12. joulukuuta 2013

Tähdenlento pöytälaatikossa ja muita taivaan tarinoita
Esko Valtaoja, Lisbeth Landefort & Tuula Moilanen: Tähdenlento pöytälaatikossa ja muita taivaan tarinoita
Ursa 2013
56 s.

Arvostelukappale.


Professori Esko Valtaoja ja itävaltalaistaustainen, toisen maailmansodan aikana natseja Suomeen paennut ja tänne asettunut näyttämötaiteilija ja teatteri- ja oopperaohjaaja Lisbeth Landefort halusivat kirjoittaa yhdessä kirjan tähtitaivaan ihmeellisyydestä. Kun kuvittajaksi saatiin vielä pitkään Japanissa asunut taidegraafikko Tuula Moilanen, kokonaisuus oli valmis.

Tähdenlento pöytälaatikossa on kaunis, rauhoittava ja hyvälle mielelle lukijansa saava teos. Se koostuu Landefortin aloittamista, maallikon näkökulmasta kirjoitetuista tekstinpätkistä, joissa pohditaan avaruuden ilmiöitä, esitetään kysymyksiä ja kiedotaan mukaan pitkän elämän varrelta mukaan tarttuneita kokemuksia aina lapsuudesta Itävallan ja Italian rajalta eurooppalaisen taidepiirielämän kautta vanhuuteen. Näihin teksteihin Valtaoja vastaa tyylilleen tyypilliseen tapaan konkreettisesti, maailmaa ymmärtäen ja uutta kohti kurkottaen. Moilasen upeat, vaneripohjalle maalatut kuvat viimeistelevät tekstin.

Aiheina käsitellään aurinkoa, planeettoja, tähtitieteen kehitystä, Pääsiäissaaria, matkustamista, avaruuden aikaa, Linnunrataa, maailmankaikkeutta ja vähän kaikkea. Mukana on molempien kirjoittajien henkilökohtaisia kokemuksia ja näkemyksiä, taidetta ja tiedettä, maailman tarkastelua monesta näkökulmasta. Tunnelma on kautta linjan hyvin seesteinen.

Kirjaa haluaa sekä ahmia että säästellä. Kuvia jää huomaamattaan ihailemaan pitkäksi aikaa, etsimään niistä puun syitä ja oksanreikiä, planeettoja ja tähtiä, värejä ja yksityiskohtia. Samalla miettii lukemaansa: kuinka pieni yksi ihmiselämä on suhteessa maailmankaikkeuteen – ja kuinka merkityksellistä silti. Kirja tuo vastauksia, vaikkei kaikkea selitäkään. Pikemminkin se johdattelee kohti uusia kysymyksiä ja näkökulmia. Jos populaarinkin tähtitieteen ymmärtäminen tuntuu vaikealta, helpottavaa on tietää, ettei tähtitieteen professorikaan kykene kuvittelemaan maailmankaikkeuden pienoismallia.

Ehkä nämä asiat tosiaan ovat niin suuria, että ihmismieli voi roikkua niissä vain ihan reunalla?

Tähdenlento pöytälaatikossa ja muita taivaan tarinoita on hurmaava kirja. Voisin kuvitella sen sopivan yhteiseksi iltalukemiseksi ei-ihan-perheen-pienimmille, avuksi tiedonnälkään kaiken ikäisille avaruussankareille ja toisaalta rauhoittumiskeinoksi kelle tahansa, jota avaruus mietityttää. Itse palaan tähän teokseen vielä monen monta kertaa. Maailmankaikkeudesta ei ihmettely lopu.

6 kommenttia:

 1. Vau, kuulostaapa kiehtovalta kirjalta! Joulun jälkeen pitää laittaa Tähdenlento varaukseen. Kirja olisi luultavasti mennyt kokonaan ohi silmien ilman esittelyäsi, joten kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä! Tämä ei ihan mikään suoranainen lastenkirja ole, mutta saattaa hyvinkin antaa vastauksia joihinkin kysymyksiin ainakin jo koululaiselle. Ja aikuisille tietysti. :) Kiva että innostuit!

   Poista
 2. Tässä taisi olla joululahjakirja itselle. :) Kuulostaa ja näyttää ihanalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ihana onkin! Kirjan nimeäkin jo maistelee mieluusti, se on huikean hieno. Kuvat tekisi kaikki mieli ottaa suurennettuina tauluiksi seinille. Mahtava kokonaisuus. :)

   Poista
 3. Tämä tuntuisi viehättävältä kirjalta... Esko Valtaoja on vanha luennoitsijani, joten siltäkin kannalta kiinnostaa. Kuvat näyttävät ihanilta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, olen vähän kade! Minä olen pari kertaa käynyt kuuntelemassa Valtaojan esiintymisiä, mutta ne ovat liittyneet hänen populaareihin kirjoihinsa. Olisi kiinnostavaa kuulla kokonainen luento.

   Kuvat ovat tämän kirjan timantti.

   Poista

Kiitos kommentistasi!