26. joulukuuta 2013

Kolme päättyvää lukuhaastetta

Kirjavuosi 2013 on loppumassa ja kolme lukuhaastetta, joihin olen tänä vuonna osallistunut, päättyvät niin ikään. Lukuhaasteet ovat yksi kirjabloggaamisen suurimmista iloista, joten yleensä osallistun niihin erittäin mielelläni. En tietenkään aina ja kaikkiin, mutta helpolla minut saa mukaan. Muutama tänä vuonna alkanut haaste jatkuu reilusti vuodenvaihteen yli, mutta nyt on siis luvassa koonti päättyvistä.


1) 1800-luvun kirjat -haaste (Ofelia Outolintu)

Tässä haasteessa oli tarkoitus lukea 1800-luvun kirjallisuutta ja saavuttaa erilaisia aatelisarvoja. Lähdin matkaan henkselit paukkuen, mutta niin siinä vain kävi, että luettujen kirjojen määräksi jäi minimisuoritukseen, paronittareen, riittävä neljä kirjaa.

Luin yhden kotimaisen ja kolme ulkomaista kirjaa. Kotimaista 1800-lukua edusti Minna Canthin traaginen Salakari (1887). Ulkomailla kävin Venäjällä (Leo Tolstoin Kreuzer-sonaatti, 1891), Isossa-Britanniassa/Ranskassa (Robert Louis Stevensonin Aasin kanssa matkalla Sevennien vuorimaalla, 1879) ja Yhdysvalloissa (Louisa M. Alcott: Kahdeksan serkusta, 1875).

Harmittaa, etten saanut luettua TBR-listallani olevista 1800-luvun teoksista enempää, mutta ehtiihän tuota.


2) Lukemattomat kirjailijat -haaste (Riinan kirjapinot)

Haasteen tarkoituksena oli lukea toistaiseksi lukemattomien kirjailijoiden tuotantoa, ei kuitenkaan esikoiskirjailijoiden kirjoja. Listasin haasteeseen kirjailijoita varsin epäloogisesti, sillä en ottanut siihen mukaan kaikkia tänä vuonna lukemiani lukemattomia, vaan pääasiassa sellaisia, joita olen aikonut lukea jo pidempään tai jotka jäivät jotenkin erityisemmin mieleen (hyvässä tai pahassa) lukemattomina kirjailijoina. Mukana suorituksessani on viisitoista kirjailijaa.

Ulla-Lena Lundberg: Jää
Miika Nousiainen: Vadelmavenepakolainen
Salla Simukka: Punainen kuin veri
Marjo Niemi: Ihmissyöjän ystävyys
L. M. Montgomery: Pieni runotyttö
Carol Shields: Kivipäiväkirjat
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
Veikko Huovinen: Koirankynnen leikkaaja
Kristiina Vuori: Näkijän tytär
Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys
Bo Carpelan: Kaari
Miina Supinen: Orvokki Leukaluun urakirja
Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max
Helmi Kekkonen: Kotiin
Unto Ek: Suokukkojen tanssi
Sanna Eeva: Olot


3) Afrikan tähti (Merenhuiske / Kirjoista)

Tämän vuoden suurhaasteeni oli Merenhuiskeen mainio Afrikan tähti -lukuhaaste, jota lähdin innolla pelaamaan heti alkuvuodesta. Pääsinkin asettamaani tavoitteeseen eli saavutin koko jalokivisarjan ja sen kruunaaman Afrikan tähden lukemalla viisitoista afrikkalaista tai Afrikkaan sijoittuvaa kirjaa vuoden aikana.

Itä-Afrikka

Etiopia. Ryszard Kapuściński: Keisari (1978/2006)
Mosambik. Mia Couto: Plumeriaveranta (1996/2006)
Ruanda. Gaile Parkin: Kigalin kakkukauppa (2009)
Ruanda. Gil Courtemanche: Kigalin sunnuntait (2000/2003)
Sambia. Elina Hirvonen: Afrikasta – Muistiinpanoja vuosilta 2007–2009 (2010)

Keskinen Afrikka
Kongon demokraattinen tasavalta. David Van Reybrouck: Kongo – historia (2010/2013)

Pohjois-Afrikka

Algeria
. Boualem Sansal: Hyvitys (2008/2012)
Algeria & Tunisia. Lady Warren: Algerian ja Tunisian halki moottoripyörällä (192?/2012)
Marokko. Aino Kallas: Marokon lumoissa (1931)

Etelä-Afrikka

Botswana
. Alexander McCall Smith: Naisten etsivätoimisto nro 1 – Mma Ramotswe tutkii (1998/2003)
Botswana. Alexander McCall Smith: Kirahvin kyyneleet – Mma Ramotswe tutkii (2000/2004)
Etelä-Afrikka. J. M. Coetzee: Michael K:n elämä (1983/2003)
Zimbabwe. Yvonne Vera: Palava perhonen (1998/2001)

Länsi-Afrikka

Norsunluurannikko
. Ahmadou Kourouma: Ei Allahin tartte (2000/2002)

Yleisesti Afrikkaa koskevat / Afrikkaan sijoittuvat kirjat

Maryse Condé
: Rihata (1981/1989)

Monta Afrikan maata jäi vielä valloittamatta, ja jatkan seikkailua tuolla mantereella vielä pitkään. Haaste innosti koluamaan kirjaston hyllyjä aivan uudella katseella ja lukemaan kirjoja, joita ei välttämättä ole aiemmin tullut lukupinoonsa kasanneeksi. 

____

Aivan mainioita haasteita on taas blogeissa pyörinyt, odottelen innolla, mitä kollegat keksivät ensi vuodelle.

10 kommenttia:

  1. Kunnioitusta täältä! Olen armottoman kehno haastelukija, enkä saa edes kahdessa vuodessa haasteita kasaan. Afrikan tähti vaikuttaa näistä kiinnostavimmalta, enkä ole lukemistasi Afrikka-kirjoista lukenut kuin noita Ramotsweja pari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kullakin on rajoitteemme. ;) Minä ajattelin aluksi, etten halua osallistua haasteisiin, mutta sitten jossain vaiheessa se oli menoa... Jotenkin osaan sentään rajoittaa, enkä _ihan_ jokaiseen osallistu, mutta moniin kiinnostaviin kyllä. Afrikkalainen kirjallisuus on osoittautunut todella mielenkiintoiseksi, ja siihen tutustuminen näin suurella tahdilla on ainoastaan Merenhuiskeen haasteen ansiota. Kivaa siis, että löytyy kaikenlaista uutta haasteiden avulla. Mma Ramotsweja haluaisin kyllä lukea lisääkin, ja kunhan kirjastolakko päättyy, nappaan varmaankin seuraavan lukemattoman osan mukaani.

      Poista
  2. Sinullahan meni hienosti tuo Afrikka-haaste - siis paremmin ei olisikaan voinut mennä! Itse en ole vielä saanut aikaiseksi laskea omia jalokiviä. Luulen kyllä, ettei niitä välttämättä montaa kertynyt, koska luin aivan suunnittelemattomasti ja varmaan lukemiseni keskittyivät enemmän Etelä-Afrikkaan. Vaan ei se mitään; rakastan Afrikkaan sijoittuvia kirjoja, joten jatkan niiden lukemista ensi vuonnakin. :)

    Tämä oli muuten ensimmäinen vuosi, kun osallistuin lukuhaasteisiin ja tykkäsin kovasti, vaikka suurin osa haasteista taisi mennä ns. penkin alle (jopa se oma mielenterveyshaastekin, heh) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen kyllä tyytyväinen! Mutta lisäähän sitä tietenkin janoaa, kun tematiikka osoittautui niin kiehtovaksi. Onneksi haasteiden loppuminen ei tosiaan merkitse lukemisen loppumista.

      Joskus haasteet tosiaan pääsevät nuupahtamaan, vaikka niihin innolla osallistuukin. Eikä se mitään, onneksi. :)

      Poista
  3. Hieman harmittaa ettei tullut lähdettyä tuohon Afrikka-haasteeseen. Mutta pitääpä ainakin laittaa ylös mielenkiintoisia kirjoja teeman ympäriltä kun näitä koosteita putkahtelee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Eikä kaikkeen aina jaksa/voi/halua osallistua, eikä se onneksi mitään haittaa.

      Poista
  4. Hieno saavutus :) Olen lukenut lukemistasi Afrikka-kirjoista Hyvityksen. Afrikka-kirjoja löytyy blogistani aika paljon mm. Adichien kaikki neljä teosta, jos olet aiheesta kiinnostunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy tulla selailemaan. :) Adichieta pitäisikin lukea lisää, toistaiseksi olen lukenut vain novellikokoelman Huominen on liian kaukana, josta kyllä kovasti pidin.

      Poista
  5. Olet ollut tunnollinen haasteihminen!
    Minä sain suoritettua vain sarjishaasteen, vaikka kovasti suunnittelin valloittavani vaikka mitä vuoriakin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus kyllä turhankin tunnollinen, ei pitäisi ottaa näitä pohjimmiltaan niin vakavasti. Enkä ehkä otakaan, mutta tietty suorituspaine kyllä tulee loppuunsaattamisesta, jos kerran aloittaa. ;) Tuohon sarjishaasteeseen en ottanutkaan osaa, mutta ilmeisesti se on ollut aika mukava!

      Poista

Kiitos kommentistasi!