13. joulukuuta 2012

Kirjabloggaajien joulukalenteri: 13. luukku

Tänään on 13. joulukuuta, Lucian päivä, jolloin on tapana bongailla valkoiseen kolttuun pukeutuneita tyttöjä kynttilät kutreillaan. Se alkuperäinen Pyhä Lucia oli roomalainen kristinuskoon kääntynyt nainen, josta tuli julman marttyyrikuolemansa (onko niitä edes muunlaisia...) jälkeen yksi katolisen kirkon suosituimmista pyhimyksistä. Erään Pyhästä Luciasta säilyneen, vähemmän romanttisen legendan mukaan hän olisi kaivanut silmät päästään lahjaksi niihin rakastuneelle ihailijalleen, sillä Lucia itse halusi pysyä puhtaana Jumalan palvelijana. Pyhä Lucia on sokeiden ja näkövammaisten suojeluspyhimys.

Toisinaan mietin, miltä tuntuu, kun ei näe. Seurasin läheltä, kun kolme vuotta sitten kuollut mummini menetti näköään vähitellen. Loppuvaiheessa hänen näkökykynsä oli mennyt noin 90-prosenttisesti. Se oli kova paikka naiselle, joka piti lukemisesta (ja etenkin Laila Hietamiehestä/Hirvisaaresta) ja joka eli loppuun saakka yksin – näköä olisi totisesti tarvittu. Toisaalta mummi ei antanut periksi, vaan tilaili aktiivisesti Celian kautta äänikirjoja. Ja Kauniita ja rohkeita pystyi seuraamaan kuuntelemallakin, mummi kun oli eläkkeelle jäätyään käynyt työväenopiston englannin alkeiskursseilla ja kerran jopa kielikurssilla Briteissä.

Tämän päiväisestä kirjabloggaajien joulukalenterin luukusta avautuukin pieni infopaketti Celiasta. Uuden tiedon omaksuminen ja näkökulmien laajentaminen kun ei ole pahasta edes joulukiireiden keskellä!

Kyse on valtion erikoiskirjastosta, joka tuottaa ja välittää kauno-, tieto- ja oppikirjallisuutta saavutettavassa muodossa: ääni-, piste- ja elektronisina kirjoina. Kauno- ja tietokirjallisuuden lainaaminen ei maksa mitään, mutta oppikirjat ovat maksullisia. Kokoelma karttuu vuosittain noin kahdella tuhannella kirjalla.

Celian asiakkaaksi voi liittyä, jos painetun tekstin lukeminen tuottaa vamman tai sairauden vuoksi hankaluuksia. Tilatut kirjat toimitetaan postitse ja palautettaviksi tarkoitetut materiaaliset myös palautetaan postissa. Äänikirjalevyjä ei palauteta. Kirjastosta saa pyydettäessä opastusta lainaamiseen ja tiedonhankintaan liittyen.


Kuva: www.celia.fi

Celiassa voi liittyä kirjakerhoihin, joiden kautta saa tiettyjen teemojen ympärille sijoittuvia uutuuskirjoja muutaman kerran kuukaudessa. Tarjolla on jännitystä, viihdettä ja historiaa sekä Kirjahelmiä. Uusimpia kuukauden kirjoja ovat esimerkiksi Camilla Läckbergin Majakanvartija, Alex Capusin Léon ja Louise, Kristiina Vuoren Näkijän tytär ja Sirkka-Liisa Rannan Naisten työt – pitkiä päiviä, arkisia askareita. 

Kokoelmia voi selata esimerkiksi Celian e-kirjastossa, jonne päivittyy uusia kirjoja viikottain. Tällä hetkellä äänikirjoja on kokoelmissa jo yli 30 000, ja noin kolmannes Suomessa vuosittain julkaistavasta kauno- ja tietokirjallisuudesta päätyy Celian tuottamana saavutettavaan muotoon. Varsin kunnioitettava määrä!

Suosittelen tutustumaan Celian toimintaan ja kokoelmiin, sillä välillä tekee hyvää ravistella itseään vilkaisemaan omien, helppojen ratkaisujensa taakse.

Koskee muuten muitakin aihepiirejä.

Ja muulloinkin kuin jouluna.


Huomenna luukku aukeaa Sivukirjastossa. Eilinen luukku taas löytyy Kujerruksista.

Mukavaa ja valoisaa, avomielistä ja rauhallista joulunodotusta kaikille!

16 kommenttia:

 1. Kiitos tästä luukusta Suketus! Celia-kirjasto on mielestäni hieno ajatus ja upeaa, että sisältöä sinne saadaan koko ajan lisää. Tuli hieman surumielisen hyvä mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kolmannes tavallisessa formaatissa julkaistavasta kirjallisuudesta on jo aika paljon ja määrä kaiketi vain kasvaa. Mahtava juttu. Ja opeihmistä tietenkin lämmittää myös tuo oppimateriaaliosasto.

   Poista
 2. Kiitos, Suketus! Sokeutuminen on lukijalle kyllä aika pelottava ajatus... Hyvä tietää tästä Celiasta, jos joskus tulee ajankohtaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, todella pelottavaa. Onneksi se ei kuitenkaan ole ainakaan ulkonaisesti "maailmanloppu", kun juuri tällaisia Celian tapaisia palveluita on koko ajan enemmän tarjolla ja tavoitettavissa.

   Poista
 3. Celia tekee tärkeää työtä! Sen aineisto tarjoaa valtavan määrän elämyksiä ja tietoa näkövammaisille lapsista vanhuksiin.

  Ihanaa joulunalusaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Mahtavaa, että vastaavia palveluita on tarjolla. Ja lisää varmasti kehitellään koko ajan.

   Kiitos ja samoin!

   Poista
 4. Kiitos, Suketus! Kerroit tärkeästä aiheesta. Minäkin tunnen Celian toimintaa jonkin verran, sillä jo edesmennyt isoisäni oli Celian ahkera asiakas.

  Mukavaa joulunodotusta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullakin on siis lähikokemusta. :) Minä en ollut koko Celiasta kuullutkaan ennen kuin mummi ryhtyi sen asiakkaaksi. On toisinaan niin helppoa olla huomaamatta asioita, jotka itselle ovat itsestäänselvyyksiä.

   Samoin! :)

   Poista
 5. Ihana teksti. Äänikirjat ovat muuten helpottaneet yhtä suurimmista peloistani - pelkään sokeutumista. Tietenkin, innokkaana lukijana. On hienoa, että on tällaisia palveluita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ihan suoranaisesti pelkää sitä (ts. ahdistun muista asioista enemmän), mutta kyllä ajatus aika kamala on. Näkeminen on tärkeä juttu kelle tahansa. Onneksi tosiaan palveluiden kattavuus laajenee koko ajan ja tekniikan kehitys takaa sen, että esim. Celian kokoelmat ovat monipuolisia ja (toivottavasti) kaikkien tarvitsevien saatavilla.

   Poista
 6. Tämä oli hieno ja tärkeä teksti.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen luukku minunkin mielestä:) Kirjastoalalla tutustuttiin Celiaan jonkin verran, muistaakseni luokkakaverit kävivät opintomatkallakin siellä, mutta missä lie olen itse ollut silloin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, pahis-Sonja on tainnut lintsata! ;) Celiaan olisi kyllä kiinnostavaa tutustua vielä paremmin, sillä se tekee tärkeää ja mielenkiintoista työtä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!