5. joulukuuta 2016
Alain Claude Sulzer: Täydellinen tarjoilija
Alain Claude Sulzer vakuutti minut kirjailijantaidoillaan, kun luin hänen ensimmäisen suomennetun romaaninsa Väärään aikaan nelisen vuotta sitten. Vastikään on julkaistu kolmas suomennos tältä sveitsiläiskirjailijalta, alun perin vuonna 2004 saksaksi ilmestynyt Täydellinen tarjoilija.
Romaanissa käsitellään – uskallan sanoa – Sulzerille tyypilliseen tapaan kiellettyä rakkautta, seksuaalisuuden heräämistä ja tukahduttavaa yhteisöä ihmisen ympärillä. Nyt pääosaa esittää työuransa tarjoilijana tehnyt, keski-ikäinen Erneste, jonka harmaa ja tasainen, suorastaan yllätyksetön elämä keikahtaa raiteiltaan, kun hän saa kirjeen nuoruudenrakastetultaan Jakobilta, joka on vuosikausia aiemmin kiskonut juurensa irti Euroopan maaperästä ja muuttanut uuden elämän perässä Yhdysvaltoihin.
Erneste ja Jakob tutustuvat nuorina miehinä sveitsiläisessä hienostohotellissa työskennellessään. 1930-luvun loppupuolen poliittinen ilmapiiri ei voi olla vaikuttamatta elämään, jota eletään muuten suojassa ja rauhassa. Vuoteen, ihmissuhteen ja työn jakaneet miehet joutuvat kohtaamaan salaisuuksien ja petollisuuden painon, kun kuuluisa kirjailija Klinger saapuu hotelliin perheensä kanssa.
Täydellinen tarjoilija on hyvin tyylikäs, jännitteeltään klassinen romaani. Harmaa arki saa kolauksen, kun menneisyys muistuttaa itsestään, muistot heräävät eloon ja nykyhetki muuttuu olennaisesti niiden myötä. Erneste on rauhallinen ja tyyni mies, joka ei hötkyile missään, mutta kun mennyt pulpahtaa pintaan, alkaa hänenkin suojakuorensa rakoilla. Sulzer kuvaa taidolla, kuinka ihmisen mieli vähitellen hylkää sen, minkä ympärille on turvansa rakentanut.
Alain Claude Sulzerin romaani vie sallitun ja kielletyn rajoille, tukahdutettujen tunteiden äärelle ja yhteiskunnallisen ahdasmielisyyden keskelle. Se näyttää – muttei sorru osoitteluun – kuinka suurta tuhoa voidaan saada aikaan hyvin pienin teoin: säännöillä, kontrollilla, paheksunnalla.
Alain Claude Sulzer: Täydellinen tarjoilija
Suomentaja: Olli Sarrivaara
Ulkoasu: Rax Rinnekangas
LURRA Editions 2016
256 s.
Ein perfekter Kellner (2004)
Arvostelukappale.
Tunnisteet:
2000-luku,
Alain Claude Sulzer,
Arvostelukappale,
Ihmissuhteet,
LURRA Editions,
Seksuaalisuus,
Sota,
Sveitsi,
Yhteisö
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kun ollaan Sveitsissä, ollaan ahdasmielisyyden ytimessä! Tämä on tietenkin raaka yleistys ja perustuu vain yhteen kesään -67 :) Tulipahan mieleen taas kerran. Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Listalle, kiitos Suketus!
VastaaPoistaMuistankin, että olet tuosta kokemuksestasi joskus kertonut. En usko että se voi ihan pielessäkään olla, vaikka onkin yksi kesä 60-luvulla. ;) Minäkin asetan paljon oletuksia Kaliforniaan yhden 2000-luvun alkupuolen syksyn perusteella.
PoistaMutta tästä kirjasta: kannattaa lukea. Samoin kuin tuo Väärään aikaan, jos et sitä ole vielä lukenut. Irti liitoksistaan on minultakin vielä lukematta.
Hotelliympäristö kiinnostaisi, seksuaalinen herääminen taas aiheuttaa ääh-reaktion (en tiedä miksi en nyt oikein jaksaisi aihetta). Kiinnostavanoloinen kirjailija silti, kiitos jälleen vinkistä.
VastaaPoistaJotkut aiheet vain tökkivät, joko ajoittain tai pidempään, eikä sille mitään mahda. Mutta pidä mielessä, sillä Sulzer on taitava!
Poista