4. syyskuuta 2013

Teemamaana Saksa: Kiusattu


Siegfried Lenz: Kiusattu
Suomentaja: Oili Suominen
Gummerus 2001
188 s.
Arnes Nachlaß (1999)

Kirjastosta.


Nuori mies Hans on kovan paikan edessä. Hänen on pakattava laatikoihin ottoveljensä Arnen jäämistö. Vanhemmat eivät siihen kykene, nuoremmat sisarukset eivät halua. Samalla, kun Arnen merihenkinen ja pieneen tilaan mahtuva omaisuus päätyy vähitellen laatikoihin, Hans muistelee kaikkea sitä, minkä Arne hänen perheessään muutti.

Arnen oma perhe on menehtynyt traagisesti, ja poika muuttaa teini-iän kynnyksellä isänsä vanhan ystävän perheeseen. Vanhemmat ja vanhin veli Hans ottavat pojan hyvin vastaan, mutta nuoremmat sisarukset Wiebke ja Lars eivät niinkään. Arnessa on paljon kummallista ja persoonallista, hän on lahjakas kielissä ja koulussa yleensäkin, älykäs ja ikäänsä kypsempi. Sosiaalisesti hän ei kuitenkaan menesty nuorten julmassa pelissä. Sopeutumisyritysten ja arkisen elämässä eteenpäin selviämisen miljöönä on Hampurin telakka-alue, jossa perhe asuu. Se henkii lähtemisen, sijattomuuden ja kiertokulun kaikuja.

Olen lukenut hyvin kauniin ja hyvin surullisen kirjan. Kiusattu on mitaltaan vaatimaton, mutta sisällöltään sitäkin rikkaampi. Tarina on lähes raatelevan avoin, kaikki olennainen annetaan, eikä se ole niin ihanaa luettavaa. Arne-parka jää mieleeni pitkäksi aikaa. Viaton nuori poika, joka ei ole koskaan tehnyt kellekään mitään pahaa, saa liikaa kantaakseen. Muut, nekään, jotka tietävät painosta Arnen harteilla, eivät anna armoa. Koulumaailma on julma, eikä älykäs nuori pärjää siellä, sillä hän ei vain kuulu joukkoon.

Yksinäisyyden ja sijattomuuden tunnelma on kirjassa voimakas, vaikka isoveli Hansin näkökulma pehmentääkin sitä. Ei hio täysin pois, mutta helpottaa hieman. Sentään Hans on aina välittänyt Arnesta, tehnyt parhaansa pojan eteen, mutta joutunut lopulta nostamaan kädet ilmaan voimattomana. Arne on ristiriitainen ja aito juuri siksi, että hän on ihminen, joka joutuu kantamaan ja kestämään absurdeja taakkoja. Lenz kuvaa tarkalla katseella, millaista on olla hierarkian pohjimmainen, millaista on päätyä silmätikuksi, vaikka ei tee mitään väärin.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääasiassa telakka-alueelle, joka kuiskii suuria tarinoita. Ympäristön kuvaus on äärimmäisen hieno, ja telakkaan itseensä kiteytyy paljon, sekä tapahtumia että tunnelmaa. Näin lukiessani mielessäni sumun kerääntyvän käytöstä poistettujen laivojen ylle, laitureille ja varastorakennuksiin. Meren häivähdys tuoksui nenässä.

Tässä kirjassa on paljon koskettavaa, mutta ei mitään liikaa. Suosittelen.

7 kommenttia:

  1. Tämä kirjoituksesi herätti jotain mielikuvia päässäni. Tiedän, etten ole Kiusattua lukenut, mutta otaksuisin että olen lukenut siitä joskus jossain. Pitääkin tutkia, josko tätä saisi englanniksi. Jos kyllä, niin ehdottomasti menee tilaukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin paljon. Rauhallinen ja surullinen, ei hötkyile mihinkään. Levollinen.

      Poista
  2. Minäkin luin Kiusatun aika äskettäin. Lukemisen - ja ajattelemisen - arvoinen kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Margit, se olikin sinun blogisi, jossa Kiusattuun tutustuin ekan kerran! Se on nähtävästi jäänyt päähäni kummittelemaan eli nyt heti nimi ylös ja hankintalistalle. :)

      Poista
    2. Ach, jäikin linkittäminen tällä kertaa välistä. Minä aion lukea vielä lisää Lenziä, vakuutuin kovasti.

      Poista
  3. Tästä kirjasta voisikin aloittaa Saksan valloittamisen. Kiitos suosituksesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kaunis ja surullinen. Sopii pimeneviin syysiltoihin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!