4. heinäkuuta 2016
Heli Nurmi: Työuupumuksen itsehoito – Kuinka kierrän karikot
Työuupumus on pitkittyneen työstressin seurauksena kehittyvä häiriötila, jota luonnehtii uupumusasteinen väsymys, kyynistynyt asenne työtä kohtaan ja heikentynyt ammatillinen itsetunto. (s. 17)
Psykologi ja psykoterapeutti Heli Nurmi on kirjoittanut opaskirjan Työuupumuksen itsehoito – Kuinka kierrän karikot (Duodecim 2016). Kirja on tarkoitettu työuupumusta kokeneille ja siitä toipuville sekä ennaltaehkäisyyn.
Kiinnostuin kirjan aiheesta, sillä olen kohdannut työssäni jonkin verran uupumusta kokeneita ja kokevia nuoria. Heidän kohdallaan ei toki puhuta varsinaisesta työuupumuksesta, mutta opiskelua ja koulunkäyntiä koskeva uupumus on nähdäkseni teema, josta nuorten kanssa tekemisissä olevien ammattilaisten on hyvä olla tietoisia.
Nurmen kirja on selkeärakenteinen ja matalalla kynnyksellä lähestyttävä. Kirjoittajan oma ohje esipuheessa on, että kirjaa kannattaa lukea rauhallisella tahdilla, yksi luku kerrallaan, pohtien ja omaan elämään peilaten. Ohje sopii varmasti hyvin sekä niille lukijoille, joille kirja nimenomaisesti on itsehoitoväline että muille aiheesta kiinnostuneille. Ei pidä hosua!
Kirjan aluksi määritellään, mistä työuupumuksen osalta puhutaan, miten se voi oireilla ja millaista hoitoa siihen on tarjolla. Sen jälkeen käydään läpi ulkoisia ja sisäisiä kuormitustekijöitä, joilla on vaikutusta työuupumuksen syntyyn.
Nurmen ote on ratkaisu- ja muutoskeskeinen. Työuupumusta kokevan on hyvä pysähtyä miettimään ja havainnoimaan hyväksyvällä otteella omaa tilannettaan. Oman jaksamisen arviointi, aktiivinen ongelmanratkaisu ja vallitseviin, uupumusta aiheuttaviin työoloihin vaikuttaminen ovat avainasemassa, kun työuupumusta pyrkii hoitamaan.
Joustavuus on luonteenpiirteenä ja toimintamallina lähtökohtaisesti positiivinen, mutta omat rajat on kyettävä vetämään, jotta työolot paranevat. Nurmi käy askel askeleelta läpi mielekkään elämän määrittelyä, priorisoinnin ja ajankäytön harjoittelua sekä murehtimisen ja huoliajatusten käsittelyä. Varsin muodikas tietoinen läsnäolo saa oman osansa ohjeistuksessa. Sen avulla voi tarkastella omien tunteiden ja stressin hallintaa.
Työuupumuksen itsehoito on rakenteeltaan, sisällöltään ja lähestymistavaltaan matalan kynnyksen opas. Siihen on helppoa tarttua, ja sen selkeä kieli ja huolellinen rakenne toimivat varmasti itsehoitotarkoitukseen hyvin. Luvut alkavat niiden sisällön esittelyllä, etenevät aiheen mukaisesti sisältäen erilaisia omatoimisia harjoituksia ja ajattelutehtäviä ja päättyvät tiivistelmään ja omien tunteiden ja ajatusten reflektointiin.
Kirjaa kannattaa lukea rauhallisesti ja avoimin mielin. Ahmiminen ei anna sille oikeutta, vaan ehkä pikemminkin haittaa, sillä mikään varsinainen tietokirja tässä ei ole kyseessä. Niinpä opastava ja itsereflektioon ohjaava teksti saattaa alkaa kyllästyttää, jos kirjaa lukee liian vauhdikkaasti eteenpäin.
Kirjan tarjoamia pohdintatehtäviä käytän varmasti joskus työssäni, toki "asiakaskuntani" iän ja elämäntilanteen huomioiden. Eri teemojen ja kysymysten kautta voi pohtia esimerkiksi uupumuksen syitä, mahdollisuuksia vaikuttaa niihin, huoliajatusten muodostumista ja voittamista, omia rajoja, murehtimista ja muutoksen tekemistä. Tärkeitä aiheita, joita kannattaa miettiä mielellään jo ennen kuin uupumus ottaa vallan.
Heli Nurmi: Työuupumuksen itsehoito – Kuinka kierrän karikot
Ulkoasu: Sanna-Reeta Meilahti
Duodecim 2016
295 s.
Arvostelukappale.
______
Kirjasta ja sen aiheesta toisaalla:
Käytkö ylikierroksilla? Näin taltutat työuupumuksen
Burnout voi varoittaa tulostaan näinkin – Torju työuupumus ajoissa
Uhrautuja ei pärjää enää työelämässä
Tunnisteet:
2000-luku,
Arvostelukappale,
Duodecim,
Heli Nurmi,
Kotimaista,
Stressi,
Tietokirjat,
Työ
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Jotenkin surullista, että jo nuorena joutuu tällaisia asioita miettimään. Mutta varmasti tarpeellista, tässä elämänmenossa ja -tahdissa, kaikkien suorituspaineiden keskellä. Olen skeptinen ennaltaehkäisyn suhteen: vaikka asiat järjellä tietää, niiden ei voi uskoa osuvan omalle kohdalle, ennen kuin ne osuvat. Mutta on todella hienoa, jos lähellä olevat aikuiset, opettajat ja muut, tuntevat oireet ja osaavat ne huomioida, jos tarpeen.
VastaaPoistaMinustakin on kyllä melkoisen surkeaa, että jo nuorena kohtaa liiaksi asioita, jotka kuuluisivat vasta aikuisuuteen, eivätkä mielellään sinnekään. Apukeinoja ja -tahoja on kyllä paljon, mutta kaikki eivät myöskään pysty tai halua ottaa apua vastaan. Ylisuoriutumista ja koulu-uupumusta on peruskoulussakin jo, saati sitten lukion puolella ja siitä eteenpäin. Jotain tarttis tehdä. Ja kyllä, ennaltaehkäisy on vaikeaa, muissakin asioissa.
PoistaOlen ymmärtänyt samoin, että työuraa aloittavat ovat usein riskiryhmää uupumuksille. Eikä ihme, siinä kokeillaan uudella areenalla ensikertaa ja usein halu näyttää kykynsä on kova ja ehkä ylimitoitelluin aattein "mitä pitäisi olla". Olemme uutteran työteon kansaa läpi historian.
VastaaPoistaTämän kirjan ehdottomasti haluan lukea! Kiitos kirjan nostosta!
Samoin korkeakouluopiskelijoilla on suuri riski uupumukselle. Pyritään siihen täydellisyyteen ja itsensä ylittämiseen kerta toisensa jälkeen. Kannattaa kyllä lukea, bleue, mutta tosiaan ehkä rauhalliseen tahtiin, sillä kirjan lukujen toistuva rakenne alkaa hieman kyllästyttää pidemmän päälle.
PoistaTämä olisi varmasti hyvä enneltaehkäisykirja. Ennaltaehkäisy on aina parasta ja sitä pitäisi työnantajien suosia. Koulutus- ja kehittämispäivien lisäksi myös yhteisiä hauskempia yhdessäolon muotoja. Tiedän, että työuupunut ei jaksa lukea yhtään kirjaa, no on toki poikkeuksiakin. Ehkä hyvä kirja terveydenhoitoalan opiskelijoille.
VastaaPoistaVoisin lukea tämän.
Voisi toimia hyvin terveydenhoitoalan opiskelijoille! Nurmi korostaa kirjassa työterveyshuollon merkitystä muutoksessa, se on varmasti tärkeä. Minäkin vannon ennaltaehkäisyn nimiin kaikissa muissakin aihepiireissä, vaikka aina se ei tietenkään riitä. Ota ihmeessä lukulistalle, tästä voi lukea myös valikoiden osan.
Poista