22. tammikuuta 2014
Tiina Raevaara: Laukaisu
Tiina Raevaara: Laukaisu
Kansi: Laura Noponen
Paasilinna 2014
120 s.
Arvostelukappale.
Joku saattaisi ihmetellä, miksi tällaiset asiat kiinnostavat minua. Mutta kaikkiahan ne kiinnostavat. Ne kauhistuttavat, pelottavat, inhottavat, mutta samaan aikaan ovat äärettömän kiehtovia. Miten on mahdollista, että suojeleva rakkaus muuttuu tuhoavaksi voimaksi ja hellyys väkivallaksi? Ja kuinka mitättömistä hetkistä on lopulta kyse: Kuinka vähän aikaa, sekunnin murto-osia, tarvitaan siihen, että teosta on tullut peruuttamaton. Kuinka vähän aikaa yksi laukaus viekään. (Laukaisu, s. 43)
Vanhat luokkakaverit kohtaavat sattumalta eräänä päivänä, ensimmäistä kertaa vuosiin. Toinen on esikouluikästen kaksostyttöjen äiti ja Kerkko-nimisen miehen vaimo Pauliina, joka on ollut viemässä tyttöjä päiväkotiin, kun autosta puhkeaa rengas. Toinen sattuu paikalle, viettää hetken heidän kanssaan, ja joutuu sen myötä kauhean tapahtumaketjun yhden silmukan todistajaksi. Hän on kirjan kertoja.
Ei voida väittää, ettei mitään olisi ollut nähtävissä. Ei voida sanoa, että tapahtuma oli täydellinen yllätys. Mutta se tapahtui. Eikä kukaan kuitenkaan arvannut.
Pauliinan ja Kerkon perhe-elämä on jo vuosia vajonnut yhä syvemmälle. Omakotitalo on jäänyt hoitamatta, kirjekuoria ei enää avata, likaiset vaatteet pestään yksi kerrallaan. Avioliitto natisee liitoksissaan työttömyyden ja masennuksen vuoksi. Se, mikä joskus oli kaunista ja hyvää, on jo kauan ollut poissa. Uteliailta katseilta piiloudutaan rapistuvan kodin seinien taakse.
Tarvitaan vain yksi horjahdus.
Tiina Raevaaran uusin teos Laukaisu on tiheätunnelmainen pienoisromaani perhesurmasta. Se imee mukaansa ensimmäiseltä sivultaan ja pitää lukijan kuristusotteessa loppuun saakka. Luin kirjan yhdeltä istumalta. En voinut lopettaa, vaikka ahdisti ja hirvitti. Oli saatava tietää.
Laukaisu käsittelee lyhyestä mitastaan huolimatta suuria teemoja. Sen keskeisin elementti on yksi vaikeimmin ymmärrettävä väkivallan muoto: oman perheen, omien rakkaimpien vahingoittaminen ja murhaaminen. Syrjäänvetäytyvän mutta tarkkasilmäisen kertojan kautta käydään läpi viittauksia todellisiin perhesurmiin samalla, kun kertoja koettaa tehdä selväksi sekä itselleen että muille, mitä tuona eräänä tiettynä päivänä tapahtui. Samalla lukija joutuu pohtimaan suhdettaan mediaan, tiedonhaluun ja tekemiinsä oletuksiin. Lööppien takana on aina todellisuus – kuinka helposti teemme päätelmämme muista ihmisistä ja pitäydymme niissä ottamatta selvää, mitä oikeasti on meneillään? Jaksammeko enää välittää muista, ja välitämmekö lopulta itsestämmekään?
Raevaara on luonut raastavan kuvauksen aivan tavallisen perheen hitaasta syöksykierteestä. Vaikka Laukaisun tapahtumat sijoittuvat vain yhteen onnettomaan päivään, lukijalle muodostuu kuva elämästä, jonka ei olisi pitänyt mennä näin. Eikö jotain olisi pitänyt olla tehtävissä? Miksei kukaan välittänyt, puuttunut? Kirjailija ei anna vastausta, vastuu on lukijan. Onko tarinan herättämä reaktio lopulta vilpitön? Vai onko se juuri sitä, mitä tragedioiden viihteellistäminen väistämättä synnyttää: tekopyhää jeesustelua sympatiaa esittävän kauhistelun nimissä, vaikka oikeasti haluaa vain saada lisää, saada vastauksia, saada tyydytystä uteliaisuuteensa?
Kirjailija leikkii myös lukijan ennakko-oletuksilla ja -luuloilla ja pyörittää tätä moneen suuntaan, herättää epäilyksiä, sammuttaa ne, herättää uudelleen. Millä perustein oletamme asioiden olevan niin kuin ne ovat, muodostavan tietynlaisia tapahtumaketjuja ja kuvioita? Millä perustein tuomitsemme muut – ja lopulta itsemme? Jos kaikki on päivänselvänä edessämme, miksi toimimme niin kuin toimimme – eli yleensä käännämme päämme ja vaikenemme?
Laukaisu on raastavaa luettavaa. Sen henkilöt eivät ole sympaattisia, vaan kaikessa rumuudessaan paljaita ja otteensa menettäneitä. Kirjan kuvaama perhe on niin rikki, että lukijan sydän särkyy, mutta samalla niin uskottava, ettei omien tunteidensa kanssa voi jäädä piehtaroimaan.
Teos on vahva, omaääninen ja vaikuttava. Se on upea kokonaisuus, hengästyttävä ja pysäyttävä.
Se, mikä lopulta laukaisee kaiken, voi olla aivan edessämme.
Tunnisteet:
2000-luku,
Arvostelukappale,
Kuolema,
Mielen sairaudet,
Paasilinna,
Perhe,
Tiina Raevaara,
Väkivalta,
Yhteiskunta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tämän kirjan olen jo kirjastosta varannut, mutta se näyttää vielä olevan hankinnassa. Hieman pelottaa, kuinka ahdistavana tulen tarinan kokemaan, mutta silti odotan kovasti, että saan kirjan käsiini.
VastaaPoistaToivottavasti tulee pian luettavaksesi. Lukukokemus on hieno ja vaikuttava.
PoistaEn uskaltanut lukea bloggaustasi, kun mullakin on tämä varauksessa ja haluan lukea ensin. Yritän muistaa palata tähän myöhemmin.
VastaaPoistaHyvää luvassa!
PoistaHieno teksti!
VastaaPoistaEn tiedä, pystynkö tätä romaania itse lukemaan, mutta uskon Raevaaran osaavan käsitellä vakavista vakavinta aihetta sille kuuluvalla tavalla...
Kyllä, tässä on taitoa pelissä.
PoistaHerätit mielenkiinnon upealla tekstilläsi. En tiennytkään, että Raevaaralta on tullut uusi romaani. Olen aikaisemmin lukenut hänen novellikokoelmansa En tunne sinua vierelläni ja pidin kovasti.
VastaaPoistaMahtavaa, että kiinnostuit, essielina. Tämä kirja kannattaa lukea! Minulla on Raevaaran edellinen, Hukkajoki, vielä lukematta, muusta tuotannosta olen pitänyt paljon.
PoistaKuulostaa siltä, että tekisi mieli lukea, mutta aika pelottavaa myös.
VastaaPoistaKyllä tämä aika ahdistava lukukokemus oli, mutta toisaalta nopea – se oli ohi ennen kuin huomasikaan. Suosittelen kuitenkin!
PoistaKoukuttava kirja, intensiivinen lukukokemus! Ei ollenkaan niin ahdistavaa luettavaa kuin pelkäsin - sopivan ja riittävän ahdistavaa kyllä. Tällaisen sivumäärän (120) ja parituntisen tässä aihepiirissä jaksaa hyvin velloa. Ajatuksia jää paljon päähän pyörimään.
VastaaPoistaIntensiivinen todella, kirja pitää koukussaan alusta loppuun ja jättää paljon pohdittavaa.
PoistaLupasin palata kirjoitukseesi ja muistin sen jopa tehdä.:) Lukukokemuksesi vaikuttaisi aika pitkälti vastaavan omaani. Juurikin kuten lopuksi toteat: "Teos on vahva, omaääninen ja vaikuttava. Se on upea kokonaisuus, hengästyttävä ja pysäyttävä."
VastaaPoistaToivon Raevaaran teokselle monia lukijoita ja bloggauksia.
Minä myös! Todella vahva teos. Mitä kaikkea kirjavuosi tuokaan tullessaan, jos se alkaa näin vaikuttavasti? Minulla on lukematta Raevaaran edellinen, Hukkajoki. Se on hankittava lukuun ilman muuta.
PoistaHih, kävin äsken kommentoimassa toiseen postaukseesi että se on mennyt minulta ihan ohi, ja niin on mennyt tämä koko kirjakin. Nyt luettuani arviosi kiinnostuin todella, tämähän on ihan pakko lukea!
VastaaPoistaVau, Suketus! Täydellinen postaus tästä kirjasta. Sinä ymmärsit myös kertojan käytön kyseenalaistamassa meidän ennakkoluulojamme ja uteliaisuuttamme. Niinhän se toimi. Muistaakseni myös Poikani Kevinissä käytiin läpi muita koulumurhia vähän samalla tavalla.
VastaaPoista