, että mitä he lukevat, että saan mahdolliseen talvella pidettävään uusinta-maratonille hyviä kirjoja pinoon. Aion nimittäin lukea nyt kesän mittaan kaikki kirjat, jotka alunperin ajattelin maratonille.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!