28. marraskuuta 2013

Kansankynttiläin kokoontumisajot -haaste valmisMitenköhän tässä kaikessa käy -blogin Maukka aloitti vuosi sitten erinomaisen hauskan Kansankynttiläin kokoontumisajot -haasteen, jonka tarkoituksena oli lukea tietokirjoja eri kategorioista ja kohota sivistyksen tasolta toiselle. Haaste päättyy ensi lauantaina ja omalta osaltani summaan sen tässä.

Luin haasteen eli kuluneen vuoden aikana yhteensä 19 tietokirjaa yhdeksästä eri kategoriasta ja selvitin tieni korkeimmalle, Hehkulamppu-tasolle. Olen selvästi palaamassa takaisin tietokirjallisuuden maailmaan gradunteon aiheuttaman yliannostuksen jälkeen, mistä olen ainoastaan iloinen. Nytkin on monta kiinnostavaa opusta lukuvuoroaan odottamassa ja parhaillaan keskenkin. Juuri näin sen pitää olla tässä osoitteessa – tietoa ja kaunoa sopivassa suhteessa.

Eniten (seitsemän kirjaa) luin ei-niin-yllättäen historia-teemaan sopien. Vierailin maapallon ulkopuolisten olentojen kulttuurihistoriassa, syntymään liittyvässä historiassa ja kansanperinteessä, kokeilin myös seksiä ja väkivaltaa, tein pitkän matkan Kongon historiaan, tutustuin Ahvenanmaan noitavainoihin, luin elämän erehdyksistä kertovia esseitä ja kaiken kruununa luin TietoFinlandiallakin palkitun (ja palkintonsa ehdottomasti ansainneen) Murtuneet mielet.

Yhteiskunta-kategoriaan sopivat Opettajan selviytymisoppi, naispoliitikkojen kokemukset sekä Etiopian viimeisen keisarin kautta peilattu yhteiskuntakritiikki. Erittäin innostava yrittäjyyskokoelma toi taloutta ja kuluttamista lukupinooni. Luin myös rankan vankilakokemuksen Irakista. Matkoilla kävin Afrikassa ja Istanbulissa.

Syvissä hengentieteiden vesissä liikuin tiiviin filosofian, innostavan ajattelun sekä tieteen ja uskon dialogin kautta (kahdesti). Luonnontieteisiin kurkistin vaatimattomasti suhteellisuusteoriasta lukemalla.

Kyllä tässä on selvästi sivistyksen valo syttynyt. Kiitos Maukalle kivasta haasteesta!

8 kommenttia:

 1. Voi että, sinä ehdit lukea monta! Hatunnosto! Täytyy laittaa muutama noista ylös.

  Luin vihdoin Kaiken käsikirjan, näin sivuhuomautuksena. Se oli ihana ja viisas.

  ps. Oletko huomannut sen Apinat pulperissa-kirjan, siihen on hirveä jono kirjastossa mutta vaikuttaa kiinnostavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin yllättynyt ja iloinen, kuinka monta ehdinkään! Näistä ehdottomasti eniten suosittelen – ylläri, ylläri – Murtuneita mieliä.

   Huomasin sen kirjan juuri vähän aikaa sitten ja sainkin siitä arvostelukappaleen, eli jossain vaiheessa pian on tulossa lukuun ja pohdittavaksi apinointia pulpetissa. Saat sen vaikka multa lainaan sitten jos haluat!

   Poista
  2. Olet parasta. <3

   Lupaan lukea Murtuneet mielet.

   Poista
 2. Monipuolinen kattaus! En kestä, haluan lukea melkein kaiken. Afrikkaa ja vinkkejä naisen ja luonnon valloittamiseksi ja alieneiden kulttuurihistoriaa ja ja ja... Uu, ja myös tuo Apina pulpetissa kiinnostaa. Jään odottelemaan arviotasi siitä!

  Kiitos koontipostauksesta. ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, niin siinä aina käy kun muiden blogeja selailee. ;)

   Suosittelen lämpimästi tuota Kuinka luonto ja nainen valloitetaan. Sen suorastaan ahmaisee!

   Poista
 3. Oijoi, en päässyt edes sytkäriksi, sillä muistin, että haaste jatkuu vuoden loppuun! Juuri eilen aloitin viimeisen haastekirjan, Kähkösen Vihan ja rakkauden liekit! Ehkä tarkempana joku toinen kerta... ;) Hyvä Kähkönen kuitenkin, kuten aina, vaikka onkin tietokirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näissä saa olla tarkkana, että muistaa loppumisajat. ;) Onneksi lukeminen ei silti mene hukkaan, vaikka haasteet vähän ohi ehtisivätkin mennä.

   Mulla on tuo sama kirja vuoroaan odottamassa jossain vaiheessa. Kunhan vaan ehtis.

   Poista
  2. Eihän se tosiaan hukkaan mene. :) Ehkä harkitsen kuitenkin kaksi kertaa ennen kuin julistan osallistuvani sun sotakirjahaasteeseen, vaikka sekin kyllä houkuttaisi... Ehkä voin olla omia aikojani varjo-osallistuja tai jotain. Murtuneet mielet nyt pitäisi ainakin lukaista Kähkösen jälkeen!

   Poista

Kiitos kommentistasi!