14. lokakuuta 2013
Helmi Kekkonen: Kotiin
Helmi Kekkonen: Kotiin
Kansi: Satu Ketola
Avain 2009
128 s.
Kirppariostos.
Kotiin on kokoelma pieniä helmiä. Ne välkkyvät valossa hetken ennen kuin varjo piirtyy jälleen niiden yli. Tunnelma on melankolinen, paikoin rivien välistä puristuu puhdasta surua. Kaiken kanssa on kuitenkin päästävä eteenpäin, jatkettava jotain muuta.
Novellikokoelmassa on yhdeksän päähenkilönsä mukaan nimettyä kertomusta. Ne kietoutuvat toisiinsa, osa vahvemmin, osa löyhemmin. Päähenkilöitä yhdistää sijattomuuden ja osattomuuden tunne, pyytämättä tapahtuneet elämän käänteet, yksinäisyys ja käsittelemättömät tapahtumat elämän varrelta. Tyyli pysyy yhtenäisenä, osaltaan myös toisteisena, mutta pidän sitä vahvuutena. Novellien tunnelma on latautunut ja vahva. Osassa suurin on jo tapahtunut, ja tarina itsessään kuvaa hetkeä juuri suurten muutosten jälkeen.
Kokoelman novellit tapahtuvat nimettömissä kaupungeissa, hiljaisilla kaduilla, hylätyillä puistonpenkeillä ja asunnoissa, joista näkee pois, mutta joihin kukaan ei katso sisälle. Ihmisen on helppo kadota kaiken keskellä, vetää verho ikkunan eteen ja ovi kiinni, vaikka joku välittäisikin. Se saa minut surulliseksi.
Vahvimmin vaikutuin novelleista Aatos ja Mimi. Aatoksessa samanniminen päähenkilö on vanha mies, joka herää aamuisin lukemaan Helsingin Sanomia kahvinkeittimen poristessa, kaipaa kuollutta vaimoaan ja tekee joka päivä saman kävelylenkin ohi kallion ja puistonpenkin, jolla kukaan ei koskaan istu. Eräänä päivänä penkin reunalla on kuitenkin toinen vanha mies katselemassa merelle. Miehet tutustuvat siihen rauhalliseen tahtiin, johon vanhemmilla ihmisillä on tapana tutustua. Aatos on onnellinen – pitkästä aikaa hänellä on joku muukin kuin Saramago-kissa. Kunnes tulee päivä, jolloin toinen mies ei enää saavukaan.
Mimi kertoo sisaruudesta ja erosta, kaaoksesta ja hitaasta vajoamisesta. Novellin päähenkilö on kokenut menetyksen, johon ei tahdo sopeutua, ja hänen siskonsa Mimi koettaa nostaa tätä pinnalle – kenties ei hienovaraisimpaan mahdollisimpaan tapaan, mutta tiukalla otteella yhtä kaikki. Novelli jää kalvamaan, sillä tunnistan siitä monia tuttuja elementtejä, paljon samaistuttavaa pintaa.
Kotiin on vahva teos, puhutteleva ja vakuuttava. Voisi ajatella, etteivät sen käsittelemät aiheet ole mitenkään vallankumouksellisia tai erikoisia, mutta juuri se tekee kokoelmasta niin ehyen, voimakkaan ja kauniin. Kieli on omaäänistä, lauseet hiottuja, mikään ei ole jäänyt puolitiehen.
Kauneutta kaipaavalle, surua sietävälle, kirjallisesta vahvuudesta vaikuttuvalle.
Tunnisteet:
2000-luku,
Avain,
Esikoiset,
Helmi Kekkonen,
Kotimaista,
Lukemattomat kirjailijat,
Novelleja,
Omasta hyllystä,
Suru
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ohhoh. Tämähän täytyy heti lukea, kun niin hienosti ja kauniisti olet kirjoittanut. :)
VastaaPoistaAnna palaa! Tämän kokoelman lauseita on ihanaa makustella.
PoistaKaunis arvio :)
VastaaPoistaKiitos, Helmi-Maaria. :)
PoistaKotiin on todella kaunis teos ja ansaitsee tämänkaltaisen arvion. Upeasti kirjoitit novellikokoelmasta, josta pidin vielä enemmän kuin Valinta-romaanista. Mietin ihan, että pitäisi lukea ehdottomasti taas uudelleen.
VastaaPoistaMinulla on Valinta lukematta, mutta aivan varmasti tutustun siihenkin vielä. Enkä kyllä päästä tätä kokoelmaa omasta hyllystäni mihinkään! :)
PoistaKotiin on juuri sellainen kuin kuvailit: kaunis ja pieniä helmiä täynnä. En muista enää kovinkaan monia novelleja, mutta niiden tunnelman kyllä.
VastaaPoistaTunnelma jää tästä mieleen vahvasti, ja pidän sitä kirjan suurimpana ansiona kauniin kielen lisäksi.
PoistaHieno teksti! Novelleja pitäisi lukea enemmän.. Kiitos tästä arviosta!
VastaaPoistaTämä on erinomainen vaihtoehto novellinnälkään. Suosittelen suurella lämmöllä.
Poista