30. heinäkuuta 2012

Meri – Neljä lyyristä esseetä



Monika Fagerholm & Martin Johnson: Meri – Neljä lyyristä esseetä
Suomentaja: Asko Sahlberg
Teos 2012
165 s.
Havet – Fyra lyriska essäer (2012)

Kirjastosta.


Saaristo. Lapsena opin tulkitsemaan nimiä kartasta. Merikartasta. Trångsund. Stengrund. Byfjärden. Bisaballen. Saaristolaisnimiä. Nimiä jotka merkitsivät, merkitsevät. Niitä ei saa muuttaa sen kummemmin kuin paikannimiä maalla. Ne ilmaisevat. "Jätä Stengrund vasemmalle, jatka Trångsundin kautta ja niin saavut isolle Byfjärdenille." Siten tiedät miltä reitti näyttää, missä sinun tulee olla varovainen. (s. 81)


Monika Fagerholm ja Martin Johnson ovat kirjoittaneet kirjan merestä. He ovat kirjoittaneet siitä lyyrisiä esseitä.

Normaalisti saattaisin ajatella, että lyyrinen essee kuulostaa joltain, jonka ei kuulu päätyä minun lukupinooni. Olen hieman laiskistunut (tai tutustunut itseeni lukijana tarkemmin?), sillä en yksinkertaisesti jaksa mitään liian vaikeaa. Vaikeuden määrittely ei toki ole helppoa, eikä sille mitään yleispätevää kaavaa, mutta jos nyt lonkalta pitää heittää, lyyrinen essee voisi sellaista aika helposti olla.

Mutta hei, eihän tämä ollut yhtään vaikeaa.

Sen sijaan Meri on aivan ihana kirja, jonka sivuilla saa vain kellua. Se sisältää neljä laajempaa kokonaisuutta: Katastrofi, Pinnan alla, Labyrintti ja Yksinäisyys. Niihin taas on sidottu pienempiä tekstinpätkiä, haastatteluja, pohdiskelua, muistoja ja tietoa.

En sinänsä ole mikään meri-ihminen, vaikka tällä hetkellä sen rannalla asunkin. Sisämaassa olen kuitenkin suurimman osan elämästäni viettänyt, ja meri on lähinnä jotakin mystistä ja suurta. Ei kuitenkaan ylettömän pelottavaa, mutta jännittävää kuitenkin. Tämä ei siis ole mikään syvälle sieluuni osuva teos aihepiirinsä puolesta, mutta mukanaan se vei yhtä kaikki.

Aiheita on Meressä paljon. On ympäristönäkökulmaa, merirosvoja, yksinäisiä saaria, saariston lapsia, yllytyshulluja purjehtijoita, uima-altaan reunalle kahlehdittuja. Meri on lähellä ja silti saavuttamaton, ja ennen kaikkea se on valloittamaton. Meren edessä on oltava nöyrä, monin tavoin ja monesta syystä.

Meri oli hyvää lukemista mökillä, saaressa (joka on järvessä). Se oli lukukokemuksena enemmän tunnelmia kuin yhtenäinen tarina. Aina en ole sopivassa mielentilassa lukemaan sirpaleista tekstiä, mutta nyt olin. Jos sinulla esiintyy hetkellistä kaukokaipuuta, halua karata laineille keinumaan, tartu Mereen.

(Luin tämän heti Alkuvoimien perään, ja jouduin toteamaan, että Jonathan Franzen tunkeutuu kysymättä kaikkialle, sillä yksi Meren pidemmistä teksteistä rakentuu hänen ympärilleen. No, mitäpä sitä sitten kiertelemään: kai meidät on Jonathanin kanssa yksinkertaisesti vain tarkoitettu toisillemme.)

Merta ovat lukeneet myös Maria, noora ja Sanna.

Underbara finlandssvenskor vid papper: Sakprosa
Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahti: Suomalaiset maailmalla

10 kommenttia:

  1. Minä taas olen meri-ihminen, meran rannalta kotoisin ja tyttärenikin on Meri, joten en ymmärrä, miksi tämä kirja pyörii yöpöytäni ympäristössä ja olen lukenut vasta muutaman sivun. Ehkä tämä märkä helle, josta eivät tiedä muut kuin Suomen Tahitin asukkaat, ehkä muutama tosi vahva kirja vain pari viikkoa sitten. Pudottelen kierroksia lastenkirjoilla ja katson, josko meri sitten löytäisi minuun...

    Kochin Illallisen jälkeen moni asia on ollut liian laimeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tämä vaati ehdottomasti sopivan mielentilan. Mikä tahansa muu fiilis olisi varmaankin tökkäissyt lukemisen alkuunsa. Joten anna Merelle rauhassa aikaa, kyllä se ottaa sinut sitten sopivana hetkenä. ;)

      Minulla on Koch vielä lukematta, mutta aion kyllä.

      Poista
  2. Ihana, että luit tämän hienon kirjan, ja pidit. Meressä, myös kirjallisessa sellaisessa, voi todellakin kellua!

    Asuin 27 ensimmäistä elinvuottani Espoossa ja Helsingissä, tuntuu vähän hassulta asua nykyään paikassa, jonne merituuli ei yllä edes tuoksuna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, olet kenties saanut jotain yhtä hyvää tilalle, vaikka merestä oletkin joutunut luopumaan. Ja ainahan voi palata, jos sisämaa liikaa ahdistaa. :)

      Poista
  3. Lyyriset esseet kuulostavat hieman arveluttavilta, mutta kertomasi perusteella taidan sukeltaa Mereen... :)

    VastaaPoista
  4. Minulle tuli vahvasti sellainen tunne, että tämä voisi olla minun kirjani! Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että innostuit. On ihanaa saada joskus olla vinkinantajana. :)

      Poista
  5. Ihanaa, että tämä kellutti sinuakin!

    Mie olen jo ihan turhautunut Franzeniin. Yök, koko ukosta on paasattu ja blogattu niin paljon, että meinasin oksentaa kun Merikin vielä tarttui tähän persoonaan. Ehkä saan jossain vaiheessa työnnettyä vastenmielisyyttä sivuun ja luettua jotain herralta. Huom, ehkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, totta kyllä. Minua pisti aluksi naurattamaan, kun Franzen pomppasi Meressä esiin. Mietin hetken aikaa, että mitähän hittoa tämä kaveri tässä kirjassa tekee, mutta sitten annoin olla.

      Älä lue Franzenia, jos ei siltä tunnu. Ihan turhaa koettaa selättää vastenmielisyyttä siten, pahimmassa tapauksessa se vain jää ehdottoman vallitsevaksi olotilaksi. Joskus sitten, jos tilanne on jollain tavoin lupaava. ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!