28. joulukuuta 2016

Nelinkertainen haastekoonti

Vuosi lähenee loppuaan ja lukuhaasteita on taas aika panna pakettiin. Kuten monet hyvin tietävät, olen erittäin innokas lukuhaasteisiin osallistuja, vaikka aika ajoin muka vannon, etten enää kohta ahmi niitä itselleni ihan varppina en...

Lukuhaasteissa parasta on se, että arvostan ensinnäkin kekseliäitä haasteideoita ja toisekseen ne usein houkuttelevat lähes salakavalasti kokeilemaan jotain hieman vieraampia aihealueita. Olen itse järjestänyt myös muutaman lukuhaasteen blogiurani aikana, ja edelleen hyrisen tyytyväisyydestä muistellessani niitä (etenkin Ihmistä sodassa, voi se oli hyvä haaste vaikka itse sanonkin!). Odotan siis innolla, millaisia uusia jekkuja vielä kehitellään!

Nyt on kuitenkin se hetki, kun neljä vuonna 2016 lukemisiani ilahduttanutta haastetta on saateltava suoritettujen haasteiden arkistoon.





Tämä Sheferijm-blogin haaste kannusti keräilemään kirjannimiherbariota, siis kasviota. Vaatimukset olivat tiukat, ja pääsinkin vain hätinä välttävästi läpi löytämällä vuoden aikana viisi haasteeseen sopivaa kirjaa:

Karin ErlandssonKuolonkielot (2016) – Convallaria majalis
Jukka ParkkinenSananjalkoja metsäpolulla (2004) – Pteridium aquilinum
Marko KittiOliivityttö (2012) – Olea europaea
Anna-Mari Kaskinen & Katja KuittinenLuumunkukka ja Lohikäärme (2007) – Prunus domestica
Chimamanda Ngozi AdichiePurppuranpunainen hibiskus (2003/2010) – Hibiscus

Kiitos Ainolle todellakin haastavasti haasteesta!

______________




Klassikkojen lumoissa -blogin Lukumato pyöräytti ilmoille Läpi historian -lukuhaasteen, jonka tarkoituksena oli saavuttaa itselleen jokin hieno arvonimi käymällä läpi historian eri aikakausia kirjallisesti. Henkseleitä paukutellen ajattelin tähän lähteväni, mutta arvasihan sen, kuinka sitten käy. Luin vuoden aikana viisi haasteeseen sopivaa kirjaa ja olen nyt arvoltani paroni/paronitar/vapaaherra. Sopiihan se!

Antiikki (800 eaa – 400 jaa)
EuripidesMedeia (431 eaa.). Suom. Otto Manninen. WSOY 1998.

Keskiaika (400–1400-luku)
Beowulf (n. 700–1000). Suom. Osmo Pekonen & Clive Tolley. WSOY 1999.

Valistus ja esiromantiikka (1700-luku)
Denis DiderotTämä ei ole tarina (1773/2015)

Realismi ja naturalismi (1800-luvun loppu)
Aleksis KiviSeitsemän veljestä (1870)

Modernismi ja ekspressionismi (1900-luvun alku)

John SteinbeckRoutakuun aika (1942/2016)

Kiitos Lukumadolle haasteesta!

_________________




Pinon päällimmäinen -blogin Kurjen siivellä -haaste oli minulle tämänvuotisista kaikkein mieluisin. Syytän ja kiitän haastetta siitä, että ihastuin lopullisesti Japaniin. Joskus on ilman muuta päästävä sinne itsekin, etenkin Kiotoon! Aivan kaikkia haasteessa mukana olleita Itä-Aasian maita en kiertänyt, mutta into jatkuu ja ehkä vielä jossain vaiheessa törmään vaikkapa macaolaiseen tai mongolialaiseen kirjallisuuteen?

Luetuksi tuli 15 kirjaa:

Etelä-Korea
Sun-mi HwangKana joka tahtoi lentää (2000/2015)

Hong Kong
Jean KwokKäännöksiä (2010/2011)

Japani
Mia KankimäkiAsioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (2013)
Minna EväsojaMelkein geisha – Hurmaava ja hullu Japani (2016)
Haruki MurakamiKafka rannalla (2002/2009)
Haruki MurakamiMiehiä ilman naisia (2014/2016)
Sugawara Takasuen tytärKeisarinnan hovineidon päiväkirja (n. 1058/2005)
Zinaida LindénEnnen maanjäristystä (2004/2005)
Zinaida LindénKirjeitä Japanista (2007)

Kiina
Yiyun LiKultapoika, smaragdityttö (2010/2012)
Tiina Airaksinen, Elina Sinkkonen & Minna Valjakka (toim.)Enemmän kuin puoli taivasta. Kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa (2016)
Guy DelisleShenzhen (2000/2010)
Anna-Mari Kaskinen & Katja KuittinenLuumunkukka ja Lohikäärme (2007)

Taiwan
Yih-Fen Chou & Chih-Yuan ChenEi sanoo Mimi (2008) & Mimi matkii (2009)

Kiitos Sannabanana haasteesta!

_________________

Vuoden massiivisimpia lukuhaasteita oli luontevasti Helmet-haaste 2016, eli pääkaupunkiseudun kirjastojen koostama 50 kohdan lista, johon sopivia kirjoja luin vuoden aikana. Tällä kertaa sain haasteen loppuun asti, toisin kuin viime vuonna, eli kaikki 50 kohtaa on täynnä! Jihuu! Viimeiseksi jääneen kohdan kirja (Marja-Liisa Vartion Hänen olivat linnut on vielä bloggaamatta, mutta sekin teksti tulee kyllä aikanaan.) En viitsi listata kirjoja tähän, mutta tältä erilliseltä sivulta niihin voi tutustua.

Odottelen myös innolla uuden Helmet-haasteen julkistusta 30.12., sillä aion osallistua siihen ilman muuta myös ensi vuonna.

8 kommenttia:

  1. Onnittelut Helmetistä, huikea suoritus! Kurjen siivellä meillä oli 3 yhteistä: Käännöksiä, Eväsoja ja Murakamin novellit. Noita kahta muuta haastetta en huomannut.

    Hyvää alkavaa lukuvuotta 2017!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Tämä loppupää oli Helmet-haasteessa hankalampi, kun piti ihan erikseen etsiä sopivia kirjoja puuttuviin kohtiin. Jännityksellä odotan uutta listaa. Eipä kaikkia haasteita aina huomaa, eikä kaikkiin toki jaksa osallistuakaan.

      Samoin sinulle lukuiloa uudelle vuodelle!

      Poista
  2. Minulla Helmet jäi pikkuisen vajaaksi, mikä hieman harmittaa, samoin historia-haasteessa jäi uupumaan symbolismi.
    Onnittelut hienosta kukkavihosta, jossa on yksi sama kukka kuin minulla. Yritän nnähdä silmilläni kukkakimpun, jossa on kieloja, sananjalkoja, oliviipuun oksa, kukkiva luumupuun oksa ja Hibiskus. Varmasti persoonallinen ja ei niin tavanomainen lahjakimppu se olisikin. Kiitos, kun olit mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voisi tosiaan olla hieno kimppu, persoonallinen ainakin! Kiitos mukavasta haasteesta ja onnellista uutta vuotta!

      Poista
  3. HelMet-haasteen 50 luettua on melkoinen saavutus! Minä luin paljon vähemmän. Meillä oli yksi sama kirja samassa kohdassa eli Steinbeckin Routakuun aika (se taitaa olla aika monella muullakin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen Steinbeckin luinkin ihan vasiten tuota kohtaa varten, vaikka olisin varmaan muutenkin sen lukenut. Olin nyt viisaampi kuin viime vuonna, eli aloitin heti eri kohtien "täyttämisen" enkä säästellyt niitä myöhempään.

      Poista
  4. Täysi Helmet-lista on hieno saavutus. Pitää katsoa, josko itsekin pääsisin samaan ensi vuoden listan kanssa, mitähän siellä mahtaakaan olla tulossa... :) Kurjen siivellä -listaltasi olen lukenut vain Käännöksiä-kirjan, ja se oli ihan ok. Tämä haaste innosti minut viimein Murakamin pariin, kirjaksi valikoitui Värittömän miehen vaellusvuodet. Murakamia näyttää olevan paljon muidenkin listoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otin opikseni viime vuodesta ja aloin heti vuoden alusta alkaen täyttää eri kohtia, enkä säästellyt niitä. Näytti toimivalta strategialta! Osa oli kyllä vaikeita, esimerkiksi Picasso... siihen käytinkin sitten varsin viitteellistä menetelmää, eli yhdessä kirjassa mainittiin pari kertaa sisustuksessa olevat Picasson töistä tehdyt painokuvat. Sai luvan kelvata. ;)

      Käännöksiä oli minusta aika kökkö, taisin sitä tekstissäni aika paljon kritisoidakin. Murakamia tulin minäkin kokeilleeksi nyt kunnolla, vuosien takaisen Norwegian Woodin jälkeen. Ja kyllä annan hänelle vielä lisääkin mahdollisuuksia, vaikken faniksi tunnustaudu.

      Poista

Kiitos kommentistasi!