13. helmikuuta 2012
Tiikerin vaimo
Téa Obreht: Tiikerin vaimo
Suomentaja: Irmeli Ruuska
WSOY 2012
The Tiger's Wife (2011)
362 s.
Omasta hyllystä.
Nuoren lääkärin Natalian rakas isoisä kuolee sodasta toipuvassa maassa, sekavana aikana, jolloin valtioiden rajat muuttuvat ja murenevat ja ihmiset etsivät paikkaansa uudessa järjestyksessä. Natalia on rokotusmatkalla orpokodissa suru-uutisen kuullessaan, ja päättää noutaa isoisänsä jälkeenjääneet tavarat lähikaupungin ankealta poliklinikalta. Mummin surua on vaikea kestää katkeilevan puhelinlinjan välityksellä, mutta omaa menetystään Natalia ei vielä halua tai osaa käsittää. Sen sijaan hän uppoutuu työhönsä ja muistoihinsa, jotka kuljettavat hänet isoisän kertomien tarinoiden mukana useamman sukupolven taakse. Tarinoita hallitsevat isoisän lapsuudenkokemukset pienestä vuoristokylästä, jonne kerran saapui tiikeri, ja kohtaamiset kuolemattoman miehen kanssa. Hallitsevana elementtinä on kuolema, jonka Natalia kohtaa monessa eri muodossa.
Huikea kirja, ja vähän vaikea. Tartuin tähän oikeastaan tietämättä, mitä tarkalleen odottaa. Luin Téa Obrehtista Helsingin Sanomista tammikuussa, ja kiinnostuin Tiikerin vaimosta saman tien. No, en turhaan.
Kirjassa on jotenkin mystinen tunnelma, vaikka kehyskertomus on konstailematon: sodan päätyttyä jäljelle jääneiden on rakennettava rauhanaika niillä keinoin, jotka heillä on käytössään. Natalian tapauksessa se tarkoittaa suurten ponnistusten ja salakuljetettujen kallojen myötä hankittua lääkärintutkintoa, jonka vuoksi hän kiertää ystävänsä kanssa tekemässä hyväntekeväisyystyötä niin hyvin kuin voi. Orpolapset on lahjottava karkein rokotettaviksi samalla kun orpokodin puutarhassa kaivetaan esiin sinne sodan aikana haudattua ruumista, jotta vainajan suku saisi elää rauhassa. Obreht kuvaa hienosti tunnelmaa, joka vallitsee, kun arki on nyrjähtänyt sijoiltaan rakkaan ihmisen kuoleman vuoksi, mutta suruaika ei voi vielä käytännön järjestelyjen vuoksi alkaa. Eikä kuolemaa ehkä ole vielä edes sisäistetty.
Parasta ovat kuitenkin isoisän tarinat, joihin Natalia uppoutuu. Kuolematon mies kiehtoo salaperäisyydellään ja selittelemättömyydellään: kahvinporot ennustavat kuolemaa kullekin tavallaan, jonain hetkenä, ennemmin tai myöhemmin, väistämättä. Pienen, syrjäisen kylän kohtaama vieraan pelko, kun läheisiin metsiin ilmestyy tiikeri, kasvaa tolkuttomaksi samalla, kun kylän teurastajan kuuromykkä lapsivaimo ja Natalian vielä 9-vuotias isoisä ovat ainoat, jotka tietävät, ettei kyse ole mistään pedosta – jostain vieraasta kyllä, mutta sitähän olemme kai kaikki omalla tavallamme?
Oli mielenkiintoista lukea balkanilaisesta kuolemakulttuurista. Uskomus, jonka mukaan vainajan tavaroihin ei saa koskea 40 päivään kuoleman jälkeen, jotta levottomasti paikkaansa hakeva sielu saa tarvitsemansa rauhan, kertoo osaltaan kulttuurista, jossa kuolema on läsnä, muttei pelkästään pelota. Toisaalta se, että väärin haudattu vainaja vainoaa sukuaan kunnes tämän maallinen tomumaja on kaivettu ylös ja haudattu oikeaoppisesti, osoittaa, mikä on perinteiden ja yhteisöllisyyden merkitys. Missään nimessä kuolema ei voi olla merkityksetön tai yhdentekevä, mutta ei se aina ole myöskään pelkästään uhka. Kontrasti sodan julmuuksien ja ihmiselämään väistämättä kuuluvan, luonnollisen kuoleman välillä on suuri, vaikkei Obreht väkivallalla mässäilekään: itse asiassa Balkanin sodan kauheudet kalvavat mieltä lukiessa nimenomaan siksi, ettei niitä sellaisenaan isketä framille. Sen sijaan Tiikerin vaimon tarjoama sotakuvaus on enemmänkin rivien välissä ja sivulauseissa, siinä tunnelmassa, joka sodan jo loputtua vielä hallitsee maisemaa ja ihmisiä.
Ei tästä kirjasta varmaankaan ole kaikkien helppo pitää. Minä pidin. Tärkeämpää kuin tarinan henkilöiden syväluotaava luonneanalyysi (jota ei ole) on se, mitä kirja kertoo ihmisistä, meidän käytöksestämme, olemisestamme toistemme kanssa ja pelostamme toisiamme ja vierasta kohtaan. Ja miten se kaikki kulkee sukupolvien läpi, ajasta ja paikasta toiseen.
Sulkiessani kirjan ajattelin, että wau. Ihan vastaavaa en ole tainnut koskaan aiemmin lukea. Tuskin ihan heti luenkaan. Toinen ajatukseni oli, että wau. Mimmi on samanikäinen kuin minä. Ja kirjoittanut näin hienon kirjan.
Tiikerin vaimon on lukenut myös anni.M.
Tunnisteet:
2000-luku,
Balkan,
Ikkunat auki Eurooppaan,
Jenkkiä,
Kuolema,
Omasta hyllystä,
Proosaa,
Serbia,
So American,
Sota,
Suru,
Tarut ja myytit,
Téa Obreht
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Luen Tiikerin vaimoa juuri ja olen ihan samoilla linjoilla kanssasi. Huikean hieno ja tärkeä kirja, varmasti tämän vuoden ehdotonta parhaimmistoa! <3
VastaaPoistaEikä tosiaan voi kuin hämmästellä ja ihailla, miten noin nuori nainen pystyy kirjoittamaan niin hallittua ja upeaa tekstiä. Oih!
Minä aloittelen tätä kohta, joten kiva kuulla että tämä on hyvä!:)
VastaaPoistaMinäkin aion lukea tämän melko pian. Kirja kiinnostaa ihan lähtökohtiensakin vuoksi ja nyt etenkin sinun mietteesi siitä vain vahvistavat hyvää mielikuvaani tästä.
VastaaPoistaSara: Kiva kuulla! Odotan innolla arviotasi. Tämä on hieno kirja, puri minuun ihan kunnolla, vaikkei suoranaista ekstaasia aiheuttanutkaan.
VastaaPoistaSanna: Mahtavaa! Toivotan mieluisaa lukukokemusta.
Katja: Tässä on kyllä todella mielenkiintoinen lähtöasetelma, joka mielestäni palkitsee lukijan. Ei tosiaan mikään helpoin mahdollinen tarina, mutta miksi kaiken pitäisikään olla? Toivottavasti pääsen lukemaan mietteitäsi mahdollisimman pian!
Ooh, odotan innolla, nyt tätä vihdoin saa jo kirjastostakin. Vähän ehkä odotan (ruuhkaa yöpöydällä) mutta odotan jo vau-fiiliksin sinun ja anni.M:n arvioiden perusteella. Kiitos!
VastaaPoistaLuin tämän englanniksi lokakuussa. Ja oivoi, en kyllä pitänyt. Odotin jotakin erikoisempaa, mutta lukukokemus jäi laimeaksi. Miulle näköjään pitää olla vähintäänkin dynamiittia, että jaksan innostua :D
VastaaPoistaLinnea: Jee, kimppuun vaan kun aikaa on. Toivottavasti tykkäät!
VastaaPoistanoora: Kieltämättä itsekin odotin vielä enemmän jotain mystisyyttä, mutta lukiessa annoin tarinan viedä ja unohdin etukäteisvaatimukseni. Eikä se sitten haitannut, nämä tarjolla olleet ainekset olivat sellaisenaankin minulle aivan riittävät. Kyllä dynamiittia pitää olla - mitä se sitten kullekin onkaan! ;)
No joo kappas, olinkin näköjään jo varannut tämän helmetistä enkä ole edes kovin pitkällä jonossa :D Onneksi helmet muistaa kun minä en. ;)
VastaaPoistaNo voi hitsi, kiittelevää kommenttia kirjasta sen kun pukkaa, pakko kai tämä on lukea jossain vaiheessa! On alkanut itseäänkin kiinnostaa, kun olette kaikki avanneet kirjan tapahtumia hieman. Takakansiteksti nimittäin ei puhutellut.
VastaaPoistaLinnea, onneksi tekniset järjestelmät osoittavat toisinaan ehdottoman ylemmyytensä ihmiseen nähden ;)
VastaaPoistaSonja, kyllä mä suosittelisin kokeilemaan! Takakansi ei ehkä tosiaan osaa kertoa tästä ihan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta tarina itsessään on lukemisen arvoinen.
Ehkä voitan tämän Saran arvonnasta;-)
VastaaPoistaLeena, toivotaan! ;)
VastaaPoistaOlipa kirjoittanut hienon arvion tästä kirjasta ja etenkin tuosta kuolemasta siinä. Oman elämäni ruuhkassa tämä oli mennyt ohi. Tosiaankin wau.
VastaaPoistaKiitos, anni.M!
VastaaPoistaEipä nämä tekstit minnekään katoa, joten nou hätä.