22. joulukuuta 2015

Talvipäivänseisaus ja Älyttömät joululahjatTänään on vuoden lyhyin päivä, talvipäivänseisaus. Tänä vuonna talvi on tuntunut tulevan rytinällä: ei säänsä puolesta, vaan pimeyden. Marraskuulta alkaen on tuntunut, että kuljen jonkinlaisessa elävän kuolleen tilassa. Uni maistuisi kellon ympäri ja energiataso on alhainen. Työt väsyttävät, ne tulevat vapaa-ajallekin mukaan, vaikka kuinka pyristelisin vastaan. Lomaa on ollut jo monta päivää, ja edelleen ne rymistelevät jossain takaraivossa.

Jouluvalmistelut eivät toimi pakotienä, koska en sellaisia harrasta. Jouluvalot laitoin ikkunalaudalle, hankin muutaman lahjan, mutta siinä se. Lienen joskus aiemminkin todennut, etten ole jouluihmisiä, eikä se ole mihinkään muuttunut. Siedän pakolliset kuviot, mutta en muuta. Paitsi suklaata, senkin siedän. Ja joulutortut.

Sen verran joulumieltä kyllä on, että tartun ilolla Marjatalta ja Elleniltä saamaani Älyttömien joululahjojen -haasteeseen. Kiitos, hyvät leidit! Tehtävänä on siis listata lahjatoiveita, joita kaiken järjen mukaan ei saa, mutta toivoa voi. Let's go!


1. Oma kirjastohuone

Tiedättehän sellaiset brittikartanot, joissa talon isäntä istuskelee piippu suupielessään mukavassa nojatuolissa lehteilemässä sivistyksen sivuja hämyisessä valossa, kun sisäkkö tuo portviiniä ja jalassa on viehättävät tohvelit? Vaihdetaan isännän tilalle Suketus ja jätetään se piippukin pois, mutta muuten ottaisin tuon. Ja suklaata.


2. Erehtymätön viherpeukalo

Näin keskitalvella haaveilen kaiholla kesää ja parvekepuutarhaani. Haluaisin erehtymättömän viherpeukalon ja ehtymättömät onnistumisen kokemukset puutarhahommiin. Olisi ihanaa, jos taikakosketukseni saisi tomaatit, paprikat ja chilit kasvamaan rehevinä, pelastaisi orkideat varmalta kuolemalta ja tuhoaisi kirvat viimeiseen mieheen.


3. Koko kesä kesämökillä

Kesän ensi metreillä karauttaisin kohti mökkisaarta, josta poistuisin lopullisesti vasta kun syksy antaa jo merkkejä itsestään. Istuisin kuistilla, lukisin, pohdiskelisin, tarkkailisin lintuja, katiska olisi aina tarpeen mukaan täynnä isoja ahvenia, mustikat ja puolukat kypsyisivät juuri parahultaisesti, ystävät tulisivat ja menisivät, käki kukkuisi jossain. Ah!


Haastan omia älyttömiä lahjojaan pohtimaan Rondamiablen (sikäli mikäli ei ole vielä synnyttämässä), Opus ekan ja Kirjojen keskellä -Maijan.
Lahjatoiveiden toteutumista odotellessa toivotan blogini lukijoille rauhallista ja rentouttavaa ja ennen kaikkea oikein kirjaisaa joulua!

(Luettuja kirjoja on jonossa, kirjatekstejäkin pukkaa vielä!)

14 kommenttia:

 1. Minusta nämä sun toiveet ei ole ollenkaan älyttömiä!
  Juuri tuollainen kirjastohuone (ja palvelijat, jotka pitäisivät huolen siitä että kirjaston omistaja saisi kaikessa rauhassa uppoutua niihin kirjoihinsa) olisi unelmien täyttymys. Varsinkin, jos käsillä olisi sopivasti suklaata. Ja salmiakkia.

  Kiitän haasteesta ja yritän rajata toiveeni kolmeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on jo maha kipeä ensimmäisestä karkkisatsista, mutta tämä on vasta alkua! Hyvää joulua!

   Poista
 2. Kirjastohuone ja koko kesä mökillä, ah! Pukki voisi nyt kyllä järjestää nämä kohtuulliset toiveet ja oikeastaan vaikka yhdistää ne.

  Hyvää joulua, Suketus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minunkin mielestäni, ehkä lahjatoiveiden täyttymys onkin jo matkalla...

   Hyvää joulua sinullekin, Elina!

   Poista
 3. Siis kasvatatko parvekkella kaikkea tuollaista? Jos, ja jos edes harkitset, niin sinähän olet jo aikamoinen viherpeukalo.
  Kiitos toivotuksesta ja mukavaa joulun aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahtena kesänä on nyt kokeiltu, lähinnä tomaatti on tuottanutkin jotain. Ensi vuodeksi on siemenet visusti tallessa...

   Oikein hyvää joulua!

   Poista
 4. Kirjastohuone kyllä kelpaisi, aikaa vain ei tunnu olevan riittävän paljon lukuharrastukselle. Mukavia lukuhetkiä ja tunnelmallista joulunaikaa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on kaikenlaisia ärsyttäviä aikasyöppöjä elämässäni, mur. Mutta nyt aion antaa niille kyytiä ja nauttia lukemisesta joulunajan. Samoin sinulle lukuisaa joulua ja nautinnollisia hetkiä!

   Poista
 5. Rauhallista joulunaikaa mahtavalle blogistille. :)

  VastaaPoista
 6. Huikeat toiveet! Kirjastohuone, viherpeukalo ja kesä, no, mökkisaarta ei ole mutta voisin lähteä vaikka ulkosaaristoon. Leppoisaa joulua torttuineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, semmoinen Tove Jansson -henkinen ulkosaaristomökki... hmmm....

   Kiitos ja samoin, näin jo osin jälkikäteenkin. Vielä on onneksi lomaa jäljellä!

   Poista
 7. Aivan kohtuullisen (älyttömän) kuuloisia toiveita, paitsi tuo viherpeukalojuttu menee yli ymmärrykseni niin, etten osaa moista edes kuvitella. Ettäkö parvekkeella kasvattaisi syötävää :) Hyvää joulun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, niinpä. Tänä kesänä tuli jo pieni sato, ehkä joulupukki suo ensi kesäksi vielä onnistuneemman. ;)

   Samoin sinulle ja muulle poppoollenne!

   Poista

Kiitos kommentistasi!