10. tammikuuta 2016

Eniten minua on kiinnostanut tie jo 10 vuotta

Ruusut jäässä, Suketus ei.

Niin se tosiaan nyt on, että avasin blogini tismalleen vuosikymmen sitten, 10.1.2006.

Miten siitä voi olla niin kauan?
tai
Vastako siitä on kymmenen vuotta, ainahan minulla on ollut tämä?

Kymmeneen vuoteen on mahtunut melkoinen määrä elämää.

Blogin aloitti Porvoossa amiksessa lukion jälkeisten välivuosien jälkeen painoviestintätekniikkaa opiskeleva kaksikymppinen mirmeli. Nimen blogilleen se nappasi Anni Sinnemäen runosta ja nimimerkin itselleen se väänsi vanhasta lempinimestään. Se oli käynyt Kaliforniassa au pairina ja työskennellyt laitoshuoltajana sairaalassa, seurustellut vuoden verran, todennut valinneensa väärän opiskelupaikan ja pohdiskelisi, olisiko siitä tosissaan hakemaan yliopistoon historiaa opiskelemaan.

No, oli siitä. Syksyllä 2006 se muutti Tampereelle, aloitti historian opinnot, löysi uusia ystäviä (ja vanhojakin oli). Työpaikkoja tuli ja meni, opintopisteitä kertyi, osoitteet ja asuinkumppanit vaihtuivat. Mies pysyi, joskin edelleen eri kaupungissa. Elämä kulki eteenpäin, oli surujakin, mutta aina sieltä noustiin kuitenkin.

Tammikuussa 2011 se sitten otti ja pakkasi kamansa ja kissansa ja muutti miehen kanssa meren rantaan Helsinkiin. Opinnot olivat vielä kesken, mutta sujuihan opiskelu junassakin ja museovalvojana hiljaisina museopäivinä. Gradu ja maisterintutkinto valmistuivat loppuvuodesta 2012, ja samalla löytyi työpaikka. Oliko se sitten aikuinen jo, ihan tosissaan? Ehkä. Sen jälkeen on töitä riittänyt väliaikaisia kesätyöttömyyksiä lukuunottamatta.

Tammikuussa 2016 blogia pitää määräaikaisesssa sijaisuudessa peruskoulun opona työskentelevä kolmekymppinen mirmeli, jolla on aika paljon kaikenlaista meneillään työssä ja vapaa-ajalla. Kun se katsoo kymmentä kulunutta vuotta, se miettii, että hyvin on käynyt. On ollut hyviä ihmisiä, hyviä kokemuksia, matkoja ja seikkailuja, menoa ja meininkiä, kolhujakin, ja niistä on aina oppinut jotain.

Blogin pitäminen on joskus aikaavievää, mutta aina sen arvoista. Kymmenen vuotta kirjoitettua henkilökohtaista historiaa säilöttynä talteen on historiaihmiselle tärkeä juttu (vaikka välillä olenkin miettinyt vanhojen tekstien poistamista). En minä alkupään juttuja koskaan lue, ihan niin kuin en lue vanhoja päiväkirjojakaan (ajatuskin puistattaa), mutta... Olkoon siellä.
Kirjoista olen blogannut nyt viitisen vuotta, mikäli oikein lasken, ja kirjat ovat muuttaneet blogini luonnetta olennaisesti. Päiväkirjamerkinnöistä ja jupinoista olen siirtynyt teksteihin, jotka olen oikeasti tarkoittanut muidenkin luettavaksi. Samalla kun aloin itse kirjoittaa kirjoista, löysin myös muiden blogit. Aiemmin luin lähinnä kavereiden blogeja ja muutamaa satunnaista muuta. Nyt seurannassa on kymmenittäin erilaisia kirja- ja muita blogeja. Kiitos niistä kirjoittajille, hyvää luettavaa on koko ajan tarjolla.

Kirjautuneita lukijoita on lukijapaneelissa 208, mutta moni muukin täällä ilokseni käy. Tekstejä olen julkaissut kymmenen vuoden aikana melkein 1200, joista osaa ei kyllä todellakaan kannata lukea. Kirjoista en ole pitänyt tilastoja, mutta onhan niitä monta sataa sekä luettu että blogattu. Ulkoasua olen ollut laiska kehittelemään, enkä usko sen lähiaikoina miksikään muuttuvan, ellei jokin mielenhäiriö pukkaa päälle.

Nimimerkkini Suketus on olennainen osa blogi-identiteettiäni. Vaikka tällainen nimimerkkibloggaaja olenkin, vastaan toki sanomisistani. Ja vaikka henkilöllisyyteni ei ihan mikään varsinainen valtionsalaisuus ole, olen silti tyytyväinen että saan sen täällä blogissa piilottaa Suketuksen selän taakse.

Miksi bloggaan vielä kymmenen vuoden jälkeen? Koska se on kivaa! Kirjamaailman pyörteet kiskovat mukanaan, lukeminen ja kirjoittaminen on pääosin ihanaa ja bloggaamisen sosiaalisuus sekä netissä että livenä ilahduttaa.
Niin, siis kymmenen vuotta ja kymmeniä uskollisia lukijoita ja kommentoijia. Vau. Blogimaiseen tapaan tahdon kiittää teitä yhdessä kuljetusta matkasta synttäriarvonnalla. Arvontaan voi osallistua kommentoimalla tätä tekstiä ja jättämällä yhteystietonsa, mikäli omaa blogia ei ole. Arvonta suoritetaan juhlallisin ja traditionaalisin menoin kahden viikon kuluttua sunnuntaina 24.1. joskus iltasella. Kyseisen päivän puoleen päivään saakka voi osallistua. Arvonnan voittaja saa jotain kirjallista ja mukavaa.

Mikäli haluat, voisit kommentissasi ehdottaa jotakin aihetta, josta toivoisit minun kirjoittavan. Se voi olla jokin kirja, muu kirja- tai lukemisaihe, mielipide, koulumaailmaan liittyvä asia... Ihan mikä voisi kiinnostaa (kunhan pysytään hyvän maun ja vaitiolovelvollisuuden piirissä). Lupaan harkita vakavasti ehdotettuja aiheita ja koostaa niistä itselleni vinkkipankin tälle vuodelle.


Kiitos teille kaikille blogini lukijoille näistä kymmenestä vuodesta. Eiköhän jatketa seuraaviin kymmeniin!


Eniten minua kiinnostaa yö
että voisin mennä
vuoteeseen murehtimatta
ja olisi hiljaista

Eniten minua kiinnostaa tie
että voisin taas
rakentaa kiskoja
että pääsisin kauemmaksi

Anni Sinnemäki: Eniten 

87 kommenttia:

 1. Oi, 10 vuotta! Onnea tuhannesti! Ihailen lukutahtiasi, lukemiesi kirjojen monipuolisuutta ja viitseliäisyyttäsi kirjoittaa lukemistasi. Olen täällä käynyt varmaan viitisen vuotta ja käyn edelleen. Jatketaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana! Tähän asti lukemisesta kirjoittaminen on pääsääntöisesti tuntunut hyvältä, ikään kuin osalta lukuprosessia. Vaikea kuvitella sen lopettamista, vaikka tämä viikko töissä taas osoitti, että luku- ja kirjoitusaika on hyvin rajallista. Tosin aalloissahan se menee. Jatketaan!

   Poista
 2. Suurensuuret ja lämpimät onnittelut mahtavalle kymmenvuotiaalle! <3 Pitkää blogi-ikää jatkoonkin, yhtä hienoja pohdintoja, kirjajuttuja, elämänvaiheita kuin tähänkin saakka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Niitä kaikkia toivotaan ja niihin pyritään!

   Poista
 3. Onnittelut upeasta blogitaipaleesta. :)

  VastaaPoista
 4. Onnea kymmenvuotiaalle! :) Oletko koskaan kirjoittanut tekstiä esimerkiksi lempikirjoistasi, kirjahyllysi kirjoista tai elämääsi vaikuttaneista kirjoista? katharinettk[at]gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katriina! Lempikirjoja olen maininnut joskus sivumennen, mutta ihan varsinaisena bloggausaiheena en muista niiden olleen... Ja kirjahyllyistä kyllä riittäisi ainakin kaaoshenkistä kirjoitettavaa. Hyviä ehdotuksia.

   Poista
 5. Oikeasti, kymmenen vuotta?! Onnea! <3 On ollut vallan mainiota kulkea yhtä matkaa viisi vuotta ja tutustua ihan oikeassakin elämässä. Törmäillään vastakin!

  VastaaPoista
 6. Onnea kymmenvuotiaalle! Sun blogi oli ensimmäisiä kirjablogeja, joita ryhdyin seuraamaan (ja mä en ole siis lukenut mitään vanhoja juttuja, joten oli yllätys, että olet kirjoittanut paljon muistakin aiheista). Jatkan lukijana, tietty! Mä haluan edelleen lukea kirjoista, mutta kyllä mua kiinnostaisi koulumaailmaankin liittyvä juttu :) Hienoja uusia vuosia blogillesi, Suketus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ooh, kiva kuulla että olet muun muassa täältä löytänyt tietäsi kirjablogimaailmaan. Ihan ekoina työvuosina kirjoitin useammin koulujutuista, mutta sitten se on hiipunut. Täytyisi skarpata, aiheita kyllä piisaa!

   Poista
 7. Kunnioitettavan puuhakasta sarkaa olet kyntänyt lukijoittesi iloksi, joten mirmelille isosti onnea ensimmäisen kympin johdosta ja pysytään lukusilla!!

  VastaaPoista
 8. Onnittelut vuosikymmenen mittaisesta blogitaipaleesta, olet todella poikkkeuksellisen pitkään blogannut. Useimmat uupuvat jo avausvuonna. Toivotaan, että toinen vuosikymmen menee blogissa ja oikeassa maailmassa vielä paremmin. Hieno tarina ja blogi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Näin se on, että alkuhuuman karistua saattaa helposti päätyä lopettamaan. Eivät nuo minun ensimmäiset blogivuoteni mitään superaktiivisia olleetkaan, ehkä viitisen vuotta olen tosissaan kirjoittanut tänne. Ja sitä jatketaan!

   Poista
 9. Onnea Suketus! Vau!
  Kiitos kivasta blogiajan muistelusta, joka sisältää myös hyvin tärkeän akuistumisvaiheen elämässäsi.
  Löysin blogisi varmaan aika pian sen jälkeen, kun ryhdyin itse bloggaamaan eli vajaat kolme vuotta sitten. Koska olin itse jäänyt eläkkeelle opettajan työstä, niin opekokemuksesi kiinnostivat kovasti ja kiinnostavat edelleen.
  Nuo määräaikaiset työt ovat niin väärin. Yksi miniöistäni on myös jo vuosikausia saanut vain määräaikaisia ja koko ajan vaihtuvia töitä äidinkielenopettajana.Toivotaan parempaa työmarkkinoilla, mutta hyvä, että olet sopeutunut opon töihin.
  ONNEA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta! Olen tosi iloinen, että olemme löytäneet toisemme täällä blogimaailmassa. Kommenttisi opetuskailuihini ovat olleet minulle tärkeitä.

   Niinpä, määräaikaisuus syö motivaatiota ja sitoutumista ja tietenkin omaa itsetuntoa ja varmuutta tekemästään työstä. Mutta muutakaan sille ei voi, kun kyse on julkisen sektorin jäykästä rakenteesta. Yritetään jatkaa sompailua näillä reunaehdoilla.

   Poista
 10. Kymmenen vuotta on kyllä ihailtava ikä mille tahansa blogille! :)
  En ole koskaan tullut lukeneeksi postauksiasi esi-kirjablogilliselta ajalta, mutta täytyypä joskus oikein ottaa asiakseen ja lueskella niitä.

  Koitan tässä vilkuilla kirjahyllyjä sillä silmällä, että voisin suositella jotakin tosi mahtavan huippua kirjaa, mutta ei näistä lähihyllyn kirjoista yksikään huuda Suketusta…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä, onhan se melkoinen aika... Heh, ei siellä nyt mitään ihan timanttista tavaraa ole tarjolla, että omalla vastuulla sitten. ;)

   Poista
 11. Onnea! <3 Kymmenen vuotta on kyllä kunnioitettava ikä, moni blogi ei ole tainnut päästä siihen asti. :) En osallistu tällä kertaa arvontaan, koska asun ulkomailla.

  Hmm... Olisi kiva kuulla mielipide jostain aiheesta, joka sinulle on tärkeä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pearl Clover! Ei varmaankaan pääse, se on ihan totta. Minulle tästä on vuosien aikana tullut niin tuttu tapa, että ilman oleminen tuntuisi tosi kummalliselta.

   Hyvä juttuidea, täytyy hieman työstää sitä!

   Poista
 12. Enemmän on vielä edessä, kuin mitä olet taakse jättänyt.
  Joskus täältä löytää lukukirjavinkkejä.
  Jatkossakin on mukava lukea kirja- arvioitasi.
  Onnittelut !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kiva kuulla, että olet löytänyt kirjavinkkejä. Lukemisen ilosanoman levittäminen on suurimpia ilojani. :)

   Poista
 13. Onnittelut blogillesi ja sinulle :) Minusta on kiva seurata blogiasi ja tämänhetkinen haaste oli niin mielenkiintoinen, että jos et olisi sitä aloittanut niin itse olisin aloittanut vastaavan.
  Kerro hieman siitä mikä sai sinut kiinnostumaan alkuperäisväestöistä. Kiitos näistä yhteisistä kohtaamisista täällä bittiavaruudessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ante Aikion kirjat olet tainnut lukea ja postata, mutta entäs Niilo Aikion Tanssi paholaiselle.

   Poista
  2. Kiitos Mai! Ja hauskaa, että haastekin on saanut sinut napattua pauloihinsa. Aihetta voisi tietysti käsitellä laajemminkin, mutta erityisen paljon olen kiinnostunut saamelaisten asemasta viime vuosina, sillä eräs kaverini on citysaamelainen ja olen hänen kauttaan seurannut Suomen tilannetta, joka on mielestäni hävettävän huono: miten ei saada ratifioitua YK:n sopimusta ja miten ei taata oman alkuperäisväestön asemaa. Kaikenlainen epätasa-arvo ja epäoikeudenmukaisuus saa minut näkemään punaista. Toki en väitä tuntevani tätä aihepiiriä kauttaaltaan, mutta ainakin se on herättänyt vahvan kiinnostuksen ja halun ottaa selvää. Kiitos kirjaehdotuksesta!

   Poista
 14. Onnea kympistä!! :)

  VastaaPoista
 15. Ohhoh, onnea täydestä kympistä! :)

  VastaaPoista
 16. Oi onnittelut. Blogistasi huomaa kokemuksen. Ja oli kiva tietää, mistä tuo blogisi nimi tulee, olen sitä joskus miettinytkin. (en osallistu arvontaan, tulin muuten vain onnittelemaan)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän! Yritän hyödyntää kokemusta, mutta kuitenkin olla lukkiutumatta vanhoihin tapoihin. ;)

   Poista
 17. Loistavaa synttäripäivää ja onnea 10 täydestä vuodesta! <3 Täällä on aina ilo vierailla.

  Kuinkas olisi top10 kymmenen vuoden kunniaksi, kirja per vuosi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Hauska juttuidea, joskaan ihan vuodesta 2006 minulla ei ole lukupäiväkirjoja olemassa... täytyy hieman pohtia, miten tämän toteuttaisin.

   Poista
 18. Vau, kymmenen vuotta on aika kunnioitettava luku siihen nähden, että minä olin kymmenen vuotta sitten viisivuotias.

  Tätä oli ihana lukea, niin se aika menee ja vaikka kaikki ei menisikään aina täysin nappiin niin varmasti sitten joskus voi ajatella että hyvin on käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä, ja kyllä 10 vuotta tuntuu pitkältä ajalta, kun siihen on mahtunut niin paljon kaikkea isoa ja olennista omassa elämässä. Tuon yritän pitää mielessä: kaikesta voi oppia jotain, ja kaikki vahvistaa.

   Poista
 19. Paljon onnea uskolliselta lukijaltasi, varmaan äitisi ikäiseltä, koska itse olet tyttärieni ikäinen! En ehdota mitään, vaan odotan kiinnostuksella mitä tuleman pitää. Malja sinulle ja blogillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena! Olen todella onnellinen uskollisesta lukijastani.

   Poista
 20. Onnittelut kunnioitettavan pitkästä blogitaipaleesta! Olet päässyt omakohtaisesti seuraamaan blogimaailman muutosta henkilökohtaisista päiväkirjoista julkisiksi teksteiksi. (Itsekin aloitin bloginpidon 2006 vaihdossa ollessani, mutta tuo blogi lopahti heti Suomeen palattuani.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjavuorenpeikko! On kyllä ollut kiinnostavaa seurata sitä, silloin kun aloitin, henkilökohtaiset avautumispaikat taisivat olla se suosituin blogimuoto, ja vasta viime vuosina erilaiset teemat ovat nousseet esiin ja jaotelleet blogeja omiksi alakulttuureikseen. Myös omalla nimellä esiintyminen on mielestäni tuoreempi ilmiö, 2006 eivät tainneet kuin jokuset poliitikot blogata omalla nimellään.

   Poista
 21. Oho, kymmenen vuotta, kunnioitettavaa! Olen seurannut tätä ehkä puolet siitä ja yhä seurailen vaikken nykyään juuri kommentoikaan mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se melkoinen ajanjakso... Kiva, kun seuraat! :)

   Poista
 22. Kymmenen vuotta on pitkä-lyhyt aika... Blogin eliniäksi pidempi kuin miltä sama vuosimäärä tuntuu ihmiselämässä. Paljon lisävuosia toivoen. :)

  En nyt kyllä osaa mitään ehdottaa, kun blogisi on tällaisenaan yksi suosikeistani... Valitsemasi kirjat kun usein vielä osuvat omankin kiinnostukseni piiriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja! Niinpä, joissain asioissa pitkä, joissain lyhyt. :)

   Meillä on kyllä usein aika samanlainen kirjamaku, se on mukavaa!

   Poista
 23. Onnea hienosta taipaleesta ja hienosta blogista! Ja aivan mieletön tuo Sinnemäen runo, veti vilunväreet selkäpiihin, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maisku! Se on suosikkirunoni kautta aikojen, ja varmaan sellaisena ison merkityksensä vuoksi säilyykin.

   Poista
 24. Onneksi olkoon! 10 vuotta, huikeaa.
  Oli kiva tietää, mistä olet ottanut blogisi nimen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit! Onhan se kieltämättä jo melkoinen matka...

   Poista
 25. Oh vau, kymmenen vuotta! Onneksi olkoon, täällä on aina kiva pyörähtää lukemassa mietteitäsi. :)

  VastaaPoista
 26. Huimaa! 10 vuotta! Onnea toooodella paljon! Täällä on aina kiva vierailla. <3

  Me ollaan valmistuttu samana vuonna, minä vain kevään puolella. Määräaikaisuudet uuvuttavat, vaikka minusta onkin mukavaa nähdä Suomea muuttamalla uusiin paikkoihin ja nähdä erilaisia kouluja. Ei käy kuitenkaan kieltäminen, että olisihan se pirun hienoa vaihteeksi pysyä aloillaan, edes pari vuotta, ja saada jatkaa tutussa paikassa. Olen kiittänyt tästä aiemminkin, mutta kiitos, että kirjoitat silloin tällöin kuulumisiasi myös koulumaailmasta. Ne antavat paljon voimaa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Sinä oletkin rohkea kun lähdet töiden perässä laajalle alueelle, minä pysyttelen mukavuudenhaluisena kotikulmilla. Yritän kirjoittaa jatkossakin koulusta, viime aikoina se vain on jäänyt muun jalkoihin. Vertaistuki on kyllä tärkeää.

   Poista
 27. Onnittelut 10-vuotiaalle! Oma blogini täytti vastikään kuin ohimennen 4 vuotta, ja saman ajan olen seurannut blogiasi, vaikken kovin ahkera kommentoija olekaan. Minusta on mielenkiintoista lukea kirjajuttujen lisäksi kokemuksiasi koulumaailmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanna! Onnea neljästä vuodesta, sekin on jo melkoinen rajapyykki. Koulumaailmakokemukset ovat viime aikoina vähän unohtuneet, vaikka aiheita kyllä piisaisi...

   Poista
 28. No jopas olet ehtinyt kilometrin jos toisenkin blogistaniassa käyskennellä. Saanen koristella tienvierustasi ruusuilla ja orvokeilla, jotta matka suotuisasti jatkuisi. Blogisi on aivan mahtava, tykkään tosi paljon lukea kirjoituksia. Onnea ja menestystä!

  PS. En nyt pyydä mitään, koska minulla on tapana esittää kohtuuttomia pyyntöjä, jotka kiedon huumorin käärepaperiin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä saatte koristella, kiitos! Ja arvaa vain jäikö nyt mietityttämään, mitä olisit kohtuuttomasti pyytänyt...

   Poista
 29. Onnea kymmenestä vuodesta! Blogisi on huippu, yksi lempparini, ollut jo pitkään! Kiitos siitä ja kiitos supereista kirjavinkeistä. Moni kirja olisi jäänyt lukematta ilman sinua!

  <3

  VastaaPoista
 30. Wau! Kymmenen vuotta on iso juttu! ♥ Lämpimästi onnittelua siis. Blogisi on varmaan yksi Suomen vanhimmista kirjablogeista. Täältä löytää aina mielenkiintoisia lukuvinkkejä, joihin ei välttämättä ole muualla törmännyt. Esim. se surullisen kuuluisa Ida, jonka nappasin eräälle kirjallisuuden kurssille ihan sinun bloggauksesi ansiosta... Mikään muu bloggaus koko lukemieni kirjabloggausten kirjossa ei ole jäänyt mieleeni sitä paremmin. Toivon, että blogivuosia riittää tien kulkijalle ainakin seuraavat kymmenen vuotta. Ollapa aikakone, jotta pääsisi kurkistamaan millaiselta näyttävät blogit tuevaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina! Onhan se kyllä paljon. Blogina tämä toki on jo kokenut, mutta kirjojen osalta olen hypännyt mukaan joskus viitisen vuotta sitten, eli tässä skenessä on kyllä kokeneempiakin konkareita. Mutta ainakaan ei päiväperhoseksi voi väittää.

   Voidan Ida, muistelen sitä kirjaa vieläkin aika ajoin ja muistan kyllä, kun päätit myös tarttua siihen... :D

   Poista
 31. Kymmenen vuotta - mahtavaa! Onnittelut! Ja samalla esitän kiitoksen inspiroivasta blogistasi.

  VastaaPoista
 32. Onnitteluni kymmenvuotisen blogin pitäjälle!

  VastaaPoista
 33. Jo vuosikymmen blogia! Lämpimästi onnea ja antoisia tulevia vuosia!

  Minusta on kiva lukea kirjajuttujasi ja lomassa koulujuttuja, omia ajatuksiasi työstä ja koulusta, nuorista. Mikä sai sinut aikanaan kiinnostumaan historiasta, pyrkimään sitä opiskelemaan? Miten opiskelusi tai nykyinen työsi vaikuttaa lukuvalintoihisi - tai vaikuttaako?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula! Tuo olisikin muuten aika syväluotaava teema, että miten oikein päädyin opiskelemaan ja vaikuttaako työ lukuvalintoihin... Laitan aiheen hautumaan, kyllä siitä sanottavaa olisi.

   Poista
 34. Suuret onnittelut kymmenestä blogivuodesta! Hienoa, kuinka noin monen vuodenkin jälkeen sinulla riittää sanoja ja sanottavaa. Toivotan sanoja ja kirjoja myös jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset! Onneksi on tullut valittua tällainen aihepiiri, joka ei oikein voi tulla loppuun kalutuksi. Vai onkohan aihepiiri sittenkin valinnut minut...

   Poista
 35. Wau! Onneksi olkoon! Blogisi on siis vain puolisen vuotta minun ja mieheni parisuhdetta nuorempi, ihan älytöntä! Havahduin myös itse siihen, että olen lueskellut jo monen monta vuotta - en sentään aivan alusta asti, mutta hämmennyin kun kirjoitit muuttaneesi Helsinkiin vuonna 2011. Siis sehän oli ihan äsken...! Kiitos hienosta blogista, joka on herättänyt ajatuksia ja yllyttänyt (maltilliseen) kirjahyllyn täyttöön. Viimeisimpänä, eikä suinkaan vähäisimpänä, tosiaan se Kobo ilmestyi toivottavasti vähän vähentämään kirjapursuilun kaaosta. :D

  Sen tiimoilta voisinkin ehkä keksiä juttuaiheen, mikäli aihepiiri on sinulle tullut yhtään tutuksi: oletko tutustunut e-kirja-"kokoelmiin"? En tiedä miten tämän paremmin ilmaisisi, mutta on tullut huomattua selaillessani esimerkiksi Kobon oman kirjakaupan sci-fi-valikoimaa, että ilmeisesti kaikenlaisia monenkirjavia settejä malliin "The Ultimate Science Fiction Pack #32" löytyy pilvin pimein. Alhainen hinta toki aina houkuttaa, mutta mietityttää a) laatu, b) eettisyys. Sitten on se ikuisuuskysymys lukemiseen saatavilla olevasta ajasta, mutta no... sitä en sentään odota kenenkään ratkaisevan puolestani! :)

  Onnea vielä, ja kippis tuleville vuosille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Meu! Mukavaa kun aika ajoin kommentoit, uskolliset lukijat ovat tämän homman suola. Ja kyllä, jotkut asiathan olivat just eilen, vaikka niistäkin on sitten jo puoli vuosikymmentä. :D

   Kiinnostava aihe-ehdotus, mutta en kyllä itse ole noita kokoelmia ostanut. Toisaalta miksipä en nyt sitten ottaisi selvää... Kiehtovaa!

   Poista
 36. Aivan mahtavaa, sylillinen onnitteluja! Minunkin yksi suosikeistani olet, kiitos ytimekkäiden ja ajatuksella kirjoitettujen kirja-arvioiden.

  VastaaPoista
 37. Suuret onnittelut ja kiitos kaikista lukuisista kirjavinkeistä, joita olen täältä vuosien mittaan saanut! Olet huippu!

  VastaaPoista
 38. Lämpimät onnittelut & kiitos hyvistä kirjavinkeistä ja -haasteista! :)

  VastaaPoista
 39. Onnittelut, kymmenen vuotta blogistelua on järisyttävä saavutus! Wau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tilda! Kyllähän se on kieltämättä. Nyt sitten seuraavalle kymmenelle!

   Poista
 40. Onnittelut! Huh, kymmenen vuotta on kyllä pitkä aika! Kiitos itsellesi ihanasta blogistasi, jota on tullut jo usean vuoden ajan seurattua. :) Vastaan kuten kaikkiin aikaisempiinkin tällaisiin kysymyksiin, eli että koulumaailmasta ja siihen liittyvistä ajatuksista on aina mielenkiintoista lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin se on, pitkä ja kuitenkin osittain mennyt aivan hujauksessa. Yritän nyt hieman ryhdistäytyä kouluaiheissa, kirjoitettavaa kyllä riittäisi. ;)

   Poista
 41. Bibliofiilin päiväunia (bibliofiilinpaivaunia.wordpress.com) onnittelee ala-asteikäistä blogia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täällä jatketaan tomarana, kuten ikään kuuluu!

   Poista
 42. Mahtavaa ja onnea! Tykkään blogistasi, kun luet myös paljon tietokirjoja ja esittelet sellaisia kirjoja, joita haluaisin lukea mutten jostain syystä lue. Siispä saan niistä kuitenkin tietää. Nytkin tulin muuten ensiksi lukemaan ekan juttusi, ihan seku vain, siitä tajusin, että olet tosiaan blogannut jo 10 vuotta ja mietin, oletkohan muistanut sitä. Ja olitpa hyvinkin :D

  Minua kiinnostaisi bloggaus lukupiirikokemuksistasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Nytkin on kaksi tietokirjaa kesken, joista varmasti irtoaa juttua... Lukupiiri-juttuidea on hyvä!

   Poista
 43. Huima blogiaika, hirmuisesti onnea kymmenvuotiaalle! Onneksi löysin blogisi jo vuosia sitten vaikken ihan alusta. Hienoja, viisaita tekstejä ja kiinnostavia kirjoja, monipuolisesti, niissä olet haka. Aihe-ehdotukset vielä mietinnässä, palataan! Jotenkin voisi ehkä ammattikokemustasi ja historiantuntemustasi käyttää enemmän, mutta miten, en osaa sanoa. Kiinnostava tiesi on joka tapauksessa, meille muillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Arja! Olisi kyllä kiva kirjoittaa noista oman alan asioista jollain tapaa enemmän, mutta en myöskään tähän hätään keksi, miten sen erityisesti toteuttaisin... Ehkä joku historiasarja tai sitten koulumaailmaan liittyviä kirjoja jotenkin enemmän, ehkä...

   Poista

Kiitos kommentistasi!