Valitsin listalta umpimähkään Merja Metsäsen Naakankakkaa -nimisen kuvitetun lorukirjan. Tai no, mitä sitä kieltämään, valitsin sen nimenomaan hauskan nimen perusteella, en mistään muusta syystä. Kyseessä on vuonna 2009 julkaistu, joutsalaisen Taidelaitos Haihatuksen kustantama kirja.
Takakannen mukaan kyseessä on
"Lintuja loruina lapsille
Viisauksia varttumisesta vanhemmille
Kasvusta kauniisti kaikille"
"Kehittynyt keltuainen tipuna tupaan tupsahtaa." |
Aukeaman kokoiset alkusoinnulliset lorut kertovat linnuista, niiden syntymästä, kasvusta, nuoruudesta ja vanhentumisesta. Siis linnun elämästä.
"Monia munia mammalla muhisee / Pesään paljon pieniä pulunpoikia putkahtaa." |
Kuvitus on tehty mustetussilla (korjatkaa, jos välineen nimi on joku muu), ja jälki miellyttää oma silmääni, sillä tykkäsin itse muinoin kuvaamataidon tunneilla musteella tuhertamisesta aivan tolkuttoman paljon. Miksi en koskaan ole hankkinut sellaisia välineitä kotiinkin - älkää kysykö, en tiedä. Voisihan tuota aivan hyvin elvyttää vanhoja taitoja ja kokeilla, vieläkö muste pysyy hanskassa! Osassa kuvista on välineenä käytetty myös sormia, mikä toi hauskan lisän muuten yksinkertaiseen jälkeen.
"Pesästään pian peipot pyrkivät / Tintit taivaalle tahtovat." |
Melko inhimillisen oloiset lintuhahmot ovat kyllä sympaattisia, mutta ehkä en ole aivan oikeaa kohderyhmää tälle teokselle, tai sitten jotakin vain yksinkertaisesti uupuu. Lorut eivät ole mitenkään äärimmäisen nerokkaita, vaan hyvin simppeleitä, eikä varsinaisia yllätyksiä ole luvassa. Onneksi sitä naakankakkaa kuitenkin lopulta löytyi, muuten olisin ollut todella pettynyt.
En tosiaan ole mikään lastenkirjallisuuden tai lorujen tuntija, joten siinä sarjassa on paha mennä tätä teosta arvioimaan sen kummemmin. Kyllä tätä voisi olla ihan hauskaa lukea ääneen jollekulle juniorille, ja nähdä, millaisia reaktioita nämä linnut saavat aikaan vähän toisenlaisessa lukijassa.
Ehkä jollain konstilla Naakankakkaan olisi voinut saada hieman syvemmän tai tavalla tai toisella nyrjähtäneemmän pohjavireen, jolla siitä olisi ollut minullekin enemmän iloa. Tällaisenaan se tuntuu varsin tavanomaiselta lorukirjalta, josta puuttuu se jokin. Kärki, joka tekisi siitä terävämmän.
Plussaa ehdottomasti nimestä. Naakankakka. Miettikää nyt mikä sana! On tämä rakas äidinkielemme vaan ihmeellisyyksiin saakka vääntyvä ja kääntyvä!
Taidamme katsastaa tämän seuraavalla kirjastoreissulla!
VastaaPoistaMeillä oli tota kirjaa myynnissä, työväenmuseolla siis. Liitty jotenki Haihatuksen projekteihin, nehän on sellasta ITE-taidetta kai pitkälti. Tai ehkä, oli sillon niitten näyttely pystyssä.
VastaaPoista- Anne
Aivan mahtavaa! Kivaa, että lähdit talkoisiin mukaan. Linkitän juttusi sinne lainauslistaan.
VastaaPoistaKirjan nimi on todellakin kutkuttava, vaikka naakkoja inhoankin.
Voi naakankakka! Tämä hymähdytti. :)
VastaaPoistaNetta: Joo, katsastakaa! Tosin tämä mulla nyt kotona oleva kappale taitaa olla ainoa laatuaan HelMetin alueella. Lupaan pyhästi palauttaa sen ensi viikolla.
VastaaPoistaAnne: Oho, aika hauska sattumus. Et kuitenkaan hankkinut omaan hyllyyn? ;)
Kirsi: Tämä oli hauska haaste, kiitos vaan sen ideoinnista sinulle! Vähän toista näkökulmaa kuin vaikkapa Tervon Layla, jossa olen varausjonossa sijalla jotain 1500. :D
Linnea: Minuakin hymähdytti jo kirjaa lukiessa, mikä ei ole huono asia tässä tapauksessa. :)
Taidankin tietää, mitä joulupukki tuo sulle... (Ei naakkaa eikä kakkaa, mutta mustaa kuitenkin. Paitti tietty, jos haluut kakkaa.)
VastaaPoistaJenni: Jos toiveita otetaan vastaan, valitsen mielummin itse jotain ensi viikolla jostain tukholmalaisesta design-putiikista. Ok?
VastaaPoistaOk! :DD
VastaaPoistaKiva lukea kokemuksia lainaustalkoista. Minähän en ikinä saanut sitä listaa auki koneella, joten jätin talkoot sitten väliin. Joskus olisi kyllä mielenkiintoista tutkiskella esim. kaunokirjallisuuden suhteen, että mitä kirjoja lainataan vähän (ei tartte välttämättä ihan nollissa olla lukemat, mutta alhaisena silti).
VastaaPoistaSonja, mä valkkasin suoraan Kirsin blogitekstissä olevasta listasta, en katsellut muita tiedostoja sen kummemmin. Tämä oli hauskaa ja tekisi mieleni kaivella myös lisää tietoja esiin - lainaamattomissa/tosi vähän lainatuissa voi olla vaikka mitä aarteita.
VastaaPoista