25. heinäkuuta 2017

Katja Kallio: Yön kantaja



Serafina oli se joka oli sanonut: ei sellaista ole olemassakaan. Hyvää naista. Ei sellaista naista olekaan joka ihan oikeasti kelpaisi, ja jota arvostettaisiin. Ei vaikka nainen olisi ihan millainen tahansa.


Katja Kallion Kuutamolla on yksi teiniaikojen suosikkikirjoistani, jonka olen lukenut monta kertaa. Vieläkin se nököttää rispaantuneena pokkaripainoksena hyllyssäni, ja vaikken enää vuosiin ole siihen tarttunut, tutun tarinan tuoma turva tyynnyttää aina tarpeen mukaan mieltäni.

Siinä missä Kuutamolla on perhosenkepeä viihdekirja, Kallion tuore, tänä keväänä julkaistu romaani Yön kantaja on painava, huolellinen romaani. Se kertoo suuren tarinan sangen vähäeleisesti, rakentaa yksilöstä omaa elämäänsä suuremman kertomuksen. Päähenkilö on Amanda Aaltonen, nainen, joka ei alistunut mihinkään muottiin tai määritelmään, ja joka sai kärsiä siitä lähes koko elämänsä.

Aaltonen (1864–1918) oli oikeasti elänyt ihminen, joka vietti suurimman osan rikkonaisesta elämästään Seilin saarella Turun saaristossa. Hänen diagnoosinsa oli insania epileptica menstrualis, epileptinen kuukautishulluus, siis ylipäänsä se, että hän oli omaehtoinen nainen, jolle ei mitään oikeaa sairautta saatu kehitettyä. Elinkautinen tuomio hullujenhuoneella siitä kuitenkin seurasi, kuinkas muuten.

Kallio on kirjoittanut Amandasta fiktiivisen tarinan, jonka pohjana on tutkimustyö. Olen joskus ollut skeptinen oikeiden ihmisten "fiktiivistämistä" kohtaan, mutta päässyt jo aikoja sitten yli ongelmastani. Yhtäältä olen edelleen sitä mieltä, että meillä kaikilla pitää olla oikeus omaan elämäämme sellaisena kuin se on, mutta toisaalta tarinankerronnan vapaus on myös tärkeää. Etenkin, kun sen tekee niin tyylikkäästi kuin Katja Kallio.

Ennen elämäänsä Seilillä Amanda on avioton lapsi, rämäpäinen tyttö, joka lähtee omille teilleen jo hyvin nuorena. Hän on työläinen, palvelustyttö, irtolainen, prostituoitu, vanki. Hän on villi ja arvaamaton, kuitenkin herkkä ja haavoittuvainen. Kun Amanda kohtaa Turussa ranskalaisen kuumailmapallolentäjä Duplessiksen, seikkailu Pariisia kohti voi alkaa.

Seikkailuja ei kuitenkaan ole tarkoitettu kaikille, etenkään 1800-luvun lopun naisille. Niinpä Suomeen palaamisen jälkeen Amandan seuraava ja lopullinen osoite on Seili. Siellä, suljetussa yhteisössä, hän kohtaa niin suomalaisen mielenterveys"hoidon" kuin väistämättä muodostuvan hierarkian. Amanda oppii omat tapansa selvitä, ja vaikka jääkylpyjä, ruumiillista hallintaa ja työtätyötätyötä käytetään ehtymättöminä hoitometodeina, ei elämä siltikään ole pelkkää kurjuutta. On ystävyyttä, mielikuvituksen voimaa ja rakkauttakin – mihin ne katoaisivat.

Yön kantaja on romaani, joka eli ja muutti muotoaan lukemisen aikana. Alku on jysäyttävä, koskettavakin, mutta kuumailmapalloseikkailun jälkeen alkuaika Seilin saarella hidastaa ja jopa tylsistää tarinankerrontaa. Onneksi kyse on vain hetkellisestä suvannosta, sillä loppua kohden tarinan kauneus ja karmeus aukenevat uudella tavalla ja pompottavat lukijaa mukanaan. Amandan rikas sisäinen maailma herää eloon, hänen monimutkainen persoonansa jää lukijalle loppuun saakka arvoitukseksi.

Amandan tarinan voi nähdä monelta kantilta. Se on kertomus suomalaisesta mielenterveyshistoriasta ja yhteiskunnan aatemaailmasta. Se on myös kertomus naiseudesta, naisen paikasta, sallituista ja kielletyistä tavoista olla nainen. Niinpä se sopii hienosti Suomi(ko) 100 -haasteeseen nostamalla esiin asioita, joita Suomen historiassa ei aina ole ollut hyväksyttyä kaivella tai ainakaan kritisoida.

Ja se on kertomus erikoisesta persoonasta, ihmisestä, joka ei sulaudu tapettiin eikä mahdu muotteihin. Ja saa kärsiä siitä koko ikänsä.


Amanda ei mennyt. Mitä katsomista siinä olisi ollut? Ei hän kuvitellut enää itse mihinkään lähtevänsä. Ei hänellä ollut mitään tekoa siinä maailmassa. Sillä kyse on siitä missä ihminen osaa olla, ja hän osasi olla enää täällä. 
Elämää muistuttava elämä oli muuttunut elämäksi. Halusi hän tai ei.


Katja Kallio: Yön kantaja
Ulkoasu: Piia Aho
Otava 2017
380 s.

Kirjastosta.

_________

Toisaalla: Tuijata. Kulttuuripohdintoja, Kirsin kirjanurkka, Lumiomena, Kirsin Book Club, Kirjaluotsi, Kirja vieköön!, Kirjan pauloissa, Tuntematon lukija, Tekstiluola, Kulttuuri kukoistaa, Täysien sivujen nautinto, Kirjasähkökäyrä, Lukuisa, Rakkaudesta kirjoihin        

Haasteet: 92. luettu kirja 100 kirjaa vuodessa -haasteessa, Suomi(ko) 100 (mielenterveyden vaikeudet ja niiden hoito).

12 kommenttia:

  1. Hieno kirja. Poimit juuri niitä asioita ja ilmiöitä esille, jotka itsekin pidin tärkeinä: erilaisuus, naiseus (varsinkin se diagnoosi, joka johti Seilin saarelle), historiallinen mielenterveydenhoito. Pidin kovasti kirjasta ja voi Amanda, ei ole sanoja kertomaan hänen kokemasta kohtalosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heräsi innostus lukea muutakin saman aihepiirin kirjallisuutta. Jonkin verran olenkin aiheeseen tutustunut jo opiskeluaikana ja muutenkin, mutta etenkin tämä Kallion kaunis proosa ilahdutti ja houkuttaa etsimään lisää samantyyppistä kaunokirjallisuutta.

      Poista
  2. Jee, sinäkin lämpenit tälle! Hieno kirja se on, ja kuten kirjoitat, päähenkilö jätetään ytimiä myöten kaluamatta, vaikka sisäinen elämä raottuu ja vaikuttavana välittyy - joten Amanda jää askarruttamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, pidän sitä erittäin onnistuneena kerronnallisena ratkaisuna Kalliolta, että arvoituksellisuutta säilyy, eikä Kallio selitä mitään puhki, vaan antaa lukijan pähkäillä myös omiaan.

      Poista
  3. Minäkin olin myyty Kallion kauniin kielen ja Amandan kovan kohtalon edessä. Hieno kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli, ja positiivinen yllätys, koska olen kuitenkin lokeroinut Kallion jollain tapaa kevyemmän kirjallisuuden kirjoittajaksi mielessäni.

      Poista
  4. Painava ja huolellinen, niitä molempia Yön kantaja tosiaan on. Hieno romaani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoja tämän vuoden yllättäjiä, kyllä tulee taas laadukasta kotimaista proosaa monesta suunnasta. Tämä ja Venla Hiidensalon Sinun tähtesi nyt näin heinäkuulle esimerkiksi, vau!

      Poista
  5. Vaikuttava kirja, Amanda ja hänen elämänsä jäivät askarruttamaan. Olet poiminut osuvia katkelmia kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kallio ei tosiaan paljasta kaikkea, vaan antaa myös lukijan tehdä omia päätelmiään, mikä on aina hyvä ratkaisu. Amanda säilyy arvoituksena, kuten toinen ihminen aina.

      Poista
  6. Nyt ei juuri nyt taivu kesälukemisiin. On vaikuttava kirja, kun tietää Seilin saaren historiaa. Syksyllä voisi olla lukuaika Yön kantajalle. Kalliolta olen lukenut muuta tuotantoa ja pidän hänen kirjoista.
    Mukavia lukuhetkiä ja kesän jatkoa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja sopii mihin vuodenaikaan tahansa, tarinassakin eletään vuoden kiertoa Seilillä moneen tapaan. Minussa heräsi kiinnostus ottaa vielä tarkemmin selvää Seilistä – ja ehkäpä joskus vielä käydä siellä itsekin.

      Kiitos ja samoin sinulle!

      Poista

Kiitos kommentistasi!