30. joulukuuta 2013

Tuli hyvä vuosi

Huonommassakin seurassa voisi vuosi vaihtua.

Voi jehna, taas on uusi vuosi käsillä. Millaista vauhtia aika kulkeekaan, ei sitä voi edes käsittää!

Vuoteen 2013 on mahtunut paljon ja kaikenlaista. Muutakin kuin kirjoja, vaikka ehkä välillä blogini saattaa muuta väittää...

Alkuvuosi oli monin tavoin vauhdikas mutta myös hieman väsyttävä. Jatkoin opon töitä ja pidin työstäni päivä päivältä enemmän. Tammikuun puolivälissä juhlimme perheen ja ystävien kanssa maisteriksi valmistumistani asiaankuuluvalla ilottelulla – oli hauska päivä ja ilta, totisesti.

Helmikuun alussa puoliskoni lähti Keski-Eurooppaan vaihtoon ja jäin kaksin kissan kanssa. Kevätkuukaudet kuluivat kyllä nopeasti ja nyt tuntuu, että viiden kuukauden erossa olemisesta on jo ihan tolkuttoman pitkä aika. Ja kai siitä onkin. Kevät meni vauhdilla.

Pääsin reissaamaankin, osin juuri miehen poissaolon innostamana. Maaliskuussa meillä oli treffit unelmieni kaupungissa Wienissä, joka oli juuri niin ihastuttava kuin olin aina ajatellutkin. Sää ei tosin ollut erityisen upea, mutta mitä siitä. Uusia Wienin-matkoja tulee vielä aivan taatusti.

Kesäkuun alussa pyrähdin Prahaan. Vltava-joen tulvat meinasivat estää matkan, mutta lopulta Tsekinmaa näytti sittenkin kauniit kasvonsa. Nautimme kaupungin herkullisista ruoka- ja juomatarjoomuksista antaumuksella viiden päivän ajan.

Palattuani kotiin kävin vielä tekemässä muutaman työpäivän ysiluokkalaisten jälkiohjauksen merkeissä ja sitten oli aika sulkea varsin rakkaaksi tulleen työpaikan ovi viimeisen kerran tältä erää. Hieman herkäksi se veti, mutta toisaalta samaan aikaan murehdin, mistä saan uuden työn. Ja sainhan sitten (seuraavana päivänä!), ilman sen suurempaa itkua ja hammastenkiristystä. Juhannuksesta elokuun alkuun nautiskelin työttömän huolettomasta (ja rahattomasta) elämästä, ja kesään mahtui monta hyvää hetkeä. Ensi kesänä saan nauttia kaksi kuukautta opettajan kesälomasta, ja voin jo nyt sanoa, että se tulee olemaan hemmetin outoa. Ja ihanaa.

Elokuussa alkoi siis uusi työ erityisopettajana eri koulussa. Työnkuva oli hieman toinen, kuin minkä käsityksen olin alkukesästä saanut, mutta alkushokin jälkeen homma alkoi rullaamaan aika mukavasti. Lisäksi sain aivan mahtavan työparin (jollainen minulla oli myös keväällä, olen ollut onnekas!), jonka kanssa työnteko muuttuu ihan toisenlaiseksi kuin jos yksin puurtaisi menemään. Uuden työn kunniaksi aloitin blogissani uuden tekstisarjan, Valeopettaja vauhdissa, johon liittyen olen kirjoittanut tähän mennessä tuntisuunnitelmista ja oppilaan kohtaamisesta kokonaisuutena.

Ja syksykin meni nopeasti. Hurjalla vauhdilla.

Kulttuuriakin tuli harrastettua. Kävin Luonnontieteellisessä museossa, Valokuvataiteen museossa ja Hotelli- ja Ravintolamuseossa. Teatterissakin: keväällä kirjabloggaajaporukalla Kansallisteatterissa Nenäpäivä, kesällä Ryhmiksen Robin Hoodin sydän, nyt syksyllä Ryhmiksen Jäniksen vuosi ja Hämeenlinnan kaupunginteatterin Pojat. Ja elokuussa bailasin hiestä märkänä PMMP:n viimeisellä Tavastian-keikalla.

Tämä oli hyvä vuosi. Ensimmäinen kokonainen vuosi valmistumisen jälkeen ja työelämässä. Minulla oli kaksi työsuhdetta kahdessa eri koulussa kahdessa eri tehtävässä. Molemmissa viihdyin ja viihdyn edelleen. Viiden viikon työttömyys kesällä ei tuntunut mitenkään pahalta, koska tiesin sen alkaessa aloittavani uuden työn 1.8. Toivottavasti ensi vuosi on vielä parempi, eikä minun tarvitse olla työttömänä ollenkaan. Siinä tavoitetta!

Elämääni kuuluu siis paljon muutakin kuin kirjoja. Mutta ne kirjat ovat tärkeä osa sitä.

Luin hurjasti. En yhtä paljon kuin viime vuonna, mutta paljon silti. Luettuja kirjoja kertyi laskujeni mukaan 135, joista vain yhdestä, Björn Wahlroosin Markkinat ja demokratia, en kirjoittanut blogiini. Melkoinen saavutus, vaikka itse kehunkin! Jatkan tätä tyyliä ensi vuonnakin ja kirjoitan kaikista luetuista jotakin. Pysyy pää virkeänä ja tekstikirjo laajana. 72 tänä vuonna lukemaani kirjaa oli kotimaista tuotantoa, loput käännöskirjallisuutta. Valloitin 22 uutta maata (nyt niitä on yhteensä 49) ja luin 23 kirjaa TBR-listaltani (luettuna 40/100).

Tämän vuoden parhaisiin lukukokemuksiin kuuluvat Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla, Carol Shieldsin Kivipäiväkirjat, Hilary Mantelin Syytettyjen sali, Maria Peuran Valon reunalla, Joyce Carol Oatesin Haudankaivajan tytär ja Sisareni, rakkaani, Kjell Westön Kangastus 38, Leena Krohnin Hotel Sapiens, Katja Ketun Kätilö, Maija Muinosen Mustat paperit, Ville Kivimäen Murtuneet mielet, Iréne Nèmirovskyn Ranskalainen sarja ja John Irvingin Minä olen monta (vaikkei terävintä Irvingiä olekaan).   

Vuoden huipulla on ilman muuta Alice Munro, jonka teoksista luin Julkisia salaisuuksia, Sanansaattaja,  
Valkoinen tunkio ja Kerjäläistyttö.

Osallistuin myös lukuhaasteisiin. Nyt vuodenvaihteessa päättyvät kolme haastetta (1800-luvun kirjat, Lukemattomat kirjailijat ja Afrikan tähti) summasin jo aiemmin. Näiden lisäksi pidin omaa Kosmoksen lumoa ja tähtisumua -haastettani helmikuun loppuun saakka. (Haasteen innoittajana toimineella Curiositylla menee muuten ihan mukavasti edelleen.) Aiemmin tänä vuonna loppuivat Kirjallisuuden äidit, Lukudiplomi, Kotimainen kasarikirjakesä, Teemamaana Saksa ja Kansankynttiläin kokoontumisajot. Kesällä olin mukana kirjabloggaajien yhteisessä lukumaratonissa, alkusyksystä osallistuin lukutaitokampanjaan ja lisäksi luin oman osuuteni Helsingin Sanomien 2000-luvun parhaiden kotimaisten romaanien Top 100 -listalta. Listasin myös kirjablogiajan parhaita lukukokemuksia.

Ensi vuodelle jatkuvat Venäjää valloittamaan¡Hola! español, Vive la France! ja oma Ihminen sodassa -haasteeni. Vuoden alusta starttaa varmaankin jälleen melkoinen määrä kiinnostavia haasteita (toivon!) ja yhteen olen jo päättänyt osallistua: Elegian vankilahaaste Hei me lusitaan! on sen verran mainio, että pakko on koettaa tavoitella vapautta.

Kirjoista, työstä ja elämästä bloggaaminen on edelleen sen verran mukavaa, että suuria muutoksia suuntaan tai toiseen ei ole näköpiirissä. Täällä porskutellaan edelleen, ahmitaan hyviä kirjoja kun siltä tuntuu ja joristaan kaikenlaista muuta, jos sitä mielen päällä on.


Toivotan blogini lukijoille erinomaisen mahtavaa alkavaa vuotta 2014!

18 kommenttia:

  1. Hyvää ja kirjaisaa uutta vuotta! :)

    VastaaPoista
  2. Seuraan jorinoitasi mielelläni, myös sitä kouluelämää. Toivotan yhtä hyvää vuotta 2014 kuin tämäkin kulunut vuosi on ollut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, Marjatta. Myös sinulle onnea tulevaan vuoteen!

      Poista
  3. Oikein hyvää uutta vuotta! :)

    VastaaPoista
  4. Onnellista uutta vuotta, Suketus!

    Kun listasin tänään omia kirjasuosikkejani, mietin kovasti Irvingin romaania. Mietin, että oliko se pettymys, vaikka se hyvä olikin. Mutta en voinut - tietenkään - sijoittaa ikisuosikkini romaania pettymys-kategoriaan ja jätin sen sitten mainitsematta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, hankala tapaus tuo Mr. Irving ;)

      Onnea uudelle vuodelle!

      Poista
  5. Mahtava vuosi sinulla on ollut! Toivottavasti ensi vuosi on yhtä ihana ja onnekas!

    Blogisi toimii näemmä minullekin innoittajana. :) Sinä ehdit blogata kaikista yli sadasta lukemastasi kirjasta ja päälle muustakin. Täytyyhän minunkin ehtiä puolesta siitä määrästö. ;) Ei kuitenkaan stressiä, tahi paineita. Katsotaan mitä uusi vuosi tuo tullessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei stressiä! Itse oikeastaan koen bloggaamisen stressinpurkajana. On ihanaa heittää esim. työajatukset romukoppaan ja keskittyä vain kirjoittamaan kirjoista, hyvistä ja huonoista.

      Onnea uuteen vuoteen!

      Poista
  6. Kangastus 38 kuuluu minunkin suosikkeihini tältä vuodelta. Ah, ihana ihana kirja! Minulla Alice Munron tuotantoon tutustuminen jää tulevalle vuodelle. Bongasin hänen Karkulainen-teoksensa vain päiviä ennen Nobelia kirjaston hyllylytä, jonne asiakkaat voivat viedä teokset, jotka haluavat antaa pois.

    Näkisitpä, kun luen sinun opettajajuttujasi! Nyökyttelen ja mietin, miten tuntuu kuin lukisin omia ajatuksiani. :-D Kiitos, niitä on ollut mukava lukea.

    Tulkoon tiellesi monia mahtavia kirjoja, hetkiä ja työssä onnistumisia myös ensi vuonna! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, Kaisa. Vertaistuki on tosi tärkeää tässä vaiheessa työuraa (ja muutenkin). Minulle tuo iloa se, että tiedän samassa tilanteessa olevien lukevan tekstejäni ja kommentoivan niitä. Jaksaa taas paahtaa vähän eteenpäin.

      Oi, Karkulainen on erinomaisen hyvä kirja, sen luin ensimmäisenä Munrolta viime vuonna ja hurmaannuin. Hyviä lukuhetkiä!

      Ja kaikkea sitä samaa myös sinulle!

      Poista
  7. Herkullinen kuva...

    Parhaissasi on monta omaa suosikkiani, kuten varmaan tiedät ja muutama, joka on ehdottomasti luettava (Kivimäen sain joululahjaksi), myös Munroa voisin kokeilla.

    Oikein hauskaa vuodenvaihdetta ja iloista ja onnellista vuotta 2014!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, nauti Kivimäestä! Aihe on rankka, mutta kirja niin hyvin kirjoitettu ja koostettu, että sen kanssa suorastaan liitää. Ja Munroa tietenkin, ehdottomasti! Itse ahmin parhaillaan uusinta käännöstä ja nautin joka hetkestä.

      Onnea uudelle vuodelle!

      Poista
  8. Sinulla oli mielenkiintoinen ja hieno vuosi!

    Tuo lukemiesi kirjojen määrä huimaa! Ilokseni huomasin, että aiot jatkaa samaa tahtia myös tänä vuonna, eli hyviä kirjavinkkejä odotellessa!

    Toivotan iloa ja onnea alkaneeseen vuoteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuosi oli hieno ja hyvä. Tästä ei voi tietenkään tulla kuin parempi. ;)

      Toivottavasti saat hyviä kirjavinkkejä jatkossakin! Välillä on tosiaan ihan maaninen ahmiminen päällä, toisinaan sitten hitaampaa. Katsotaan, mitä kaikkea lukupinoon päätyy.

      Kiitos ja samaa sinulle, Kaisa Reetta!

      Poista
  9. Kivat summaukset! Paljon on lukematta vuoden kohokohdistasi. Irvingiä pitäisi lukea enemmän, Oatesilta odottaa Putous omassa hyllyssä ja Kirjallista maailmanvalloitustakin pitäisi jatkaa! Haasteille sanon tänä vuonna tiukan ei'n, mutta sotakirjallisuuden suhteen minua odottelee omassa hyllyssä viime vuonna julkaistu Mikko Porvalin Rautasormus, joka kiinnostaa kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Putous minunkin tekisi mieli lukea. Ja ensin metsästää jostain divarista omaan hyllyyn. Maailmanvalloitus on mulla vähän jumissa, mutta eiköhän se siitä taas ihan huomaamattakin etene. Pitäisi kartoittaa, onko omassa hyllyssä jotain sopivaa. Nythän jos olisin fiksu, ja kirjojen pakkaamisen yhteydessä tekisin niistä oikeasti jonkinmoisen "kirjastojärjestelmän". Saas nähdä.

      Joskus on hyvä asettaa rajoja ja sanoa haasteille ei, jos ne tuntuvat rajoittavan lukemista liikaa. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!