20. elokuuta 2013

Algerian ja Tunisian halki moottoripyörällä



Lady Warren: Algerian ja Tunisian halki moottoripyörällä
Suomentaja: Paula Hotti
Kansi: ?
Savukeidas 2012
188 s.
Alkuperäisteos: ?

Kirjastosta.


Lady Warrenin Algerian ja Tunisian halki moottoripyörällä on vinkeä matkakertomus 1920-luvulta. Lady pakkautuu kamppeineen moottoripyörän sivuvaunuun ja lähtee lähes 3000 kilometrin ajomatkalle Pohjois-Afrikan teille. Moottoripyörää ajaa hänen ystävänsä P.

Matkan varrella vieraillaan pienissä kylissä, isommissa kaupungeissa, aavikolla ja vuoristossa. Lady tekee tarkkoja ja teräviä havaintoja kohtaamistaan ihmisistä ja näkemistään asioista. Kaupunkien juutalaiskorttelit, satama-alueet ja aavikoiden heimoelämä tulevat lukijalle tutuksi, samoin moninaiset majoituspaikat hotelleista kotimajoitukseen ja aavikolla telttailuun.

Lady Warrenilla on sana hallussa, ja hänen seikkailuaan on kiinnostavaa seurata. Asenne matkaan on ihailtavan rento, ja vaikka vastoinkäymisiä tulee paljon, mikään ei saa ladya musertumaan. Tosin on muistettava, että teos on kirjoitettu matkan jälkeen, joten se on hiukan jälkiviisas ja nostalgisoiva.

Onneksi mukana on kartta, josta matkaa voi seurata. Algerian ja Tunisian seudut kun eivät ainakaan tälle lukijalle ole erityisen tuttuja. Kuvitus olisi ollut poikaa, mutta lady kirjoittaa filmirullien ja muiden muistojen kadonneen kotimatkalla kohti Britanniaa. Harmi.

Kirjaa oli hauska lukea, ja ladyn asenne ilahdutti alusta loppuun. Itse tuskin olisin yhtä rento, jos kulkupelini hajoaisi keskellä afrikkalaista erämaata tai jos koko päivän odottamani juna menisi nenän edestä. Mutta no, minäpä en ole menossa Afrikkaan ajamaan moottoripyörällä.

Toisaalta on myönnettävä, että jäin lopulta hieman epäilemään kirjan aitoutta. Lady Warren on täysin tuntematon henkilö, josta en saanut selville kirjan lisäksi muuta. Alkuperäisteoksestakaan en löytänyt tietoja – en tosin jaksanut kauheasti edes etsiä. Kaiketi ei pitäisi olla syytä olla uskomatta, etteikö Lady Warren olisi kuvaamaansa matkaa vuonna 1921 tehnyt, mutta epäilyähän maailmaan mahtuu. Eikä se lukukokemusta pilannut: hauska kirjahan tämä oli lukaista, vaikkei kovin mieleenpainuva olekaan.

___

Afrikan tähti: Algeria ja Tunisia. Maailmanvalloitus: Tunisia.

8 kommenttia:

  1. Kuulostaapa jännältä kirjalta. En useinkaan lue suoranaisia matkakertomuskirjoja, vaikka aihe sinänsä kiinnostaa. Tämä vaikuttaa melko vauhdikkaalta ja kirjan voi vissiin lukea fiktionakin tai sitten hyvin skeptisesti faktana ;) Joskus ei ole väliä onko kirja totta vai ei tai onko totuutta väritetty reilustikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen nyt jotenkin tykästynyt, kun vastikään luin sen Aino Kallaksen Marokko-kirjankin. Vaikka tietystihän sitä haluaisi itse sinne matkalle ensisijaisesti. ;) Mutta etenkin nämä vanhemmat uppoavat meikäläiseen.

      Joo, näin on, ei sillä aina ole väliä. Ainoastaan se hämmensi, ettei tästä Ladysta löydy tosiaan juurikaan mitään tietoja. Taitaa olla salanimi loppujen lopuksi.

      Poista
  2. Vanhat matkakirjat kiehtovat minua jotenkin kauheasti, vaikka ei niitä loppujen lopuksi juurikaan tule luettua. Savukeitaalle joka tapauksessa pisteet näistä uusista suomennoksista. Nytkin minulla on kirjastosta lainassa John Muirin Pitkä kävely Meksikonlahdelle, mutta se on jäänyt muiden kirjojen (ja gradun) jalkoihin pahemman kerran. Kiinnostavalta kuulostaa tämä Lady Warrenkin, pistän siis muistiin, vaikka voi toki olla, että lukematta jää kuitenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä! Aion lukea näitä nyt säännöllisesti kun olen makuun päässyt muutamalla kappaleella. Savukeitaalla on muutenkin hyvää tavaraa, pitäisi ihan kunnolla käydä läpi sitä.

      Hei, tsemppiä siihen graduun! Ehkä ihan hyvä, jos muu jää sen jalkoihin paikoin. ;)

      Poista
  3. Nuo historialliset matkakirjat ovat kyllä lähes aina tavalla tai toisella mielenkiintoista luettavaa, Savukeitaan sarjalle täältäkin siis peukku ylös. Yksi mieleenjäänyt matkakirja on myös suomalaisen G.A. Wallinin Tutkimusmatkoilla arabien parissa, joka taitaa ajoittua johonkin 1800-luvun puoliväliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi melkein tehdä listaa potentiaalisista luettavista, tästä saisi hauskan laajemman teeman aikaiseksi lukemisiin. Kiitos siis tuosta sinunkin vinkistäsi!

      Poista
  4. Kertakaikkisen mielenkiintoisen kirrjan olet arvioitavaksesi valinnut... tällaiset sytyttävät aina! Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli hauska löytö kirjaston Afrikka-hyllystä. Matkakirjat jaksavat tosiaan kiehtoa, etenkin kun ei itse pääse nyt reissaamaan ihan niin paljon kuin haluaisi.

      Poista

Kiitos kommentistasi!