5. helmikuuta 2014

Doris Lessing: Ruoho laulaaDoris Lessing: Ruoho laulaa
Suomentaja: Eva Siikarla
Kansi: Markko Taina
Tammi 2007 (1. painos Kirjayhtymä 1978)
281 s.
The Grass Is Singing (1950)

Kirjakauppaostos.


Kaikki alkaa ja päättyy kuolemaan.

Itsellistä elämää pitkään viettänyt, eteläisessä Afrikassa asuva brittisiirtolaisten tytär Mary sattuu kuulemaan vahingossa tuttaviensa käymän keskustelun, jossa hänen elämänvalintansa asetetaan kyseenalaisiksi. Häntä ei pidetään avioliittoon sopivana tyyppinä. Mary hätkähtää ja määrätietoisena ihmisenä häneltä ei mene kauaakaan löytää itselleen sulhanen. Richard "Dick" Turner on ahkera maanviljelijä, yritteliäs ja periksiantamaton. Mary ja Dick avioituvat ja muuttavat Dickin syrjäiselle maatilalle.

Kaupunkilaisnaiselle maaseutu on pelättyäkin ankarampi. Dick ei yrityksistään huolimatta menesty, vaan pellot pysyvät kitukasvuisina, sadekaudet ja kuivuus piiskaavat ja yksinäisyys kalvaa etenkin Marya, joka on tottunut sosiaalisesti vilkkaaseen elämään, jota kykenee itse säätelemään. Mary ei tule toimeen Dickin palkollisten kanssa, vaan palvelusväki tulee ja menee. Kunnes lopulta palvelijaksi palkataan pistäväkatseinen Moses.

Doris Lessingin Ruoho laulaa on odottanut lukuvuoroaan kauan. Se on alelöytö jostain muutaman vuoden takaa ja se on aika ajoin tuijotellut minua hyllystä. Nyt tartuin siihen, ja mitä löysinkään.

Tähän saakka minulle lukematon Lessing yllätti. Kirja iski suoraan sisuksiin. Kovaa. Ruoho laulaa on upea, monisävyinen, voimakas ja koskettava teos. Se kertoo epäonnistuneesta avioliitosta, ihmisten kyvyttömyydestä kohdata toisiaan ja tulla toimeen itsensä kanssa ja se on yksi vaikuttavimmista masennuksen kuvauksista, joita olen koskaan lukenut. Mary Turner vaipuu hitaasti mutta varmasti hyvin syviin vesiin – eikä nouse sieltä enää. Lukijan kurkkua kuristaa.

Sen lisäksi, että kertoo yksilön kamppailusta vääränlaisissa olosuhteissa, Ruoho laulaa on kertomus siirtomaapolitiikasta ja rotusorrosta. Se kertoo ennakkoluuloista, syvällä versoavista oletuksista ja tabuista, joiden voima on mittaamaton. 2010-luvun ihmiselle 1900-luvun alkupuolen ajatusmaailma ja yhteiskunnallinen rakenne on kaukainen mutta pelottavalla tavalla tuttu. Jotain on säilynyt, valitettavasti, eikä aika tai ihminen ole muuttunut niin paljon kuin haluaisimme uskoa. Tai ainakin toivottavasti haluamme.

En voi riittävästi korostaa, kuinka suuren vaikutuksen Doris Lessing minuun tällä esikoiskirjallaan teki. Olen pöllämystynyt, hämmentynyt ja ihastuksissani. Lessing kirjoittaa kuulaasti, kauniisti ja sydämeenkäyvästi olematta piiruakaan selittelevä, alleviivaava tai yksinkertaistava. Tarina on vahva, henkilöt eläviä, tunnelma käsinkosketeltava. Tätä on hyvä kirjallisuus. Tällaista on onni saada lukea.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Vaikka lienen myöhäisherännäinen Lessingin suhteen, mitään ei ole menetetty. Viime syksynä kuolleen kirjailijan tuotanto tulee taatusti luettavakseni. Ehkä jopa parempi näin: kenties Lessing ei nuorempaan minuun olisi näin edes purrut.

Jos et vielä tätä suuruutta tunne, tee asialle jotain. Ruoho laulaa on upea, upea kirja, joka vaatii ja antaa paljon.

____

Myös Tarukirjan Margit on lukenut tämän.

Osallistun kirjalla haasteisiin 14 nobelistia (Lessing palkittiin vuonna 2007) ja Mikä minusta tulee isona? (kirja kuvaa maanviljelijän elämää viiltävästi). Lisäksi ruksaan yhden kohdan TBR-listallani.

8 kommenttia:

 1. Ruoho laulaa teki minuunkin järisyttävän vaikutuksen. Se oli hurja, hätkähdyttävän intensiivinen ja pelottava. Vieläkin saan sen ajattelemisesta kylmiä väreitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. Tunnelma on vahva, ja se rakentuu lähes salamyhkäisesti, huomaamatta, varoitusta antamatta. Upea kirja, jonka tulen muistamaan aina.

   Poista
 2. Ruoho laulaa on puhutellut minua useamman kerran selatessani (verkko)kirjakauppojen tarjontaa. Pitänee jossain vaiheessa ottaa selvää, onko se minun kirjani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Mutta ahdistus on varma, joten ei sellaisiin hetkiin, kun et halua sellaista.

   Poista
 3. Tämä sai minut kiinnostumaan Doris Lessingin kirjoista, joita en ole vielä lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä hain jo seuraavan Lessingin kirjastosta. Viides lapsi odottaa lukemistaan. :)

   Poista
 4. Pakko tulla tänne hehkuttamaan, kun sattumoisin luen parhaillaan tätä kirjaa - ja olen ihan koukussa! Muistelin, että olisin tätä kommentoinutkin blogiisi, mutta nähtävästi en kuitenkaan. Minulla on näet muistikuva, että juuri tämän sinun arviosi perusteella kiinnostuin tästä kirjasta. Ja Doris Lessingistä eli minulle tämä kirja on niinikään ensi kosketukseni häneen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin upea kirja! Menee ihan sanattomaksi tällaisen taituruuden edessä. Mahtavaa, että olet päässyt kiinni Lessingiin. Itse ehdin jo sen Viidennen lapsen lukea tämän jälkeen, mutta kihisyttäisi jatkaa matkaa rouvan laajan tuotannon parissa.

   Odotan innolla bloggaustasi!

   Poista

Kiitos kommentistasi!