21. helmikuuta 2016
John Steinbeck: Routakuun aika
Lanser oli ollut Belgiassa ja Ranskassa kaksikymmentä vuotta sitten ja yritti olla ajattelematta mitä tiesi – että sota on petosta ja vihaa, epäpätevien kenraalien kohellusta, kidutusta ja tappamista ja sairautta ja uupumusta, kunnes kaikki on lopulta ohi eikä mikään ole muuttunut, paitsi että on lisää uupumusta ja uusia vihan aiheita. (s. 36)
John Steinbeck on ujuttautunut vähitellen tietoisuuteeni. Jostain syystä – vaikka lukemastani olen käytännössä aina pitänytkin – hänen tuotantonsa on tullut tutuksi hyvin verkkaiseen tahtiin. Monen monta teosta on vielä lukemistaan odottamassa, ja luultavasti odottaa vielä pitkään. Olkoon yhteinen tiemme Johnin kanssa hidas mutta antoisa, taidan ajatella.
Routakuun aika on ihkauusi suomennos, mutta alun perin julkaistu jo toisen maailmansodan aikana vuonna 1942. Aiemmin teos on ilmestynyt suomeksi vuonna 1989 rajallisena erityispainoksena. Kirja oli natsi-Saksan miehittämissä ja sen kanssa läheisesti veljeilevissä maissa ilmestyessään ankarasti kielletty. Irvaileehan se natseille varsin suoraan, vaikka häivyttääkin yksityiskohtia.
Ollaan nimeämättömässä pohjoisessa maassa ja sen merestä ja kaivoksesta elantonsa saavassa pienessä kaupungissa, joka miehitetään ilman mainittavaa vastarintaa vain muutamassa hetkessä. Routakuun aika kertoo elämästä miehityksen alla: sekä niistä, jotka tulevat lupaa kysymättä että niistä, joiden on siihen alistuttava – tai jotka eivät niin tee.
Läpivalaisun kohteeksi nousevat pikkukaupungin monikasvoinen yhteisö, vallan hierarkia, sotilaselämän kipukohdat ja heikkoudet, inhimillinen suhtautuminen poikkeustilanteisiin ja jonkinlainen väistämätön ajan ja tapahtumien kulku.
Orden sormeili kultaista mitaliaan. Hän sanoi hiljaa: "Katsokaas, herra eversti, mikään ei enää pysty muuttamaan sitä. Teidät tuhotaan ja ajetaan pois." Hänen äänensä oli hyvin pehmeä. "Ihmiset eivät pidä siitä että heidät valloitetaan, herra eversti, ja siksi heitä ei voi valloittaa. Vapaat miehet eivät voi aloittaa sotaa, mutta kun sota on aloitettu, he voivat taistella vastaan vaikka ovat tappiolla. Laumaihmiset, yhden johtajan seuraajat, eivät pysty siihen ja siksi laumaihmiset aina voittavat taistelut ja vapaat ihmiset voittavat sodat. Tulette huomaamaan, että niin on, herra eversti." (s. 147–148)
Steinbeck ei tee miehittäjistä kasvottomia ja armottomia alistajia, vaan monitahoisempia, pohjimmiltaan heikkoja ihmisiä, itseään suuremman koneiston rattaita. Tällä ei kuitenkaan perustella sodan järjettömyyttä, vaan pikemminkin korostetaan, kuinka yksittäisen ihmisen rooli on kokonaisuudessa olematon, vaikka voikin vaikuttaa merkittävällä tavalla yksityiskohtiin ja yksittäisiin ihmisiin ympärillä. Toki Steinbeck pilkkaa diktatuureja, ja osuvasti sen tekeekin.
Olen vaikuttunut Steinbeckin monipuolisesta tavasta kertoa tarinaansa. Hän on yhtä aikaa viisas ja kepeä, humoristinen ja viiltävän vakava, sanojaan säästelevä ja silti helposti lähestyttävä. Vaikka toisesta maailmansodasta on jo aikaa, on Steinbeckin viisaat sanat syytä ottaa sitäkin vakavammin. On asioita, joita ei saa unohtaa.
John Steinbeck: Routakuun aika
Suomentaja: Pirkko Talvio-Jaatinen
Ulkoasu: Timo Mänttäri
Tammi 2016
149 s.
The Moon is Down (1942)
Kirjastosta.
_______
Toisaalla: Oksan hyllyltä, Mummo matkalla, Kirjasähkökäyrä
Helmet-lukuhaasteen kohta 38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja. Läpi historian -haasteesta ruksaan Modernismin.
Tunnisteet:
1900-luku,
Helmet-haaste,
John Steinbeck,
Kirjastosta,
Läpi historian,
Minä ja klassikot,
Sota,
Tammi,
Yhteisö
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Routakuun aika oli minulle kolmas Steinbeckin teos, toinen nyt blogiaikana. Edenistä itään olen katsonut elokuvana. Kirjailijan teokset kiinnostavat kovasti ja uskon, että lueskelen niitä aina silloin tällöin, kun tulevat vastaan. Ihastuin kirjailijan huumoriin ja arkipäivän ihmisten kuvauksiin sekä ihmisten pohdintoihin ts. kirjailijan omiin pohdintoihin.
VastaaPoistaRoutakuun aika on erittäin ajankohtainen kirja, kun sota on vastassa joka kerta, kun katselee tai kuuntelee uutisia.
Edenistä itään on minulla vielä lukematta, se kyllä kiinnostaisi kovasti, samoin Hiiriä ja ihmisiä. Vihan hedelmät oli ensimmäinen lukemani joskus parikymppisenä, ja siitä pidin paljon, vaikka se onkin massiivinen ja karu.
PoistaNimenomaan, tämä on valitettavan ajankohtainen kirja, jatkuvasti.
Mukavaa, että pidit teoksesta; Steinbeckin kanssa on hyvässä seurassa ja passaa taivalta taittaa:) Tämä ei lukeudu kirjailijan pääteoksiin, eikä kerronnallisesti ehkä ihan vahvimpiin, mutta on kunnioitettava ja kuviakumartelematon kannanotto ja ansaitsee paikkansa jo moraalisen rohkeutenakin vuoksi. Plus, kuten Mai jo tuossa totesi: ajan hammas ei ole aihetta purrut, vaan se on turhan tyrkyllä & aktuelli edelleenkin...
VastaaPoistaPakko se oli heti varata kirjastosta sinun bloggauksesi lukemisen jälkeen ja lukeakin melkeinpä suoriltaan, kun sen sitten sain. Ehdottomasti palaan Steinbeckin seuraan taas pian, vaikkapa Maille mainitsemieni teosten myötä... Hieno lukukokemus!
PoistaSteinbeck on suuria rakkauksiani ja ehkä jopa syy kirjallisuuden opiskeluilleni. Tästä en ollut aiemmin kuullutkaan, joten listalle meni. Mielenkiintoinen tuo suomennoshistoria.
VastaaPoistaOo, tuota en tiennytkään! Onpa kiinnostavaa oppia teistä bloggaajakollegoista uusia puolia! Ehdottomasti luet tämän, Elina!
PoistaOlen lukenut paljon Steinbeckia, mutta tämä "uutuus" on vielä lukematta. Heti ensimmäinen lainauksesi sanoo, että pitää lukea.
VastaaPoistaKyllä, tämä on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Hyvin tuore, vaikka monen kymmenen vuoden takaa alunperin onkin.
PoistaOlin jo vähän ajatellut, että jätän Routakuun väliin, vaikka Steinbeck on kyllä ollut minulle aiemmin mieluista luettavaa. Nämä sotahommat eivät vaan yleensä ole minua sytyttäneet. Sait kuitenkin mielenkiintoni heräämään! Täytyy ehkä kuitenkin lukea! :)
VastaaPoistaKyllä tämä mielestäni ehdottomasti kannattaa lukea. Pituus on maltillinen ja kirja on nopealukuinen muutenkin, vaikka jättääkin paljon ajateltavaa jälkeensä.
Poista