6. tammikuuta 2012

Täytettä kirjahyllyyn, jossa ei toki ennestäänkään mitään ole

Akateemisen Kirjakaupan ale! Näppärästi hiirtä napsauttelemalla kivasti ostoskoriin ja valmis lähetys muutaman päivän päästä noudettavissa paikan päältä. Liian helppoa. (Ja viime vuoden lomakorvaukset tilillä.)

Tavallaan olen ajatellut, ettei pitäisi ihan kauheasti ostella niitä kirjoja. Tilaa on rajallisesti ja tälläkin hetkellä kirjahyllyssä on kirjoja jo kahdessa rivissä. Mutta minkä sille mahtaa, kysyn vaan! Ei niin minkään, minä sanon!
Pokkaripuolelta vastalöytämääni Hemingwayta (Nuoruuteni Pariisi) sekä Virginia Woolfin Orlando. Kutkuttelee jo valmiiksi!
John Boynen Poika raidallisessa pyjamassa, josta olen kuullut vain hyvää. En ole koskaan lukenut Boynea, mutta olen ymmärtänyt, että kannattaisi. Korjataan tilanne nyt. Tai joskus lähitulevaisuudessa. Mojova kovakantinen löytö oli Joyce Carol Oatesin Haudankaivajan tytär, jonka lukemista odotan innolla. Luin alkukesästä Kosto: Rakkaustarinan ja se jätti pitkäksi aikaa voimakkaan jälkimaun. Tämä Haudankaivajan tytär lienee hyvin erilainen kirja, mutta se ei ole ongelma. En ehkä toista Kostoa liian lyhyen ajan sisällä haluaisikaan. 
Yritän aina alennusmyynneistä bongailla historiantutkimukseen liittyviä kirjoja, sillä ne ovat alkuperäishintaisina useimmiten sikakalliita, joten harvoin tulee hankittua, ellei ole kyseessä jokin superkiinnostava aihe. Juha Siltalan Sisällissodan psykohistoria herätti ilmestyessään 2009 jonkin verran kohinoita, ja vaikka Suomen sisällissota ei tutkimuksellisesti ole minun aiheeni, se jaksaa herättää kiinnostusta ja tuntemuksia. Tämä Psykohistoria on kuulemma sairaan vaikea kirja, sanoi äärimmäisen fiksu tyyppi sen läpi kahlattuaan, joten saas nähdä kestääkö kantti.

Katariina Mustakallio on hyvä tyyppi ja töissä laitoksellamme, joskin tällä hetkellä Villa Lanten johtajana Roomassa. Vähän kotiin päin vetämistä siis ilmoilla tämän Uskonto ja yhteisö antiikin Roomassa -opuksen suhteen. Lisäksi olen antiikin historiasta pihalla kuin lumiukko, joten ehkä joku suhteellisen yleissivistävä teos omassa hyllyssä ei ole hukkahankinta. Historianopintojeni aikana olen opiskellut antiikkiin liittyviä asioita tasan perusopintojen yhden kurssin verran, ja siitä on jo, hm, hetki aikaa. Havahduin tähän aukkokohtaan viime vuonna auskultoidessani, mutta en sitten koskaan päätynyt pitämään mitään aihetta liippaava tuntia harjoittelun aikana, joten selvisin häpeätahrastani – sillä kertaa. Ensi syksynä (toivottavasti) oikeiden töiden odottaessa ei kuitenkaan ole mahdollista skipata vieraita aiheita, joten yritän ottaa itseäni niskasta kiinni. Joskus.
Tämä oli niin söpö, että pakkohan se oli klikata korin pohjalle: näköispainos Mikael Agricolan Abckirian eri painoksista säilyneistä katkelmista. Selvää oppituntimateriaalia, huusi opettajatarääni päässäni, kun tätä katselin. Se ääni huutelee aika usein muulloinkin, joten totisesti toivon, että joskus vielä päädyn niitä oppitunteja oikeasti pitämään, muuten kohtalonani lienee olla naapuruston hullu kissanainen, joka kulkee hiukset tiukalla nutturalla karttakeppi kädessään pitkin pihoja kaivaten ikuisesti luokkahuoneeseen.

Jaa, mitähän niiden muiden firmojen alennusmyynneissä on tarjolla?

8 kommenttia:

 1. Siltala ei tosiaan niitä helpoimmin ajattelvia ja kirjoittavia historiantutkijoita ole, silti minuakin tuo sisällissota-kirja kiinnostaisi, itselläni aihekin hiukan sivuaa asiaa.

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen jo langennut kahteen kirja-aleen (Ad-libris ja Suomalainen). Tosinkin yritin olla ekstra-harkitsevainen, sillä kirjahyllyni on niin täynnä, että hyllyn päälläkin on rivi kirjoja kirjatuilla tuettuna.

  Siitä huolimatta tuli tilattua mm. Outi Heiskasen Elohuvia : elokuvateatterin kotimainen kulta-aika, Alan Bennettin Epätavallinen lukija ja J. M. Syngen Aransaaret sekä 12 muuta kirjaa, joista onneksi viisi on lahjoiksi tarkoitettuja lastenkirjoja (on ihanaa olla kummitäti!). Ja minä ihan oikeasti olin tosi tiukkana, joten tulos on aika masentava...

  VastaaPoista
 3. Onko tuo poika raidallisessa pyjamassa se sama, mistä on tehty elokuva? Elokuvan tarina oli ainakin karu. Tekisi mieli lukea se kirjana.

  Minä ostin tänään Bo Carpelan Lehtiä syksyn arkistosta.. ja huuto.net:issä on pari kirjahuutoa kesken. Eikä ensimmäisessä edes ollut alekirja. No, enpä ole ihan täysihintaista kirjaa ostanutkaan ikuisuuksiin. Yleensä kirpparit ja kirjasto tarjoaa mulle lukemiset :) Muutamalla eurolla tai ilmaiseksi. Levyjä ostan yleensä.. kun olen auttamattomasti pihalla näistä mp3 jutuista. Vai mitä ne oli...

  VastaaPoista
 4. jaana: Näin olen ymmärtänyt. Katsotaan, miten käy, kun jossain vaiheessa tuohon kirjaan tartun. Lähestymistapana ainakin ajatuksiaherättävä!

  Lukutoukka: Heh, kuulostaa jotenkin tutulta. "Jos vielä tuo ja tuo... ja ehkä tuokin..." Minulla on Suomalaisen alet vielä penkomatta, ehkä ensi viikolla voisin ohimennen käväistä ;) Minäkin ostan usein kirjoja lahjaksi, joten siinä mielessä alet olisi fiksua hyödyntää siitäkin näkökulmasta.

  milla: Jaa, enpä tiedäkään tuosta elokuvasta, voi hyvinkin olla. Tarina liittyy siis keskitysleireihin. Tuo Carpelanin kirja kiinnostaa minua kovasti, mutta tyytynen kirjastoon jossain vaiheessa. Minäkin yleensä ostan kirjoja kirpparilta tai muuten kierrätyksestä, mutta nyt viimeisen vuoden aikana kirppareilla käyminen on vähentynyt ja olen välillä heltynyt ja antanut itselleni luvan hankkia jotain ihan uutenakin. Varsinkin nettikirjakaupoista tulee helposti tilailtua. Minäkin vannon levyjen nimeen, isohko kokoelma niitä onkin, mutta sen täydentäminen on kyllä pysähtynyt melkein kokonaan. Minulla on hyvä mikrotukihenkilö kotona, joten siinä mielessä olen vähän jopa kärryillä levyjä moderneimmistakin musiikin muodoista. :)

  VastaaPoista
 5. Haudankaivajan tytär on loistolöytö! Orlando on minulla vieläkin lukematta vaikka Woolfin Mrs. Dalloway onkin sielukirjani.

  Kirjoja voi kerätä tiettyyn rajaan asti ja sitten jonain päivänä on tehtävä päätös: Kirjasto hyllyt kattoon vai tilaa ns. kirjastohuoneessa myös muulle. Minä päätin nyt, että yksi seinällinen kirjoja saa riittää, mutta rako muuhunkin on auki;-)

  VastaaPoista
 6. Leena, toivon että pidän Haudankaivajan tyttärestä. Uskoisin pitäväni. Kovakantiset laatukirjat alelöytöinä ovat melkeinpä liian hyvää ollakseen totta.

  Jos joskus pääsemme kaksiosta hieman isompaan asuntoon, kirjahyllyjä tulee lisää. Tällä hetkellä tilaa ei ole, ja vaikka yritin, pystyin poistamaan kirjastostani vain neljä kirjaa välipäivien siivousurakassa. Enempään en vain kyennyt! ;)

  VastaaPoista
 7. Poika raidallisessa pyjamassa -kirjasta on tosiaan tehty elokuva (en ole lukenut enkä katsonut, tosin).

  Miten minä en huomannut tuoa Oatesia Akan alessa?? Ehkä se oli minulle liian kallis tai sitten se on lisätty valikoimaan myöhemmin. Laitoin kyllä yhteensä vähän liiankin sievoisen summan sileäksi ko. alessa sekä AdLibriksellä ja Suomalaisen kirjakaupan nettialessa...

  VastaaPoista
 8. Karoliina, kiitos tiedonannosta, tulipa varmistus tuollekin asialle :)

  Haudankaivajan tytär oli himpun alle kympin, ei siis kovin kallis. Ehkä se tosiaan oli lisätty oman ostoskierroksesi jälkeen vasta? Minä olen toistaiseksi pysytellyt poissa muista aleista, ja eikös ne kohta turvallisesti jo päätykin... ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!