29. tammikuuta 2016

Yiyun Li: Kultapoika, smaragdityttöYiyun Li on kirjailija, joka on ollut mielessäni usein listalla "ehdottomasti pitäisi tutustua", mutta aina se on vain jäänyt. Uusia suomennoksia on tämän ensimmäisen, Kultapoika, smaragditytön, jälkeen tullut jo kaksi, ja lukukokemukseni perusteella uskallan väittää, että luen nekin.

Kultapoika, smaragdityttö on kahdeksan novellin haikeankaunis kokoelma. Siinä eletään arkea Kiinassa, lähinnä kaupunkioloissa, modernisti ja samalla perinteistä ammentaen. Pääosassa on usein vanhempi nainen, mutta jollain tapaa Yiyun Li saa tarinoihinsa elämää laajalta kaarelta.

Novelleista pidin etenkin heti ensimmäisestä, Ystävällisyydestä. Se on lähes pienoisromaanin mittainen ja kuvaa kiehtovasti naista, jonka sosiaalisissa taidoissa on melkoisia haasteita. Hän ei osaa suhtautua ystävällisyyteen ja tuntuu tulkitsevan muiden tarkoitukset väärin. Novellin yhtenä ehdottomana ansiona on sen miljöön eksoottisuus: suurelta osin kuvataan kiinalaista asepalvelusta.

Yiyun Lin novelleissa on omanlaistaan seesteisyyttä ja rauhaa, vaikka pohjavire on melankolinen. Hän käsittelee pettymyksiä, virheitä ja vääriä tekoja hellyydellä, osoittelematta ja alleviivaamatta. Myös kirjallisuus pilkahtelee mukana novelleissa: niissä luetaan, niissä selataan kirjoja, niissä puhutaan kirjoista. Ehkä siksi lukiessa oli helppoa tuntea yhteenkuuluvuutta muuten täysin vieraan kulttuurin kanssa.

Kirjailija itse on elänyt jo vuosikausia Yhdysvalloissa. Kulttuurien törmäykset, siirtolaisuuden herättämät ajatukset, toive jostain uudesta ja paremmasta pilkahtelee riveillä. Elintasoerot ovat huumaavia, maaseutu ja kaupunki lähes eri ulottuvuuksista. Kultapoika, smaragdityttö saa kiinnostumaan nyky-Kiinasta, näkemään sen massan alle, jollaisena tuota valtavaa maata huomaamattaan tulee usein ajatelleeksi.

Jälleen kirjallisuus teki pieniä ihmeitä, opetti ja avasi silmiä.


Yiyun Li: Kultapoika, smaragdityttö
Suomentaja: Seppo Loponen
Ulkoasu: Tuija Kuusela
Tammi 2012
199 s. (e-kirja)

Gold Boy, Emerald Girl (2010)

Oma e-kirjaostos.

______

Toisaalla: Morren maailma, Nenä kirjassa, Koko lailla kirjallisesti, Kirjojen keskellä

Tällä kirjalla avaan Kurjen siivellä -lukuhaasteen ja jatkan Maailmanvalloitustani Kiinaan. Helmet-lukuhaasteesta nappaan kohdan 10. Aasialaisen kirjailijan kirjoittama kirja.

7 kommenttia:

 1. Tässäpä kirjailija, jota _pitäisi_ itsekin lukea. Ja harvoin tulee luettua mitään, mikä linkittyisi Kiinaan. Ehkä nyt olisi jo aika.

  Kiitos siis kirjavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, luulen että pitäisit näistä novelleista. Niissä on samanlaista rauhallista viisautta kuin Munron novelleissa, hiljaisia arkisia tapahtumia, joilla on kuitenkin iso merkitys elämälle.

   Poista
 2. Voi hitsi, tämä voisi olla aika täydellinen välipalakokoelma kun kaipaa hengähdystaukoa Murakamin 1Q84:n intensiiviseen, hiipivän hitaasti ja peruuttamattomasti rakentuvaan maailmaan. Olen lueskellut tähän mennessä päätäni selvittääkseni esim. elämäkertoja ja muun muassa miehen suositteleman The Martianin (ja olihan se nyt scifi-ihmisen Must Read, loistava!) niinä päivinä kun 1Q84 on tullut vähän liikaa uniin. Nyt menee ihan pölinäksi, mutta olen edelleen, kolmannen ja viimeisen osan puolillavälin, välillä ihan häkeltynyt siitä miten voimakkaasti sanat paperilla voivat vaikuttaa. Hieman melankolinen, seesteinen arkisuus voisi tosiaan tuoda vähän tasapainoa, joten tämä novellikokoelma täytynee napata omaankin kirjastoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla olisi tuo Murakami myös omaan hyllyyn hankittuna, ja hieman kutkuttaisi sen kimppuun käyminen... Tosin niin paljon muutakin luettavaa on jonossa, että en osaa edes valita, mitä seuraavaksi otan käsittelyyn. Kuulostaa kuitenkin erinomaisen hyvältä!

   Suosittelen kyllä tutustumaan tähän kokoelmaan. Rauhallisuus viehättää kovasti.

   Poista
 3. Ahmaisin itse viime vuonna kaikki Yiyun Lin kirjat, kun odottelin kesälle suunniteltua Kiinan matkaa. Surumielinen ja vähäeläinen tunnelma lumosi minut nopeasti. Jälkikäteen olen muistellut paljon varsinkin Yksinäisyyttä kallinpaa -romaania. Hienoa kerrontaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostaa, tartun varmasti muihinkin Lin kirjoihin vielä!

   Poista
 4. Tämä on yks mun suosikkikirjoistani, rakastan!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!