11. toukokuuta 2014

Reza Aslan: Kapinallinen – Jeesus Nasaretilaisen aika ja elämä



Reza Aslan: Kapinallinen – Jeesus Nasaretilaisen aika ja elämä
Suomentaja: Otto Lappalainen
Ulkoasu: Eevaliina Rusanen
Gummerus 2014
378 s.
Zealot – The Life and Times of Jesus of Nazareth (2013)

Arvostelukappale.


Uskonnon sosiologian tohtori Reza Aslan on tarttunut yhteen maailmanhistorian tutkituimmista ja pohdituimmista aiheista: Jeesukseen. Aslanin tietokirja Kapinallinen – Jeesus Nasaretilaisen aika ja elämä pyrkii rakentamaan kuvan historiallisesta Jeesuksesta, juutalaisesta saarnamiehestä, maaseudun työläisestä, joka vei seuraajiaan kohti Jumalan valtakuntaa ja sai palkinnoksi siitä Rooman valtakunnan vihat niskoilleen.

Jeesus on ristiriitainen henkilöhahmo, ja Aslan tuo kiinnostavasti esiin sen, kuinka paljon ongelmia kaksi tuhatta vuotta sitten eläneen ihmisen henkilöhistorian tutkimukseen liittyy. Etenkin silloin, kun kyseinen henkilö on ehkä maailman kuuluisin ja siten myös tunteita suuntaan ja toiseen herättävä.

Aslan koostaa kiinnostavan historiapaketin niin Lähi-idän alueen roomalaisvallan ajasta, juutalaisista tavoista ja uskomuksista sekä yhteiskunnallisesta kuohunnasta ja liikehdinnästä, joka ensimmäisellä ajanlaskumme vuosisadalla oli paikoin hyvinkin kiihkeää. Juutalaiset elivät hajallaan, ja osa heistä muodosti kapinaliikkeitä, joiden tarkoituksena oli nousta Rooman valtaa vastaan. Yleensä huonolla menestyksellä. Samaan aikaan liikkeellä oli useita profeettoja, saarnaajia ja kansankiihottajia. Jeesus oli yksi heidän joukossaan.

Jeesus Nasaretilaisen lisäksi Kapinallisessa kerrotaan muun muassa Johannes Kastajasta, Paavalista, Pietarista ja Jeesuksen veljestä Jaakob Vanhurskaasta, jota voi joiltain osin pitää "piispojen piispana", jopa Pietariakin merkittävämpänä kristinuskon alkuvaiheen johtohahmona. Myöhemmin, kun oppi Marian ikuisesta neitsyydestä sai kristinuskossa keskeisen roolin, Jeesuksen veli häivytettiin kaanonista, sillä verisukulaisuus Kristukseen oli luonnollisesti liian suuressa ristiriidassa neitseellisen sikiämisen kanssa. Kiinnostava henkilö tämä Jaakob yhtä kaikki.

Jeesuksen osalta on todettava, etteivät kannattajat ja seuraajat aina tehneet hänelle välttämättä oikeutta. Etenkin Uuden testamentin evankeliumeissa on se ongelma, että ne on kirjoitettu vuosikymmeniä Jeesuksen kuoleman jälkeen ilman suoraa kosketusta kuvaamaansa henkilöön. Asiat, tiedot ja totuudet ehtivät vuosien saatossa muuttua huomattavasti, eikä varsinaisten faktojen koostaminen edes ollut tuonaikaisen historiankirjoittamisen tarkoitus. Onkin kiinnostavaa pohtia, millainen mies tarinoiden ja pyhien tekstien takana todella on.

Kapinallinen on varsin tiivis paketti. Varsinainen tekstiosuus on alle 300 sivun pituinen, mutta kirjan lopussa on vielä sata sivua huomautuksia, kirjallisuutta ja hakemistoa. Myönnän, että itse vain vilkuilin huomautusosion läpi, sillä yleensäkin luen tutkimuksista viiteet huolella vain, jos ne ovat lukijaystävällisesti alaviitteinä tekstin seassa. Luultavasti huomautuksista löytyy paljon kiinnostavaa lisätietoa, mikäli aihepiiriä haluaa syventää.

Teksti on sujuvaa ja sitä lukee ilokseen. Jossain määrin se silti puuduttaa, sillä Aslan tuntuu kiertävän samoja teemoja yhä uudelleen ja uudelleen. Kronologia on myös paikoin hieman sekava, sillä ajassa tehdään jatkuvia hyppäyksiä Jeesuksen elämästä ensimmäisen vuosisadan lopulle ja seuraavallekin. Ajankuva sirpaloituu, kun on jatkuvasti oltava valppaana sen suhteen, mitä nimenomaista ajanjaksoa ja poliittista tilannetta kuvataan.

Aslan on tehnyt suuren työn tutkimuksensa kanssa, siitä hatunnosto. Huolellisuudesta ja paikoittaisesta perinpohjaisuudesta huolimatta huomaan kirjan kannet suljettuani, etten edelleenkään tiedä kovin paljon Jeesus Nasaretilaisesta. Mies jää edelleen tietynlaisen verhon taakse, hieman salaperäiseksi, edelleen suuria kysymyksiä herättäväksi. Toisaalta uteliaisuuteni on herännyt. Kuka kumma tämä ihminen oli?

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Tämä kirja kiinnostaa minuakin ja nyt tekstisi luettuani kiinnostaa entistä enemmän. Olen lukenut joskus aiemminkin Jeesus-elämäkerran, mutta aihepiiri, puhumattakaan Jeesuksen elämän kerrannaisvaikutuksista, on niin kiehtova, ettei aiheeseen ihan heti kyllästy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei kyllästy, lisätietoa on sen sijaan kiva hankkia. Minä tunnen hävettävän huonosti antiikin aikaa muutenkin, joten olisi syytä tarttua pian johonkin toiseen aihepiirin kirjaan. Kenties, kenties, onhan noita lukematta hyllyssäkin melkoinen pino.

      Poista
  2. Kiitoksia tästä! Kristinuskon ja juutalaisuuden varhaisvaiheista on jonkun verran tullut lueskeltua opintojen puitteissa, mutta Jeesukseen en ole vielä syventynyt tarkemmin. Pistän tämän siis korvan taakse, vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä kirjasta saa kyllä perustallaajana hyvin lisätietoja, mutta en osaa arvoida sen asemaa aihepiirin tutkimuksessa. Että onko pätevää/uutta tuovaa/ovia avaavaa. Mutta itse ainakin sain tästä kivasti irti uutta tietoa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!