31. elokuuta 2013

Kotimainen kasarikirjakesä on päättynytSyksy alkaa hiipiä esiin nurkan takaa. Selvimpänä merkkinä voisin pitää syysflunssaa, jonka olen epäilemättä onnistunut nappaamaan itseeni koulusta ja joka alkoi tietenkin opettajamaisesti perjantaina. Mistä vetoa, että olen sunnuntai-iltana jo sen verran hapessa, että lähden maanantaina töihin? Mitäpä sitä turhia kansantaloutta rasittamaan niinkin suurella heikkoudella kuin sairastamisella.

No, oli miten oli, tänään on elokuun viimeinen päivä ja kesä 2013 on loppuunkäsitelty. Sen mukana päättyy myös hauska lukuhaaste Kotimainen kasarikirjakesä, jota isännöi Albatrossia haavoitin -blogin Risto Uusikoski. Haasteen ideana oli lukea kesän aikana kotimaista kirjallisuutta 1980-luvulta. Erinomaista!

Itse luin neljä kirjaa tuolta kultaiselta syntymävuosikymmeneltäni.

Kaksi niistä oli Arto Paasilinnaa, nimittäin Ukkosenjumalan poika (1984) ja Ulvova mylläri (1981). Hyviä kirjoja molemmat, vaikka jälkimmäisen kohdalla aloin jo kyllästyä Paasilinnan naiskuvaan. Niinpä pidän jonkin aikaa taukoa, ennen kuin tartun seuraavaan herran kirjaan. Mutta kyllä senkin aika tulee vielä.

Lisäksi luin Veikko Huovisen Koirankynnen leikkaajan (1980), joka jäi mieleeni hieman surumielisenä mutta tarkkasilmäisenä teoksena. Sekä tämä että Ulvova mylläri sijoittuvat tarinansa osalta sodanjälkeiseen jälleenrakennuksen aikaan. Liekö sattumaa vai yleisempikin aihealue 1980-luvun kirjallisuudessa? Otantani ei ehkä vielä aivan riitä kattaviin päätelmiin.

Jatkoin myös hurmaantunutta matkaani Leena Krohnin tuotannon parissa lukemalla miniatyyrikokoelman Donna Quijote ja muita kaupunkilaisia (1983). Vankkumattoman näkemykseni mukaan Krohn ei ole enempää eikä vähempää kuin nero.

Neljällä luetulla kirjalla yllän tasolle Mikko Alatalo. En voi olla kuin tyytyväinen: lukusaalis on hyvä, sain uusia kirjavinkkejä, tuli mentyä vuosikymmenelle, jolla harvemmin missään muodossa vierailee ja tietysti helmenä huipulla teen kunniaa entiselle naapurilleni Tampereella. Terkkuja vaan sinne Pispalaan!

Kiitos haasteesta Ristolle! Viva kasari!

8 kommenttia:

 1. Mun kasarikesä päättyy myös tänään =) Vielä yksi postaus tulossa, ja siinä selviää mun saldo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikas hyvin pärjäsit! Kivoja kirjoja sinullakin mahtunut kesään.

   Poista
 2. Kunnioitettava saldo!

  Sinulle on jotain blogissani. :)

  VastaaPoista
 3. Hauska nähdä Arto Paasilinna kasarilukemistossasi! Itse en ole lukenut Paasilinnaa vuosikausiin ja muistelen miehen uusimpien kirjojen olleen sen verran laimeita että innostusta ei niiden kanssa päässyt syntymään. Toista se oli joskus 90-luvulla kun olin kymmenen-kaksitoistavuotias. Silloin luin läpi kirjaston nuortenosastoa ja eksyin aikuisten osastolle tasan sen verran, että luin läpi jokaisen Arto Paasilinnan kirjan jonka sain käsiini (ja niitähän riitti). En muista, miksi juuri Paasilinnaa ja miksi vain Paasilinnaa, mutta niin vain Arto on minulle synonyyminen esiteinivuosieni kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska tarina menneisyydestäsi! Minä olen tutustunut Paasilinnaan tosiaan vasta viime vuonna, mutta jatkan kyllä tuttavuuttamme, kunhan vähän toivun hetkellisestä yliannostuksesta.

   Poista
 4. Hauska haaste ja hienoja kirjoja sinulla! Leena Krohn on lukulistallani, mutta myönnettävä, ettei vielä lainkaan tuttu, tämä on niitä "joskus ihan varmasti" -kirjailijoita. M Alatalo -taso, hehe...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä oli hauskaa "suorittaa", ja muutama kirja jäi vielä pinoon odottamaankin. Innostuin oikeasti kotimaisesta 80-luvun kirjallisuudesta tämän haasteen ansiosta.

   Voi, kyllä sinun pitää Krohniin tutustua!

   Poista

Kiitos kommentistasi!