24. helmikuuta 2014

Bernard Beckett: GenesisBernard Beckett: Genesis
Suomentaja: Kaisa Kattelus
Kansi: Eevaliina Rusanen
Tammi 2009
164 s.
Genesis (2006)

Kirjastosta.


Aivan 2000-luvun lopulla nuori nainen Anaksimandros on elämänsä haasteen edessä: hänen on määrä osallistua monta tuntia kestävään suulliseen tenttiin, joka ratkaisee, pääseekö hän Valtiota johtavan Akatemian jäseneksi. Anax on tutustunut tarkkaan kotimaansa – tuhosta ja kulkutaudeilta ainoana selvinneen, suojatun saarivaltion – historiaan ja etenkin erääseen sen keskeiseen henkilöön, useita vuosia aiemmin kuolleeseen Adam Fordeen.

Adam Forde oli kapinallinen, joka uhmasi maan lakia ja yhteiskuntajärjestystä pelastamalla valtion rajalta merestä nuoren pakolaistytön. Rangaistuksena hänet vangittiin ja suoran teloituksen sijaan Adam joutui eräänlaiseksi koekaniiniksi. Hän joutui viettämään vankeusaikansa kehitetyn tekoälyn, robotti Artin kanssa. Kaksikko kävi tarkkaan dokumentoituja ja osin spekuloituja keskusteluja olemassaolosta, tietoisuudesta ja ihmisyydestä.

Tämän kaiken Anax on selvittänyt pilkuntarkasti ja suullisen tenttitilaisuuden edetessä hän saa osoittaa tietämyksensä. Hän joutuu kuitenkin huomaamaan, ettei kaikki totena opetettu ole sitä miltä näyttää – kaikkea muuta.

Genesis herätti huomioni muutaman blogikollegan tekstien kautta ja eräällä kirjastoreissulla se nökötti hyllyssä odottamassa. Kirja on tiivis, vain noin 160-sivuinen ja se sijoittuu kokonaan tutkintolautakunnan pieneen tenttisaliin muutaman tunnin sisään. Toisaalta Anaxin tutkielman kautta tutustutaan valtioon ja yhteiskuntaan sekä kurkistetaan Adam Forden elämään. Pääosin kirja etenee dialogimuotoisena.

Kirjan kuvaama yhteiskunta on yhtäältä filosofisesti perusteltu, toisaalta vahvan autoritäärinen ja järkeen (tai sellaiseksi koettuun) pohjaava. Adam Forden aikaan yhteiskuntajärjestys on Platonin valtioidean mukainen ja kansaa ohjataan lähinnä pelolla – ulkopuolinen on uhka, vain oma valtio ja sen järjestys tuo turvan. Anax saa elää hieman toisenlaisessa maailmassa, vaikka vapaus on edelleen suhteellista.

Pidin kovasti tästä kirjasta, sen suorastaan ahmi. Tulevaisuuskuvaukset kiinnostavat ja Genesiksen maailma on sopivissa määrin outo ja samalla ymmärrettävä. Tekoälyn ja ihmisyyden vertaaminen ja niiden syvimmän olemuksen ymmärtäminen on kiehtova aihepiiri, johon Beckett tarttuu tuoreesti. Lukija pakotetaan pohtimaan omia käsityksiään, miettimään perusteitaan ja ymmärtämään useampaa näkökulmaa. Mikä lopulta tekee ihmisestä ihmisen? Missä kone loppuu ja ihmisyys alkaa? Onko sellaista rajaa olemassakaan?

Oli virkistävää lukea jotain omasta tyylistä hieman poikkevaa, etenkin näin vetävässä ja helpostilähestyttävässä muodossa. Dystopia ja scifi alkaa aina ajoittain kiinnostaa hieman enemmän, ja nyt voi olla, että joudun vallan jatkamaan seikkailujani sillä osastolla Genesiksen innoittamana.

____

Genesis on luettu myös näissä blogeissa: Anna minun lukea enemmän, Kirjavalas, Vinttikamarissa, Tarinoiden syvyydet, Kirjavinkit

Osallistun kirjalla Hei me lusitaan! -kirjahaasteeseen, jossa selviydyn eristyssellistä tavallisen sellin puolelle.

12 kommenttia:

 1. Hei onpa loistavaa, että tämä on alkanut löytää tiensä kirjabloggareiden sydämiin! Minä ihan rakastuin tähän, tai sanotaan että se ainakin teki suuren vaikutuksen ja sai ajattelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikinä ennen en ollut kirjasta kuullutkaan ennen teitä muita siitä bloganneita, joten kyllä kannattaa aina olla silmät auki ja skarppina kirjablogeja vilkuillessa. Mainio teos, persoonallinen.

   Poista
 2. Sydäntäni niin lämmittää jokainen uusi Genesiksen pariin löytänyt lukija. Luin Genesiksen juuri uudelleen tällä kertaa suomennoksena ja pitäisi taas sanoa blogissakin kirjasta pari sanaa. En yleensä kirjoita samasta kirjasta montaa kertaa, mutta tästä haluan blogata toistamiseen. Löysin kirjan viime vuoden alennusmyynneistä aivan sattumalta. En ollut kuullut koko kirjasta tai kirjailijasta mitään, mutta onneksi korjasin kirjan mukaani.

  Jos jatkat dystopian parissa, suosittelen tällä hetkellä lukemaani Howeyn Siiloa. En ole lukenut kirjasta kuin reilu 100 sivua, mutta olen koukussa. Se on erilainen kuin Genesis, mutta koukuttavaa ja hyvin kirjoitettua dystopiakirjallisuutta sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoita ihmeessä uudelleen. Miten hienoa, että Genesis kolahti sinuun niin täysin. Saa Beckett olla tyytyväinen. Joskus tekee aivan sattumanvaraisia, timanttisia löytöjä.

   Siiloa ovat muutkin kehuneet, täytyy lukea se jossain vaiheessa. Kiitos vinkistä.

   Poista
 3. Olipas mielenkiintoinen arvio! Kiinnostava kirja, jonka haluan lukea. Dystopiat ovat aina kiehtoneet minua, enkä ollut tästä kuullutkaan. Kiitos vinkistä, Suketus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ainakin aika erilainen lukukokemus, joten kannattaa antaa mahdollisuus ja kokeilla. Kyllä tästä väkisin saa jotain uusia ajatuksia. ;)

   Poista
 4. Minäkin kiinnostuin Genesiksestä nimenomaan kirjablogien ansiosta, joten kannattaa tosiaan pidellä silmät auki. Kaikenlaisia helmiä voi tulla eteen! :)

  Tajusin muuten vasta nyt, kun siitä mainitsit, että tämä kirja tosiaan sopii Hei me lusitaan" -haasteeseen. Pitääkin lisätä se listalle ja merkitä omaan bloggaukseen yksi "piste". Tässähän päästään kohta vankilasta ulos :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Se on yksi kirjablogien suuri ilo.

   Heh, hienoa että sullekin tuli siitä piste! Itse yritän tässä pohdiskella seuraavaa askelta kohti vapautta...

   Poista
 5. Oi, Genesis on kyllä hieno kirja! Mahtavaa, että pidit ja bloggasit tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kivaa löytää tällainen mainio kirja blogivinkkien avulla. Tämä tosiaan kannatti lukea.

   Poista
 6. No ohho, mikä löytö! Kirjan aihepiiri kiinnostaa minua, joten kirja lensi hetkessä lukulistalle! Kiitos, Suketus, tästä! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!