4. huhtikuuta 2014

Pariisilainen kevät


Mukavaa perjantaita et bonsoir!

Kävi sillä tavoin, että ostimme eilen ystäväni kanssa piiiiitkään asiaa suunniteltuamme lentoliput Pariisiin. Lähdemme sinne kesäkuun ensimmäisellä viikolla juhlistamaan opettajattarien kesäloman alkua. Olen käynyt Pariisissa kahdesti, vuosina 2001 ja 2005. Onkin jo aika päivittää baskeri!

Innostuin kahden kuukauden päässä häämöttävästä matkasta sen verran, että päätin haastaa itseni virittäytymään pariisilaistunnelmiin jo reilusti ajoissa – kuinkapa muuten kuin lukemalla. Joten tästä päivästä käynnistyy Suketuksen pariisilainen kevät.

Tämähän tarkoittaa sitä, että aion ennen Pariisiin lähtöä lukea mahdollisimman paljon tuohon suloiseen kaupunkiin sijoittuvaa kirjallisuutta. Tämän päivän kirjastoreissulla matkaan tarttui jo kuvan pino. En suunnitellut teemaa etukäteen, ja lähinnä haalin mukaan muutaman helposti tyrkyllä olevan "Pariisi"-hakusanalla löytyneen teoksen.Pinossa on siis seuraavaa:

Anita Brookner: Päivät Pariisissa
Nicolas Barreau: Rakkausromaanin resepti
Heidi Liehu: Rakkaus Pariisissa
Hélène Grémillon: Uskottuni
Natasa Dragnic: Kanssasi aina
Ernest Hemingway: Ja aurinko nousee


Nyt pyytäisinkin palvelusta blogini lukijoilta: ehdottakaa lisää Pariisi-teemaista luettavaa! Lähinnä kaunokirjallisuutta, mutta miksei muutakin. Aikakaudella tai kirjailijan kotimaalla ei ole väliä, kunhan kirjan tarina sijoittuu pääasiassa Pariisiin. Saa olla syvällistä tai höyhenenkevyttä, vain paikka ratkaisee. Lisäksi voi kommentoida pinoon jo päätyneitä kirjoja. Lukemisen arvoista vai saman tien palautettavaa?

Enkä tietenkään pane pahakseni, jos joku haluaa liittyä seuraani Pariisin kevääseen!

Chouette!

38 kommenttia:

 1. Aijai, kuulostaa lumoavalta!

  Oletko lukenut jo Carlosin William N. päiväkirjan? Se on mainio opus vanhasta kärttyisestä herrasta Pariisissa. Myös Haahtelan uusin sijoittuu Pariisiin ja on päiväkirjamuodossa, mutta mielestäni ensiksi mainittu on antoisampi lukukokemus.

  Ja tietenkin klassikko: Nana, joka on huikean hieno kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. William N. päiväkirjan luin itse asiassa viime syksynä. Se oli kyllä aika mainio, ja surullinen. Haahtela-tuntemukseni on vasta kahden kirjan mittainen, enkä ole uusinta lukenut. Sitä voisikin harkita. Ja Nanaa. Kiitos vinkeistä, Valkoinen Kirahvi!

   Poista
 2. Ihanaa, kun on matka, jota odottaa. Ja vieläpä matka Pariisiin! Paula McLainin kirjaa Nuoruutemme Pariisi voisin suositella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ai että! Haa, tuo onkin se uutuuskirja Hemingwaysta. Laitetaan harkintaan!

   Poista
 3. Charles Baudelaire: Pariisin ikävä.
  George Orwell: Puilla paljailla.

  VastaaPoista
 4. Uusia Pariisi-vinkkejä ei tule mieleen, mutta Barreaun Reseptikirja on ihanaisen ihana. :) Sen kun lukee, ja katsoo Amelie-elokuvan perään, niin johan on kumma. jos ei Pariisi-lumo nouse pintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva kuulla. Saatanpa lukea sen lähes hetimmiten. Jotain kevyttä kaipaankin, toivon että se on sellainen. Amelié on nähty lukemattomia kertoja, mutta ehkä vielä kertaalleen ennen matkaa, kenties... ;)

   Poista
 5. Ihanaa Suketus, ihana Pariisi. Viime kesänä kävin Pariisissa ja voi hyvä ihme, ei mikään muu kaupunki ole liikuttanut samalla lailla.

  Simone de Beauvoirin 'Mandariinit' - sytyttivät rakkauteni mm. Luxembourgin puistoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun edellisestä matkastani on aikaa, ja molemmat aiemmat kerrat ovat olleet heinäkuun helteissä. Ihanaa päästä katsomaan Pariisia myös kesäkuussa.

   Upea kirjavinkki, kiitos! Ehdottomasti luen!

   Poista
 6. Oi ihanaa! Pariisi ja Pariisin sijoittuvia kirjoja! Ei lainkaan huono idea. Pitäisikö itsekin? Minulle tulee vain Ranskaan sijoittuvia kirjoja mieleen, mutta ei nyt yhtään Pariisiin. Mutta kiva pongailla sitten täältä sellaisia teoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Mukaan vaan! Tästähän saa samalla pisteitä Vive la Franceenkin (vinkki vinkki!).

   Poista
 7. Olisin ehdottanut samaa kuin Omppu, eli Beauvoirin Mandariinit-teossarjaa (2 kirjaa), josta tykkää kovasti paljon.

  Mä voin kanssa katsoa näitä ehdotuksia "sillä silmällä", sillä olen lähdössä Pariisiin jo huhtikuun lopulla ja voisin kanssa lukea jonkun kaupunkiin sijoittuvan kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti täytyy ottaa Mandariinit luettavaksi. Ja tervetuloa hyödyntämään ehdotuksia, mukavaa, jos niistä saa vinkkejä. Ja sinä pääset ihan oikeasti kokemaan Pariisin kevään, minä sitten alkukesän.

   Poista
 8. Minäkin olisin ehdottanut samaa kuin Omppu ja Jaana! Tosin monet muutkin de B:n kirjat sijoittuvat Pariisiin. Silti Mandariinit, kaikkien aikojen lempikirjani.:)
  Pinossa on jo Hemingwayta, mutta oletko harkinnut miehen Pariisin muistelmia? A Moveable Feast, muistaakseni suomennettu nimellä Nuoruuteni Pariisi. Jos kaipaat kevyttä, niin Katherine Pancolin Krokotiilin keltaiset silmät sijoittuu myös Pariisiin, tosin paikka ei mielestäni kirjassa tullut mitenkään erityisen vahvasti näkyville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä saada vahvistusta Mandariineille. Seuraavalla kirjastoreissulla nappaan sen mukaani! Nuoruuteni Pariisin olen lukenut, mutta voisi tietysti harkita jonkun toisen saman jengin jäsenen muistelmia... Ja tuon Pancolin kirjan sainkin ystävältäni vastikään lainaan, joten harkitaanpa sitäkin!

   Poista
 9. Jos et vielä ole lukenut Süskindin Parfyymia, niin sehän sijoittuu Pariisiin, uten toki vaikka Dumas'n Monte Criston kreivi ja Hugon Kurjat, jos haluaa klassikoita kehiin. Parfyymi on teoksena varsin kiinnostava, harvoin teokset paneutuu keskeisesti hajuihin. Kunderan Kuolemattomuus on myöskin Pariisiin sijoittuva, ja sehän on se romaani (muistaakseni), jonka olisi pitänyt olla Olemisen sietämätön keveys. Sitten en ole ihan varma, että sijoittuuko Darrieussecq'n Sikatotta Pariisiin, vai tapahtuuko kaikki jossakin nimeämättömässä ranskalaisessa kaupungissa, Hyvin kiinnostava pikku kirja metamorfoosista.

  - Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parfyymi voisikin olla hyvä! Olen sen leffan joskus katsonut, vaikuttava tarina. Noihin tiiliskiviklassikoihin en taida nyt ehtiä paneutua, mutta tuo Kundera on potentiaalinen. Sikatotan olen lukenut aikoinaan, voisi ottaa uusintaan.

   Poista
 10. Ihana, ihana Pariisi ja oiva lukuhaaste! Osittain tietokirjallinen ja mukava teos on Sylvia Beachin Shakespeare & Company (en muista oletko lukenut), sitten on tietysti Hemingwayn Nuoruuteni Pariisi ja Elämäni Picasson kanssa (kirjailijaa en muista nyt) sijoittuu myös osittain Pariisiin. Samoin Joanne Harrisin Karamellikengät, joka on Pienen suklaapuodin jatko-osa.

  Meillä oli ajatuksena lähteä kesällä Prahaan, mutta Pariisi kyllä houkuttaisi myös. Jos se sitten taas seuraavaksi. Ehdottomasti lempikaupunkejani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Shakespeare & Company olisikin hyvä, koska 1920-luvun kylttyyripiirit kiinnostavat! Nuoruuteni Pariisin olen tosiaan lukenut, mutta tuo Picasso on mahdollinen.

   Praha, ah! Se on hyvä valinta. Lentolippuja löytyy aika edullisestikin. :)

   Poista
  2. Multa myös suositukset Shakespeare & Companylle! Ostin sen kerran lentokentän kirjakaupasta juurikin Pariisin matkan lukemistoksi, ja se joutaa hyllystä lainaan, jos täällä päin pyörähdät jossain vaiheessa ;)

   Poista
 11. Ah Pariisi - suosikkikaupunkini! Aloitin juuri eilen Grégoire Poletin Väreilevän kaupungin, joka sijoittuu Pariisiin. Alku on ainakin lupaava. Listaamistasi kirjoista voin suositella Päiviä Pariisissa ja tietysti Hemingwayta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suositus rekisteröity ;) Pariisista on tosiaan aika hyvät muistot, mutta kun edellisestä käynnistä on jo niin kauan, tämä uusi matka tuo varmasti aivan uuden näkökulman.

   Poista
 12. Minulle tuli mieleen Mika Waltarin tyttären Satu Waltarin kirja Kahvila Mabillon, jota en kyllä itsekään ole lukenut. Sodan jälkeistä Pariisia ilmeisesti kuvaa, taisi ilmestyä vuonna 1952.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä todella pariisilainen kirja! Olen sen lukenut ehkä toissavuonna, mutta hyvä vinkki Pariisi-kirjojen listaan.

   Poista
 13. Lisää suosituksia de Beauvoirille! Mandariinien lisäksi haluan mainita toisen oman henkilökohtaisen suosikkini eli Kutsuvieraan, joka on minusta aivan erityisen täynnä Pariisia.

  Lisäksi voisin suositella Françoise Saganin kirjaa Muuan hymy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutsuvieras huomioitu! Tuleekin kiinnostava kirjastoreissu seuraavaksi.

   Poista
 14. Mikä kasa kuvassa ja miten mukavia ehdotuksia!

  Itse nappasin tästä innostuneena hyllyssäni nukkuneen Ja aurinko nousee -opuksen vihdoinkin luentaan. Ja söin croissantteja aamupalaksi, hehe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein. Teemaa voi tosiaan hyvin laajentaa myös gastronomian puolelle. ;)

   Poista
 15. Süskindin Parfyymi ja Hemingwayn Nuoruuteni Pariisi (jota tosin en ole vielä lukenut) tulivat mieleeni, mutta niitä näemmä on jo ehdotettu. Minä olen menettänyt sydämeni Pariisille ja aion seurata pariisilaista kevättäsi innolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että seuraat! Ensimmäinen kirja on jo luvussa parhaillaan... ;)

   Poista
 16. Lukisin alan ihmisenä Pariisin ruokakulttuurista. Olen lukenut Pariisin harmaavarpusen Edith Piafin elämäkerran, kirja avaa hänen persoonasta uusia piirteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio idea! Täytyypä hieman katsella, millaista aiheeseen liittyvää luettavaa löytyisi. Ja Edith Piaf, häntä en voi missään nimessä unohtaa! Kiitos vinkeistä.

   Poista
 17. Ihan viime aikoina lukemistani tuli mieleen Catherine Sandersonin kirjoittama Petite Anglaise (tuo on siis myös suomennetun teoksen nimi). Minua kiinnosti myös erityisesti se, että päähenkilö pitää blogia ja tietysti miljöö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse asiassa lukenut sen joskus, useampia vuosia sitten. Mutta hyvä vinkki!

   Poista
 18. Mulle tuli myös Petite Anglaise ja sitten Päivät Pariisissa kirjoittajana Anita Brooker...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivät Pariisissa onkin tuolla kirjastolainapinossa, joten tartun siihen lähiaikoina. Katsotaan, miten uppoaa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!