23. heinäkuuta 2012

"Chilin maku täyttää suun"



Vivi-Ann Sjögren: Meksikon-päiväkirja
Suomentaja: Raija Jänicke
Schildts 2010
296 s.
Mexikansk dagbok (1998)

Kirjastosta.


Kun suljin tämän kirjan kannet, huomasin, kuinka suussani maistui Meksiko.

Vivi-Ann Sjögren kirjoittaa Meksikon-päiväkirjassaan maasta, jossa en koskaan ole käynyt, mutta jonka pystyin lukiessani elävästi aistimaan. Kirja on takakannen mukaan kirjoitettu "kahviloissa, linja-autoasemilla, autioissa hotelleissa, virtojen varsilla, Chiapasin sademetsissä" ja hyvin matkapäiväkirjamainen se onkin. Varsinaisena juonena kulkevat Sjögrenin kaksi Meksikon-matkaa, mutta itse "tarina" muodostuu sirpaleista, näkymistä, hetkistä, tapaamisista, tunnelmista ja mauista. Sjögren kuvailee näkemäänsä ja kokemaansa elävästi ja terävästi. Paikoin tavataan paikallisia ihmisiä, kierrellään kujilla ja toreilla, paikoin kirjailija ripottelee mukaan omia muistojaan, mielipiteitään ja pätevää faktatietoa Meksikon historiasta ja alkuperäiskansojen asemasta. Kokonaisuus on eheä, joskaan itse en lukenut Meksikon-päiväkirjaa mitenkään tuntosarvet pystyssä ja silmä tarkkana, vaan sen sijaan annoin tekstin tunnelman viedä sanoja selvemmin ja ajoittain tajusin kulkeneeni useamman sivun elävässä Meksikossa, vaikken tarkasti lukemaani jälkeenpäin muistanutkaan.

Olen lukenut melkein kaikki Vivi-Ann Sjögrenin kirjat, ja rakastan hänen tyyliään kirjoittaa maailmasta ja sen eri väreistä. Hän on matkustelun grand old lady, sellainen kosmopoliitti, jota on helppo ihailla ja kunnioittaa: hän menee kohti vierasta arkailematta mutta kunnioittaen, löytää arjen toiselta puolen maailmaa, eikä koskaan ylenkatso sitä, mitä ei ymmärrä. Siinä olisi tavoitetta.

Meksikon-päiväkirjan loppuosaa ei kannata lukea nälkäisenä, sillä sinne Sjögren on koonnut hyväksi havaitsemiaan meksikolaisen keittiön reseptejä, jotka hän kirjoittaa auki tapansa mukaan hellästi kuin runot. Sjögrenin reseptit ovat taidetta itsessään – ja ne, joita olen joskus kokeillut, ovat osoittautuneet myös käytännössä erinomaisiksi. Siksi onkin sääli, että tämä kirja on kirjaston. Omassa hyllyssä tällaisesta teoksesta löytyisi aina jotain valmistettavaa.

Tämän kirjan lukeminen osui hyvään väliin. En haaveile Meksikosta mitenkään erityisesti, mutta Etelä-Amerikka laajemmin kiehtoisi kovasti matkustuskohteena. Meksikon-päiväkirjan elämäniloiset, pohdiskelevat ja tarkkanäköiset huomiot minulle vieraasta maasta ja kulttuurista toivat arvaamatonta piristystä tähän ankean sateiseen heinäkuuhun täällä pohjolassa. Voi olla, että "joudun" lähiaikoina matkustelemaan kirjallisesti enemmänkin, sen verran hyvän potkun Sjögrenin ihana kirja antoi.

Meksikon-päiväkirjalla osallistun sekä Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahtiin (Suomalaiset maailmalla) että Underbara finlandssvenskor vid papper -haasteeseen (Sakprosa).

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa lupaavalta! Koko täti on mennyt multa sivu suun. Sen verran nätisti kuvasit Sjögreniä että täytyy varmaan itsekin jalkautua kirjastoon häntä etsimään. :)

    ...Vaikka jääneepä kuitenkin syksyyn, sen verran on tässä elokuuksi projektia ihan gradun aineistoanalyysistä lähtien. Hyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Maukka, lue ihan mitä tahansa Sjögreniltä, iskee matkakuume ja ihailu! Beninin aamut ja illat on suosikkini, ah!

      Ja Vivi-Ann sopii syksyyn myös. Elokuusi kuulostaa, hmm, tutulta. Apua, miten paljon olen jäljessä suunnitelmiani!!

      Poista
  2. Ompa houkuttelevan kuuloinen! Mutta olenko ihan palikka, kun tuo nimi ei nyt aukea, miksi se on tuossa muodossa väliviivalla? Ei "Meksikon päiväkirja" tai "Meksiko -päiväkirja"? Höh :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lue tämä tai jotain muuta Sjögreniä, Disa!

      Minä mietiskelin samaa, mutta väliviivalla se kirjassa itsessään kulkee, joten siinä pysyttäköön :D

      Poista
  3. Aah! Innostun aina näistä. Vähintäänkin voi tehdä nojatuolimatkoja ja kokkailla, jos ei pääse muuten lähtemään. Samalla logiikalla olen innostunut myös mehiläisten pidosta, virkkaamisesta, kanoista, oopperasta....

    Kirjallisuus on vaarallista! Se saa ihmisen ihan höyrypäiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, matkailu ja kokkailu - niistä saa jo paljon irti. Miksei kaikesta muustakin ;)

      Niin on! Miten sitä ei olekaan vielä KIELLETTY? :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!