Luin seuraavaa:
Jenny Erpenbeck: Vanhan lapsen tarina (Avain 2011)
John Irving: Vapauttakaa karhut! (Tammi 2012)
Daniel Kehlmann: Maailman mittaajat (Tammi 2011)
Bernhard Schlink: Viikonloppu (WSOY 2010)
Siegfried Lenz: Kiusattu (Gummerus 2001)
Ursula Poznanski: Vii5i (Atena 2013)
Melko uutta kirjallisuutta tuli siis käsiteltyä. Selvästi vanhempaa edustaa vain John Irvingin esikoisteos Vapauttakaa karhut!, joka on vuodelta 1968. Suomennos tosin ilmestyi vasta viime vuonna. Irving ei tietenkään itse edusta sinänsä saksalaisen kielialueen kirjallisuutta, mutta koska teos sijoittuu Itävaltaan, sopii se haasteeseen hyvin. Kirjana Vapauttakaa karhut! ei ole kovin erikoinen, mutta, no, se on irvingiä. (Jos vasta harkitset mestarin tuotantoon tutustumista, älä aloita tästä, bitte.)
Erpenbeckin Vanhan lapsen tarina ja Schlinkin Viikonloppu ovat jo haipuneet mielestäni, eikä taida tulla ikävä, kun en niistä mitään erityistä muista. Sen sijaan Daniel Kehlmann on Maailman mittaajillaan (sekä viime vuonna lukemallani Maineella) rynninyt yhdeksi suosikikseni. Olinkin erittäin iloinen, kun joskus männäviikolla huomasin kirjakaupassa herralta ilmestyneen uuden suomennoksen, Minä ja Kaminski. Se on hankittava luettavaksi mahdollisimman pian.
Poznanskin Vii5i on ihan mainio dekkari, joka täytti hetkellisen jännityksenhimoni oivallisesti, vaikka sortuukin muutamiin turhiin kliseisiin. Siegfried Lenzin Kiusattu sen sijaan vaikutti suuresti. Pieni kirja on tunnelmaltaan latautunut ja miljööltään kiehtova. Suosittelen suuresti, ja itse aion tutustua tähän kirjailijaan vielä huomattavasti tarkemminkin. Lenz on vieraana Helsingin Kirjamessuilla lauantaina 26.10.
Kuudella luetulla kirjalla onnistuin saamaan kasaan kaikki kolme raitaa Saksan lippuun. Schön!
***
Tosiaan, Kirjamessut kolkuttavat jo ihan nurkan takana. Itse aion sukeltaa messuhulinoihin lauantaina (kiitos jo etukäteen Atena-kustantamolle lipusta), joten ihmismassakestävyyttä vaaditaan jälleen. Onneksi divaripuolella on yleensä hiljaisempaa. Sitä paitsi on ylipäänsä mukavaa, että kirjallisuus ja kirjat vetävät puoleensa ihmismassoja. Edes kerran vuodessa.
En ole vielä tehnyt erityisen tarkkaa suunnitelmaa, ja luultavasti käykin niin, että vaan haahuilen ympäriinsä sen kummemmin asiaa pohtimatta. Jo mainittu Siegfried Lenzin haastattelu voisi olla yksi etappi (klo 12.30, Aleksis Kivi -lava), samoin Takauma-lavalla klo 10.30 oleva Kirjailijoiden Berliini -keskustelutilaisuus. Puoli kahdeltatoista keskustellaan lukemisen jaetusta lumosta (eli muun muassa kirjabloggaamisesta) Aino-lavalla, jossa paikalla ovat blogikollegani Katja ja Hanna. Sinne menen ainakin! Ja toki aion tavata mahdollisimman monta muutakin bloggaajatoveria.
Onko messusuunnitelmat siellä jo tehtynä? Vai annatko fiiliksen viedä? Vai jätätkö kenties koko karkelot väliin?
Olen lukenut Saksa-haasteen kirjoistasi Irvingin, Schlinkin (saksaksi) ja Lenzin. Kiusattu on todellakin pieni helmi.
VastaaPoistaKirjamessuille menen todennäköisesti torstaina. Silloin siellä ei ole noita mainitsemiasi massoja. Toisaalta viikonlopun ohjelma olisi mielenkiintoisempi. Vähän on vielä harkinnassa.
Minä voisin harkita perjantaitakin, mutta toisaalta olen töiden jälkeen aina niin kuitti, että mielummin menen sinne ihmismassoihin hyvin levänneenä. ;)
PoistaVoi että, minun pitäisi jotenkin yrittää elvyttää saksantaitoani. Pitäisi kyllä aloittaa jostain ihan helposta. Ehkä lastenkirjoista?
Tai dekkareista? Ne ovat usein aika helppoja. Minä aloitin elvytyksen Ingrid Nollista.
PoistaKenties, mutta saatan hämmentyä poliisisanaston edessä... Katsotaan!
PoistaOnnittelut kolmesta raidasta ja kolmesta lipukkeesta loppuarvonnassa!
VastaaPoista