11. lokakuuta 2014
Pirjo Hassinen: Sauna Paradis
Pirjo Hassinen: Sauna Paradis
Ulkoasu: Päivi Puustinen
Otava 2014
253 s.
Kirjastosta.
Anne Horn on kirjailija, jonka muistot lapsuudesta 1960-luvulta ovat kauniita ja onnellisia. Hänen isänsä pyöritti yleistä saunaa, Sauna Paradisia, jonka toiminnassa Anne sai lapsena olla mukana. Yleisessä saunassa näki elämän koko kirjon ja vähän enemmänkin, mutta ympäristö oli turvallinen ja perhe-elämä pääosin hyvää, kunnes isä kuoli Annen ollessa teini-ikäinen.
Eroa menneeseen Anne on tehnyt jo kauan. Hän asuu miehensä Martin kanssa toisessa kaupungissa, on käynyt läpi lapsettomuuden tuoman kivun, kirjoittaa uraansa eteenpäin. Ollessaan esiintymisvierailulla vanhan kotikaupunkinsa kirjastossa Anne tapaa miehen menneisyydestään.
Lauri Kovanen on Annea muutaman vuoden nuorempi ja samalla kadulla Sauna Paradisin kanssa kasvanut. Laurin isä katosi 1960-luvun lopussa hämärissä olosuhteissa, ja häntä on koko ikänsä vaivannut, mitä isälle tapahtui. Siihen hän tarvitsee Annen apua, sillä Anne tietää, kuinka muistetaan. Anne ei ole halukas kaivelemaan muiden muistoja, mutta Laurilla on vastalahja: hän voi kertoa Annelle jotain ratkaisevaa tämän omasta menneisyydestä.
Sauna Paradis valittiin työpaikan lukupiirin syksyn ensimmäiseksi kirjaksi, ja siitä minäkin sain hyvän syyn ottaa selkoa Pirjo Hassisesta, jonka kirjoja en ole aiemmin lukenut. Luku-urakka oli nopea ja suhteellisen vaivaton, mutta jätti ristiriitaisen olon.
Tarina itsessään on varsin kiehtova. Miten menneisyys muistetaan, kuka muistaa samoista asioista mitäkin, kenen muistot ovat lähinnä totuutta? Kirjassa nousee esiin todella monia kipeitä muistoja, jollaisia ei kellekään toivo. On alkoholismia, väkivaltaa, pakon edessä tehtyjä pahoja tekoja. Näillä asioilla Hassinen ei kuitenkaan mässäile, vaan ne tulevat esiin vähitellen, jopa lakonisesti.
Sen sijaan monet yksityiskohdat hämmentävät. Yleinen sauna on toki paikka, jossa näkee ja kuulee vaikka mitä, mutta jäin pohtimaan, miksi Sauna Paradisin pesuhuoneisiin ja lauteille päätyi niin paljon erikoisia ihmisiä outoine salaisuuksineen. Erinäiset genitaaliosaston yksityiskohdat räiskäistiin tekstissä esiin tuosta vain, ja minun on vaikea ymmärtää, millä tavoin ne liittyivät kirjan teemaan ja kokonaisuuteen.
Lukupiirikeskustelussa nostettiin esiin, että Hassinen on ennenkin kirjoittanut paljon ruumiillisuudesta ja että se on hänen tuotannossaan keskeinen tekijä. Ruumiillisuus kiinnostaa minuakin paljon, monelta kantilta, mutta pelkkä shokeeraavuus ei minuun enää oikein tehoa.
Samoin koin hankalaksi sijoittaa romaanin sisällä kulkevaa Annen kirjoittamaa romaanikäsikirjoitusta osaksi tarinaa. Tässä Tuhlaajatytöksi nimitetyssä romaanissa on paljon ahdistusta ja vallankäyttöä, mutta en ihan tavoittanut, millä tavoin se kuuluu kokonaisuuteen. Ehkä pyrkimyksenä on tuoda esiin säröä ja osoittaa, ettei mikään täydellinen pinta voi peittää sisältöä, jossa on aina kolhuja.
Sauna Paradis on kertomus syyllisyydestä. Sitä kuvataan monesta näkökulmasta: lapsen, puolison, aikuisen. Se on sekä itse tehtyjen valintojen aihettamaa että pakon edessä niskaan saatua. Luonnevikaisen vanhemman tuottama tuska lapselle on kuvattu julmasti ja aidon tuntuisesti. Kuinka paljon vanhemmalla onkaan valtaa lapseensa! Ja kuinka huoletta jotkut sitä käyttävät. Se on käsittämätöntä. Ja pelottavaa.
Huomaan, että yhdessä jaettu lukukokemus vaikuttaa omiin muistoihin kirjasta. En erityisemmin pitänyt kirjasta lukiessani sitä, mutta kun siitä keskusteltiin yhdessä, kirjan vahvuudet nousivat esiin. Jokainen löytää erilaisia lähestymistapoja ja tulkintoja, ja niinhän lukeminen juuri toimii. Itse esimerkiksi jäin ärsyyntyneenä laskemaan käytettyjä kaksoispisteitä ja puolipilkkuja (niitä on kirjassa aivan liikaa minun makuuni!), muut eivät olleet niitä huomanneetkaan ollessaan tarinan vietävänä. Minä ja eräs toinen kiinnitimme huomiota ruumiillisiin yksityiskohtiin, muut eivät pitäneet niitä merkittävän häiritsevinä. Ja niin edelleen.
Sauna Paradis on eheä kokonaisuus, tiivis tarina ja vahvasti kirjoitettu romaani muistamisesta ja syyllisyydestä. Se saattaa ärsyttää ja ahdistaa, mutta yhtä lailla se voi tarjota upean lukukokemuksen. Hassinen jakanee lukijat tyylillään, mutta ainakaan hänen kirjansa ei jätä yhdentekevää tunnetta. Jotain kohtaa hän onnistuu hienosti töytäisemään.
_____
Luettu ja blogattu muuallakin: Kirjakaapin kummitus, Lukukausi, Habaneran havaintoja.
Osallistun kirjalla Mikä minusta tulee isona? -haasteeseen, johon ruksaan kirjailijan ammatin.
Tunnisteet:
2000-luku,
Ammattihaaste,
Arvoitus,
Kirjastosta,
Kotimaista,
Lapsuus,
Nostalgia,
Otava,
Perhe,
Pirjo Hassinen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tämä on ensimmäinen Hassisen kirja, jonka lukemisen jätin kesken. Suosittelen aina vaan Joelia, joka teki muhun silloin aikoinaan suurimman vaikutuksen.
VastaaPoistaJoel painettu mieleen, kiitos. Luen sen jossain vaiheessa, ja päätän vasta sitten, mitä mieltä olen Hassisesta. Tämän perusteella en vielä osaa sitä sanoa.
PoistaLuulen, että Hassisen teokset usein ovat hyvää lukupiirimateriaalia, sillä ne herättävät monenlaisia ajatuksia lukijasta riippuen. Ja lukupiirit ovat muutenkin antoisia, kun kirjoista saa niiden myötä aina enemmän irti.
VastaaPoistaVaikka tämä kirja jätti ristiriitaisen olon sinulle, kirjoitat siitä kiinnostavasti ja hyvin. Tuota syyllisyyden teemaa tuot hienosti esille!
Lukupiiriin onkin hyvä saada ristiriitaisia kirjoja. Keskustelu kirjoista on toki joka tapauksessa antoisaa, mutta etenkin, jos luettu kirja on herättänyt hyvin erilaisia mielipiteitä ja fiiliksiä.
PoistaRuumiillisuus kiinnostaa aina. Myöskin genitaalit erityisesti juuri tänään (johtuen viimeisimmästä bloggauksestani). Pitänee tämä vissiin lukea, sillä nyt tuli ajatus, jonka toimivuutta haluaisin testata Sauna Paradisin kanssa.
VastaaPoistaKokeile. Tosin mainitut ruumiinosat tulevat tässä esiin vain paikoin ja aina yllättäen, vain ohikiitäväksi hetkeksi. Kiinnostaa tietää, mitä saisit tästä irti, jos luet!
PoistaHassisen tuotannosta olen lukenut Joelin lisäksi muutaman muunkin kirjan. Joel on ollut paras tähän mennessä lukemistani. Hassisella on hieman ronski ote joissakin kirjoissa. Sauna Paradis pitää laittaa lukulistalle.
VastaaPoistaJoelin suositus vahvistuu siis entisestään. Hyvä niin.
PoistaMinua ei ronskius sinänsä haittaa ollenkaan, mutta tässä kirjassa en ymmärtänyt sen pointtia. Ehkä minulta meni jotakin ohi. Siksi olikin mukavaa keskustella kirjasta useamman ihmisen kesken.
Hassiseen en ole vielä tutustunut, mutta kirjailija kiinnostaa kyllä. Lukupiirit ovat kiintoisia ympäristöjä juuri kuvaamastasi syystä eli vaikkei kirjasta olisi pitänytkään saattaa siitä yhtäkkiä löytää jotain uutta ja arvostamisen arvoista ja kirjan merkityskin tuntuu joskus muuttuvan. En ehkä aloita Hassiseen tutustumista tästä, mutta ehkäpä kokeilen tätä kommenteissa suositeltua Joelia.
VastaaPoistaKannattaa tosiaan kuunnella Hassista paremmin tuntevia. Minäkin luen tuon Joelin jossain vaiheessa. Lukupiirit ovat kyllä mukava juttu, ja meilläkin on jo seuraava kirja valittuna.
Poista