31. joulukuuta 2016

Vuoden vaihtuessa

Jo kuohuu!

Vuodenvaihde on jälleen täällä. Vannon, että viimeksi se oli ihan just. Miten vuosi on voinut jo vierähtää?

Vuosi 2016 oli... monenlainen. Kevään työskentelin opona, kesän olin työttömänä ja syksyn erityisopettajana. Työn puolesta vuosi on ollut siinä mielessä silmiäavaava, että olen alkanut pohdiskella työelämälleni aivan uutta suuntaa. Saa nähdä kuinka käy. Raskastakin on ollut, ja etenkin nyt syksyllä oli monta hetkeä, jolloin uupumus oli lähellä. Riittämättömyyden tunne työssä on kalvavaa, ja sen kanssa täytyy opetella vielä paremmin selviytymään.

Enkä vieläkään tiedä, mikä minusta tulee isona.


Istanbul ihastutti.

Ulkomaanmatkailu oli tänä vuonna vähänlaista. Kävimme toukokuussa Istanbulissa, mutta se jäikin ainoaksi ulkomaanmatkaksi. Sitäkin hienompi kohde osui kyllä kohdalle, ja vaikka itse olin hieman epäileväinen Istanbulin turvallisuustilanteen kanssa, matkalla ei ollut mitään syytä huoleen. Kevään jälkeen tilanne Turkissa on muuttunut hyvin huolestuttavaan suuntaan, enkä enää matkustaisi sinne. Valitettavasti.


Mummolan pihan kullero (Trollius europaeus)

Kesällä innostuin kuvailemaan ja tunnistamaan kasveja digitaaliseksi kesäkasvioksi. Projekti oli hauska, ja löysin 50 erilaista kasvia Suomen luonnosta. Tienpientareita ja puistikkoja tuli katsottua ihan uusin silmin, kun kiinnitti huomionsa kasveihin yksilöinä. 

Kävin kesällä pohjoisessa mummin luona ja kahdesti mökillä Pohjois-Karjalassa. Jokusen kerran olen matkustanut Tampereelle parantamaan maailmaa ja juhlimaan. Aika kotipainotteinen vuosi kuitenkin, tai ainakin olen pysynyt Helsingissä. Vallisaaressa kävimme muuten ystäväni kanssa loppukesästä, hieno kohde päiväretkelle!


Mustikkasatoa.

Perhe-elämän puolella on ollut ilon vuosi. Minusta tuli elokuun alussa täti, ja veljenpoika on syvine hymykuoppineen hurmannut minut täysin. Toki rakas on myös veljen ekaluokkalainen tytärpuoli, jonka kanssa menemme itse asiassa viikon kuluttua katsomaan Talvisirkus Muistia, jännittävää!

Miehen sisko meni syyskuussa naimisiin, ja pääsimme juhlimaan hienoja syyshäitä. Elokuussa taas tanssahtelimme merihenkisesti ystävien häissä. Ja ilman varsinaisia juhliakin on tullut tavattua ystäviä, kuunneltua ja avauduttua, käytyä museoissa ja myyjäisissä ja elokuvissa ja teatterissa ja ravintoloissa, poristua ja istuttua iltaa.
Niin, se lukeminen!

Goodreadsin mukaan luettuja kirjoja on kertynyt tälle vuodelle 129. Meno on siis ollut samanlainen kuin viime vuonnakin, vaikka jossain vaiheessa syksyä ajattelin, ettei lukemisesta tule mitään eikä mikään maistu.

Vuoden lopussa päättyviä lukuhaasteita (Läpi historian, Kurjen siivellä, Kirjaherbario) olenkin jo koonnut pari päivää sitten. Tänä vuonna osallistuin lisäksi haasteisiin Seitsemännen taiteen tarinat, Lukuharjoituksia, Leningrad–Ost-Berlin ja Helmet-kirjastojen 50 kohdan lukuhaasteeseen. Itse järjestin alkuperäiskansoja käsittelevää kirjallisuutta luotaavan lukuhaasteen Kansojen juurilla

Ikuisuusprojektini Maailmanvalloitus eteni 11 uuden maan verran (kävin muun muassa Maltalla, Syyriassa, Andorrassa ja Kiinassa) nyt olen vieraillut kirjallisesti 76 eri maassa. Pulitzer-lista ei edennyt yhtään, ehkä alkaa olla aika haudata sekin vähin äänin...

Parhaita lukukokemuksia tänä vuonna olivat seuraavat, satunnaisessa järjestyksessä olevat kirjat:

Kotimainen kaunokirjallisuus

Asko Sahlberg: Pimeys-trilogia (bloggaus tulossa, huh! HUH!)
Minna Rytisalo: Lempi
Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet
Satu TaskinenKatedraali
Riitta Jalonen: Kirkkaus

Ulkomainen kaunokirjallisuus

David Foster Wallace: Kummatukkainen tyttö
George Saunders: Sotapuiston perikato
Joyce Carol Oates: Blondi
Miranda July: Avokämmen
Laura Restrepo: Intohimon saari
Deborah Levy: Uiden kotiin

Tietokirjallisuus

Jaakko Hämeen-Anttila & Venla Rossi: Nälästä nautintoihin – ruoan tarina


Keskenluovuttaminen ei kuulu tapoihin!

On ollut monenkirjava vuosi siis. Jotkin hetket (ja luetut kirjat, heh) voisin vaihtaa pois, mutta nämä vuoden viimeisen päivän tunnelmat ovat odottavaiset. Vuosi 2017 tuo varmasti mukanaan paljon uutta, haasteita ja kolhujakin, mutta kuten yleensäkin, olen melkoisen hyvillä mielin ottamassa vastaan tulevaa.


Onnellista ja hyvää uutta vuotta kaikille blogini lukijoille! 

28 kommenttia:

 1. Hyvä kun muistutit Katedraalista, se on ollut ajatuksissani mutta hautautunut johonkin. Ehkäpä uusi vuosi korjaa asian.
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, se pitää ehdottomasti lukea! Taskiselta tulee uusi kirja keväällä, en malta odottaa.

   Kiitos ja samoin sinulle!

   Poista
 2. Luit hurjan määrän kirjoja! Istanbul vaikuttaa kauniilta paikalta, mutta tosiaan on vahinko, että maailman tilanne on nyt niin epävakaa matkustamisen kannalta. Toivottavasti urasuunnitelmat selkiytyvät tulevana vuonna! Hyvää uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo määrä tosiaan aika hurjalta tuntuu, etenkin kun jossain vaiheessa syksyä lukeminen ei maittanut ollenkaan. Joulukuu viimeistään korjasi asian ja pääsin taas hyvään lukufiilikseen.

   Istanbul on upea paikka, aivan erilainen kuin mikään kaupunki, jossa olen aiemmin vieraillut. Ja nyt sitten uutenavuotenakin terroristit iskivät. Maailma on levoton!

   Kiitos ja samoin!

   Poista
 3. Voisin sanoa samoin: vuosi on ollut monenlainen - ihan tasaista ei ole ollut.

  Vuosilistallasi on paljon kirjoja, jotka ovat minulla vasta lukujonossa, esimerkiksi Puikkonen, Levy ja Kolbert. Oatesin Blondin ja Kankimäen Asioiden näkeminen listalla ilahduttavat.

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, ei tosiaan. Monenlaista myllerrystä on ollut, enkä usko että hetkeen rauhoittuukaan. Ajatustyötä on tehtävä paljon.

   Lue ihmeessä ne, uskon että pidät noista kirjoista! Kolbert on ehkä vähän masentava, mutta niin se totuus joskus on...

   Kiitos samoin Liisa!

   Poista
 4. Paljon olet ehtinyt! Ei sitä tarvitse aina olla niin valmis koko loppuelämäksi johonkin ammattiin. Tätä nyt olen hokenut tyttärelleni, joka aloittaa gradunsa uskontotieteestä, mutta on tässä välissä suorittanut mm. sosiaalityön tutkinnon ja lukenut vuoden sosiaalipsykologiaa. Hän hokee, ettei vieläkään tiedä, mikä hänestä tulee isona. Minä siihen, että 'ei sen niin väliä, pääasia, että teet juttuja, jotka on sun juttuja!'

  Harvoin olemme lukeneet näin eri kirjoja. Varhemmilta vuosilta muistan ihan päinvastoin:) Nyt ei yhtään samaa kärkilistallasi, mutta erilaisuus on vain rikkautta!

  Hyvää vuotta 2017 sinulle!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on viisas neuvo, että tekee niitä juttuja, jotka tuntuvat omilta. Sen kanssa minäkin painiskelen, etenkin, kun ne mitkä tuntuvat eniten omalta, eivät välttämättä tuo kovin suurta elantoa... kun sekin pitää ansiaita. Mutta mikä nyt sitten on kaikkein tärkeintä, sitä sietää miettiä.

   Kirjavuodesta 2016 on jotenkin hankalaa sanoa mitään yhtenäistä teemaa. Ehkä en lukenut ihan niin paljon uutuuksia, vaikka onhan tuolla listallanikin niitä. Mutta oli miten oli, lukemista on onneksi riittänyt!

   Kiitos Leena, samoin!

   Poista
 5. Hienon määrän olet lukenut kuluvana vuonna. Hyvää uutta vuotta ja lukuiloa vuodelle 2017!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kun saisi määrän vastaamaan laatua, noistakin luetuista osan olisi voinut jättää väliin. ;) Kiitos ja samoin teille molemmille!

   Poista
 6. Kaunis kuvakavalkadi. Minulla on koko loppuvuosi mennyt mummina olemiseen ja kaksosvauvojen hoitoon osallistumiseen. Muuten ihanaa, mutta ennestäänkin heikko keskittymiskykyni on repaleina...Kiitän tältäkin vuodelta aina luotettavasta blogistasi, virtuaaliseurastasi ja hyvästä maustasi - joka on niin sama kuin minulla :) Mahtavan haasteenkin olet pukannut tuossa edellisessä jutussasi. Hyvää Uutta Vuotta Suketus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pahan kuuloinen loppuvuosi sinulla, Leena! Tosin viehän se vomia ja keskittymistä, totta kai. Mutta mitä kaikkea saakaan tilalle...!

   Kiitos ihanista sanoistasi Leena, jatketaan tänä vuonna samaan malliin. Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 7. Kiintoisan kattauksen olet kasannut kuluneeseen monitapahtumaiseen vuoteesi kauniiine kuvakavalkadeineen. Erityisesti aurinkoiset kullerot virittivät kevään odotuksen iloa mieleen. Mitä meistä isona tulee? Kuinka kävi tainnee selvitä vasta loppumetreillä, koska siihen asti elämä on aina kasvun ja muutosten aikaa:) Valoisin mielin siis uuteen vuoteen ja sen tarjoamiin seikkailuihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kullerot ovat kyllä yksi Suomen luonnon kauneimmista kukista! Täytyy taas kesällä porhaltaa niitä katsomaan pohjoiseen.

   Ah, tuo on kyllä niin totta. Kukapa tässä olisi valmis, tai kuka haluaisi olla. Waltarikin kirjoittaa, että kun ihminen kokee olevansa valmis, hänen joutaa kuolla. ;)

   Kiitos Takkutukka ja hyvää uutta vuotta!

   Poista
 8. Sama tunne on aina vuoden lopussa: miten se onnistuu menemään näin nopeasti... Vastahan juhlittiin uutta vuotta 2016. Ja ensi vuonna tiedetään sitten, mitä vuotena 2017 tapahtui.

  Hyviä hetkiä uuteen vuoteen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Aika tuntuu kuluvan nopeasti, ehkä se kuluukin. Toisaalta vuoteen mahtuu niin paljon, sellaista huomaamatontakin. Oikeasti on siis montaa kokemusta rikkaampi.

   Kiitos ja samoin, Pearl Clover!

   Poista
 9. Onpa hyvä kirjasaldo tälle vuodelle, vaikeuksista huolimatta. Minunkin vuoteni on ollut aika raskas, ei pelkästään opintojen takia, vaan myös syistä joita en viitsi blogiini tuoda, mutta luettua tuli kuitenkin enemmän kuin ennen. En tiedä, ehkä kirjat tuovat jonkinlaista lohtua ja pakoa arjesta.

  Suosikeissasi on joitakin samoja lemppareita (esim. Lempi, Kirkkaus, Blondi), mutta myös paljon kirjoja, jotka haluaisin vielä lukea (esim. Kummatukkainen tyttö, Sotapuiston perikato, Etäisten esikaupunkien asioita, Intohimon saari, Uiden kotiin) ja joiden en usko olevan lainkaan huonoja.

  Onnellista ja tietysti lukuisaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla, Laura. Välillä on niin suuri paino harteilla, ettei huvittaisi yhtään vaeltaa eteenpäin. Onneksi jostain aina löytyy se murunen sinnikkyyttä, jolla selviytyy. Kirjat ovat minullekin lohtu, kun on vaikeaa. Mutta joskus on niin väsynyt, ettei lukeminenkaan maita.

   Kiitos ja samoin, olkoon vuosi 2017 vielä edeltäjiäänkin parempi!

   Poista
 10. Hieno lista ja sieltä löytyy paljon samaa kuin itselläni! Tietokirjoja pitäisi minunkin lukaista välillä. Toivottavasti kevät on sinulle syksyä kevyempi. Onnea uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietokirjoja kannattaa ilman muuta lukea aika ajoin. Niitäkin julkaistaan varsin paljon ja hyvin laajasti eri aiheista. Itse luonnollisesti tunnen suurinta vetoa historiaa käsittelevään tietokirjallisuuteen, mutta muutkin aiheet toki kelpaavat. ;)

   Kiitos Kaisa, uutta päin tässä mennään. Samoin sinulle hyvää uutta vuotta!

   Poista
 11. Blondi ja Etäisten esikaupunkien asioita<3 En tiedä oletko lukenut Shaun Tanin muita teoksia, mutta suosittelen, aivan huikeita!

  Hyvää vuotta 2017!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole, kiitos suosituksesta! Ihastuin suuresti.

   Samaa sinulle, Jassu!

   Poista
 12. Hienoja kirjoja olet lukenut ja tähän nostanut. Ulkomaisista moni on mulle vieras, Levystä tykkäsin ja Avokämmenen laitoin varaukseen. Hyvää tätä vuotta ja uusien kuvioiden pohdintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin silti toivoisin, että kun niin paljon vuodessa lukee, olisi vielä enemmän sitä aivan timanttia... Täytyy varmaan vielä rankemmin jättää kirjoja kesken kuin tähän asti olen tehnyt. Miranda Julyltä tulee uusi suomennos keväällä, huikeaa!

   Kiitos Arja, tuota toivotusta kaipaan!

   Poista
 13. Sä ehdit lukea aina niin paljon! Olen kade! Ja hyviä kirjoja. Oman koosteeni teen, jahka ehdinjaksanviitsin.

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein tiedä, mistä se aika tulee. Välillä sitä on enemmän, välillä vähemmän. Ehkä olen myös melko nopea lukija, luulen. Ja välissä luen aina semmoisia nopeampia paloja. ;)

   Kiitos ja samoin, Katri!

   Poista
 14. Mukavan kuuloinen vuosi sinulla ollut! Hyviä kirjojakin olet lukenut - omista lukukokemuksista paras oli lienee The 7 habits of higly effective people, sain siitä tosi paljon aineksia kehittää itseäni eteenpäin :)

  http://fiiaelina.blogspot.com.au/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luetuissa kirjoissa tuo onkin ihan tärkeä pointti: saako kirja jonkin asian, ajattelutavan tai tekemisen muuttumaan. Parhaat romaanit ainakin saavat katsomaan maailmaa hieman uudesta näkökulmasta.

   Poista

Kiitos kommentistasi!