27. heinäkuuta 2013

Herman Koch: Lääkäri


Herman Koch: Lääkäri
Suomentaja: Sanna van Leeuwen
Siltala 2013
447 s.
Zomerhuis met zwembad (2011)

Kirjastosta.


Marc Schlosser on yleislääkäri, joka pitää yksityisvastaanottoa kotonaan pääasiassa viihde- ja kulttuurialan tähdille. Hänen perheeseensä kuuluu vaimo Caroline ja kaksi varhaisteini-ikäistä tytärtä. Tasaisehko elämä saa kolauksen, kun Marcia syytetään kuuluisan näyttelijän Ralph Meierin kuolemaan välillisesti johtaneesta hoitovirheestä. Onko kyse huono-onnisesta vahingosta, välinpitämättömyydestä vai jostain pahemmasta? Marcilla saattaa nimittäin olla jotain hampaankolossa naistenmies Ralphia vastaan, sillä perheet viettivät yhdessä lomaa Meiereiden rantahuvilalla, jossa tapahtui yhtä sun toistakin...

Tykästyin viime syksynä hurjasti Herman Kochin ensimmäiseen suomennokseen Illalliseen. Hyrisin tyytyväisyydestä huomatessani, että häneltä julkaistaan uusi suomennos heti tänä vuonna. Pikkupaikkakunnan kirjaston ilona tällainen kuuma uutuus nökötti suoraan hyllyssä mukaan poimittavaksi, ja ehdinkin ahmaista Lääkärin parissa päivässä mummolareissullani.

Lääkäri jatkaa osittain Illallisessa esiin noussutta tematiikkaa ja osaltaan siinä käytetään myös samanlaisia kerronnallisia keinoja. Kertojana on hykerryttävän epäluotettava ja uskomattoman epämiellyttävä Marc, lääkäri, joka ei siedä alastomuutta tai halua koskea potilaisiinsa kuin viimeisessä hädässä. Marc kärsii selvästi itsetunto-ongelmista, vaikkei mitään myönnäkään – yleislääkärinä hän ei nauti kollegoiden keskuudessa erityisen suurta kunnioitusta. Oman päänsä vietävänä oleva Marc ei tilannetta tietenkään tunnusta.

Keskeisenä teemana ovat jälleen perhesuhteet, isän suhde tyttäriinsä ja perheen sisäinen dynamiikka. Kuinka paljon vanhemman on suojeltava lastaan? Mikä erottaa ihmisen eläimestä? Missä kulkevat soveliaisuuden rajat – mihin on oltava valmis ja mihin ei? Marc kipuilee tyttäriensä kasvun kanssa, sillä hänen on vaikeaa hyväksyä heidän muutoksensa lapsista nuoriksi naisiksi. Lienee vaikeaa kelle tahansa vanhemmalle, saati sitten fyysisyyteen sairaalloisen hankalasti suhtautuvalle ihmiselle.

Lääkärissä käytetään rikottua kronologiaa, hitaita paljastuksia ja mehevää kuvailua. Perheloma rannikolla on intensiivisesti kuvattu, ja sen käänteet pakottavat etenemään sivulta toiselle. Salaisuudet nousevat esiin kukin vuorollaan, ja Marcin kertojan rooli sekoittaa pakkaa entisestään. Miehen hämmentävä persoonallisuus sopii tarinaan kuin nyrkki silmään ja vahvistaa sen sanomaa entisestään. Mihin ja kehen voi tai kannattaa luottaa? Puolisoon? Ystävään? Itseensäkö?

Lääkäri on mainio lukukokemus ja tehokas ajatustenherättäjä, joka ei kuitenkaan yllä Illallisen tasolle. Illallisen selkäpiitä karmiva kylmyys ei jätä lukijaa pitkään aikaan rauhaan, ja vaikka Lääkärin viimeisten sanojen lukemisen jälkeen olo on kiistämättä likainen – aivan kuin joku olisi juuri kertonut totuuden, jota et halunnut kuulla ja tönäissyt vielä kipeästi rintaan – se ei ole yhtä taidokas kokonaisuus.

Hyvä se kuitenkin on. Reilut 400 sivua ahmaisee kuin huomaamatta. Ja jää janoamaan jälleen lisää.

___

Lääkärin ovat lukeneet myös Leena Lumi, Jonna ja Annika K.

20 kommenttia:

 1. Illallinen oli kyllä hyytävä. Ei sillä tavalla perinteisessä mielessä vaan karmaisevine ajatusmaailmoineen. Hotkaisin aikoinaan Illallisen ja tämänkin varmaan jossakin vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan siksi, todella upeasti rakennettu kirja. Tämä kannattaa myös ottaa luettavaksi, ehdottomasti. Tässä on toisenlaista kylmyyttä.

   Poista
 2. Itse nappasin myöskin kirjastosta tämän kirjan mukaan. Katselin että ei ollut vielä edes kovin montaa varausta tästä kirjasta. Pian pääsen lukemaan, olen ihan innoissani, Illallinen oli niin hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli varaus tähän Helmetissä, jota en nyt sitten ehtinyt perua, ja nyt kirja odottaa noutoa. Illallista odotin aikoinaan viikkokaupalla. Mukavia lukuhetkiä!

   Poista
 3. Koch on vasta nyt herättänyt kiinnostukseni! Illallista olen jo metsästänyt, muttei ole vielä päätynyt hyppysiini. Sen luen ensin, sitten Lääkärin. Kutkuttaa mukavasti! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on mainiot lukukokemukset edessäsi, toivottavasti saat Illallisen pian käsiisi!

   Poista
 4. Minusta Lääkäri pesi Illallisen. En tiedä vetosiko minuun tällä kertaa se, että tässä oli tyttäriä, Illallisessa taas poikia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla. :) Minä pidin Illallisen kertojaratkaisusta enemmän, se oli yllätyksellisempi, mutta Marc ei ollut huono hänkään.

   Poista
 5. Kiitokset hienosta arviosta! Korja kopsahtaa varmasti omaankin kirjakoriini syksyn mittaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä, kyllä tämä ehdottomasti kannattaa lukea!

   Poista
 6. Odotan kyllä tätä aika innoissani! Muutama mua ennen vielä kirjaston varausjonossa ;). Illallinen oli hyvä, mutta ei minulle niin hieno lukuelämys kuin monelle muulle. Tämä vaikuttaa kuitenkin tosi kiinnostavalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä mitä tykkäät! Toivottavasti pääset pian Lääkärin kimppuun.

   Poista
 7. Kiitos vinkistä, en ole tätä kirjaa huomannutkaan, täytyy etsiä käsiin. Illallinen oli aikamoinen mutta tämä kuulostaa vielä vaikuttavammalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän yllättäen tämä kyllä tuli minullekin, vaikka huomasinkin tämän syyskatalogista jossain vaiheessa keväällä. Koch on kyllä vakuuttanut minut taidostaan ja tulen lukemaan kaiken, mitä häneltä käännetään.

   Poista
 8. Minun pitäisi ehdottomasti lukea tämä! Pidin Illallisesta suunnattomasti, ja aion lukea sen pian uudestaan (ostin sen jokin aika sitten pokkarina itselleni). Mutta tämän kirjan laitan kirjaston varauslistalle, ehdottomasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on nyt kyllä niin tuore uutuus, että vielä saattaa ehtiä hyville sijoille varausjonossa. :)

   Poista
 9. Tämä oli maratonin aloituskirjani. Totta, että tunnelma ei ole yhtä piinaava kuin Illallisessa ja että tämä jäi vähän etäämmälle, mutta vaikutuin kyllä.

  VastaaPoista
 10. Täysin samaa mieltä: Hyvin kiinnostava kirja, mutta ei ihan Illallinen. Epäluotettavat kertojat tekevät kirjasta kiinnostavan.

  VastaaPoista
 11. Minä pidin tästä ehkä enemmän kuin Illallisesta, koska tämä oli monipuolisempi ja syvempi. Illallinen oli toki yllättävämpi ja kylmäävämpi, mutta ehkä vähän sävytön Lääkäriin verrattuna.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!